Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-09-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/9/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τρομοκρατία - Επιπτώσεις
  • [04] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ
  • [05] Τρομοκρατία - Ελλάδα
  • [06] Χρηματιστήριο
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Τρομοκρατικό χτύπημα - Διεθνής αγορά

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/9/2001

    Οι προετοιμασίες των ΗΠΑ για αντίποινα, η πορεία των Χρηματιστηρίων, η ελληνική στάση κατά της τρομοκρατίας και η συζήτηση στη Βουλή για το ολυμπιακό νομοσχέδιο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στεγαστικά για όλους με 3,8%. Ποιές τράπεζες προχώρησαν σε μείωση των επιτοκίων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Παραδίδουμε τον Λάντεν αν... Δέχονται υπό όρους οι Ταλιμπάν.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μηνύματα ελπίδας και ισχύος. Επιτέλους, εκεχειρία στη Μέση Ανατολή.

    Η ΑΥΓΗ: Εν κρυπτώ ετοιμάζουν τα εφιαλτικά αντίποινα. Παρά τις φωνές στην Ευρώπη για συγκράτηση και σύνεση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Θρίλερ στα Σπάτα. Αεροσκάφη υποστήριξης ηλεκτρονικού πολέμου που συμμετείχαν στον πόλεμο του Κόλπου προσγειώθηκαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι 700 μουλάδες παζαρεύουν το κεφάλι του Μπιν Λάντεν. Με αγωνία ο κόσμος περιμένει την απάντηση των Ταλιμπάν στο τελεσίγραφο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φθηνά σπίτια μετά τη βουτιά των επιτοκίων. Στο 3,8% πλέον τα επιτόκια των στεγαστικών.

    ΕΘΝΟΣ: Τι αλλάζει σε Ευρώπη και Ελλάδα. Οι ανατροπές σε οικονομία, δικαιοσύνη, άμυνα και ασφάλεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΗΠΑ - Βρετανία στήνουν ... δίδυμους πύργους στην Κύπρο. Θέλουν τη Νήσο γενικό στρατηγείο τους στον πόλεμο που ετοιμάζουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κτύπημα στην Κύπρο. Λάσπη μεγάλου βεληνεκούς από τον πρώην αρχηγό της CIA.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα μέτρα της Ευρώπης για τον τρομοπόλεμο. Αφγανιστάν: Παζάρι για την παράδοση του Λάντεν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παράδοση επί αποδείξει. Οροι από Ταλιμπάν για Μπιν Λάντεν, απειλή τζιχάντ, αλλά ...

    ΕΣΤΙΑ: Η Ελλάς χωρίς ηγεσία. Τι περιμένει ο κ. Πρωθυπουργός;

    Espresso: Οπαδοί Μπιν Λάντεν: Μην γίνετε εχθροί μας. Ερχονται οι Ολυμπιακοί και θα έχετε προβλήματα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επέμβαση ειρήνης στη Μ. Ανατολή. Εν όψει του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τυφλή εκδίκηση. Στο στόχαστρο η αραβική και η ινδική κοινότητα στις ΗΠΑ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ευρω-ψυχραιμία συνιστούν οι 15 στον Μπους.

    ΝΙΚΗ: "Αθήνα 2004" και ... ΣΙΑ. Αμερικανικό μάνατζμεντ στην ασφάλεια των Ο.Α.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ προς κυβέρνηση: Η Ελλάδα να μην εμπλακεί στα σχέδια του ΝΑΤΟ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Βιομηχανία χαφιέδων. Πόλεμος μυστικών υπηρεσιών. "Να φοβόμαστε και τη σκιά μας". Διεθνές εμπόριο τρόμου.

    Η ΧΩΡΑ: Εχει αγοράσει πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα. Νέα απειλή για τις ΗΠΑ από τον Μπιν Λάντεν.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Υπό την προστασία του FBI το 2004!

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επτά ημέρες μετά την τραγωδία οι Αμερικανοί έτοιμοι για επίθεση. Αποφασισμένοι να χάσουν πολλούς.

    [03] Τρομοκρατία - Επιπτώσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "μία μόλις εβδομάδα μετά την κήρυξη πολέμου από τους τρομοκράτες στον πολιτισμένο κόσμο, τα πρώτα μηνύματα ελπίδας και ισχύος εκπέμπονται με αποφασιστικότητα. Τα Χρηματιστήρια αρχίσουν να καταπολεμούν το φόβο. Στη Μέση Ανατολή απέδωσαν οι πιέσεις των ΗΠΑ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο τοποθετούνται αναφορικά με τα τρομοκρατικά χτυπήματα που δέχτηκαν οι ΗΠΑ και την επικείμενη στρατιωτική απάντησή τους εναντίον, όπως όλα δείχνουν του Αφγανιστάν".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "μήνυμα ψυχραιμίας και μετριοπάθειας, με στόχο αφενός τη συγκράτηση των "ακραίων" της Ουάσιγκτον και αφετέρου τον καθησυχασμό των πολιτών της Ευρώπης, φιλοδοξούν να εκπέμψουν οι "15" της ΕΕ. Ταυτοχρόνως με την αυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, θέλουν αν υπογραμμισθεί τόσο η βούλησή τους να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία όσο και η αποφασιστικότητά τους να προασπίσουν τη δημοκρατία και τους θεσμούς".

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "η Ουάσιγκτον δείχνει να μην έχει ακόμη καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο στρατιωτικής δράσης εναντίον του Αφγανιστάν, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν πως καμία επιλογή δεν έχει αποκλεισθεί".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "μέσα σε πλαίσιο απόλυτης μυστικότητες και πρωτοφανών ειδικών μέτρων, ώστε να αποφευχθεί κάθε διαρροή πληροφοριών (ακόμη και στους συμμάχους τους), οι ΗΠΑ εντείνουν τις προετοιμασίες για στρατιωτικά αντίποινα που τα αναμενόμενα εφιαλτικά αποτελέσματα τους προκαλούν όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες που διατυπώνονται δημόσια στην Ευρώπη και όχι μόνον".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ επισημαίνει ότι "μέρα με τη μέρα και με κάθε μυστικότητα εξυφαίνεται η στρατηγικής του "Νέου Πολέμου" των ΗΠΑ. Οι εικασίες για το "τι ετοιμάζουν" είναι πολλές, αλλά οι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν πως η τελική τους μορφή θα αποφασιστεί όταν ολοκληρωθεί ο αριθμός των συμμάχων που επιθυμεί η υπερδύναμη".

    [04] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "κεντρικό θέμα συζήτησης στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα είναι οι διεθνείς εξελίξεις μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Ν. Υόρκη είπε χθες ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει ότι το συνέδριο θα γίνει κανονικά, σε πείσμα των αντίθετων απόψεων που διατυπώνουν κορυφαία στελέχη του κόμματος σε όχι ακόμη δημόσιες τοποθετήσεις τους. Η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει ότι δεν τίθεται ζήτημα αναβολής του συνεδρίου παρά μόνο ζήτημα επαναπροσανατολισμού της ατζέντας, με επικέντρωση στις διεθνείς εξελίξεις".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "γεύμα εργασίας" με ... βαρύ μενού όσον φορά τα θέματα που τους απασχόλησαν είχαν χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης. Κρίσιμη γι την πορεία των προσυνεδριακών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "νέα δεδομένα στο εσωτερικό σκηνικό του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί η χθεσινή συνάντηση του Ακη Τσοχατζόπουλου με τον Κώστα Λαλιώτη. Ηταν η πρώτη τετ-α-τετ συνάντηση των δύο ανδρών μετά τη δημοσιοποίηση από μέρους του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ της πρόθεσής του να διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος μετά το επικείμενο συνέδριο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "με βίσκο γνώμονα τις διεθνείς εξελίξεις διαμορφώνεται το πολιτικό πλαίσιο των συζητήσεων και διαβουλεύσεων σο κυβερνών κόμμα εν όψει του επικείμενου συνεδρίου, ενώ όσο πλησιάζει η ημερομηνία της διεξαγωγής του (11-14 Οκτωβρίου) οι συναντήσεις και τα ραντεβού μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο".

    [05] Τρομοκρατία - Ελλάδα

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αλλά και οι συνέπειες που προκύπτουν για τη χώρα μας από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη. Η κυβέρνηση είναι πλέον αναγκασμένη να αναθεωρήσει το πρόγραμμα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων με τα νέα στάνταρ που είναι σίγουρο πως θα θέσουν οι "Αθάνατοι".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "επί οκτώ ολόκληρες ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ που ανέτρεψε ριζικά τα παγκόσμια δεδομένα, ο ελληνικός λαός περιμένει να ακούση τις επίσημες θέσεις του πρωθυπουργού της Χώρας. Αλλά μάταια. Ενώ οι Ελληνες πληροφορούνται ότι ηγέτες από ευρωπαϊκά και πολλά άλλα κράτη σπεύδουν αν επισκεφθούν τον Λευκό Οίκο για τις προθέσεις του κ. Σημίτη δεν γνωρίζουν τίποτε".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "να προλάβει τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον σπεύδει η ελληνική κυβέρνηση υιοθετώντας τάχιστα αλλαγές στο αμυντικό δόγμα της χώρας. Οι αλλαγές αυτές, που συνεπάγονται και αναπροσαρμογές στα κονδύλια για τις αμυντικές δαπάνες, θα τεθούν προς συζήτηση στο αυριανό ΚΥΣΕΑ".

    [06] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί, αλλά πάντως ψύχραιμη, κρίνεται η χθεσινή αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που κατάφεραν να μειώσουν αρκετά τις απώλειές τους. ΣΤη Wall Street η επιφυλακτικότητα και το άγχος της αύριον χαρακτήρισε τις συναλλαγές και στο κλείσιμο οι απώλειες ήταν οριακές. Στην Αθήνα η συνεδρίαση του ΧΑΑ παρά την πολύ αρνητική εκκίνηση κατέληξε σε κλείσιμο ομαλότερη (πτώση κατά 0,08%)".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "επιτέλους σταθεροποιητικά κινήθηκε χθες μετά από πολλές συνεδριάσεις το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η Αγορά μετά από σημαντικές διακυμάνσεις κατάφερε να ισορροπήσει, αφού πήρα τα πρώτα θετικά μηνύματα από την κίνηση του χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "το άνοιγμα της Wall Street "με το δεξί" ήταν αρκετό για να ισορροπήσει η ελληνική χρηματαγορά στο κλείσιμο της χθεσινής της συνεδρίασης. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις και η έλλειψη ρευστοποιήσεων το τελευταίο μισάωρο, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.206 μονάδες με οριακές απώλειες της τάξης του 0,08%".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "σχέδια "έκτακτων συνθηκών" για τους μακροοικονομικούς δείκτες εκπονεί πλέον η κυβέρνηση καθώς φαίνεται ότι η αμερικανική οικονομία απειλείται με παρατεταμένη ύφεση, επηρεάζοντας και τις ευρωπαϊκές οικονομίες".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι " το τζίνι που απελευθερώθηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ έβαλε σε κίνηση μηχανισμούς οι οποίοι θα προκαλέσουν τεράστιες αλλαγές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Αλλαγές, εξάλλου ιδίως στην οικονομία, επιβάλλει η νέα κατάσταση που προέκυψε μετά την τρομοκρατική επίθεση, ενώ και τα αντίποινα από τις ΗΠΑ αναμένεται να λειτουργήσουν προς την ίδια κατεύθυνση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "η τρομοκρατική επίθεση της περασμένης εβδομάδας στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον απειλεί να παρασύρει ταχυτέρα στην ύφεση την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία, αλλά δεν αποκλείεται να αποδειχθεί τελικά και διέξοδος προς τη σωτηρία τους."

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μετέωρη η οικονομία. Αδιευκρίνιστα τα σχέδια των ΗΠΑ για απάντηση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πληθαίνουν οι φωνές για σύνεση. Οχι σε τυφλό κτύπημα λένε Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και παράγοντες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Υποχωρεί ο πανικός παραμένει η επιφυλακή. Οι αγορές ψάχνουν νέα επίπεδα ισορροπιών με περισσότερη ψυχραιμία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ισορροπούν οι αγορές παρά τη νευρικότητα. Παραλίγο θετικό πρόσημο στην Αθήνα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Πάμφθηνο χρήμα. Στο ναδίρ τα επιτόκια χορηγήσεων, οι καταθέτες χάνουν 2% το χρόνο".

    [08] Τρομοκρατικό χτύπημα - Διεθνής αγορά

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Την εικόνα της ηρεμίας μετά την καταιγίδα παρουσίασαν τα διεθνή χρηματιστήρια χθες, μια ημέρα μετά την πτώση-ρεκόρ της Wall Street, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να ελπίζουν ότι ο χορός μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες του Ομίλου των Επτά σε συνδυασμό με μέτρα συγκράτησης των τιμών πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ θα βοηθήσουν ώστε η παγκόσμια οικονομία να αποφύγει τελικά την ύφεση".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 19 September 2001 - 21:10:23 UTC