Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-09-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/09/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Χρηματιστήριο
  • [04] ΗΠΑ - Αντίποινα
  • [05] Ελλάδα – ΗΠΑ - Τρομοκρατικό χτύπημα
  • [06] Βάσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/09/2001

    Η αντίδραση των ΗΠΑ στην τρομοκρατική επίθεση, οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα ενόψει των εξελίξεων και οι επιπτώσεις στις διεθνείς χρηματαγορές και στη Σοφοκλέους είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πετρέλαια και φυσικό αέριο πίσω από την επίθεση στο Αφγανιστάν.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Με δηλητηριώ-δη αέρια! Νέα τρομοκρατικά χτυπήματα φοβάται η Δύση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αγωνία. Ενέσεις θάρρους στα Χρηματιστήρια με δεκάδες δις και μείωση επιτοκίων.

    Η ΑΥΓΗ: Ο Μπους σε ρόλο σερίφη. "Θέλω νεκρό ή ζωντανό τον Μπιν Λάντεν".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Λήγει τα μεσάνυχτα το τελεσίγραφο των ΗΠΑ στους Ταλιμπάν.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Δρακόντεια νέα μέτρα ασφαλείας. Εν όψει πολέμου αποφασίζονται ριζικές αλλαγές. Τελεσίγραφο για το κεφάλι του Μπιν Λάντεν.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα δύο σενάρια εμπλοκής μας στον πόλεμο.

    ΕΘΝΟΣ: Φρένο στον πανικό. Πτώση επιτοκίων-Ανοδος στην Ευρώπη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Επιστράτευση" της ΝΔ θα κηρύξει ο Σημίτης. Δεν θέλει να αναλάβει μόνος του την ευθύνη, όπως με τα Βαλκάνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική. Οριστικά τέλος στην κεντροαριστερή ρητορεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο τρόμος έπληξε και τη Γουόλ Στρήτ. Ντάου Τζόουνς: η μεγαλύτερη πτώση, 679 μονάδων, στην ιστορία του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι Ταλιμπάν αποφασίζουν σήμερα, ο Μπούς απαιτεί: Τον θέλω ζωντανό ή νεκρό.

    ΕΣΤΙΑ: Οργιο κερδοσκοπίας. Πρωτοφανή γεγονότα χθες στη Σοφοκλέους.

    Espresso: Πόλεμος μεγάλης διάρκειας. Τον θέλω ζωντανό ή νεκρό! Εντολή Μπους για Μπιν Λάντεν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υπό τη σκιά πολέμου οι αγορές. Πτώση 7,13% στη Γουόλ. Ψυχραι-μότερη η Ευρώπη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: WANTED η τρομοκρατία. Δεσμεύσεις Μπούς: σταυροφορία κατά της τρομοκρατίας αρχίζουν οι ΗΠΑ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μεγάλο αδελφό επιστρατεύει η Ευρώπη για την τρομοκρατία. Πρώτο πακέτο μέτρων την Πέμπτη.

    ΝΙΚΗ: Ευρωσκεπτικισμός για τη σταυροφορία Μπους. Αντιπροσωπεία της ΕΕ στις ΗΠΑ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πλατύ μέτωπο πάλης τώρα!

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Η Μοσάντ είχε ειδοποιήσει τη CIA. Το μακελειό σχεδιάστηκε στην Ισπανία.

    Η ΧΩΡΑ: Τρόμος! Αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση των ΗΠΑ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τρομοκρατημένη η αγορά. Εριξαν τα επιτόκια οι κεντρικές τράπεζες ΗΠΑ και Ευρώπης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ευκαιρία για 11.774!

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Με τελεσίγραφο οι Αμερικανοί δικαιολογούν πόλεμο.

    [03] Χρηματιστήριο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "έκτακτα μέτρα για τη Σοφοκλέους πήρε χθες η κυβέρνηση για να ανακοπεί η πτώση των τιμών. Η συνεδρίαση διεκόπη, το ωράριο επιμηκύνεται (πιθανότατα σε μόνιμη βάση) ενώ από μεθαύριο Πέμπτη αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της τιμής κλεισίματος των μετοχών. Η ανησυχία και η αβεβαιότητα που επικρατούν διεθνώς πλήττουν και το πρόγραμμα των ιδιωτικο-ποιήσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "το "σχέδιο Wall Street" κράτησε ζωντανή τη Σοφοκλέους, η οποία στην έναρξή της, σημείωνε καταστροφική πτωτική πορεία που άγγιζε το 9%. Η δίωρη διακοπή της συνεδρίασης που επήλθε μετά από απόφαση του ΔΣ του ΧΑΑ και η επανελει-τουργία του που "συνέπεσε" με το άνοιγμα της μεγαλύτερης χρηματαγοράς του κόσμου, ήταν ικανή να κρατήσει τη Σοφοκλέους σε λογικά επίπεδα, αφού τελικά έκλεισε στις 2.240 μονάδες με απώλειες της τάξης του 1,80%".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "με απώλειες της τάξεως του 1,80% έκλεισε τελικά χθες το απόγευμα το ΧΑΑ σε μια συνεδρίαση για πραγματικά γερά νεύρα. Με όπλα της τη μείωση των επιτοκίων από τη FED την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, η Σοφοκλέους κατόρθωσε να μετριάσει τις τραγικές της απώλειες και να διαμορφωθεί ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στις 2.207,94 μονάδες".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "δεν έχουν προηγού-μενο τα όσα συνέβησαν χθες στη Σοφοκλέους. Τα οποία είναι βέβαιο ότι θα κλονίσουν ακόμη περισσότερο την ήδη μειωμένη αξιοπιστία του ΧΑΑ. Και για τα οποία θα έπρεπε να λογοδοτήσουν τόσο ο υπουργός εθνικής οικονομίας όσο και οι υπεύθυνοι της ελληνικής κεφαλαιαγοράς".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "πρώτο δείγμα θετικό για τις διεθνείς αγορές. Η μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική FED και την ΕΚΤ και η πτώση της Wall Street που ήταν μικρότερη απ΄ ό,τι αναμενόταν άλλαξαν τις ισορροπίες στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο και βοήθησαν ώστε να μπει φρένο στις κινήσεις πανικού που εκδηλώθηκαν στη Σοφοκλέους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "η Γουόλ Στρίτ δεν κατέρρευσε υπό το βάρος των δυσμενών επιπτώσεων του απίστευτου τρομοκρατικού κτυπήματος της περασμένης Τρίτης όπως πολλοί προεξοφλούσαν αλλά κατέγραψε μια σημαντική πτώση από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της, διατηρώντας το κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές όλου του κόσμου".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "το τελειωτικό χτύπημα στον ήδη απαξιωμένο χρηματιστηριακό θεσμό έδωσαν χθες οι παλινωδίες των χρηματιστη-ριακών αρχών που δρώντας υπό το κράτος του πανικού και της διαφαινόμενης υποχώρησης του γενικού δείκτη κάτω από τις 2.000 μονάδες κατόρθωσαν να μετατρέψουν τη συνεδρίαση σε ένα μαραθώνιο έργο γκραν γκινιολ διάρκειας 7 ωρών και 45 λεπτών που εξουθένωσε την αγορά".

    Κατά το ΛΟΓΟ, "μια από τις εφιαλτικότερες συνεδριάσεις έζησε χθες η Σοφοκλέους καθώς ο φόβος μια ενδεχόμενης μεγάλης πτώσης της Wall Street έγινε πανικός, προκαλώντας μαζικές ρευστοποιήσεις που οδήγησαν το Γενικό δείκτη σε απόσταση αναπνοής από τις 2.000 μονάδες".

    [04] ΗΠΑ - Αντίποινα

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υποστηρίζει ότι "έναν πραγματικό εφιάλτη ζει η παγκόσμια κοινή γνώμη από τον καταιγισμό των πληροφοριών σχετικά με το αν και πότε από που και πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος, αν υπάρχει ή δεν υπάρχει τελεσί-γραφο κι αν αυτό είναι των Αμερικανών, της οργάνωσης SAS ή και της πακιστανικής κυβέρνησης, που το έστειλε αυτόβουλα ή πιέστηκε από τις αμερικανικες υπηρεσίες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "με ύφος σερίφη του Ουέστ, ο πρόεδρος Μπους διακήρυξε ότι θέλει ζωντανό ή νεκρό τον "πρώτο ύποπτο" της τρομοκρατικής επίθεσης, Μπιν Λάντεν. Κρίσιμη η σημερινή μέρα. Οι μουλάδες Ταλιμπάν αποφασίζουν τώρα αν θα τον παραδώσουν ή όχι".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "η αντίστροφη μέτρηση για τα αντίποινα των ΗΠΑ σε βάρος του Αφγανιστάν έχει ξεκινήσει μετά το χθεσινό τελεσίγραφο για παράδοση του Οσάμα Μπιν Λάντεν εντός τριών ημερών. Εμφανιζόμενος σε ρόλο σερίφη ο Τζόρτζ Μπους δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θέλει "ζωντανό ή νεκρό" τον ισλαμιστή εξτρεμιστή".

    Η Εspresso προσθέτει ότι "ενώ το τελεσίγραφο που έστειλαν οι Αμερικανοί μέσω της πακιστανικής αντιπροσωπίας για την παράδοση του Μπιν Λάντεν εκπνέει οι Αφγανοί γυρίζουν την πλάτη στην απειλή και περιμένουν το ... πεπρωμένο".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "με μη συμβατικά όπλα ετοιμάζονται να εξαπολύσουν οι ΗΠΑ τον πόλεμό τους εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ ο πρόεδρος Μπους ζητάει τον Μπιν Λάντεν "ζωντανό ή νεκρό".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "ο δρόμος που οδηγεί στο χτύπημα κατά του Αφγανιστάν φαντάζει πλέον χωρίς επιστροφή. Η χθεσινή μεσολαβητική προσπάθεια των εκπροσώπων της πακιστανικής κυβέρνησης όχι μόνο δεν έφερε θετικό αποτέλεσμα αλλά κατέληξε στην επίδοση ενός δεύτερου πολεμικού τελεσιγράφου μετά από αυτό των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση των Ταλιμπάν τούτη τη φορά από τη μεριά της πακιστανικής ηγεσίας".

    [05] Ελλάδα – ΗΠΑ - Τρομοκρατικό χτύπημα

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να ευθυγραμμιστεί με τις κατευθύνσεις των Αμερικανών υιοθετώντας πλήρως και αναπαράγονας τις δηλώσεις της ηγεσίας των ΗΠΑ περί πολέμου κατά της τρομοκρατίας, με ο,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την ενεργό εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "η ελληνική κυβέρνηση και όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας ευθυγραμμίζεται πλήρως με το κλίμα που επικρατεί στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, και προωθεί ήδη δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, αεροπλάνα, λιμάνια και πλοία. Δεν είναι τυχαίο ότι αναθεωρείται και το αμυντικό δόγμα της χώρας και τοποθετεί την "τρομοκρατία" δίπλα στην "Τουρκία" ως απειλή για τη χώρα".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "στην αναζήτηση νέων στρατηγικών επιλογών βρίσκεται η χώρα μας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ το οποίο ανατρέπει τις επιλογές και τις κατευθύνσεις δεκαετιών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "στην έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα πλήρες και ενεργό μέλος της Βορειοανατλαντικής Συμμαχίας καταλήγει η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση σε ο,τι αφορά την αντίδραση του ΝΑΤΟ για την απίστευτη τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε η Ν. Υόρκη και η Ουάσιγκτον".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "συναγερμό έχουν σημάνει στην Αθήνα το τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς το Αφγανιστάν για προθεσμία τριών ημερών, διάστημα στο οποίο καλούνται να παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις στη διεθνή πολιτική σκηνή σε στρατιωτικό διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο από το τρομοκρατικό χτύπημα κατά των ΗΠΑ".

    [06] Βάσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "περισσό-τερες από 1.000 κενές θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ζητούν φοιτητές. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το υπουργείο Παιδείας την ανάρτηση των πινάκων με τους επιτυχόντες στα λύκεια και τη λήξη της αγωνίας για τους υποψηφίους φοιτητές και τις οικογένειές τους το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη μεταφορά των θέσεων που παραμένουν ακάλυπτες στην κατηγορία των παλαιών αποφοίτων οι οποίοι διαγωνίστηκαν με το σύστημα των Δεσμών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "το επόμενο ... επεισόδιο της ανάρτησης των βάσεων στα Ανώτατα αλλά και στα Τεχνικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή "παίχτηκε" χθες σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Ελλαδας".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Δοκιμασία στη Wall Street. Παρά την πολύπλευρη υποστήριξη".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Με απώλειες 7% η Wall Street πέρασε το πιο σκληρό τεστ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αυτονομήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές. "Ψύχραιμη" η Wall Street τηρουμένων των αναλογιών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Με ρεκόρ πτώσης άνοιξε η Wall St. Θρίλερ σε δυο πράξεις στην Αθήνα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Οι αγορές άντεξαν στο κρίσιμο crash test. Θεαματική αντιστροφή στη Σοφοκλέους".

    [08] Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Η WALL STREET διέψευσε τις ελπίδες που έτρεφαν οι επενδυτές ότι οι νομισματικές "ενέσεις" της Φέντεραλ Ριζέρβ και το κύμα επαναγοράς μετοχών από εισηγμένες εταιρείες θα στήριζαν το χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση μετά το τρομοκρατικό χτύπημα. Η αμερικανική αγορά σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της ιστορίας της κλείνοντας 7,07% κάτω στις 8.921,18 μονάδες. Η απώλεια των 678,52 μονάδων αντανακλά τους φόβους των επενδυτών για την απειλή της ύφεσης που κρέμεται πάνω από την παγκόσμια οικονομία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 18 September 2001 - 14:49:12 UTC