Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-08-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/08/2001
  • [02] Δηλώσεις Χριστόδουλου-Αντιδράσεις
  • [03] Κοινωνική πολιτική
  • [04] ΝΔ
  • [05] Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • [06] Τσοχατζόπουλος-Κωνσταντόπουλος
  • [07] Αντικειμενικές αξίες
  • [08] Επιδοτήσεις
  • [09] Υγεία-Προσλήψεις
  • [10] Οικογενειακό επίδομα
  • [11] Καταπολέμηση ανεργίας
  • [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/08/2001

    Η νέα επίθεση του αρχιεπισκόπου για τις ταυτότητες, το πρόγραμμα αμειβόμενης εκπαίδευσης για 30.000 ανέργους και οι επικείμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οικονομία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αμειβόμενη εκπαίδευση για 30.000 ανέργους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Το γινάτι βγάζει μάτι. Τα έψαλε στον Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μάθημα ηγεσίας από Χριστόδουλο στον Σημίτη.

    Η ΑΥΓΗ: Ο Χριστόδουλος σηκώνει το λάβαρο του Ανδρέα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Φωτιά" στα οικόπεδα εκτός σχεδίου. Νέες αντικειμενικές αξίες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το πακέτο Σημίτη: πόσα και σε ποιούς. Οι επικείμενες εξαγγελίες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ανάσα για 20.000 ανέργους. Πρόγραμμα επιδοτήσεων ΟΑΕΔ.

    ΕΘΝΟΣ: Άνοιξε ο δρόμος για 8.400 προσλήψεις στην υγεία το 2002.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τους έκανε... αγιασμό για το συνέδριο από τώρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θυμήσου τον Ανδρέα. Αρχιεπίσκοπος προς πρωθυπουργό από Βόλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρόβλεψη για πτώση βάσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξεσάλωσε ο Χριστόδουλος. Ευθεία ανάμιξη στην πολιτική.

    ΕΣΤΙΑ: Ηγέτης αυτό σημαίνει. Μάθημα πολιτικής από τον αρχιεπίσκοπο.

    Espresso: Σκληρή η Μαργέτη έσταξε δηλητήριο. Στη νέα αίτηση αποφυλάκισης.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτική μείωση Σημίτη επιχειρεί ο κ. Χριστόδουλος.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Υποσχέσεις Σημίτη στο ΣΒΕΕ. Ο διάλογος θα αρχίσει από Οκτώβριο

    ΤΑ ΝΕΑ: Πρωτοφανής επίθεση Χριστόδουλου σε Σημίτη.

    ΝΙΚΗ: Συμφώνησαν Άκης-Κωνσταντόπουλος. Νέο μοντέλο διακυβέρνησης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Όχι στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εξελίξεις στη ΠΓΔΜ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Τους έφερε στο Αμήν η έκρηξη Χριστόδουλου. Σημίτης: Ας κάνει κόμμα.

    Η ΧΩΡΑ: Χριστόδουλος: Δεν έχεις ανάστημα πρωθυπουργού.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 6.680 στρέμματα στο σχέδιο πόλης. Ως τα τέλη του χρόνου

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το μέλλον της Θεσσαλονίκης στο χέρια των φορέων της.

    [02] Δηλώσεις Χριστόδουλου-Αντιδράσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Αιφνίδια υποτροπή των σχέσεων Εκκλησίας-Κυβέρνησης σημειώθηκε χθες με προεξάρχοντα τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος ενεκάλεσε τον πρωθυπουργό για αδιάλλακτη εμμονή στην απάλειψη του θρησκεύματος από τις νέες ταυτότητες. Αναφέρθηκε απαξιωτικά στον κ. Κ. Σημίτη, εκθειάζοντας συγκριτικά τις ηγετικές ικανότητες του Α. Παπανδρέου, ο οποίος το 1982, όταν έγινε δέκτης των λαϊκών αντιδράσεων, μετέβαλε την αρχική του απόφαση να επιβάλει τον πολιτικό γάμο υποχρεωτικώς και απεδέχθη το "προεραιτετικόν".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "Πρωτοφανή πολιτική και προσωπική επίθεση κατά του Πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη , με πρόσχημα το θέμα των ταυτοτήτων ,εξαπέλυσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Η κατακόρυφη κλιμάκωση της επίθεσης προκάλεσε την άμεση και εύλογη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία τον κατηγόρησε για υπέρβαση των εσκαμμένων και αμφισβήτηση, ουσιαστικά, της συνταγματικής τάξης και της λαϊκής κυριαρχίας. Ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε μάλιστα και όψιμος Ανδρεϊκός(!)".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "Εν μεσώ παραληρήματος και εμφανιζόμενος ως πολιτικός ηγέτης και όχι ως ποιμενάρχης, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν δίστασε χθες να βγει μέχρι και θαυμαστής του Ανδρέα Παπανδρέου στην προσπάθειά του να πλήξει προσωπικά τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και να τον μειώσει ως πολιτική ηγέτη, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι κινείται σε τροχιά ρήξης με την κυβέρνηση και είναι αποφασισμένος να τη φτάσει στα άκρα για ευνόητους λόγους. Η χθεσινή "πρωτοφανής", κατά το χαρακτηρισμό κυβερνητικών κύκλων, επίθεση του αρχιεπισκόπου στον πρωθυπουργό, επίθεση η οποία κατά την έκφραση κυβερνητικού στελέχους "αναλογεί μόνο σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και όχι μεταξύ αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού ", ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την κυβέρνηση".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά οτι "Με την απροκάλυπτη αυτή παρέμβασή του στην προσυνεδριακή διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, ο Χριστόδουλος επιδιώκει να συντηρήσει το θέμα των ταυτοτήτων, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και με κατάθεση ψηφίσματος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Στ. Παπαθεμελή, ο οποίος δικαιολόγησε τη δήλωση του αρχιεπισκόπου. Πάντως η επιλογή του αρχιεπισκόπου να αναφερθεί στον Α. Παπανδρέου εξυπηρετεί την επιδίωξή του να βρει κοινούς τόπους με την ΕΛΕ, την αλήστου μνήμης Εθνική Λαϊκή Ενότητα του πρώιμου ΠΑΣΟΚ και να εμφανισθεί ως η αυθεντική επιβίωση του λαϊκισμού στις μέρες μας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ισχυρίζεται οτι "Αποφασισμένος να μην ανεχτεί άλλο τον κυβερνητικό εμπαιγμό στο θέμα των ταυτοτήτων, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι τον συνοδεύουν 4 εκατομμύρια υπογραφές πολιτών, είναι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος. Χθες ο Προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας, ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον πρωθυπουργό".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει οτι "Βαρυσήμαντος μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, έστειλε χθες από τον Βόλο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Ο κ. Χριστόδουλος δεν δίστασε να εκθειάσει τις ηγετικές ικανότητες του Ανδρέα Παπανδρέου σε αντιδιαστολή με εκείνες του κ. Σημίτη, για την στάση που τήρησε στην αντιπαράθεσε με την Εκκλησία. Κατ`ουσίαν, είπε ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός δεν είναι πραγματικός πολιτικός ηγέτης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "Με άσο στο μανίκι του τα 3 εκατ. υπογραφές, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε επιτακτικά να αλλάξει θέση η κυβέρνηση στο επίμαχο θέμα".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει οτι "Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στον Βόλο για τις ταυτότητες και τις υπογραφές ισοδυναμούν με πολιτικό αφορισμό του Κ. Σημίτη. Εμμέσως πλην σαφώς ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας του έστειλε το μήνυμα ότι δεν έχει το ανάστημα πολιτικού ηγέτη και πρωθυπουργού".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "Το νοσηρό κλίμα της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ιεραρχίας της Εκκλησίας , γύρω από το θέμα των ταυτοτήτων, επανέρχεται με αφορμή την εξαγγελία από την Εκκλησία ότι στις 28 Αυγούστου ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα ανακοινώσει τον αριθμό των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια του ¨δημοψηφίσματος" για τις ταυτότητες".

    [03] Κοινωνική πολιτική

    ΤΟ ΒΗΜΑ υπογραμμίζει οτι "Μέτρα ενίσχυσης των μη προνομιούχων και χρηματοδοτήσεις νέων προγραμμάτων σε δύο κοινωνικά λίαν ευαίσθητους τομείς, στην Υγεία και στην Παιδεία, συνιστούν το τριετές κυβερνητικό πακέτο παροχών, ύψους 1.871 δις, δρχ , το οποίο εισηγείται σήμερα στον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη το οικονομικό επιτελείο εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες του προϋπολογισμού ".

    Σύμφωνα με ΤΟ ΚΑΡΦΙ "Μικρό θα είναι το ¨καλάθι" των κοινωνικών παροχών, που σκοπεύει να μοιράσει η κυβέρνηση μέσα στην επόμενη τριετία 2002-2004. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε το ύψος του πακέτου να φθάσει το 1,5 τρις. δρχ ( με αυτό να κατανέμεται σε 400 δις δρχ για το 2002, 550 δις δρχ για το 2003 και 600 δις για το 2004), το ποσόν τελικά δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1 τρις δρχ , ενώ ανώτεροι κύκλοι του οικονομικού επιτελείου έκαναν λόγο ακόμη και για 800 δις δρχ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "Ανήσυχος με την πορεία του κυβερνητικού έργου και ενοχλημένος από τις ενασχολήσεις ορισμένων υπουργών εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στον χθεσινό "πρωινό καφέ" του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Σημίτης διερωτήθη γιατί ορισμένοι υπουργοί ασχολούνται με το ΣΥνέδριο και όχι με το κυβερνητικό έργο, ενώ τόνισε με έμφαση ότι ¨δίνουμε μάχη με το χρόνο".

    [04] ΝΔ

    Η Espresso αναφέρει οτι "Την τακτική της φθινοπωρινής επίθεσής του κατά της κυβέρνηση εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε χθες με την εμφάνισή του στη Βουλή ο Κώστας Καραμανλής. "Δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί" είχε προειδοποιήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός της ανέβηκε χθες στο βήμα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αναλώσιμες πηγές ενεργείας για να καταγγείλει αρχικά τον τρόπο που η κυβέρνηση νομοθετεί και παράλληλα να δώσει το στίγμα της πολιτικής του όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "Αιφνιδίασε ο Κ. Καραμανλής την κυβέρνηση καθώς με την πρώτη κιόλας εμφάνισή του στη Βουλή, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, έδειξε την πρόθεση της ΝΔ να σκληρύνει την αντιπολιτευτική της τακτική και να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση άλλες παρατυπίες και παλινωδίες. Εν όψει της ΔΕΘ η ΝΔ ανεβάζει τους τόνους και επικεντρώνει την κριτική της στην οικονομική πολιτική. Πρώτο πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αποτέλεσε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων με αφορμή το νομοσχέδιο που έφερε άρον άρον ο υπουργός Ανάπτυξης για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά".

    [05] Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται οτι "Με 53 ψήφους ΝΑΙ, 43 ΟΧΙ και 4 απόντες ψηφίσθηκε χθες επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης ,το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα Ελληνικά Πετρέλαια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μιλώντας χθες στη Βουλή έκανε λόγο για ποινικές ευθύνες αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και κατέθεσε ένσταση συνταγματικότητας σε άρθρο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, θέτοντας έτσι σε εφαρμογή την κατά μέτωπο επίθεση κατά της κυβέρνησης".

    [06] Τσοχατζόπουλος-Κωνσταντόπουλος

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "Στην ανάγκη ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης για τη χώρα, που θα θέτει ως βασική προτεραιότητα την κοινωνία και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων, συμφώνησαν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, που είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση του προέδρου του ΣΥΝ για τη συνεχιζόμενη έκρυθμη κατάσταση στα Σκόπια".

    [07] Αντικειμενικές αξίες

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "Με στόχο τη βελτίωση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και ενόψει της αναπροσαρμογής ( από 1η Ιανουαρίου 2002) των τιμών για τα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών οικόπεδα και αγροτικές εκτάσεις, το Υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες επιτροπές που ασχολούνται με το θέμα να ορίζουν περισσότερες από μία Αρχικά Βασική Αξία (Α.Β.Α) προκειμένου να αποφευχθούν ...υπερβολές και αδικίες σε βάρος των φορολογουμένων¨".

    [08] Επιδοτήσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι "Την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, με τον οποίο καθορίζονται τα κίνητρα και επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας προωθεί το υπουργείο ΕΘνικής Οικονομίας, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των βιομηχάνων. Την απόφαση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ.Σημίτης στη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με την οποία συναντήθηκε χθες το μεσημέρι, εν όψει της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης".

    [09] Υγεία-Προσλήψεις

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "Το Υπουργείο Υγείας δρομολογεί τις διαδικασίες για 8.400 προσλήψεις σε νοσοκομειακές μονάδες και το ΕΚΑΒ. Ήδη κοινοποίησε τη λεπτομερή πρότασή του στο Υπουργείο ΔΗμόσιας Διοίκησης και στη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου. Από το σύνολο των θέσεων, οι 6.350 αφορούν μόνιμο προσωπικό, οι 1.600 εποχικό και οι 450 γιατρούς".

    [10] Οικογενειακό επίδομα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "Μάχη εκ του συστάδην για την εξεύρεση περίπου 60 δις δραχμών που θα καταβληθούν για τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους διεξάγεται στο οικονομικό επιτελείο, καθώς η στενότητα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2002 δεν επιτρέπει την αναδρομική καταβολή του επιδόματος όπως έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη και η οποία κοστίζει περί τα 250 δις δρχ".

    [11] Καταπολέμηση ανεργίας

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει οτι "Επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση για 30.000 ανέργους υπόσχεται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ".

    [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νέος αναπτυξιακός νόμος. Θα παρουσιασθεί το φθινόπωρο από την κυβέρνηση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ενισχύονται τα κίνητρα για επενδύσεις. Τον Οκτώβριο αρχίζει ο διάλογος για την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου. ΚΕΡΔΟΣ: "Αναθεωρεί η κυβέρνηση το "πακέτο παροχών". Σήμερα στου Μαξίμου οι οριστικές αποφάσεις".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μεταχρονολογημένη βόμβα οι επιταγές από 1-1-2002. Αναγκαστική η στροφή στις συναλλαγματικές". Σημείωση: Η εφημερίδα

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει οτι "Κρίσιμη είναι η σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου για τον προϋπολογισμό του 2002. Περιορίζεται στο 6,5% ο ρυθμός αύξησης των δαπανών. Αύξηση των εσόδων κατά 8%. Το σχέδιο εισήγησης του οικονομικού επιτελείου στον πρωθυπουργό".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Sunday, 26 August 2001 - 21:55:20 UTC