Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-08-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/08/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Σημίτης-ΠΑΣΟΚ-ΔΕΘ
  • [04] ΑΕΙ-ΤΕΙ-Επιτυχόντες
  • [05] ΝΔ
  • [06] ΔΕΘ-Παπαγεωργόπουλος
  • [07] Ίμβρος
  • [08] Ζεύξη Ακτίου-Πρέβεζας
  • [09] Μάρμαρα Παρθενώνα
  • [10] ΠΓΔΜ-Ελλάδα
  • [11] Εκκλησία-Πολιτεία
  • [12] Ολυμπιάδα-Έργα
  • [13] Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/08/2001

    Οι βάσεις των υποψηφίων με το σύστημα των δεσμών, οι εσωκομματικές διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, η προετοιμασία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και οι υπογραφές της εκκλησίας για τις ταυτότητες είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 4 εκατ. υπογραφές πανικοβάλλουν τον Σημίτη

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Με 13 στα ΑΕΙ και 6,4 στα ΤΕΙ.

    Η ΑΥΓΗ: Κάτω από τη βάση το Λύκειο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αρχίζουν 260 έργα για την Ολυμπιάδα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: 200.000 οι "κουλοχέρηδες" σε 11.000 καταστήματα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μπαίνουν στα ΤΕΙ ακόμη και με 5. Παραέπεσαν οι βάσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Οι βάσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ για παλιούς και νέους υποψηφίους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Του ετοιμάζει (η ΝΔ) υποδοχή μιας... μικρής Γένοβας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέο μακελειό βλέπουν στα Βαλκάνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 8.929 θέσεις σε Δημόσιο και σχολές ΟΑΕΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δυο πολιτικές σφήνες Χριστόδουλου.

    ΕΣΤΙΑ: Ο τόπος θέλει όραμα. Η μεγάλη πρόκλησις για τον κ. Καραμανλή.

    Espresso: Ο Πέτρος Λυμπέρης λύνει τη σιωπή του μέσα από τη φυλακή.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε δοκιμασία η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μεγάλη πτώση στην πλειοψηφία των σχολών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δυο ταχυτήτων βάσεις με άνοδο σε δύσκολες σχολές.

    ΝΙΚΗ: Αλλαγή πολιτικής. Επιμένουν Άκης Τσοχατζόπουλος-Γ. Παπανδρέου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ξεπουλιούνται στρατηγικοί τομείς της οικονομίας.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Σημίτης-Χριστόδουλος: Ραντεβού στα τυφλά.

    Η ΧΩΡΑ: Ξεπουλάνε τα πάντα. Η κυβέρνηση χαρίζει τη δημόσια περιουσία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εισάγονται σε ΤΕΙ με μέσο βαθμό 6,3!

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Χάνεται η Ελλάδα στις ρουλέτες.

    [03] Σημίτης-ΠΑΣΟΚ-ΔΕΘ

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "Στα επίπεδα του ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών θα κινηθούν οι κοινωνικές παροχές που θα εξαγγείλει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Κώστας Σημίτης. Ο πρωθυπουργός θα κηρύξει την έναρξη της 66ης ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κοινωνικό πακέτο δεν περιλαμβάνονται οι φορολογικές ελαφρύνσεις της διετίας 3003-2004, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 4--450 δις δραχμές και θα αφορά κυρίως στις επιχειρήσεις για τις οποίες θα προβλέπεται σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "Η διατήρηση των εύθραυστών ισορροπιών στο εσωτερικό του κόμματος έως τη διεξαγωγή του συνεδρίου είναι η άμεση προτεραιότητα του πρωθυπουργού, ο οποίος εγκαινίασε χθες νέο κύκλο επαφών και συναντήσεων".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "Σ`ένα νέο μείγμα πολιτικής, που δεν θα θίγει όμως τον πυρήνα της, συμφωνεί ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ενώ κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εξακολουθούν να ενοχοποιούν το "λευκό" ψηφοδέλτιο στο Συνέδριο".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται οτι "Επιμένουν στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής στο προσεχές ΣΥνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τόσο ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ομιλία του σε κλειστή σύσκεψη στελεχών στη Χαλκιδική, όσο κι ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του από την Κρήτη, προκειμένου να βγει το κίνημα από το σημερινό αδιέξοδο και να ξανακερδίσει την κοινωνία".

    [04] ΑΕΙ-ΤΕΙ-Επιτυχόντες

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "Γενική πτώση των βάσεων εισαγωγής στα ΤΕΙ και άνοιγμα της "ψαλίδας" ανάμεσα στις περιζήτητες σχολές και τις υπόλοιπες. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τους πίνακες αποτελεσμάτων του υπουργείου Παιδείας για τους εισακτέους με το σύστημα των Δεσμών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "Ακόμη και στο 5 θα "κατεβάσουν" τις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι κενές θέσεις, που εκτιμάται ότι θα αφήσουν ως φθινοπωρινό "μποναμά" οι νέοι υποψήφιοι του νέου συστήματος, στους συνυποψήφιούς του, του παλιού. Το γεγονός ότι στα ΤΕΙ εισάγονται υποψήφιοι με βαθμούς κάτω από τη βάση καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των συστημάτων επιλογής για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "Μετά από όλα αυτά είναι απορίας άξιον ποιο θα είναι το περιεχόμενο συζήτησης του μεθαυριανού, πρώτου μετά τις διακοπές, Υπουργικού Συμβουλίου. Επισήμως , πρωθυπουργός και υπουργοί θα κάνουν το σχεδιασμό στο χώρο της παιδείας ως το 2004 και τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου στον ίδιο τομέα. Μόνο που οι υποψήφιοι και οι βαθμοί που πήραν τους πρόλαβαν".

    [05] ΝΔ

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει οτι "Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον κ.Καραμανλή να δώση στον ελληνικό λαό ένα νέο όραμα. Με τον κ.Σημίτη στην χειρότερη κατάσταση από τότε πού ανέλαβε την πρωθυπουργία, η στιγμή είναι σχεδόν ιδανική. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να πείση τους Έλληνες ότι εκφράζει κάτι διαφορετικό, κάτι ανώτερο, κάτι πολύ καλύτερο. Και προπαντός, οφείλει να ανεβάση τον δείκτη των προσδοκιών ως προς τις προσωπικές του ικανότητες".

    [06] ΔΕΘ-Παπαγεωργόπουλος

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "Το ξανασκέφθηκε ο κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Και αντί να διαμαρτύρεται στα πεζοδρόμια, μες στο λιοπύρι, θα πάρει θέση δίπλα στον Πρωθυπουργό, στο...κλιματιζόμενο τραπέζι του διαλόγου.

    "Ο Δήμος δεν διοργανώνει κανένα συλλαλητήριο", δήλωσε χθες ο κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μετά τη συνάντήσή του με τον υπουργό Μακεδονίας -Θράκης κ. Γιώργο Πασχαλίδη. "Ο δήμαρχος δεν μίλησε ποτέ για συλλαλητήρια και με διαβεβαίωσε ότι θα είναι παρών στην υποδοχή του Πρωθυπουργού στο αεροδρόμιο, στα εγκαίνια της ΔΕΘ και στο τραπέζι του διαλόγου του Πρωθυπουργού με όλους τους φορείς της πόλης, υπερθεμάτισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης".

    [07] Ίμβρος

    Η ESPRESSO υπογραμμίζει οτι: "Ευκαιρία για τους Ιμβρίους να διεκδικήσουν την επιστροφή της γης που τους αφαιρέθηκε αυθαίρετα κατά την περίοδο των διωγμών (1964-1970) δίνει αιφνιδίως το κτηματολόγιο που καταρτίζει το τουρκικό κράτος. Οι σύλλογοι των Ιμβρίων που ζουν στην Ελλάδα εκφράζουν ελπίδες για τη "διάσωση μέρους των ακίνητων περιουσιών Ελλήνων" που απέμεινε από τις δήθεν απαλλοτριώσεις στο νησί".

    [08] Ζεύξη Ακτίου-Πρέβεζας

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ "Τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία όλων των τμημάτων και των συστημάτων της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου-Πρέβεζας, καθώς το έργο ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί. Στόχος είναι εντός του Οκτωβρίου να δοθεί στη χρήση των πολιτών σε πλήρη λειτουργία. Το έργο, το οποίο καθυστέρησε σχεδόν δύο χρόνια να ολοκληρωθεί, κυρίως λόγω της επαναχάραξης της οδικής πρόσβασης από την πλευρά της Πρέβεζας, θεωρείται πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα , καθώς είναι το πρώτο του είδους που θα λειτουργήσει στη χώρα, ενώ εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδος".

    [09] Μάρμαρα Παρθενώνα

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "Μια παρασκηνιακή συμφωνία κυρίων, που φαίνεται να προωθείται μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδος και Μ. Βρετανίας , μπορεί να οδηγήσει στην επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας. Κατά την αγγλική εκδοχή, ο επαναπατρισμός μπορεί να είναι μόνο ¨προσωρινός" και με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ η ελληνική πλευρά μάλλον ευελπιστεί στο ¨ουδέν μονιμότερον του προσωρινό".

    [10] ΠΓΔΜ-Ελλάδα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "Έντονα προβληματίζεται η κυβέρνηση για την κατάσταση στα Σκόπια και τις ουσιαστικές δυνατότητες ειρήνευσης στη χώρα, ειδικότερα σε ό,τι σχετίζεται με την ασφάλεια των ελλήνων στρατιωτών που θα μεταβούν εκεί, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έθεσε χθες ευθέως θέμα ολοκληρωτικού αφοπλισμού των Αλβανών ανταρτών, τονίζοντας ότι αν αυτό δεν συμβεί, μια νέα αναμέτρηση στα Σκόπια θα πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτη.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "Κίνδυνος νέας ανάφλεξης στα Βαλκάνια. Δραματική παρέμβαση του. Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτηρίζει την κατάσταση στα Σκόπια τραγική. Επιρρίπτει ευθέως ευθύνες στην εξωτερική πολιτική που ασκεί η χώρα μας. Αναπόφευκτη χαρακτηρίζει μια νέα ανάφλεξη ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αν δεν αφοπλιστεί πλήρως ο UCK. Δραματική η κατάσταση τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Απ. Κακλαμάνης. Μετακυλύουν και μετατοπίζουν το πρόβλημα, επισημαίνει ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Ανήσυχοι οι Έλληνες πολιτικοί για τις εξελίξεις εξαιτίας της αδιαλλαξίας των ανταρτών του UCK. Κάνουν λόγο για την ανάγκη λήψης αμέσων ουσιαστικών μέτρων.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "Στον οδικό άξονα Σκοπίων-Ευζώνων και σε ασφαλή περιοχή θα εγκατασταθούν οι άνδρες του 525 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, οι πρώτοι 100 εκ των οποίων θα φτάσουν εκεί μεθαύριο ή την Παρασκευή, με την προϋπόθεση ότι σήμερα το ΣΥμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων (ΝΑΕ) θα ανάψει το πράσινο φως για την αποστολή των νατοϊκών δυνάμεων. Τα όπλα που θα συλλέξουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα καταστραφούν στην Ελλάδα, σε στρατιωτικά εργοστάσια ή στη Χαλυβουργική".

    [11] Εκκλησία-Πολιτεία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται οτι "Η ανακοίνωση των υπογραφών υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος (28 Αυγούστου) τρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, και η σύγκληση της Ιεραρχίας (9-12 Οκτωβρίου), σχεδόν τις ίδιες ημέρες με τη διεξαγωγή του συνεδρίου, αποτελούν δύο πολιτικές κινήσεις του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με εμφανή στόχο να επηρεάσει τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει οτι "Πανικό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου να ανακοινώσει την ερχόμενη Τρίτη τα 4 εκατομμύρια υπογραφών των πολιτών που διαμαρτύρονται για την απόφαση να αφαιρεθεί το στοιχείο του θρησκεύματος από τις νέες ταυτότητες και οι οποίοι συμμετείχαν στο άτυπο δημοψήφισμα της Εκκλησίας".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει οτι "Μισό βήμα πίσω. Αυτό αρκεί, μας έλεγε υπουργός και εκ των συνεργατών του Κώστα Σημίτη, για να διαμορφώσει όρους για την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις κράτους-πολιτείας, ακόμη κι αν δεν βρεθεί λύση για το θέμα των ταυτοτήτων". Το ζητούμενο λοιπόν είναι ποιος θα το κάνει εκ των κυρίων Σημίτη και Χριστόδουλου, καθώς στα επιτελεία και των δύο εκτιμάται ότι ένα οριστικό αδιέξοδο θα είναι εις βάρος και των δύο και θα συντηρήσει ένα διχασμό που θα επηρεάσει αντικειμενικά και άλλα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές".

    [12] Ολυμπιάδα-Έργα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει οτι "Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χώρας μας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων , το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ήδη έχει εντάξει στο Πρόγραμμα ΔΗμοσίων Επενδύσεων έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 1,2 τρις δρχ για την τετραετία 2001-2004. Συγκεκριμένα έχουν ενταχθεί 260 έργα και 95 μελέτες που αντιστοιχούν στο 80% του συνολικού προϋπολογισμού των Ολυμπιακών έργων (1,5 τρις δρχ). Τα έργα αυτά είναι ώριμα προς υλοποίηση. Για το τρέχον έτος έχουν εγκριθεί πιστώσεις ύψους 245 δις δρχ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων".

    [13] Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "Ποδαρικό με νομοσχέδιο ξεπουλήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, παράδοσης σε ιδιώτες της πιο κερδοφόρας επιχείρησης της χώρας, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) καθώς και την επιτάχυνση του ξεπουλήματος τομέων της ενέργειας, έκανε χτες η Βουλή στην πρώτη συνεδρίαση του Β` Θερινού Τμήματος".

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει οτι "Σε γενική εκποίηση προχωρεί η πανικόβλητη κυβέρνηση Σημίτη, καθώς πλησιάζει το τέλος της. Ο Κώστας Καραμανλής κατήγγειλε χθες ότι με πρόσχημα τις ιδιωτικοποιήσεις ξεπουλάνε τις κρατικές επιχειρήσεις. "Έφθασαν στο σημείο", είπε, "να χαρίζουν ή να επιδοτούν αποκρατικοποιήσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ιδιωτικοποίηση των οποίων είναι "φωτογραφία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 22 August 2001 - 8:21:45 UTC