Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-08-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/08/2001
  • [02] Τίτλοι εφημερίδων
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Ρήγμα Ανατολίας
  • [05] Επαφές Σημίτη
  • [06] Μετεξεταστέοι

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/08/2001

    Οι επαφές Σημίτη εν όψει συνεδρίου, το ασφαλιστικό, το ρήγμα της Ανατολίας και η επανεξέταση των μετεξεταστέων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 7 δις επιδοτήσεις σε γυναίκες επαγγελματίες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Απίστευτα καραγκιοζιλίκια στα Γαύδο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ακης προς Σημίτη: Μόνο έτσι θα ανακάμψει το ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα 65 οι γυναίκες

    Η ΑΥΓΗ: Χιλιάδες μετανάστες παράνομοι παρά τη νομιμοποίηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 340.000 οι νόμιμοι μετανάστες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σύνταξη στην ίδια ηλικία για άνδρες και γυναίκες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Επιχορηγήσεις για τουριστικές μονάδες.

    ΕΘΝΟΣ: Ιδού το ρήγμα του Βορείου Αιγαίου. Συγκλονιστικό ντοκουμέντο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Είχε προβλέψει τον σεισμό της Σκύρου από το 1999.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σύνταξη στα 65 για τις γυναίκες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Ενιαίο όριο ηλικίας για άνδρες - γυναίκες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Περίπτερο... ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ.

    ΕΣΤΙΑ: Τα "μπάνια" του πρωθυπουργού. Δημόσιος υπάλληλος είναι ο κ. Σημίτης;

    Espresso: Στη πανσέληνο του Σαββάτου σατανιστές θα κάνουν ανθρωποθυσίες

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε διακοπές η κυβέρνηση στα κάρβουνα οι εξελίξεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ραντεβού τον Οκτώβριο. Ολα καλά! Θα τα ξαναπούνε το φθινόπωρο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ως 10 χρόνια πάνω τα όρια συνταξιοδότησης για τις γυναίκες.

    ΝΙΚΗ: Ακης σε Σημίτη: Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέος ΟΑΕΔ: Μοχλός καταπά-τησης εργατικών δικαιωμάτων.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: "Περπατά" ο Εγκέλαδος. Φόβος για τα 5,4.

    Η ΧΩΡΑ: Ανδρες - γυναίκες σύνταξη στα 65.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φοβάται έλλειψη ρεύματος η ΔΕΗ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η ΝΔ πρωτοστάτησε κατά διαπλοκής, τώρα αποστατεί;

    [03] Ασφαλιστικό

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "Η κυβέρνηση μεθοδεύει ύπουλη "λύση" στο ασφαλιστικό πίσω από τις πλάτες των ασφαλισμένων. Παρά τις διαβεβαιώσεις για διάλογο από μηδενική βάση, μετά τη γενική κατακραυγή που προκάλεσε το περιβόητο πακέτο "ιδεών" Γιαννίτση, το Μαξίμου και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ετοιμάζονται να επιβάλουν ως όριο συνταξιοδότησης το 65ο έτος για άνδρες και γυναίκες".

    Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "Καμπανάκι για τις γυναίκες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες χτύπησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να θεσμοθετήσεις ενιαία όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα "επαγγελματικά" ταμεία ασφάλισης με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις γυναίκες έως και 10 χρόνια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "Την ανατροπή θεμελιωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών έως και το 65ο έτος προωθεί η κυβέρνηση με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "Οι "καθαρές λύσεις" που ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στους Ελληνες για το ασφαλιστικό ήταν άλλος ένας εμπαιγμός. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην ΕΕ ενιαία σύνταξη για όλους τους εργαζομένους. Ετσι και οι γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται στα 65 τους".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "Στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στα 65 χρόνια προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να θεσμοθετήσει ενιαίο όριο και για τα δυο φύλα".

    Το ΒΗΜΑ τονίζει ότι "Σε καθιέρωση ενιαίων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες θα προχωρήσει η κυβέρνηση έπειτα από καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, μάλιστα σχετικώς συνετάχθη Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και απεστάλη στην ΕΕ ώστε να καταστεί σαφής η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να συμμορφωθεί και να αποφύγει την επιβολή προστίμων".

    [04] Ρήγμα Ανατολίας

    Η Espresso αναφέρει ότι "Με στόχο να εκτιμηθεί ο κίνδυνος σεισμού στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συνεχίζονται οι εργασίες της επιστημονικής συνάντησης των επιστημό-νων από ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ιταλίας, που άρχισαν την περασμένη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "Τις μεθόδους που θα ακολουθήσουν για τη μελέτη των ρηγμάτων στο Βόρειο Αιγαίο επιλέγουν σήμερα στη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη σεισμολόγοι και στελέχη ερευνητικών κέντρων από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Συμφωνούν ότι "το γεωδυναμικό σύστημα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας και της τάφρου του Βορ. Αιγαίου θα πρέπει να εξεταστεί ως ενιαίο".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "Ελληνες ερευνητές κατόρθωσαν για πρώτη φορά να χαρτογραφήσουν την προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας στην τάφρο του Βόρειου Αιγαίου. Αποτυπώθηκαν ρήγματα μήκους έως και 150 χιλιομέτρων σε βάθη που φτάνουν τα 1.600 μέτρα. Οι επιστήμονες μελετούν τη σεισμική συμπεριφορά της περιοχής, που εκτείνεται σε 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα".

    Το ΚΑΡΦΙ τονίζει ότι "Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας είναι αυτό που προβληματίζει τους πάντες σε Ελλάδα, Τουρκία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Για τούτου έχουν ήδη αρχίσει πιέσεις προς τις κυβερνήσεις των δυο χωρών για κοινή ερευνητική προσπάθεια, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για τα χαρακτηριστικά του από τον Μαρμαρά μέχρι τις βόρειες Σποράδες και την ηπειρωτική Ελλάδα".

    [05] Επαφές Σημίτη

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "για μια 'νέα εποχή', που αντιμετωπίζει 'νέα προβλήματα' και έχει ανάγκη 'νέων εφοδίων', έκανε λόγο χθες ο Α. Τσοχατζό-πουλος, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον Κ. Σημίτη, στον οποίο έστειλε για μια ακόμη φορά το μήνυμα πως με αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδεύει στην ήττα".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "ακόμη και χθες, που συναντήθηκε επί δίωρο με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, αντικείμενο δεν ήταν τα θέματα του υπουργείου, αλλά τα κομματικά. Οπως και κατά την μετέπειτα συνάντησή του με τον κ. Ευάγγελο Γιαννόπουλο, ο οποίος σήμερα είναι απλός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με κάποια εσωκομματική επιρροή. Αυτό ήταν το σημαντικό 'ραντεβού' του Πρωθυπουργού προς της αναχωρήσεώς του;".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "τελικά η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, με το "Νούμερο Δύο" του κόμματος, υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ακη Τσοχατζόπουλο, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά... προάγγελος της επόμενης συνάντησης! 'Ραντεβού τον Οκτώβριο' συμφώνησαν, ουσιαστικά οι δύο άνδρες - τον οποίο μήνα, υπενθυμίζουμε, θα λάβει χώρα το κρίσιμο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος..."

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "με κλειστά χαρτιά και ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα βαδίζουν τελικώς στο συνέδριο οι δύο αντιμαχόμενες πτέρυγες του κυβερνώντος κόμματος. Ο κύκλος των επαφών του κ. Κ. Σημίτη με τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκλεισε χθες με τη δίωρη και 'κρισιμότερη' συνομιλία που είχε με τον υπουργό Αμύνης κ. Ακη Τσοχατζόπουλο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "με διπλωματικές κινήσεις ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζό-πουλος απέφυγαν κατά τη χθεσινή τους συνάν-τηση να ανοίξουν τα χαρτιά τους και αναλώθη-καν σε μια φιλική συζήτηση γενικού περιεχομέ-νου, λίγο πριν αναχωρήσουν για τις καλοκαι-ρινές τους διακοπές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "αναγνω-ριστική απεδείχθη τελικά η δίωρη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ακη Τσοχατζό-πουλο, χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου... Οι δύο άνδρες, εκτός από τα θέματα του Υπουργείου Αμυνας εν όψει του ΚΥΣΕΑ, συζήτησαν σε φιλικό κλίμα και τις εσωκομματικές εξελίξεις, αποφεύγοντας όμως να ανοίξουν τα χαρτιά τους και δίνοντας νέο ραντεβού για μετά τις καλοκαιρινές διακοπές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "ο Κ. Σημίτης αναζητεί το κατάλληλο μίγμα πολιτικής που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου, σε μια συγκυρία που θεωρείται καθοριστική για την εικόνα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ εν όψει συνεδρίου. Θα προσπαθήσει να συνδυάσει μια πολιτική 'σταθερότητας και ανάπτυξης' με την εξαγγελία μέτρων κοινωνικής πολιτικής, με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμ-μίζει ότι "μετά τη Σίφνο τα νεότερα. Αυτό το πολιτικό συμπέρασμα βγαίνει από τη χθεσινή συνάντηση του Κώστα Σημίτη με τον Ακη Τσοχατζόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου".

    [06] Μετεξεταστέοι

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "Την πάγια επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων αποφάσισε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου δίνοντας λύση στο πρόβλημα των 6.000 μαθητών της Β' Λυκείου που δεν είχαν κατορθώσει να προαχθούν. Στη δήλωση του κ. Ευθυμίου ωστόσο, δεν γίνεται αναφορά στους μαθητές της Γ' Λυκείου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι "Την πάγια επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων αποφάσισε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου δίνοντας λύση στο πρόβλημα των 6.000 μαθητών της Β' Λυκείου που δεν είχαν κατορθώσει να προαχθούν".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "Με δυο χρόνια καθυστέρηση και αφού τα προηγούμενα χρόνια έχουν χάσει την τάξη τους χιλιάδες μαθητές της Β' Λυκείου θύματα της απορρύθμισης Αρσένη, χθες επιτέλους ο Πέτρος Ευθυμίου αποφάσισε να δώσει δεύτερη ευκαιρία (παγίως) στους μαθητές".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "Την οριστική επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων για τη Β΄ Λυκείου ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας κάτω από την πίεση των σχετικών αιτημάτων του μαζικού κινήματος και επιχειρώντας να εξωραΐσει τις βαριές συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και πολιτικής".    


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 1 August 2001 - 15:10:13 UTC