Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-07-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/07/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Εκθεση ΙΟΒΕ
  • [04] Επαφές Σημίτη
  • [05] Σεισμοί
  • [06] Μετεξεταστέοι
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Ανταγωνιστικότητα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/07/2001

    Οι τοποθετήσεις επιστημόνων για τη σεισμικότητα της χώρας, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη, οι προσλήψεις στο δημόσιο και οι μονιμοποιήσεις υπαλλήλων, οι μετεξεταστέοι του Λυκείου και το ενδεχόμενο επανεξέτασής τους και τα δημοσιονομικά είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα επιδόματα σε υπαλλήλους του Δημοσίου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πρόβλεψη για 7 Ρίχτερ στο Β. Αιγαίο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο Σημίτης ζήτησε από όλους "ανακωχή" μέχρι τη Διεθνή Εκθεση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μόνιμοι οι συμβασιούχοι με 24 μήνες προϋπηρεσία.

    Η ΑΥΓΗ: "Δεν συνδέονται οι σεισμοί" τονίζουν οι επιστήμονες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 2.575 νέες προσλήψεις στο δημόσιο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εννέα "μικρά νοσοκομεία" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σχέδιο Γένοβα για τις πορείες. Σε αστυνομικό κλοιό η Αθήνα.

    ΕΘΝΟΣ: 2.500 μόνιμοι στην Πυροσβεστική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Συναντώνται οι "Σαμουράι" πριν την ... μάχη των Τζεντάι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κανονιές Ακη. Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 4.657 προσλήψεις εξπρές και 4 νέοι διαγωνισμοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξανά θεσμός οι μετεξεταστέοι.

    ΕΣΤΙΑ: Τα ρήγματα στο ΠΑΣΟΚ. Κομματικό, κυβερνητικό και συνδικαλιστικό.

    Espresso: Κ. Νομικός: Δεν θέλουν την πρόγνωση των σεισμών στην Ελλάδα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στερεύουν οι επενδύσεις καθυστερούν οι αλλαγές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 7 Ρίχτερ στο Αιγαίο. Πρόβλεψη Τούρκου σεισμολόγου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χρυσές δουλειές από εταιρείες ενοικίασης (και) πτυχιούχων.

    ΝΙΚΗ: Η πρόταση του ΑΚΗ. Κρίσιμη συνάντηση με τον Σημίτη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Χυδαία εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: SOS σε Μαρμαρά και Αιγαίο για 7 Ρίχτερ.

    Η ΧΩΡΑ: Δακρυγόνα και ξύλο αντί για κοινωνικό πρόσωπο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σκληρό παζάρι για τα Ρίχτερ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 2.718 νέες προσλήψεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Ελλάδα κινδυνεύει όλο και πιο πολύ σεισμικά.

    [03] Εκθεση ΙΟΒΕ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Η επίτευξη πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ και ο περιορισμός των δαπανών θα πρέπει να είναι οι βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2001, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία".

    Το ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "Αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία και ειδικότερα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας διατυπώνονται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις της έκθεσης συμβαδίζουν με αυτές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το ΙΟΒΕ διαπιστώνει τέσσερα εμπόδια στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας και καλεί την κυβέρνηση να προβεί σε συνολικό ανασχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "Τον κίνδυνο να χαθούν οριστικά αρκετοί πόροι του Γ' ΚΠΣ, αν δεν εξαλειφθεί η δυσκαμψία του δημόσιου τομέα που παρατηρήθηκε στο Α' και το Β' ΚΠΣ, επισημαίνει μελέτη που δημοσιεύεται στο Οικονομικό Δελτίο της Τραπέζης της Ελλάδος".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "Τέσσερα σοβαρά αγκάθια προβλέπει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ενώ καλεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προβεί σε συνολικό ανασχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία των αγορών και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "Κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, στο οποίο θα αμφισβητηθούν οι βασικές επιλογές της οικονομικής πολιτικής, βλέπει στην τριμηνιαία έκθεσή του το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών του ΣΕΒ. Στην έκθεση εκφράζεται η ανησυχία της αγοράς και η απαισιοδοξία των επενδυτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "Μετά τα δημόσια εύσημα που απένειμε η ηγεσία του ΣΕΒ στην κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, προβάλλουν τώρα τις αξιώσεις τους για συνολικό ανασχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής με την κατεύθυνση σταθεροποίησης και παραπέρα αύξησης των κερδών τους. Οι νέες προκλητικές αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, προβάλλονται με την τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την ελληνική οικονομία".

    [04] Επαφές Σημίτη

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "Συνέδριο ουσίας, που με διαφανείς διαδικασίες και εγκυρότητα, που θα επικυρώνει τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα οδηγεί και σε μια αλλαγή πολιτικής, θέλει ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί στη συνάντηση που έχει σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό".

    Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι "Την τελευταία ημέρα του Ιουλίου ολοκληρώνεται η προ διακοπών Αυγούστου φάση των προσυνεδριακών επαφών στο ΠΑΣΟΚ με τη "συνάντηση κορυφής" Σημίτη - Τσοχατζόπουλου: ωστόσο, αν και αμφότεροι επιθυμούν διερευνητική προθέσεων συζήτηση, δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "Αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική με συγκεκριμένα μέτρα στο οικονομικό και κοινωνικό τομέα θα ζητήσει ο Α. Τσοχατζόπουλος από τον Κ. Σημίτη, στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, χαρακτηρίζοντάς τις μάλιστα ως την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των λαϊκών στρωμάτων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αμυνας, ο κ. Τσοχατζόπουλος εξαπέλυσε νέες κανονιές χθες με κύριο αποδέκτη αυτή τη φορά τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου και την οικονομική πολιτική".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "Στις 11.30 σήμερα το πρωί θα ανέβει τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος για την πολυσυζητημένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, που πολλοί θεωρούν κρίσιμη για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ παρομοιάζοντάς την με ... συνάντηση "Σαμουράι" πριν την "Μάχη των Τζεντάι". Το ερώτημα είναι πάντως κατά πόσον οι δυο Μεγάλοι Μονομάχοι θα θελήσουν σήμερα να ανοίξουν τα "χαρτιά" τους, ή απλώς θα περιοριστούν σε μια εθιμοτυπική συνάντηση πριν τις καλοκαιρινές διακοπές".

    [05] Σεισμοί

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "Φυσιολογική μεν, ανησυχητική δε θεωρούν τη σεισμική ακολουθία στη Σκύρο οι ειδικοί. Χθες το απόγευμα ο Εγκέλαδος επισκέφθηκε το Αίγιο και τη Ζάκυνθο, χωρίς όμως οι σεισμολόγοι να συνδέουν τις συγκεκριμένες δονήσεις με το χτύπημα στο Βόρειο Αιγαίο. Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο χαρτογράφησης του ρήγματος της Ανατολίας εξετάζουν στη Θεσσαλονίκη Ελληνες και ξένοι επιστήμονες".

    Η Espresso τονίζει ότι "Το ... χορό των Ρίχτερ που άνοιξε την περασμένη Πέμπτη η Σκύρος, "έσυραν" χθες με τη σειρά τους η Ζάκυνθος και ο δυτικός Κορινθιακός κόλπος, ενώ στις 18.25 η Σκύρος... έκλεψε και πάλι την παράσταση δίνοντας έναν ισχυρό σεισμό των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "Ο Εγκέλαδος έκανε πάλι αισθητή την παρουσία του στη Σκύρο με ένα μετασεισμό 5,4 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή, είναι καθησυχαστικοί. Μια μικρότερη δόνηση στη Ζάκυνθο δεν έχει σχέση με τις "αναταράξεις" στο Βόρειο Αιγαίο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "Νέα σεισμική ... βόμβα δια στόματος 15 Ελλήνων και ξένων επιστημόνων κλονίζει την ελληνική κοινωνία. Την ώρα που οι κάτοικοι της χώρας βρίσκονται σε κάποια νησιά απολαμβάνοντας τις διακοπές τους ή ετοιμά-ζονται να αναχωρήσουν για αυτά, μια νέα δήλωση διακεκριμένων σεισμολόγων έρχεται να μας ταρακουνήσει, κάνοντάς μας σαφές ότι ούτε λίγο ούτε πολύ έως τις 31 Ιουλίου 2031 το ρήγμα της Ανατολίας θα δώσει στο Βόρειο Αιγαίο σεισμική δόνηση μεγέθους 7,0 της κλίμακας Ρίχτερ".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "Το ρήγμα της Βορείου Ανατολίας μετακινείται κάθε χρόνο 2 έως 2,5 εκατοστά προς τα δυτικά, με αποτέλεσμα κάθε φορά τα επίκεντρα των σεισμών να είναι όλο και πιο κοντά στην Ελλάδα. Αυτό απεκάλυψε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ελευ-θερία Παπαδημητρίου, η οποία συμμετέχει στις εργασίες ομάδος επιστημόνων από τις ΗΠΑ, Τουρκία, Ιταλία και Ελλάδα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) ισχυρίζεται ότι "Το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού στο Βόρειο Αιγαίο στο πλαίσιο της δραστηριότητας του ρήγματος της Ανατολίας και των κλάδων του στον ελλαδικό χώρο, εξετάζουν από χθες επιστήμονες από τέσσερις χώρες".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "Τρεις νέοι σεισμοί, χθες το απόγευμα, ο ένας στη Σκύρο (αρκετά ισχυρός) και οι άλλοι δυο στη δυτική Ελλάδα (Αίγιο και Ζάκυνθο) προκάλεσαν νέο γύρο ανησυχίας. Οι ειδικοί, ωστόσο, αποσυνδέουν τα τρία γεγονότα σε ό,τι αφορά ιδίως τους δυο μικρότερους σεισμούς σημειώνουν ότι είναι από αυτούς που γίνονται κάθε μέρα".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "Σεισμούς μεγέθους μέχρι 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ θα δώσει μέσα στα επόμενα 30 χρόνια το ρήγμα της Ανατολίας προειδοποιούν οι επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ, που συμμετέχουν σε επιστημονική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη".

    [06] Μετεξεταστέοι

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "Μέσα στην εβδομάδα - ίσως και σήμερα - αναμένεται να κριθεί από τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου, το κατά πόσο θα δοθεί 2η ευκαιρία στους περίπου 6000 μαθητές της Β' Λυκείου που δεν προήχθησαν στη Γ' Λυκείου. Την περασμένη χρονιά υπό την πίεση του μεγάλου αριθμού των μετεξεταστέων που έφταναν τους 15.000 ο κ. Ευθυμίου είχε προχωρήσει στη διενέργεια επαναληπτικών εξετάσεων το Σεπτέμβριο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της αναφέρει ότι "Η επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων είναι σωστό και δίκαιο μέτρο, μόνο που ο θεσμός έρχεται "κουτσουρεμένος", αφού αφορά μόνον τους μαθητές της Β' Λυκείου. Εξαιρούνται δηλαδή με διάφορες δικαιολογίες (μικρά ποσοστά αποτυχίας κλπ) οι άλλοι μαθητές του Λυκείου. Κι αυτό είναι άδικο".

    Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "Την οριστική επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων για τους μαθητές της Β' Λυκείου που αποτυγχάνουν να περάσουν την τάξη στις εξετάσεις του Ιουνίου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, το αργότερο αύριο ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μονοδιάστατη πολιτική... Εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Γιατί οι ξένοι δεν επενδύουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης με κριτήριο την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Γύρισμα" με κέρδη για λίγους και θεσμικούς. Εσπασε το θετικό σερί - Φάνηκαν πάλι οι αδυναμίες της αγοράς".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εννέα εμπόδια για τις ξένες επενδύσεις. Στην ουρά της ΕΕ σύμφωνα με δημοσίευμα της ΤτΕ".

    [08] Ανταγωνιστικότητα

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Εξι μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ώστε να εισρεύσουν ξένες επενδύσεις, προτείνει μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 31 July 2001 - 18:10:24 UTC