Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-07-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/07/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Οικονομία - "Προβληματικές"
  • [04] Σεισμός
  • [05] ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Τράπεζες - Κέρδη

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/07/2001

    Ο σεισμός 5,7 ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο της Σκύρου, τα εσωκομματικά στο ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου και η πορεία της Οικονομίας και το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φόβοι για μεγαλύτερο σεισμό. Ποιοί παράγοντες ανησυχούν τους σεισμολόγους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σεισμός - τρόμος. Ηταν 5,7ή 6 ή 6,3 ή 7 ρίχτερ!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Υπό κηδεμονία Γιάννος - Πάχτας για τα 18 τρις. Συγκροτήθηκε επιτροπή υπουργών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δεν φοβόμαστε μεγαλύτερο σεισμό. Τσακώνονται οι σεισμολόγοι για το μέγεθος και τις μεθόδους πρόγνωσης.

    Η ΑΥΓΗ: Από τύχη, λόγω ώρας, δεν υπήρξαν θύματα. Ξανάπεσαν βράχοι από το κάστρο στη Σκύρο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Και νέο μεγάλο σεισμό προβλέπει ο Παπαζάχος. Δεν αποκαλύπτει την περιοχή.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εισαγόμενος ο σεισμός. Από το ρήγμα της Ανατολίας ή την Αίτνα. Οι σεισμολόγοι εξετάζουν την προέλευση και τις συνέχειες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο Εγκέλαδος θα χτυπήσει άλλες 2 φορές.

    ΕΘΝΟΣ: Τι φοβίζει τώρα τους σεισμολόγους ... και τι τους καθησυχάζει. Οι εκτιμήσεις μετά το ξύπνημα του εφιάλτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εάν δεν είχε εκραγεί η Αίτνα δεν θα είχε μείνει λαμπόγυαλο!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βεντέτα σεισμολόγων. Αγριος καυγάς για το πάπλωμα της πρόγνωσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι φοβούνται τώρα οι σεισμολόγοι. Αιγαίο: Αρχισε νέα περίοδος σεισμικής έξαρσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το τεστ - πάπ για τα Ρίχτερ. 5,7R. Δονήσεις μετασεισμικές για την "πρόγνωση".

    Espresso: Κόντρες σεισμολόγων μετά τον σεισμό της Σκύρου. "Εχουμε δύο προβλέψεις ακόμη, που περιμένουμε να επαληθευτούν".

    ΕΣΤΙΑ: Τα "ρίχτερ" της δημαγωγίας. Εκμεταλλεύονται τον φόβο του κόσμου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εθνική αιμορραγία οι "προβληματικές". Με κυβερνητική συνοχή διογκώνονται συνεχώς ζημίες - χρέη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μας ... χόρεψαν ξανά τα ρίχτερ. Αρωγή στους σεισμοπαθείς της Σκύρου υποσχέθηκε ο Κ. Λαλιώτης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βλάπτει σοβαρά την ηρεμία (μας) ο καβγάς των σεισμολόγων. Δεύτερο γύρος στα σενάρια πρόγνωσης και στα ρίχτερ.

    ΝΙΚΗ: Χάσμα εκσυγχρονιστών. Διαφωνούν Σκανδαλίδης – Νεονάκης - Λούσκος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τα ... μισά ομολογεί η κυβέρνηση για γεγονότα Γένοβας.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Μετά τα ρίχτερ της Σκύρου. Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι.

    Η ΧΩΡΑ: Τι κρύβουν οι σεισμολόγοι! Τρόμαξαν τα ρίχτερ από τη Σκύρο. Ξύπνησαν οι μνήμες από την Πάρνηθα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Καμπανάκι Παπαζάχου. Οι σεισμολόγοι του ΑΠΘ ενημέρωσαν για δονήσεις σε άλλες δύο περιοχές.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μήνυμα Σημίτη προς διαπλε-κόμενα. "Τα λεφτά του Γ΄ ΚΠΣ δεν είναι δώρο".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μεγάλη η ανησυχία του λαού της Θεσσαλονίκης για σεισμούς.

    [03] Οικονομία - "Προβληματικές"

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "η συντριπτική υπεροχή του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας έναντι του κρατικού, που εξακολου-θεί να συσσωρεύει ζημίες και χρέη εις βάρος όλων των φορολογουμένων, καταγράφεται - και μάλιστα με συνεχή επιδείνωση των ελλειμμάτων των δημοσίων επιχειρήσεων-στα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η εταιρία ICAP για την πορεία της ελληνικής βιομηχανίας κατά το 2000".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "με υποσχέ-σεις και "θα" αλλά και προεκλογικού χαρακτήρα εμφανίσεις και διακηρύξεις προσπάθησε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να δημιουργήσει εντυπώσεις επιχειρώντας να βελτιώσει την εικόνα του και να αναστρέψει το εις βάρος της κυβέρνησής του κλίμα. Ο πρωθυπουργός χθες το μεσημέρι εμφανίστηκε ενώπιον των τηλεορά-σεων για να μιλήσει για το Γ' ΚΠΣ εμφανίζοντας τους κοινοτικούς πόρους ύψους 17,5 τρις δρχ ως κομματικό επίτευγμα του ΠΑΣΟΚ".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "γκάζι" είναι αποφασι-σμένη να πατήσει η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ, ύψους 17.5 τρις αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην απορρόφησή τους. Παράλληλα, στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ τέθηκαν με έντονο τρόπο οι αμοιβές των στελεχών των μηχανισμών διαχείρισης και ο τρόπους που θα ενταχθούν στο Γ’ ΚΠΣ τα προγράμματα που προέρχονται από το Β’ ΚΠΣ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "παραινέσεις - αναδυόμενες από έκδηλη αγωνία για την τύχη της απορρόφησης των κονδυλίων (17.5 τρις δρχ) του Γ’ ΚΠΣ - απηύθυνε ο πρωθυπουργός προς όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "για περισσότερες από 4 ώρες η ΚΕ προσπαθούσε να μοιράσει τα 17,5 τρις δρχ που θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους μέχρι το 2006 από τα κοινοτικά κονδύλια. Μπροστά στο ενδεχόμενο να χαθούν τα παραπάνω ποσά από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες του υπουργείου Εθν. Οικονομίας και από την ανυπαρξία προγραμμάτων ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να κάνει αμέσως μετά δηλώσεις για να καθησυχάσει τους ενδιαφερόμενους και τα συμφέροντα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "το Γ ΚΠΣ και η αποτελεσματική διάθεσή του είναι ίσως το ισχυρότερο βέλος στη φαρέτρα του Κ. Σημίτη στην προσπάθεια που καταβάλλει να αναστρέψει το δυσάρεστο κλίμα που επικρατεί σχετικά με την πορεία της κυβερνητικής πολιτικής".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ," μοίρασε" το Γ ΚΠΣ ο πρωθυπουργός πριν ακόμη κατοχυρώσουμε το δικαίωμα λαμβάνειν ... Να αφήσει "τις ακαδημαϊκές ασκήσεις επί χάρτου" τον καλεί η ΝΔ, προσθέτοντας ότι τα κονδύλια αυτά δεν αποτελούν κομματικό προεκλογικό εργαλείο του ΠΑΣΟΚ".

    [04] Σεισμός

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι καυγάς για το πάπλωμα της πρόγνωσης ξέσπασε στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας των σεισμολόγων, με αφορμή τον χθεσινό σεισμό στη Σκύρο που έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα, και ξαναζωντάνεψε μνήμες του μεγάλου σεισμού της 9ης Σεπτ.1999 στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "σημαντικές ζημιές σε σπίτι, καταστήματα, αυτοκίνητα, ιστο-ρικά μνημεία και στην υποδομή του νησιού προ-κάλεσε ο ισχυρός σεισμός 5,7 ρίχτερ που σημειώθηκε χτες στις 3.21 τα ξημερώματα με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο βόρεια της Σκύρου και έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "ό,τι επεχείρησε η Κυβέρνησις Σημίτη μετά τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999, επανέλαβε και χθες: Δημαγωγία σε όλα τα επίπεδα. Προσπάθησε να δημιουργήση την ψευδαίσθηση ότι το κράτος ήταν - και είναι - σε πλήρη ετοιμότητα για την συνδρομή των σεισμοπαθών".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "από τύχη λόγω της ώρας, δεν θρηνήσαμε θύματα από τον χθεσινό σεισμό στη Σκύρο. Οι βράχοι της δυτικής πτέρυγας του κάστρου καταπλάκωσαν στο υπαίθριο πάρκινγκ τριάντα αυτοκίνητα, στα οποία δεν υπήρχε ευτυχώς κανείς λόγω της προχωρημένης ώρας".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "στο ρυθμό του Εγκέλαδου "χόρεψαν" για 30 δευτερόλεπτα, χθες τα ξημερώματα, οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας, προκαλώντας πανικό και αναστάτωση στους κατοίκους. Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 ρίχτερ που έπληξε τη Σκύρο στις 3.20 τα ξημερώματα έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κεντρική και βόρειο Ελλάδα, πιάνοντας τους περισσότερους από εμάς στον ύπνο".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "όσο και αν όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι σεισμογενής ... Και όσο και αν έχουμε αποδεχθεί πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς ... Εύλογη και δικαιολογημένη ήταν η ταραχή και η αγωνία από τη χθεσινή ισχυρή δόνηση που ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα".

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "ο σεισμός πέρασε, οι φόβοι μένουν. Η επαλήθευση της πρόβλεψης που έγινε με τη μέθοδο Παπαζάχου δημιουργεί ελπίδες για το μέλλον αλλά και πρόσθετες ανησυχίες καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για δύο ακόμη σεισμούς, ανάλογης ισχύος, σε εύλογο διάστημα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει ότι "τρόμος πάνω από την Ελλάδα και τρομολαγνεία στα κανάλια. Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη Σκύρο καθώς και τη μισή χώρα προκάλεσε αναταραχή σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αλλά στη συνέχεια ήρθε η αγανάκτηση από τις δηλώσεις των σεισμολόγων που επανεμφανίστηκαν στα Κανάλια".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι "τον πανικό και τη σύγχυση που έφερε ο Εγκέλαδος ακολούθησε η σύγχυση των σεισμολόγων. Η διαμάχη έπειτα από κάθε σεισμική δόνηση έχει γίνει πλέον συνηθισμένη".

    Κατά το ΒΗΜΑ "στις δυτικές απολήξεις του ρήγματος της Ανατολίας - "γέννησε" τον πολύνεκρο σεισμό της Τουρκίας τον Αύγουστο του 1999- χρεώνουν οι ειδικοί τον χθεσινό σεισμό στη θάλασσα βορείως της Σκύρου επιφυλασσόμενοι να αποφανθούν μετά βεβαιότητος αν η προς Δυσμάς μετανάστευση της σεισμικής δραστηριότητας σηματοδοτεί γενικότερη έξαρση στον αιγιακό χώρο".

    [05] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "με συμφωνία επί του κειμένου κατευθυντήριων γραμμών για τα βασικά βήματα και τις πολιτικές προτεραιότητες στην πορεία προς το συνέδριο έληξε το βράδυ της Τετάρτης η συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Κώστα Σημίτη".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "όνειρο "θερινής νυκτός" αποδεικνύεται για το Μέγαρο Μαξίμου η ενότητα του "εκσυγχρονιστικού" μπλοκ όπως αυτό παρουσιάστηκε στα δύο προηγούμενα συνέ-δρια. Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής για το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκαν τρεις διαφορετικές προτάσεις, μια από το γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη, μια από τον γραμματέα Οργανωτικού Μ. Νεονάκη και μια από τον στενό συνεργάτη της Β. Παπανδρέου Π. Λούσκο".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το σύνολο των οργανωμένων μελών του και του γραμματέα του κόμματος από το συνέδριο προτείνει ο νυν γραμματέας της ΚΕ Κώστας Σκανδαλίδης με μια εισήγησή του, 15 συνολικά προτάσεων, εν όψει του συνεδρίου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "μείωση των μελών της ΚΕ αύξηση των μελών του ΕΓ από 11 σε 15 και απευθείας εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την κομματική βάση με τετραετή θητεία προτείνει ο γραμματέας της ΚΕ Κώστας Σκανδαλίδης εν όψει του επικείμενου συνεδρίου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "έντονος προβλη-ματισμός διατυπώνεται στο ΠΑΣΟΚ και για τις αλλαγές στο καταστατικό του Κινήματος. Η χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κομματικής επιτροπής είχε πολλές ομοιότητες με εκείνη της Επιτροπής Θέσεων με ουσιαστικά διαφωνίες αλλά χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Τρεις σημαντικές αποκλίσεις. Με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου για τον προϋπολογισμό του 2001".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Χαλάρωση δαπανών λόγω Συνεδρίου ... "

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αύξηση κερδών παρά το αρνητικό κλίμα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στήριγμα για το ΧΑΑ τα τραπεζικά κέρδη".

    [07] Τράπεζες - Κέρδη

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ υποστηρίζει ότι "αυξήσεις "κατάφεραν" να παρουσιάσουν οι τράπεζες το πρώτο εξάμηνο εφέτος, παρά το γεγονός ότι το κλίμα που είχε επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία προηγούμενων περιόδων δεν έχει αντιστραφεί. Μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται μετά από φόρους αποτελέσματα, ενώ σε επίπεδο ομίλου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 27 July 2001 - 14:17:12 UTC