Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-05-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/05/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Ελληνική οικονομία
  • [05] Αντιπαράθεση Κύρτσου-Χατζηνικολάου
  • [06] Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Φοροδιαφυγή

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/05/2001

    Το ασφαλιστικό, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η αντιπαράθεση Κύρτσου-Χατζηνικολάου για το δήμο της Αθήνας, τα μέτρα του ΥΠΕΧΩΔΕ για την αναβάθμιση της πρωτεύουσας και οι συναντήσεις Γ. Παπανδρέου με αμερικανούς αξιωματούχους είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): ΓΣΕΕΕ στο διάλογο. Στροφή από τον Πολυζωγόπουλο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εφάπαξ τέλος! Επιστολή - βόμβα του προέδρου του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων στην κυβέρνηση.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ξεσκεπάζει Ντόρα και Αβραμό. Αποκαλυπτικός ο Κ. Λαλιώτης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στα ύψη ακίνητα- ενοίκια. Το τίμημα από τις δεσμεύσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για την Ολυμπιάδα.

    Η ΑΥΓΗ: Τα Ραδιοτηλεοπτικό ζητεί εξηγήσεις για τον "Big Brother".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κόντρες στον αέρα για το δήμο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΝΔ βγήκε στα "παράθυρα"! Προβλήματα και ανθρωπογεωγραφία της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στον αέρα οι εξετάσεις των Δεσμών. Το ΣτΕ έκρινε παράνομη την περυσινή υπουργική απόφαση.

    ΕΘΝΟΣ: Διαρροή 1,5 τρις τον χρόνο από τον ΦΠΑ. Ενώ ζητούνται 800 δις. για να κλείσει το ασφαλιστικό.

    ΕΚΤΡΟΠΗ: Φαβορί ο Ρουσόπουλος. Το χρίσμα της ΝΔ για Δήμαρχο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο διάολος δεν είχε δουλειά και ... ίσιωνε τρίχες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τελεσίγραφο Πάουελ για την τρομοκρατία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ορια ηλικίας και προϋποθέσεις για όλα τα Ταμεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πεζόδρομος το κέντρο της Αθήνας. 60 παρεμβάσεις σε Αθήνα-Πειραιά με 83,7 δις. δρχ ως το 2003.

    Espresso: Νίκος Χατζηνικολάου: Ο πατέρας μου και ο Βαρδής με απέτρεψαν να ασχοληθώ με την πολιτική.

    ΕΣΤΙΑ: Ποιός λέει την αλήθεια. Οι τρεις όψεις της ελληνικής οικονομίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΤΑ μπάι-πας ρίχνουν σκιές στους ιατρούς. Εγείρεται ζήτημα επάρκειας και ήθους από τις αποκαλύψεις καθηγητών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Το μεγάλο δίλημμα. Διχασμένοι οι συνδικαλιστές για το διάλογο!

    ΤΑ ΝΕΑ: Να αστυνομεύει τώρα τους Ελληνες ζητεί η CIA. Εξωφρενικό αίτημα σε Γιώργο Παπανδρέου.

    ΝΙΚΗ: Πολιτικός γάμος με ... Χριστόδουλο. Ο εκσυγχρονισμός πάει...Εκκλησία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παναθηναϊκό Συλλαλητήριο αύριο στις 7μμ στην Κάνιγγος.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ο άγριος καβγάς Νίκου- Κύρτσου.

    Η ΧΩΡΑ: Στη φόρα όλα τα άπλυτα. Ενώπιος Ενωπίω μαθήματα διαπλοκής από την TV.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το ΣΔΟΕ ψάχνει 1,5 τρις. από ΦΠΑ. Θα πραγματοποιηθούν ως τα τέλη του χρόνου άλλοι 96.343 έλεγχοι.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ανω κάτω εν μέσω εξετάσεων. Καταργείται το ποσοστό εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πρώτο ρήγμα στα συνδικάτα.Στο στόχαστρο ο Πολυζωγόπουλος για το διάλογο.

    [03] Ασφαλιστικό

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι" στο μεγάλο δίλημμα, αν θα πρέπει να πάει σε ένα διάλογο για το ασφαλιστικό ή να εμμείνει στην σκληρή απεργιακή στάση που τηρεί το τελευταίο διάστημα, καλείται να απαντήσει σήμερα η διοίκηση της ΓΣΕΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "έντονες διεργασίες πραγματοποιούνται στους κόλπους της ΓΣΕΕ, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ μετά την ακάλυπτη και χωρίς δεσμεύσεις για την χρηματοδότηση του συστήματος πρόσκληση του υπουργού Εργασίας για τη συμμετοχή της Συνομοσπονδίας στον κοινωνικό διάλογο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ισχυρίζεται ότι "στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η διαδικασία του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς οι Εκτελεστικές Επιτροπές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα την αποχή των συνδικάτων από το τραπέζι των σχετικών συζητήσεων".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "σήμερα συνεδριάζει η διοίκηση της ΓΣΕΕ και θα αποφασίσει τη διεκδικητική στάση της για το Ασφαλιστικό. Θεωρείται πιθανή η συνάντηση με τον υπ. Εργασίας, με στόχο να δεσμευθεί η κυβέρνηση στο θέμα της χρηματοδότησης και να διευκολυνθεί σε πρώτη φάση, ο διάλογος μεταξύ εμπειρογνωμόνων".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "συνεδριάζει σήμερα η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της στο ασφαλιστικό, υπό το κράτος ενδοπαραταξιακών αντιθέσεων για την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί μετά την πρόσκληση Γιαννίτση για συνάντηση με το προεδρείο της Συνομοσπονδίας".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "καθημερινή είναι τον τελευταίο καιρό η αγωνία των κυβερνώντων- και όχι μόνο - για τις πιθανές πηγές προέλευσης των κονδυλίων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Και είναι απολύτως δικαιολογημένος ο προβληματισμός όταν ακούγεται ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ζητούν από την κυβέρνηση 800 δις δρχ το χρόνο - ποσό που αντικειμενικά εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλό".

    ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "η διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφασίζει σήμερα αν θα αποδεχθεί την πρόσκληση Γιαννίτσης σε διάλογο για το Ασφαλιστικό. Πάντως η τυπικότητα που χαρακτηρίζει την επιστολή του υπουργού Εργασίας αποθαρρύνει τους συνδικαλιστές: οι της ΠΑΣΚΕ διχογνωμούν ενώ οι της κομμουνιστικής Αριστεράς εμφανίζονται εντελώς απορριπτικοί".

    [04] Ελληνική οικονομία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "με αργούς ρυθμούς μειώνεται το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, απέχοντας πολύ ακόμη από την εκπλήρωση του αισιόδοξου στόχου που έχει τεθεί για τον Προϋπολογισμό του 2001. Με ζητούμενο τη μείωση του δημόσιου χρέους και τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε περιβάλλον αποπληθωρισμού καταδεικκνύεται μια αγωνιώδης προσπάθεια για άσκηση σφιχτότερης δημοσιονομικής πολιτικής".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι έχει τρεις όψεις: η πρώτη όψις - η ωραιοποιημένη- περιέχεται σε 16σέλιδη ανακοίνωση - απάντηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας προς τη ΝΔ. Η δεύτερη-πιο πραγματική- περιγράφεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η τρίτη-απολύτως πραγματική- είναι αυτή την οποία βιώνει καθημερινώς ο ελληνικός λαός".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "όνειρο θερινής νυχτός αποτελούν πλέον οι αρχικοί στόχοι που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό, αφού για πρώτη φορά επισήμως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε ένα κείμενο 16 σελίδων με τίτλο "Αλήθειας και Ψέματα για την Ελληνική Οικονομία" , παραδέχεται την απόκλιση των αρχικών στόχων".

    Η ΕΚΤΡΟΠΗ προσθέτει ότι "επίθεση στη ΝΔ σε τόνους ... σκληρού ρόκ εξαπέλυσε χθες ο Γ. Παπαντωνίου. Μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη συζήτηση στη Βουλή για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έδωσε χθες στη δημοσιότητα πολυσέλιδο κείμενό του απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ για την οικονομική πολιτική, όπου κάνει λόγο για "κατεδαφιστική" κριτική, ψευδολογίες και προσπάθεια διατάραξης του κλίματος στην οικονομία".

    [05] Αντιπαράθεση Κύρτσου-Χατζηνικολάου

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι " άναψαν και κόρωσαν χθες στη μικρή οθόνη ο Ν. Χατζηνικολάου και ο Γ. Κύρτσος σε μια σκληρή κόντρα για τη σύντομη υποψηφιότητα του πρώτου. Οι θεατές παρακολούθησαν μαθήματα διαπλοκής, καθώς οι δύο μονομάχοι έβγαλαν στη φόρα όλα τα άπλυτα και αλληλοκατηγορήθηκαν για "αθλιότητες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια πρωτόγνωρη τηλεοπτική αντιπαράθεση ο διευθυντής ειδήσεων του MEGA Ν. Χατζηνικολάου και ο εκδότης του "Ελεύθερου Τύπου" Γ. Κύρτσος χθες μέσω του ALPHA. Αιτία η υποψηφιότητα του πρώτου για τον δήμο της Αθήνας". Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ, "ο άγριος καβγάς Κύρτσου – Χατζηνικολάου στην τηλεόραση του Alpha την ώρα της πρωινής εκπομπής των Αθανασιάδη – Σιδηροκαστρίτου "έβγαλε" ειδήσεις, άφησε ανοιχτά δικαστικά μέτωπα και οδήγησε στην εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων, που μόνο ευφορία δεν πρέπει να προκαλούν στη Ρηγίλλης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "οι κ. Ν. Χατζηνικολάου, διευθυντής ειδήσεων του Mega και Γ. Κύρτσος διευθυντής της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", από τους πλέον τακτικούς επισκέπτες των τηλεοπτικών "παραθύρων" σε μια απίστευτη αναμέτρηση, διασταύρωσαν τα ξίφη τους αναδεικνύοντας ένα άλλο πρόσωπο που απέχει πολύ από τον ανεξάρτητο μαχόμενο δημοσιογράφο".

    Η Espresso γράφει ότι "στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Μέγκα κ. Ν. Χατζηνικολάου, μετά το μπαράζ επιθέσεων που δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες, από τον διευθυντή της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" κ. Γιώργο Κύρτσο σχετικά με το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για τον δήμο της Αθήνας στην εκπομπή "Magazino" του Alpha."

    [06] Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "ικανοποιημένη εμφανίστηκε δια του εκπροσώπου της Δ. Ρέππα η ελληνική κυβέρνηση από τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό ομόλογο του Κ. Πάουελ στην Ουάσιγκτον. Ο Δ. Ρέππας σημείωσε ότι "σε πολλούς τομείς, όπως σε θέματα των Βαλκανίων διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μια πολιτική ταυτόσημη με τη δική μας, ενώ όσον αφορά στα εθνικά μας θέματα είναι φανερό ότι οι θέσεις της χώρας μας έχουν κερδίσει έδαφος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "δέσποσε η τρομοκρατία στην Ελλάδα, με επίκεντρο την οργάνωση "17Ν" στις συνομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου, με όλους τους Αμερικανούς συνομιλητές του. Η επιδίωξη της ελληνικής διπλωματίας να μην κυριαρχήσουν στην ατζέντα των διμερών συνομιλιών η τρομοκρατία και η "συνολική τεχνική συμφωνία" η οποία διέπει την παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα δεν ευοδώθηκε".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "χρειάστηκε μόλις σαράντα λεπτά της ώρας ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ για να "κερδίσει" τον Ελληνα ομόλογό του . Ο Γ. Παπανδρέου, μετά την πρώτη επίσημη επαφή, προφανώς "ξετρελαμένος" από τον αντικαταστάτη της Μαντλίν Ολμπράϊτ, μίλησε για "απόδειξη των στενών σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "την πεποίθηση ότι μπορεί "να γίνουν πολύ περισσότερα όσον αφορά στη συνεργασίας της Ελλάδας με τους διεθνείς εταίρους της για το θέμα της τρομοκρατίας των Ολυμπιακών Αγώνων" εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλώντας για τη συνάντηση Παπανδρέου - Πάουελ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έγινε παραλήπτης επιπλέον ιδεών από τον αρχηγό της CIA Τζόρτζ Τένετ για στενότερη τεχνική συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας ενόψει μάλιστα και των Ολυμπιακών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "ώστε ήταν απλώς το προοίμιο οι συστάσεις, οι προτροπές και οι πιέσεις των Αμερικανών για την πάταξη της τρομοκρατίας στη χώρα μας ... Για ν’ ακολουθήσει το εξωφρενικό αίτημα να τοποθετηθούν Αμερικανοί "γκαουλάιτερ" στο ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Και βεβαίως αναμενόμενο ήταν να φέρουν το θέμα της τρομοκρατίας στις συνομιλίες με τον Ελληνα ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον οι αμερικανοί αξιωματούχοι".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "ικανοποιημένες εμφανίζονται Αθήνα και Λευκωσία από το περιεχόμενο της συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου με τον αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ αλλά και τον αντιπρόεδρο Ντίκ Τσέϊνη στην Ουάσιγκτον. Η Λευκωσία εμφανίζεται πλήρως ενήμερη για όσα ελέχθησαν το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αναθεώρηση με προβλέψεις δυσμενέστερες. Για πληθωρισμό και ΑΕΠ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "8 τρις. αφορολόγητα! Η Ελλάδα της παραοικονομίας".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η μάχη της ... παραλιακής. Μεγάλα εταιρικά σχήματα φιλοδοξούν να αλλάξουν την όψη της".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "522 δις. από το Γ' ΚΠΣ για έργα ανάπλασης στην Αττική. Μαζί με άλλα 84 δις. αποκλειστικά για την Ολυμπιάδα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Φως στο τούνελ για την Ολυμπιακή. Η κυβέρνηση λύνει τον "γόρδιο δεσμό".

    [08] Φοροδιαφυγή

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Συγκλονιστικά στοιχεία από το ΣΔΟΕ. Τα διαφεύγοντα έσοδα 8. τρις. αφορολόγητα, θα μπορούσαν να διατεθούν για τη φορολογική μεταρρύθμιση ή την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων. Πληγές το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων και τα πλαστά τιμολόγια. Τεράστια η φοροδιαφυγή σε ιδιωτική εκπαίδευση, λιανικό εμπόριο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 23 May 2001 - 20:08:54 UTC