Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-05-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/05/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Νέα Δημοκρατία
  • [05] Παπανδρέου - Πάουελ
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Ασφαλιστικό-Διάλογος

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/05/2001

    Το ασφαλιστικό, οι εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία και η επίσημη επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Διάλογος με ... δόντια. Στο τραπέζι για το ασφαλιστικό κυβέρνηση και συνδικαλιστές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τα Γιουροφάϊτερ βομβαρδίζουν Σημίτη! Σκληρή μάχη για προμήθειες τρις!.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εδειραν βουλευτή τα ΜΑΤ. Σε ειρηνική πορεία στη Λάρισα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αποχή 25% στις εξετάσεις. Ευνοϊκότερη τώρα η αναλογία για τους υποψήφιους.

    Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση "αγοράζει" χρόνο για το Ασφαλιστικό. Δεν ανοίγει τα χαρτιά της.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ερχεται άνοδος στη Σοφοκλέους. Θεαματική "έκρηξη" του Γενικού Δείκτη αναμένουν οι παράγοντες της αγοράς.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο Καραμανλής...όμηρος της οικογενείας Μητσοτάκη! Εσωκομματική κρίση στη Νέα Δημοκρατία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σπίτια και ΙΧ με πιο φτηνά δάνεια. Ο νέος χάρτης δανεισμού μετά τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

    ΕΘΝΟΣ: Ευκαιρία για 2.517 να διορισθούν στο Δημόσιο.

    ΕΚΤΡΟΠΗ: Πόσο κάνει; Εμπόριο αδίστακτων γιατρών με άτεκνα ζευγάρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αστραψε η Ντόρα εκεί που ... κολώνει ο Γιωργάκης. Χύμα και τσουβαλάτα τα είπε στον Τζέμ, η κα Μπακογιάννη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το αίσχος στα νοσοκομεία. Πρωτοφανή φαινόμενα αναδεικνύουν την Ελλάδα διαλυμένο μπακάλικο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι προκηρύξεις για 3.714 θέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μισό-μισό βήμα για διάλογο. Ασφαλιστικό: από Γιαννίτση και Πολυζωγόπουλο.

    Espresso: Θωράκιση αυτοκινήτου και επτά σωματοφύλακες για τον Χριστόδουλο.

    ΕΣΤΙΑ: Η "κατάρα" της Νέας Δημοκρατίας. Επί 21 χρόνια κυριαρχούν οι προσωπικές διαμάχες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τι προβλέπει το Μάαστριχτ της Παιδείας. Ενώ η ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα, αλληλοσπαρασσόμενη, περί πολλά τυρβάζη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Η επιστολή του διαλόγου. Ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει την ανάγκη για έγκαιρη λύση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με ακάλυπτη ... επιστολή δεν πάμε σε διάλογο. Η ΓΣΕΕ βλέπει Γιαννίτση, αλλά επιμένει.

    ΝΙΚΗ: Υπομονεύθηκε ο διάλογος. Η κυβέρνηση "θάβει" το ασφαλιστικό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παλλαϊκό σύνθημα: Δεν θα περάσει ο "τρομονόμος"!

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Αποκάλυψη: Ο Βαρδής επιμένει στον Νίκο! Γιατί σύρεται ο Καραμανλής.

    Η ΧΩΡΑ: Απειλείται η ζωή του Χριστόδουλου. Δρακόντεια μέτρα για την προστασία του.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ομηροι του ΟΑΣΘ. 300.000 ΙΧ πλημμύρισαν χτες τη Θεσσαλονίκη λόγω της στάσης εργασίας.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καλοκαίρι με τυφλό αεροδρόμιο. Καθυστερεί η τοποθέτηση συστήματος προσγείωσης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 1.640 θέσεις σε ΕΛΑΣ-ΕΥΠ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ασπίδα του Αρχιεπισκόπου ο ορθόδοξος λαός που τον στηρίζει.

    [03] Ασφαλιστικό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "με μικρές μετακινήσεις στις θέσεις τους ΓΣΕΕ και Τάσος Γιαννίτσης συναντώνται την ερχόμενη εβδομάδα για το Ασφαλιστικό. Στην επιστολή του ο υπουργός Εργασίας μιλάει για "χρηματοδότηση από τον τρίτο πόλο" (κράτος) και ο Χρ. Πολυζωγόπουλος βλέπει την "αρχή μιας σταθερής πορείας" με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι αναμενόμενες κυβερνητικές κινήσεις. Ο υπουρ. Εργασίας Αν. Γιαννίτσης έστειλε επιστολή στη ΓΣΕΕ και ζητεί να συναντηθούν μέσα στις προσεχείς δέκα ημέρες για να συζητήσουν για το Ασφαλιστικό. Στην επιστολή δεν αναφέρεται η λέξη διάλογος, προφανώς για να μην υπάρξει νέος κύκλος αντιπαραθέσεων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "με επιστολή του υπουργού Εργασίας προς τη ΓΣΕΕ η κυβέρνηση επιχειρεί να μαντρώσει τα συνδικάτα στο διάλογο- απάτη. Αντικείμενο του διαλόγου τα πορίσματα και τα στοιχεία της μελέτης των Βρετανών, ενώ η Α. Διαμαντοπούλου επαναφέρει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "σε θολά νερά επιχειρεί να ψαρέψει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Γιαννίτσης με την αποστολή των προσκλήσεων για διάλογο προς τη ΓΣΕΕ. Το "δόλωμα" ρίχτηκε χθες το μεσημέρι προς τους συνδικαλιστές, οι οποίοι δεν "τσίμπησαν" απαντώντας ότι δεν έχουν πρόβλημα να συναντηθούν με τον υπουργό για το θέμα του Ασφαλιστικού".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "ο διάλογος για το Ασφαλιστικό στο οποίο η κυβέρνηση "έχει επενδύσει τα ρέστα της" δεν φαίνεται να ευδοκιμεί. Μια συνάντηση για λόγους ευγενείας μπορεί να γίνει, αλλά διάλογος χωρίς σαφή δέσμευση για "τριμερή χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης" δεν μπορεί να υπάρξει".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "τη ..."σαλαμοποίηση" του Ασφαλιστικού επιδιώκει η κυβέρνηση με στόχο να αμβλύνει τις κοινωνικές αντιδράσεις και να οδηγήσει τα συνδικάτα βήμα προς βήμα στο τραπέζι του διαλόγου".

    Η Espresso ισχυρίζεται ότι "η επίσημη πρόσκληση του Τάσου Γιαννίτση προς τους συνδικαλιστές για την έναρξη του πολυπόθητου διαλόγου, θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου πως αποτελεί και το κομβικό σημείο εκείνο που θα σημάνει και το τέλος των προβλημάτων για την κυβέρνηση. Ολα δείχνουν πως η μετατόπιση του βάρος εξεύρεσης λύσης στις πλάτες των επιστημονικών επιτροπών που θα εξετάσουν τις παραμέτρους, θα αποτελέσει και την ευκαιρία να ανασάνει η κυβέρνηση".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "επιδόθηκε χθες η πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας προς τη ΓΣΕΕ για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου και ουσιαστικά πλέον το "μπαλάκι" των αποφάσεων και πρωτοβουλιών μετατέθηκε στο στρατόπεδο των συνδικάτων".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "γενικόλογο και χωρίς δεσμεύσεις είναι το περιεχόμενο της πρόσκλησης προς την ΓΣΕΕ που απέστειλε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνική Ασφαλίσεων Τάσος Γιαννίτησς για την έναρξη του διαλόγου με τα συνδικάτα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το μήνυμα του κ. Γιαννίτση είναι "ελάτε να τα πούμε σε ένα 10ήμερο και βλέπουμε".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής η κυβέρνηση απέστειλε πρόσκληση για διάλογο στη ΓΣΕΕ δεσμευόμενη ότι θα στηρίξει με πρόσθετους πόρους το ασφαλιστικό σύστημα. Επιφυλάξεις εκφράζουν τα συνδικάτα".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση έκανε χθες αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει από την αρχή, την Τετάρτη μετά το Πάσχα, οπότε και ανακίνησε το ασφαλιστικό, και σε δέκα ημέρες θα κάνει αυτό που το "Κ" είχε προτείνει πριν από τέσσερις τουλάχιστον εβδομάδες".

    [04] Νέα Δημοκρατία

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "οι δηλώσεις του κ. Μ. Λιάπη στο "Βήμα της Κυριακής" ενεργοποίησαν τις καταπιεσμένες προφανώς δυνάμεις της εσωστρέφειας στη ΝΔ, η οποία απασχολείται και πάλι με το ενδεχόμενο της επιστροφής ή όχι του κ. Α. Σαμαρά στο κόμμα, αλλά και με την πιθανολογούμενη πρόθεση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη να διεκδικήσει τον Δήμο της Αθήνας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "την ώρα που το ΠΑΣΟΚ κλονίζεται συθέμελα, οι της ΝΔ απεφάσισαν να λύσουν τις δικές τους διαφορές. Αδιαφορώντας αν έτσι αποκαρδιώνουν τον κόσμο που τους στηρίζει. Αλλά ό,τι και αν ώθησε τον κ. Λιάπη στην αψυχολόγητη δήλωσή του, ένα είναι βέβαιο: "η κατάρα που κυνηγάει την παράταξη από το 1980, δεν λέει να τελειώση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "τη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής του Αν. Σαμαρά στη ΝΔ κι ότι το ζήτημα που δημιούργησαν οι δηλώσεις του Μιχ. Λιάπη είναι λήξαν παρέσχε χθες ο Κ. Καραμανλής σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κων. Μητσοτάκη με την εύκαιρα της ονομαστικής του εορτής".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "παρά την επίμονη προσπάθεια που κατέβαλαν στελέχη της Ρηγίλλης να "χαμηλώσουν οι τόνοι" σχετικά με το θέμα της επιστροφής Σαμαρά στην ΝΔ, που επανέφερε ο κ. Μ. Λιάπης, εν τούτοις ορισμένοι βουλευτέτς του κόμματος με νέες δηλώσεις τους προχώρησαν περισσότερο, κάνοντας λόγο για "διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι "νέες αναταραχές δημιουργούνται στη ΝΔ αποδεικνύοντας έτσι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένα καζάνι που συνεχίζει να βράζει...Το "πρόβλημα Σαμαρά" θα συνεχίζει να ταλανίζει το εσωτερικό του κόμματος και θα έχει και πιο έντονη συνέχεια όσο θα πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι "έριξαν τους τόνους στο εσωκομματικό επίπεδο της ΝΔ, που είχαν ανέβει το Σαββατοκύριακο λόγω των δηλώσεων του Μιχάλη Λιάπη στο "ΒΗΜagazino" για το εορταστικό κλίμα της χθεσινής ημέρας".

    [05] Παπανδρέου - Πάουελ

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "ενδιαφέρον είχε, όπως άλλωστε κάθε ανάλογη συνάντηση, εκπλήξεις ωστόσο δεν είχε, όπως ήταν αναμενόμενο. Στο επίκεντρο της πρώτης επίσημης συνάντησης του ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό ομόλογό του Κ. Πάουελ στην Ουάσιγκτον τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, διμερή και περιφερειακά θέματα, το ζήτημα της τρομοκρατίας, η προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο πλευρών στα Βαλκάνια".

    Η ΕΚΤΡΟΠΗ σημειώνει ότι "όλη αυτή την περίοδο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων η ελληνική κυβέρνηση και οι θέσεις της αγνοήθηκαν παντελώς. Ελληνες διπλωμάτες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε αναρίθμητες "ανταποκρίσεις" τους τελευταίους μήνες επισημαίνουν τη διπροσωπία των εταίρων μας. Με τις επαφές που άρχισε χθες στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να πείσει τους Αμερικανούς να αλλάξουν τις διατυπώσεις ώστε να μη δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "τη συνδρομή των ΗΠΑ έτσι ώστε να αποδεχθούν τα Σκόπια μια νέα συμβιβαστική ονομασία στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του συντάγματος της χώρας, ζήτησε ο υπ. Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου από τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ κατά την πρώτη επίσημη διμερή συνάντηση που είχαν χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "καλές" χαρακτήρισε τις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, ενώ απέφυγε να σχολιάσει το πλήρες περιεχόμενο των συζητήσεων που αφορούσαν το Κυπριακό, καθώς και τις "παρατηρήσεις" του επικεφαλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία και ειδικότερα την τρομοκρατική οργάνωση "17Νοέμβρη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "εξαιρετικά φειδωλός στις δηλώσεις του ήταν και ο κ. Παπανδρέου ιδιαίτερα ως προς τα ελληνοτουρκικά, που -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- βρέθηκαν πολύ χαμηλά στην ατζέντα. Συγκλίνουσες πληροφορίες, προερχόμενες από διπλωματικούς κύκλους, αναφέρουν ότι η εκκρεμότητα του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επαναπαύεται μετά τις θετικές δημόσιες δηλώσεις για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα της τρομοκρατίας- αλλά θα πρέπει να προχωρήσει σε συλλήψεις και καταδίκες τρομοκρατών, όπως και στην άμεση ψήφιση του "τρομονόμου". Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα του Κόλιν Πάουελ για τον Γιώργο Παπανδρέου στη χθεσινή εφ' όλης της ύλης συνάντηση 40 λεπτών που είχαν στην Ουάσιγκτον".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Επικίνδυνη αδράνεια ... Ανησυχητικές διαπιστώσεις στην τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ασφαλιστικό: Καλός οιωνός η έναρξη του διαλόγου".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στον πάγο οι ιδιωτικοποιήσεις. Αβεβαιότητα στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ. Δεν αποκλείονται τα προμέτοχα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Επιδοτούμενα στεγαστικά από όλες τις τράπεζες. Ενώ αναπροσαρμόζονται προς τα επάνω τα όρια".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αλλαγή φρουράς με εισροές 1,4 δις. ευρώ. Θα ολοκληρωθεί σε 3-4 εβδομάδες".

    [07] Ασφαλιστικό-Διάλογος

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Θετική ανταπόκριση της ΓΣΕΕ στην πρόσκληση. Αρχίζει κύκλος διμερών επαφών. Συζητήσεις μακράς διαρκείας για την εξεύρεση λύσης. Αντίθετοι οι βιομήχανοι στην επιβολή νέου φόρου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 22 May 2001 - 12:44:16 UTC