Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος"
  • [03] Νέα Δημοκρατία
  • [04] ΠΓΔΜ
  • [05] Απογραφή
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Σοφοκλέους Το νέο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, η πορεία της ΝΔ προς το συνέδριό της και η πανελλαδική απογραφή είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προσγείωση μετά μουσικής. Σήμα κινδύνου για τα αεροπλάνα οι κεραίες στον Υμηττό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καταργούν το ενιαίο μισθολόγιο! Καθιερώνουν τον "ατομικό μισθό" (στο Δημόσιο).

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αισχροκέρδεια με τα επιτόκια. Κόλαφος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εθνικός ενιαίος μισθός. Τα νέα πριμ παραγωγικότητας. Επανεξετάζονται καταρ-γούναι επιδόματα.

    Η ΑΥΓΗ: Στις ΔΕΚΟ η αιχμή του Ασφαλιστικού.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 3.855 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το "καλό παλιό ΠΑΣΟΚ" σώοι * (και) στις συντάξεις. Κερδίζουν έδαφος οι ήπιες λύσεις μετά το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αποζημίωση και μετά από πτώχευση. Απόφαση-ορόσημο του Αρείου Πάγου.

    ΕΘΝΟΣ: Στη μάχη 35.000 νέοι. Διεκδικούν 3.083 θέσεις πτυχιούχων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΝΑΤΟ, ΝΑΤΟ το προτεκτοράτο. Η "Συμμαχία" παρακολουθεί τα Σκόπια για να επέμβει "εγκαίρως" και ...μονίμως!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Επιστρέφει ο εφιάλτης της προσφυγιάς στα σύνορα. "Βροχή" απαιτήσεων από Σκοπιανούς για να εισέλθουν στην Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οδηγός για 60.000 εποχικούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Βενιζέλος με σκουφάκι. Σπάτα: Τελειότητα με αύξηση εισιτηρίων κατά 4-15%.

    Espresso: Αποκαλύπτω όσα έζησα στην τελετή των σατανιστών.

    ΕΣΤΙΑ: Welcome to Spatala! "Κερδοσκοπικό" το νέο Αεροδρόμιο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αρχισαν εκπτώσεις για το Ασφαλιστικό. Κυβερνητικό "νυστέρι" μόνον κατά των "προνομιούχων" Τραπεζών-ΔΕΚΟ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Απεργιακός κλοιός από τα μέσα μεταφοράς. Το πρόγραμμα των στάσεων εργασίας-24ωρη στην Ολυμπιακή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μέχρι...κεραίας αγώνας δρόμου για το νέο αεροδρόμιο. Τελευταίο εμπόδιο οι παρεμβολές από τον Υμηττό.

    ΝΙΚΗ: "Κατέβα για πρόεδρος και εγώ για αντιπρόεδρος". Πρόταση Πάγκαλου στον Ακη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απαράδεκτη τρομοκρατική δίωξη κατά συνδικαλιστή.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ρελάνς στη συμμαχία ΝΔ - ΚΚΕ. Χωρίς χρώμα οι Δημοτικές.

    Η ΧΩΡΑ: Πανικός με τις συντάξεις. Νέος Γολγοθάς για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πανικός στα Σκόπια. Οι δυνάμεις της KFOR αποχωρούν;

    [02] Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος"

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "υπερσύγχρονο μεν, τέταρτο ακριβότερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη δε, αποκτά η Αθήνα. Οι πτήσεις, που αρχίζουν στις 28 Μαρτίου, θα φορούν "βενιζελικό" σκουφάκι, αφού με το διπλασιασμό των τελών σε σχέση με το Ελληνικό θα αυξηθούν και οι τιμές των εισιτηρίων:10-15% για το εσωτερικό,3-4% προς χώρες της ΕΕ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "ζήτημα μείζονος επικινδυνότητας για τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου των Σπάτων εγείρει η παραμονή των κεραιών εκπομπής των ραδιοφωνικών σταθμών στον Υμηττό".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "σε μείζον πρόβλημα για την ομαλή λειτουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Σπάτα εξελίσσεται το θέμα της παραμονής των κεραιών των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στον Υμηττό και η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να δοθεί λύση έστω και στο παρά πέντε".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "με καλές προοπτικές ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας "Ελευθέριος Βενιζέλος", καθώς έχει ήδη διασφαλιστεί αύξηση κατά 19% των πτήσεων σε σχέση με πέρσι. Μέχρι τις 15 Ιουνίου αναμένονται στα Σπάτα 300 επιπλέον πτήσεις εβδομαδιαίως (1.900 φέτος έναντι 1.600 στο Ελληνικό κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο) εκ των οποίων οι 55 είναι πτήσεις εξωτερικού και οι 250 πτήσεις εσωτερικού".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι " μια εβδομάδα πριν από την επίσημη έναρξη λειτουργίας του το αεροδρόμιο των Σπάτων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα προβλήματα, που άπτονται της ασφάλειας των πτήσεων. Η οριακή ετοιμότητά του γίνεται αντιληπτή από τον ελάχιστον αριθμό πτήσεων που θα εξυπηρετούνται αρχικά και τις καθυστερήσεις στις δοκιμές των συστημάτων αεροναυτιλίας".

    [03] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "η "κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών" και τα "ανοίγματα στην Αριστερά" ενόψει των δημοτικών εκλογών, αποτελούν δύο βασικά "χαρτιά" του Κ. Καραμανλή, προκειμένου να ξεπεράσει τα εσωκομματικά αδιέξοδα, αλλά και να πρωταγωνιστήσει στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού και παγίδευσης ψηφοφόρων από τα λαϊκά στρώματα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι "αντιστρόφως ανάλογη πορεία με τις προ ολίγου καιρού διαπραγματεύσεις στην ΟΝΝΕΔ φαίνεται να έχουν οι διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για τη θεσμοθέτηση θέσης γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "νέα απρόβλεπτη τροπή δείχνει να παίρνει στη ΝΔ το σίριαλ για τη θεσμοθέτηση γραμματέα ΚΕ. Ο κ. Καραμανλής άνοιξε το δρόμο με δηλώσεις του στη θεσμοθέτηση της θέσης, χωρίς όμως να διευκρινίζει και τις αρμοδιότητες του γραμματέα, αλλά και χωρίς να ξεκαθαρίζει αν θα είναι διορισμένος ή εκλεγμένος από τα μέλη της ΚΕ".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ εκτιμά ότι "στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το Συνέδριο της ΝΔ δέκα μέρες πριν από την πραγματοποίησή του , μετά τη μυστική απόφαση του γραμματέα Οργανωτικού Αγγελου Μοσχονά και του γραμματέα Συνδικαλιστικού Λευτέρη Ζαγορίτη να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας ΚΕ όχι με κάλπη(όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα), αλλά μέσω...ηλεκτρονικών υπολογιστών".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει ότι "ανοιχτά παραμένουν όλα τα θέματα στη ΝΔ, πολιτικά και οργανωτικά, ενώ ο Κώστας Καραμανλής δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανοίξει τα χαρτιά του κατά τη διάρκεια του υποτονικού προσυνεδριακού διαλόγου. Ενδεικτικό είναι ότι πολλά από τα ζέοντα θέματα ενδέχεται να επιλυθούν δια της ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου".

    [04] ΠΓΔΜ

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "τη βαθιά τους ανησυχία για τη δράση των Αλβανών εξτρεμιστών, συγχρόνως τη στήριξή τους στην κυβέρνηση και την κρατική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ εξέφρασαν χθες στις Βρυξέλλες οι 15 ΥΠΕΞ. Ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε την ελληνική πρόταση για άμεση κατάπαυση του πυρός, αφοπλισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων και έναρξη πολιτικού διαλόγου. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την ενίσχυση των δυνάμεων στα σύνορα Κοσόβου-ΠΓΔΜ".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "την έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης στην ΠΓΔΜ εξέφρασαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για την "τελική επιχείρηση" κατά των Αλβανών εξτρεμιστών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "με ευχολόγια και περίσσια υποκρισία, αφού γνωρίζουν πως τα όσα εκτυλίσσονται τούτη την ώρα λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Φλώρινα, δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από το απαιτούμενο σκηνικό για την de facto "νομιμοποίηση" της αλλαγής των υφιστάμενων στην περιοχή συνόρων, αντιμετωπίζουν οι "σύμμαχοι" της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τη "διάλυση" της νεοπαγούς ΠΓΔΜ".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "κύμα προσφύγων από τα Σκόπια προς την Ελλάδα αναμένεται εντός των ημερών, καθώς οι ένοπλες συγκρούσεις στο βορειοδυτικό τμήμα της γείτονος βυθίζουν κάθε μέρα και πιο πολύ τη χώρα στη δίνη του πολέμου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) επισημαίνει ότι "ασθμαίνοντας η ελληνική πλευρά τρέχει τώρα να προλάβει τις παρενέργειες από τις εξελίξεις, λόγω της κρίσης στα Σκόπια. Με θεωρητικές δηλώσεις στήριξης και προτάσεις για κατάπαυση του πυρός συνεχίζει η ελληνική κυβέρνηση να απαντά στις απεγνωσμένες κλήσεις για βοήθεια από την σκοπιανή κυβέρνηση".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με τη διεθνή κοινότητα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να περιορίζονται σε δηλώσεις υποστήριξης, χωρίς όμως καμιά διάθεση επέμβασης ή έμπρακτης συμπαράστασης προς την κυβέρνηση των Σκοπίων, η ΠΓΔΜ διολισθαίνει προς γενικευμένη σύγκρουση μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων".

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "η κρίση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ έχει αναδειχθεί σε θέμα πρώτης προτεραιότητας για την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικώς για τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, ο οποίος είναι εξαιρετικά ανήσυχος για τις εξελίξεις, αλλά και για το ίδιο το μέλλον του γειτονικού κράτους, το οποίο παίζει ρόλο-κλειδί για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή".

    [05] Απογραφή

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "επισήμως η Στατιστική Υπηρεσία εδήλωνε χθες ότι η Απογραφή διεξήχθη ομαλώς, πλήν όμως αντίθετη άποψη είχαν οι χιλιάδες πολίτες που έσπευδαν σε αστυνομικά τμήματα και δήμους, καθ η την διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να απογραφούν".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "ουρές στα αστυνομικά τμήματα και πλήθος τηλεφωνημάτων με παράπονα. Αυτή ήταν η εικόνα της επόμενης μέρας της γενικής απογραφής, αφού αρκετοί ήταν αυτοί που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να "μετρηθούν" την Κυριακή και όταν έσπευσαν χθες να απογραφούν υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "προβλήματα δημιουργήθηκαν από χθες το πρωί όσον αφορά την απογραφή αυτών που -για διάφορους λόγους- δεν "μετρήθηκαν" την Κυριακή και υποχρεούνται να απογραφούν. Η απογραφή τους πρέπει να γίνει στα αστυνομικά τμήματα και τους δήμους, ωστόσο σύμφωνα με την αστυνομία, στα περισσότερα τμήματα της Αττικής δεν έχει προσέλθει ο απογραφέας".

    Η Espresso τονίζει ότι "τεστ νεύρων έκαναν χθες όλοι όσοι παρουσιάστηκαν στα αστυνομικά τμήματα, τους δήμους και τα γραφεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για να προλάβουν να απογραφούν και να αποφύγουν τα "τσουχτερά" πρόστιμα. Εκατοντάδες αγανακτισμένοι Αθηναίοι πολίτες στους οποίους οι απογραφείς δεν χτύπησαν την πόρτα, έσπευσαν από νωρίς το πρωί στις αρμόδιες υπηρεσίες για να δώσουν το παρών και επιπλέον να εκφράσουν παράπονα για την αδιάφορη συμπεριφορά των υπαλλήλων".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, ανοργανωσιά, προχειρότητα και έλλειψη συντονισμού ταλαιπώρησαν πολλαπλώς τους πολίτες. Για τους υπεύθυνους όλα πήγαν καλά! Σωρεία καταγγελιών, όμως, αποδεικνύει το αντίθετο, όπως εξάλλου και το γεγονός ότι στελέχη της ΕΣΥΕ "διαφώνησαν" σε βασικά θέματα και σχεδόν κατηγόρησαν τους πολίτες για την αποτυχία".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: Οι ελπίδες πάλι στη FED. Οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές αναμένουν το "σήμα" από τις ΗΠΑ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Το δίλημμα Γκρίνσπαν και οι αγορές. Επιτόκια μηδέν, αλλά ο Nikkei...".

    ΚΕΡΔΟΣ: Οι αγορές στραμμένες στην απόφαση της FED. Δεδομένη η μείωση των επιτοκίων-Ζητούμενο το ποσοστό".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ολα τα βλέμματα στραμμένα στη FED. Πτώση στο ΧΑΑ και αγωνία για τα επιτόκια των ΗΠΑ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Σήμα από την FED περιμένουν τώρα οι αγορές. Κρίσιμη απόφαση για τα επιτόκια".

    [07] Σοφοκλέους

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ γράφει ότι "Ατελείωτες ώρες αναμονής και προσδοκιών θα ζήσουν σήμερα όλες οι αγορές αξιών - μαζί και η ελληνική - περιμένοντας την... "μπαγκέτα" του Αλαν Γκρίνσπαν να δώσει τόνο και ρυθμό στην "ορχήστρα" της παγκόσμιας οικονομίας. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει σήμερα να μειώσει για τέταρτη φορά, μέσα στους τελευταίους μήνες, τα επιτόκια παρέμβασης. Το κρίσιμο στοιχείο για τις αγορές είναι το ποσοστό μείωσης. Ηδη έχουν προεξοφλήσει 0,50% και ελπίζουν σε 0,75%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 20 March 2001 - 15:24:11 UTC