Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] ΠΓΔΜ - Κόσοβο
  • [03] Απογραφή
  • [04] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
  • [05] Νομοσχέδιο για ΤΕΙ Τα εσωκομματικά σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, η κρίση στα σύνορα ΠΓΔΜ-Κοσόβου και η απογραφή, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αριστερά στα FM εκπέμπουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. "Σύγλιση" των δύο μονομάχων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επιφυλακή Στρατού στα σύνορα. Κίνδυνος γενικής σύρραξης στα Βαλκάνια.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Νέα σύνορα με ελληνική μεσιτεία. Συνέντευξη: Αλέκα Παπαρήγα: Εγκλημα στα Βαλκάνια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προσλήψεις σε υπουργεία. "Α" -Αποκάλυψη Ζητούνται 3.084 πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βάζει το σπίτι του υποθήκη για να εγκρίνει η Τράπεζα το δάνειο του κόμματος.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα δάνεια κρύβουν παγίδες. Τι πρέπει να προσέχετε στα ψιλά γράμματα των συμβολαίων.

    ΕΘΝΟΣ: Κλείνουν τα ΑΕΙ. Πρυτάνεις: δεχτείτε τους όρους μας, διαφορετικά...

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μας από - γράψανε στο ... τεφτέρι του μπακάλη! Με μολυβοκόντυλο, όπως-όπως και με πολλά παρατράγουδα....

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 7 μονάδες μπροστά η ΝΔ. Κάτω από το 50% η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανώτατα τα ΤΕΙ - κλειστά τα ΑΕΙ. Πρυτάνεις: Σε μετωπική σύγκρουση εξελίσσεται η κόντρα με την κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρόμο - εξπρές "για το καλό μας..." Η Διεθνής των τρομολάγνων χτύπησε δύο Ελληνες δημοσιογράφους.

    Espresso: Σατανιστική τελετή στην Αθήνα. Ανατριχιαστικές φωτογραφίες.

    ΕΣΤΙΑ: Φιάσκο η απογραφή. Οι σύγχρονοι πολίτες αυτό διεπίστωσαν.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τρομοκρατούν Σκόπια και Πρέσεβο οι αντάρτες του UCK. Οι απεσταλμένοι των "ΝΕΩΝ" στα μέτωπα.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Μετά τις κόντρες ... Ωρα για δουλειά! Απαιτούν στελέχη και ψηφοφόροι. Βαρέθηκαν τα μπλά - μπλά...

    Η ΧΩΡΑ: 10% φόρος σε ρέπος, ομόλογα, καταθέσεις. Ενιαία φορολογία σε όλη την αποταμίευση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέος σχολικός "χάρτης" στο νομό Θεσσαλονίκης. Πόσα σχολεία δημιουργούνται, ποιά καταργούνται και ποιά συνενώνονται.

    [02] ΠΓΔΜ - Κόσοβο

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "ιστορίες βαλκανικής τρέλας εκτυλίσσονται και πάλι στη γειτονιά μας, με κίνδυνο νέας ανάφλεξης και γενικότερης αποσταθεροποίησης. Στο Τέτοβο, 40 χιλιόμετρα δυτικά των Σκοπίων, οι Αλβανοί εξτρεμιστές κρατούν "όμηρο" εδώ και μια εβδομάδα ολόκληρη την πόλη. Και στην ουδέτερη ζώνη του Πρέσεβο, στη Νότια Σερβία, όπου ο UCK απειλεί ότι αν προκληθεί από τους Σέρβους θα ξεσπάσει ένας νέος βαλκανικός πόλεμος".

    Η Espresso εκτιμά ότι "έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην ΠΓΔΜ καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις σκοπιανές δυνάμεις ασφαλείας και τις αλβανικές ανταρτικές ομάδες. Την ίδια ώρα η υπό νατοϊκή διοίκηση ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο απευθύνει προειδοποίηση ότι εάν απειληθεί η βάση επιμελητειακής υποστήριξης της KFOR στην ΠΓΔΜ, θα υπάρξει, σκληρή απάντηση".

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "εκτεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Τέτοβο ξεκίνησαν χθες το πρωί οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων, καθώς οι Αλβανοί εξτρεμιστές που έχουν οχυρωθεί στους γύρω λόφους συνεχίζουν τις επιθέσεις τους, απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα όχι μόνο στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ αλλά και σε ολόκληρη τη Νότια Βαλκανική".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "σε αδιέξοδο βρίσκεται η ηγεσία της ΠΓΔΜ, καθώς παρατείνονται οι συγκρούσεις στο Τέτοβο και δεν διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Παράταση της σημερινής κατάστασης (συγκρούσεων χαμηλής έντασης), θα αποσταθεροποιήσει πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά την γειτονική χώρα, ενώ η επίταση της καταστολής το πιθανότερο είναι να πετύχει προσωρινή μόνο παύση των εχθροπραξιών μέχρι να ανασυνταχθούν οι Αλβανοί και να επανέλθουν ενδεχομένως δριμύτεροι".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "συναγερμός έχει σημάνει στα σύνορα της χώρας μας με τα Σκόπια πολλοί κάτοικοι των οποίων πανικόβλητοι από την έκρηξη του αλβανικού εθνικισμού, συνωθούνται πανικόβλητοι στην πρεσβεία μας στα Σκόπια και στο προξενείο μας στο Μοναστήρι ζητώντας βίζα εισόδου στην Ελλάδα".

    [03] Απογραφή

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "η κυβέρνησις του ψευδεπιγράφου "εκσυγχρονισμού" θα έπρεπε να ντρέπεται για την χθεσινή παρωδία απογραφής: Απίστευτα υψηλό κόστος, ερωτήματα ως επί το πλείστον ανόητα, πρωτοφανής ανοργανωσιά και αμέτρητα λάθη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "με αρκετά μικροπροβλήματα, αλλά και παρατυπίες διεξήχθη χθες η απογραφή του πληθυσμού σ ολόκληρη τη χώρα. από νωρίς το πρωί της Κυριακής 170.000 περίπου απογραφείς "σάρωσαν" πόρτα - πόρτα την επικράτεια, συλλέγοντας έτσι στοιχεία για τον πληθυσμό της χώρας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "με ... λούφες - το κυριακάτικο ξύπνημα γαρ - ξημέρωσε η χθεσινή μεγάλη μέρα της απογραφής, καθώς 500 από τους 92.000 απογραφείς που θα αναλάμβαναν το κομμάτι της Αττικής δεν παρουσιάστηκαν καν, στην προγραμματισμένη μιας ημέρας εργασία τους, ενώ δεν ήταν λίγα τα κενά και οι παραλείψεις που διαπιστώθηκαν επί του πρακτέου, δηλαδή από τη στιγμή που ο πολίτης άνοιγε την πόρτα του, προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις του απογραφέα του".

    [04] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "μπορεί ο Κ. Σημίτης να προέτρεψε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μη φοβούνται την ανανέωση και να ανοίξουν τις πόρτες του κόμματος, αλλά το εγχείρημα συναντά πολλές δυσκολίες, καθώς το βλέπουν με καχυποψία πολλά στελέχη, ακόμη και σύμμαχοι του πρωθυπουργού που δηλώνουν εκσυγχρονιστές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "την εύθραυστη εκεχειρία προτίμησαν όλοι στο ΠΑΣΟΚ κι έτσι η συνεδρίαση της ΚΕ έληξε με συμβιβασμό, τον οποίο προφανώς επέβαλε ο κίνδυνος της κλιμάκωσης της κρίσης και κυρίως οι απρόβλεπτες συνέπειες που θα έχει".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "τρία συμπεράσματα προκύπτουν από όλα τα γκάλοπ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. ότι κατ αρχήν το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα της τελευταίας δεκαετίας ότι η ΝΔ δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και απλώς διατηρεί ένα προβάδισμα επειδή το κυβερνών κόμμα υφίσταται πρωτοφανή φθορά και ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εκμεταλλεύεται στο έπακρον την παραπαίουσα εικόνα των δυο μεγάλων κομμάτων και αναδεικνύεται, αργά αλλά σταθερά σε ρυθμιστικό παράγοντα της πολιτικής ζωής".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ γράφει ότι "ο γρίφος του κομματικού κουμανταδόρου εξακολουθεί να ταλανίζει τη ΝΔ, καθώς αυτή μπαίνει στην τελική ευθεία για το Συνέδριο . Ο Κώστας Καραμανλής σκέφτεται πλέον σοβαρά, προτού η διαμάχη πάρει διαστάσεις σύρραξης στο Συνέδριο, στο τέλος του μήνα, να ανανκοινώσει τις προθέσεις του για το θέμα αυτό στο τελευταίο συνέδριο της Θεσσαλονίκης, την επόμενη Παρασκευή".

    [05] Νομοσχέδιο για ΤΕΙ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "αν δεν ...πρυτανεύσει η λογική μας στις αποφάσεις σας και το νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ κατατεθεί ως έχει, εμείς θα αντιδράσουμε ξεκινώντας από τριήμερη προειδοποιητική αναστολή της λειτουργίας των πανεπιστημίων και θα καταλήξουμε σε επ' αόριστον κλείσιμό τους, διεμήνυσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οι πρυτάνεις, οι οποίοι συνεδρίασαν στα Χανιά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "μπορεί ο υπουργός Παιδείας να έχει δεσμευθεί ότι θα καταθέσει σήμερα-αύριο στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο, ωστόσο η απειλή των πρυτάνεων για επ αόριστον αναστολή της λειτουργίας των ΑΕΙ πολλαπλασιάζει το πολιτικό κόστος του εγχειρήματος".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "εκρήξεις στον χώρο των Πανεπιστημίων και, κυρίως, των Πολυτεχνείων προκαλεί η προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε το τριήμερο κλείσιμο των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αμέσως μόλις κατατεθεί το νομοθέτημα".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης),"με συνθήματα κατά της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ "εισέβαλαν" φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και άλλων ΑΕΙ στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιούνταν η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, προοπτική που βρίσκει αντίθετους τους πρυτάνεις, κυρίως για τον τόπο με τον οποίο επιχειρείται. Ετσι, αποφασίστηκε και η αναστολή λειτουργίας των ΑΕΙ της χώρας για 3 ημέρες".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 19 March 2001 - 17:25:30 UTC