Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-01-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/01/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Χρηματιστήριο
  • [03] Ραδιενεργά υλικά στη Θεσσαλονίκη
  • [04] Πρόταση μομφής
  • [05] Ολυμπιάδα
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] ΧΑΑ-Πρόταση μομφής Η πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, η πορεία του Χρηματιστηρίου, η ανακάλυψη πλακιδίων με πλουτώνιο σε δάσος στη Θεσσαλονίκη και η συνεργασία για την επιτυχία της Ολυμπιάδας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ρουά ματ από ΝΔ σε Σημίτη. Ομόφωνα να φύγει εδώ και τώρα ο ...Αρχι-Παπαγάλος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Διπλωμάτης ζει ως ... Εμίρης του Κουβέιτ! Ερευνα του υπουργείου Εξωτερικών για ένα απίστευτο σκάνδαλο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αδειασαν τον Κακλαμάνη. Νέο ατόπημα των "εκσυγχρονιστών".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η "δίκη" του Γιάννου για τις μετοχές "φούσκες". Μετά από πρόταση μομφής της ΝΔ.

    Η ΑΥΓΗ: Στη Βουλή "λογαριασμός" της Σοφοκλέους. Η πρόταση μομφής της ΝΔ μεταθέτει τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μομφή της ... πλάκας για τον Παπαντωνίου. Γελάει ο κόσμος με την αντιπολίτευση που ασκεί η Νέα Δημοκρατία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κοινοβουλευτική φούσκα! Η πρόταση μομφής της ΝΔ εναντίον του κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Πολιτικά παιχνίδια με το Χρηματιστήριο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μετοχοδάνεια βρόχος για 400.000 οικογένειες. Τους παίρνουν σπίτια, επιχειρήσεις και μετοχές.

    ΕΘΝΟΣ: Πυρηνικό θρίλερ."Πολεμικό" πλουτώνιο 239 σε δάσος της Θεσσαλονίκης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προδοσία με..."φίλημα" από τον Γιωργάκη στον Απ. Κακλαμάνη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι απάτες της Αγροτικής. Αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι του μεγαλύτερου μεταπολεμικού σκανδάλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι νέες συντάξεις για όλα τα ταμεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τζογάρει η ΝΔ με Γιάννο. Τριήμερη επίθεση για ΧΑΑ με πρόταση δυσπιστίας.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κηρία ΔΕΗ στη μισή Ελλάδα. Χάος από μπλοκ άουτ στη Μακεδονία και στη Θράκη.

    Espresso: Η Γιάννα περιφρόνησε τον Αβραμόπουλο. Το παρασκήνιο μιας υπόγειας κόντρας.

    ΕΣΤΙΑ: Κατά Σημίτη στρέφεται η μομφή. Ενώπιον των ευθυνών του για το Χρηματιστήριο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτικό Χρηματιστήριο περί τον κ. Παπαντωνίου. Η ΝΔ αξιώνει αποπομπή, ο κ. Σημίτης υποχρεώνεται να τον στηρίξει.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Καταγγελία της Επιτροπής Αλληλεγγύης στρατευμένων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πυρηνική παγίδα από λαθραίο πλουτώνιο στη Θεσσαλονίκη. Ερευνούν και για άλλα φορτία.

    ΝΙΚΗ: Θέατρο της ΝΔ με Παπαντωνίου. Η πρόταση μομφής συσπείρωσε το ΠΑΣΟΚ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αγώνας για δημόσια δωρεάν υγεία για το λαό.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Το αισχρό παιχνίδι της ΝΔ. Σώζουν τον Γιάννο καταστρέφουν τους επενδυτές.

    Η ΧΩΡΑ: Χωματερή πλουτωνίου σε προάστιο της Θεσσαλονίκης. ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ: εμπόριο θανάτου με ραδιενέργεια.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Συναγερμός για πλουτώνιο. Ποσότητα ικανή να ανατινάξει τρία οικοδομικά τετράγωνα βρέθηκε στο Ασβεστοχώρι.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τοξικό θρίλερ στο δάσος του Κουρί. Βρέθηκε πλουτώνιο προελεύσεως Βουλγαρίας.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πολεοδόμοι έχτισαν αυθαίρετο. Παραδοσιακός οικισμός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κίνδυνος θάνατος μέσα στη Θεσσαλονίκη από θαμμένα ραδιενεργά πλακίδια.

    [02] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "κορυφώνεται η πολιτική σύγκρουση περί τη χρηματιστηριακή κρίση, σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι κοινωνικές αντιδράσεις και ασκείται έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και των εποπτικών αρχών".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "την πρώτη δυναμική εμφάνιση από την αρχή του χρόνου έκαναν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αγοραστές, και κυρίως οι θεσμικοί. Οι σημαντικές τοποθετήσεις σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (τράπεζες, βιομηχανίες, τηλεπικοινωνίες) αλλά και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έδωσαν ισχυρή ώθηση και στους υπόλοιπους κλάδους, επιτρέποντας στην αγορά να πάρει μια βαθιά ανάσα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "δυναμικό "come back" χθες για τη Σοφοκλέους, η οποία στον απόηχο της έκθεσης της Schroeder Salomon Smith Barney, που προβλέπει θετική την μακροπρόθεσμη προοπτική του ΧΑΑ χωρίς όμως στη φάση αυτή να αποκλείει περαιτέρω πτώση, κατάφερε να αποκομίσει σημαντικά κέρδη της τάξης του +3,12% στις 3.139,70 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 95 μονάδων σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενους ημέρας".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "πραγματική άνοδος ή φούσκα; αυτό το ερώτημα απασχολεί τους επενδυτές, οι οποίοι δεν μπορούν να εξηγήσουν πως μέσα σε ένα τόσο κακό κλίμα, η αγορά κατάφερε χθες χωρίς ειδήσεις και παρά την πίεση που έχει υποστεί να πραγματοποιήσει εντυπωσιακά κέρδη".

    [03] Ραδιενεργά υλικά στη Θεσσαλονίκη

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "μέχρι αργά χτες το βράδυ κανένας από τους αρμόδιους φορείς της Θεσσαλονίκης δεν ήταν σε θέση να υποδείξει το σημείο όπου εντοπίστηκαν οι ποσότητες πλουτωνίου και Αμερίκιου στο δάσος Κουρή, στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Και είναι ιδιαίτερα ύποπτο το γεγονός ότι για μια τέτοια επιχείρηση δεν ενημερώθηκε κανείς από τους τοπικούς παράγοντες, ούτε καν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "απίστευτο! ραδιενεργά υλικά βρέθηκαν θαμμένα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Στη βουλγαρική μαφία κατευθύνονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών της πόλης. Οπως έγινε γνωστό πρόκειται για πλακίδια που περιέχουν πλουτώνιο".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "ένα πραγματικό θρίλερ, με πρωταγωνιστές Βούλγαρους μαφιόζους, που μεταφέρουν παράνομα στη χώρα μας ραδιενεργά υλικά και συμπρωταγωνιστές εκατοντάδες ανυποψίαστους πολίτες, εξελισσόταν ημέρες τώρα στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, ενώ μόλις χθες είδε το φως της δημοσιότητας προκαλώντας τον πανικό".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "πυκνό μυστήριο με άγνωστες προεκτάσεις (σσ λαθρεμπόριο πυρηνικών όπλων για στρατιωτική χρήση) καλύπτει την υπόθεση ανεύρεσης ραδιενεργών υλικών στο Δάσος Κουρή και στο χωριό Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, καθώς εικάζεται ότι με λίγη έρευνα θα αποκαλυφθεί η ύπαρξη άγνωστης για την ώρα ποσότητας ραδιενεργού υλικού".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "από τα εντοπισθέντα στο δάσος του Ασβεστοχωρίου πλακίδια πλουτωνίου δεν κινδυνεύουν οι κάτοικοι της περιοχής, παρά μόνον όσοι τα μετέφεραν, δηλαδή τα μέλη της βουλγαρικής μαφίας, επί τα ίχνη της οποίας βρίσκεται η Αστυνομία. Οι επιστήμονες πάντως συνιστούν στους εντοπίους προσοχή: ενδέχεται να υπάρχουν θαμμένα και άλλα ραδιενεργά πλακίδια, γι αυτόν τον λόγο άλλωστε σήμερα θα ερευνηθεί εξονυχιστικώς όλο το δάσος".

    [04] Πρόταση μομφής

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "η αιφνιδιαστική κίνηση της ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Υπ. Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου μεταφέρει στη Βουλή το πεδίο της αντιπαράθεσης για την κατρακύλα των μετοχών. Η τριήμερη συζήτηση που άρχισε χθες στη Βουλή δεν πρέπει να περιοριστεί σε ομιλίες -"φούσκες" για την ικανοποίηση των κομματικών επιδιώξεων των δύο μεγάλων κομμάτων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "τη νύχτα της Πέμπτης στη Βουλή θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία επί της Προτάσεως Μομφής που κατέθεσε χθες η Νέα Δημοκρατία κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομία και Οικονομικών κ. Γιάννου Παπαντωνίου, θεωρώντας τον υπεύθυνο για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν σε αφανισμό τους Μικροεπενδυτές και ακατάλληλο να εγγυηθεί την ομαλή πορεία του Χρηματιστηρίου".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "με μια κίνηση της ...πλάκας, που κάθε άλλο παρά πολιτική σοβαρότητα προδίδει η ΝΔ απέδειξε για πολλοστή φορά την ανεπάρκειά της στην άσκηση ουσιαστικής αντιπολίτευσης".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "με μια εντυπωσιακή πολιτική κίνηση, η Νέα Δημοκρατία υπέβαλε χθες πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική στο θέμα του Χρηματιστηρίου και προειδοποιώντας ότι η παραμονή του κ. Παπαντωνίου στη θέση του εγκυμονεί κινδύνους περαιτέρω δραματικής επιδεινώσεως της οικονομίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "στο "καναβάτσο" η κυβέρνηση με πρώτο τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, που καλούνται πλέον να "απολογηθούν" ενώπιον της Βουλής για την "κατάρρευση" της Σοφοκλέους και τα ανθρώπινα δράματα που καθημερινά διαδραματίζονται από τους κατεστραμμένους μικροεπενδυτές που τους "αφαίμαξαν" τις οικονομίες".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "πώς η δραματική πορεία του Χρηματιστηρίου αποτελεί - εδώ και ένα χρόνο περίπου- μείζον πρόβλημα...Είναι μια διαπίστωση που όλοι κάνουν και τίποτε νέο δεν κομίζει...Η πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ οξύνει ακόμα περισσότερο και ...μεταβάλλει το πρόβλημα σε καθαρά πολιτικό".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη μεγάλη "ληστεία" εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπενδυτών του Χρηματιστηρίου βρίσκεται από χθες το βράδυ η κυβέρνηση Σημίτη. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου του ελληνικού λαού, κάθισε στο "σκαμνί" της Βουλής τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου για τις μετοχές "φούσκες" και τη μεθοδευμένη κλοπή του ιδρώτα του ελληνικού λαού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι " κορυφώθηκαν οι επιθέσεις της ΝΔ εναντίον του Γ. Παπαντωνίου με την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του. Αφορμή η πτώση του ΧΑΑ, για την οποία τον θεωρεί υπεύθυνο. Η ΝΔ τζογάρει πολιτικά με τον κ. Παπαντωνίου με τρεις στόχους: να "μπλοκάρει" το ενδεχόμενο να προχωρήσει τώρα ο πρωθυπουργός σε ανασχηματισμό να διατηρηθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στη θέση του και να αναγκασθεί ο κ. Σημίτης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να τον στηρίξουν για να χρεωθούν την κρίση του ΧΑΑ".

    [05] Ολυμπιάδα

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "η χθεσινή περιφρονητική στάση της Γιάννας στο δήμαρχο στην εκδήλωση για τον εθελοντισμό, όπου δεν τον περιέλαβε στους συντελεστές της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων, και ο έκδηλος εκνευρισμός του πρώτου πολίτη της Αθήνας, ήρθαν να επιβεβαιώσουν εκείνους που τις τελευταίες εβδομάδες μιλούσαν για νέα ρήξη στις σχέσεις τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "ζητούνται εθελοντές...όχι δεν αναφερόμαστε σε κάποια αγγελία στον Τύπο, αλλά το πρόγραμμα που ξεκίνησε με πανηγυρικό τρόπο χθες από την οργανωτική επιτροπή του "Αθήνα 2004" προκειμένου να βρεθεί το ανθρώπινο δυναμικό που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του για την άρτια διεξαγωγή του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος που θα φιλοξενηθεί μετά από 108 χρόνια στη γενέτειρά του".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "κλίμα εθνικής συνεννόησης επικράτησε στη χτεσινή εκδήλωση για τη διάδοση την προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού, που διοργάνωσε η Επιτροπή "Αθήνα 2004"με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ να συμφωνούν πως χρειάζεται να παραμεριστούν οι διαφωνίες για να στεφτεί με επιτυχία η διοργάνωση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά ότι "από τη θεωρία στο στάδιο της υλοποίησης πέρασε ουσιαστικά από χθες το πρόγραμμα εθελοντισμού των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας με την ανακήρυξη από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη 23 παλαιών και νέων ολυμπιονικών σε αγγελιαφόρους εθελοντισμού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "διαστάσεις εθνικής υπόθεσης προσέλαβε το πρόγραμμα του εθελοντισμού για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς στην τελετή έναρξης ,που διοργανώθηκε από τον "Αθήνα 2004" η κ. Αγγελοπούλου κατόρθωσε να εμφανίσει επί του βήματος σύμπασα την πολιτική ηγεσία του τόπου".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "στο βωμό της τιτάνιας προσπάθειας που χρειάζεται για τη συστράτευση 60.000 εθελοντών για τους Ολυμπιακούς οι κομματικές αντιπαραθέσεις θυσιάστηκαν χτες και οι πολιτικοί αρχηγοί έστειλαν το μήνυμα της εθνικής ομοψυχίας για το μεγάλο στοίχημα του 2004".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πολιτική μάχη για το ΧΑΑ. Πρόταση μομφής από ΝΔ κατά Παπαντωνίου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Οι επενδυτές ελπίζουν, η αγορά αντιστέκεται. Ανοδος 3,12% μεν, αλλά δεν αρκεί...".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κατηγορώ" χωρίς... πλαφόν για Γιάννο. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να συζητήσει επί τριήμερο για το ΧΑΑ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η μομφή μεταφέρει και τυπικά στη Βουλή την κόντρα για το ΧΑΑ. Ενώ στη Σοφοκλέους το κλίμα έγινε ξαφνικά θετικό".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αγοράζουν τώρα και οι θιασώτες της πτώσης. Ξαφνική αντιστροφή της τάσης".

    [07] ΧΑΑ-Πρόταση μομφής

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Με πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, που αναδεικνύει το πρόβλημα του Χρηματιστηρίου σε κορυφαίο ζήτημα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, επέλεξε ο πρόεδρος της ΝΔ να "παγιδεύσει" οποιαδήποτε προσπάθεια του Κ. Σημίτη να προχωρήσει άμεσα στην ανανέωση της κυβερνητικής ομάδας, μετά τις δηλώσεις μάλιστα στην Κρήτη για "κουρασμένα στελέχη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 31 January 2001 - 17:19:43 UTC