Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-12-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/12/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Οικονομία
  • [03] Εργασιακό
  • [04] ΕΕ- Τουρκία
  • [05] Αυτοκτονία Σφηνιά
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Οικονομία

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία της οικονομίας, η έγκριση του κειμένου της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας ,οι ανακρίσεις για την αυτοκτονία του Παντελή Σφηνιά και το εργασιακό νομοσχέδιο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κλέφτες και αστυνόμοι. Η απίστευτη ιστορία ενός αστυνόμου στο Μαραθώνα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Οι νέοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Πώς διαμορφώνονται σε ένα μήνα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Νέο κύμα κατά Γιαννίτση. Υπογράφουν την ... καταδίκη του νομοσχεδίου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αναγνωρίζονται τα πτυχία εξωτερικού. Χιλιάδες νέοι αποκτούν σε χρόνο-ρεκόρ επαγγελματικά δικαιώματα.

    Η ΑΥΓΗ: Στο "σφυρί" στρατηγικοί τομείς της οικονομίας. Εξαγγελίες Κ. Σημίτη στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκτός ΑΣΕΠ Τράπεζες και ΔΕΚΟ. Αλλάζει το σκηνικό στις προσλήψεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μείωση της φορολογίας μισθωτών και επιχειρήσεων. Εντυπωσιακές εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μπλόκο στις συντάξεις. "Μαύρη τρύπα" 48,5 τρις στα Ταμεία.

    ΕΘΝΟΣ: Σενάριο - τέρας σε άσκηση του ΝΑΤΟ. Θα διεξαχθεί στη Λάρισα με Ελληνα διοικητή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Μήτσος...χτίζει εντός σχεδίου! Η ...Δημοσιογραφική Πολεοδομία έδωσε την άδεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ολα ωραία τα είδε ο Σημίτης! Μιλώντας στο ελληνοαμερικανικό συνέδριο για την οικονομία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιστροφή φόρου μέσω... Τροχαίας. Κλήσεις: το υπουργείο Οικονομικών συμψηφίζει στα εκκαθαριστικά τα πρόστιμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γουόλ στρίτ εκπαιδεύει ΧΑΑ. Σεμινάρια για τον εντοπισμό κομπιναδόρων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Επανέλαβε τις δεσμεύσεις. Πρωθυπουργική "επιχείρηση εμπιστοσύνη" στην οικονομία.

    ΕΣΤΙΑ: Ποιοί επέτρεψαν το μονοπώλιο. Αμείλικτα ερωτήματα προς τον κ. Σημίτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πυρετός ενοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα. Εν όψει του σκληρού ανταγωνισμού στη Ζώνη του Ευρώ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επίσπευση του κυβερνητικού έργου... Κάλυψε πλήρως τον Γιάννο Παπαντωνίου ο πρωθυπουργός.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τρέχουν τώρα για ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών. Παρέμβαση Σημίτη για αλλαγή κλίματος στην οικονομία.

    ΝΙΚΗ: Στο πόδι η Κρήτη για την ακτοπλοΐα. Ανησυχούν οι μικρομέτοχοι των εταιριών λαϊκής βάσης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοι στην απεργία αύριο. Αρχισε η συζήτηση στη Βουλή.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: "Ηταν πολύ πληγωμένος". Η Γιούλη Σφηνιά μιλάει στον Νίκο Κακαουνάκη.

    Η ΧΩΡΑ: Συνδικάτο εγκλήματος στην Αστυνομία! Εκατοντάδες οι αποκαλύψεις σε όλη την Ελλάδα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κ. Σημίτης: Στην οικονομία δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής του και ζήτησε αλλαγή νοοτροπίας.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ταράζουν τα πολιτικά νερά. Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη πράξη αλλαγών σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Υστατη...παρέμβαση Σημίτη. Το χαρτί της οικονομίας παίζει και πάλι η κυβέρνηση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Τουρκία ολοκληρώνεται και η Ελλάδα αποκληρώνεται...

    [02] Οικονομία

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "πενταετές πρόγραμμα αναπτυξιακής απογείωσης της οικονομίας για την περίοδο 200-2004 ανεκοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, με την οποία κορυφώθηκε η κυβερνητική αντεπίθεση στα θέματα της οικονομίας σε μια προσπάθεια αναστροφής του κλίματος και επανάκτησης της πρωτοβουλίας των κινήσεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "έντονη απολογητική διάθεση, αλλά και έκδηλη πρόθεση να ωραιοποιήσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, επέδειξε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης μιλώντας χθες στο 11ο ετήσιο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου με θέμα "η ώρα της ελληνικής οικονομίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι " το μήνυμα ότι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική θα συνεχιστεί αταλάντευτα έστειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα του οικονομικού συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου επιβεβαιώνοντας την αίσθηση που επικρατεί ότι η οικονομία ήταν και θα παραμείνει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης παρά τις δυσκολίες που καταγράφονται εσχάτως".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά ότι "επιχείρηση εμπιστοσύνη" στην αγορά και στην οικονομία ξεκίνησε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και να υπογραμμίσει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει και παλαιότερα εξαγγείλει και παραμένουν μετέωρες".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "το σύνολο της οικονομικής πολιτικής και κυρίως οι διαρθρωτικές αλλαγές εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη ο οποίος - παρέχοντας πλήρη κάλυψη στον υπουργό εθνικής οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος τον τελευταίο καιρό δέχεται επικρίσεις για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά κανονικά στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και της απελευθέρωσης των αγορών".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "φούλ τις μηχανές για να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος στον κρίσιμο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων βάζει η κυβέρνηση, κι αυτό κατέστη φανερό χθες, που ήταν ημέρα για την οικονομία".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "η απαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα ενός ποσοστού των μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων, η επαγγελματική διαχείριση μεριδίου των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων, η λογιστική τακτοποίηση ζημιών από δάνεια σε γιέν και δολάρια καθώς και ζημιών χαρτοφυλακίου, η νομική προστασία του νέου πλαισίου για το διορισμό των διοικήσεων στις τράπεζες είναι τα πρώτα δείγματα της κυβερνητικής προσπάθειας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς για την ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών".

    [03] Εργασιακό

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "μεγάλη αναστάτωση αναμένεται να προκαλέση η απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για αύριο Πέμπτη. Δεν θα λειτουργήσουν οι αστικές, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες, το Μετρό, οι δημόσιες υπηρεσίες κλπ. Βασικό αίτημα της ΓΣΕΕ είναι η καθιέρωση του 35ώρου, καθώς και να ληφθούν υπ όψιν από την κυβέρνηση οι αλλαγές που προτείνουν για τις εργασιακές σχέσεις οι αποκαλούμενοι "κοινωνικοί εταίροι".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "αντιμέτωπη με δεύτερη ανταρσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, απειλείται να βρεθεί άμεσα η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται αύριο να δεχτεί άλλο ένα ηχηρό χαστούκι από τους απεργούς που θα συμμετάσχουν στην 24ωρη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "αμφιβολίες στα όρια των ενστάσεων, παρά τις τροποποιήσεις που επέφερε ο υπουργός Εργασίας Αν. Γιαννίτσης, εξέφρασαν χθες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο, χωρίς όμως να ανοίξουν ενδεχόμενο καταψήφισής του".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ τονίζει ότι "μαραθώνιο ταλαιπωρίας θα ζήσουμε αύριο, καθώς δεν θα κινηθούν λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και οι συρμοί του μετρό. Ολα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ. Βασικά αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και η υιοθέτηση του 35ώρου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "την αντίθεσή τους με τα προωθούμενα από την κυβέρνηση μέτρα για την απασχόληση εκφράζουν 10 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να καταψηφίσουν το νομοσχέδιου του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Γιαννίτση, το οποίο χθες συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής".

    [04] ΕΕ- Τουρκία

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "τελικώς ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε τους πανηγυρικούς τόνους για την εταιρική σχέση ΕΕ-Τουρκίας. Μετά την ενημέρωση που έκανε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ισχυρίσθηκε ότι πρόκειται για ένα ακόμη βήμα πιο μπροστά από το Ελσίνκι! Η δήλωση αυτή προφανώς έγινε για εσωτερικούς λόγους".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "το μόνο σαφές συμπέρασμα που προκύπτει από την οριστικοποίηση της εταιρικής σχέσης Τουρκίας-ΕΕ , η οποία αποφασίστηκε προχθές στις Βρυξέλλες από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, είναι ότι τίθενται υπό την κηδεμονία του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, και κατά συνέπεια η ελληνική εξωτερική πολιτική μπαίνει υπό συνεχή ομηρία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "αντίθετος με το κείμενο της εταιρικής σχέσης εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής τονίζοντας ότι "αποδυναμώνει τους ήδη ανεπαρκείς και ασαφείς όρους του Ελσίνκι και αντί να δεσμεύσει την Τουρκία την προσκαλεί να εκθέσει τις απόψεις της ως ισότιμο μέλος".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "τις αντιδράσεις, τις έντονες επιφυλάξεις και τον προβληματισμό του πολιτικού κόσμου στην Αθήνα προκάλεσε το κείμενο της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας το οποίο συμφωνήθηκε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των "15" και στο οποίο συμφώνησε η ελληνική πλευρά, παρά το ότι οι διατυπώσεις του συνιστούσαν "ένα βήμα πίσω" από τις αρχικά εκπεφρασμένες θέσεις της Αθήνας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "με προβληματισμό και επιφυλάξεις υποδέχθηκαν χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης το αμφιλεγόμενο κείμενο της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας για το οποίο μόνον ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης πανηγύρισαν".

    [05] Αυτοκτονία Σφηνιά

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "την ώρα που οι ίδιες οι Μινωικές Γραμμές αναλαμβάνουν επικεφαλής της προσπάθειας σωτηρίας της MFD, αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους της κρητικής κοινωνίας λόγω του άδηλου μέλλοντος των εταιριών λαϊκής βάσης, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο μετά το ναυάγιο του "Σάμινα". από ερευνητικής άποψης, δεν έχει προκύψει πάντως κάτι νέο σε σχέση με την αυτοκτονία Σφηνιά".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι "έκλεισε οριστικά για την Αστυνομία ο φάκελος της αυτοκτονίας του Παντελή Σφηνιά, μετά την κατάθεση που έδωσε χθες το απόγευμα η σύζυγος του αυτόχειρα Γιούλη Σφηνιά και σήμερα το πρωί επρόκειτο να υποβληθεί η δικογραφία στον εισαγγελέα Πειραιά".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι "σε κυρίαρχο του παιχνιδιού για το μέλλον της "Minoan Flying Dolphins" φαίνεται ότι αναδεικνύονται πλέον οι Μινωικές Γραμμές μετά την τοποθέτηση του αντιπροέδρου τους Μανώλη Κουλεντάκη, τουλάχιστον προσωρινά, στη θέση του αντιπροέδρου της MFD".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι "σε προσωρινή λύση, που αποφασίστηκε με άκρα μυστικότητα, προχώρησε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της MINOAN FLYING DOLPHINS σε έκτακτη συνεδρίασή του για τις εξελίξεις μετά την αυτοκτονία του ισχυρού άνδρα της ελληνικής ακτοπλοΐας, Παντελή Σφηνιά. Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι ο Παντελής Σφηνιάς ουσιαστικά είχε αποκλεισθεί από την εταιρία, που εκείνος έστησε και γιγάντωσε ενώ φέρεται να ήταν σε συνεννόηση με άλλη μεγάλη ναυτιλιακή εταιρία για την πώληση της MFD".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "με την ένδειξη "αυτοκτονία" αναμένεται να παραδοθεί σήμερα ο φάκελος της δικογραφίας στον εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφανθεί για το αν η υπόθεση Σφηνιά θα μπει στο αρχείο ή οι έρευνες θα προχωρήσουν εις βάθος".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Οι ευθύνες αλλού!.. Στους κοινωνικούς εταίρους επέρριψε ο κ. Σημίτης την ευθύνη των καθυστερήσεων στην οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κύμα ανόδου στα διεθνή Χρηματιστήρια. "Εκρηξη" σε ΗΠΑ-Ευρώπη".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εγερτήριο" από Σημίτη. Η κυβέρνηση επισπεύδει τα διαρθρωτικά και "πετάει το γάντι" στην αγορά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανοικτή πρόταση για νέες συγχωνεύσεις. Ο Θ. Καρατζάς χαράζει νέα στρατηγική στην Εθνική".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Εσπασαν τα κοντέρ! Ξέφρενο ράλι στις διεθνείς αγορές".

    [07] Οικονομία

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Επίθεση κατά των κοινωνικών εταίρων εξαπέλυσε χθες το βράδυ, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, καταλογίζοντας σε αυτούς όλες τις ευθύνες, "απραγία, εφησυχασμό και βόλεμα", απέναντι στη σταθερή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 6 December 2000 - 16:00:15 UTC