Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-11-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/11/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Απομάκρυνση Πάγκαλου
  • [03] Τουρκία - ΕΕ
  • [04] Νέα Δημοκρατία
  • [05] Τρελές Αγελάδες

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η απομάκρυνση του Θ. Πάγκαλου από το υπουργείο Πολιτισμού, η σύσκεψη των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για "τρελές αγελάδες", τα εσωκομματικά στη ΝΔ και η εταιρική σχέση ΕΕ-Τουρκίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η εκδίκηση του Μπένι! Ξαφνική κατολίσθηση Πάγκαλου, πανηγυρική επιστροφή Βενιζέλου και πλημμύρα συνεντεύξεων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Διαλύονται! Ετσι απέλυσε ο Σημίτης τον υπουργό Πολιτισμού.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πάγκαλος: Δεν θα με πνίξει. Ο Σημίτης θα με βρίσκει μπροστά του για τα εθνικά.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νωρίτερα 3 χρόνια η σύνταξη για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ρήξη Σημίτη με εσωκομματική αντιπολίτευση. Νέα ηγετική ομάδα στην κυβέρνηση. Πρωταγωνιστικός ο ρόλος Βενιζέλου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Βεντέτα Σημίτη-Πάγκαλου... Πότε ξεκίνησε και τι κρύβει η εχθρότης

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γιατί έδιωξε τον Πάγκαλο. Ξέσπασε η κρίση στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΘΝΟΣ: Επίδειξη πυγμής Σημίτη προς όσους τον αμφισβητούν. Απάντησε με κεραυνό στις βόμβες Πάγκαλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο πολιτισμός επέστρεψε στο υπουργείο Πολιτισμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καταρρέει η κυβέρνηση. Κάτω από το βάρος των πολλών ανομημάτων και της πολιτικής της.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο Πάγκαλος είναι μόνο η αρχή. Σκληραίνει τη στάση του ο Σημίτης, ενώ άρχισαν ήδη αντιδράσεις στελεχών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αποπομπή μήνυμα προς όλους. Ο Πάγκαλος πλήρωσε τις βολές κατά Γιώργου και Γιαννίτση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κατέπνιξε το "κίνημα Πάγκαλου". Τι κρύβει η "Παπανδρεϊκή" καρατόμηση του υπουργού.

    ΕΣΤΙΑ: Αποπομπή με προεκτάσεις. Ο πρωθυπουργός δέσμιος του κόμματος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καταιγίδα παρέσυρε τον Πάγκαλο. Εμαθε την αποπομπή του από το ραδιόφωνο

    ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Εποχή Πάγκαλου. Κυβερνητική κρίση.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ενας δεν φτάνει. Ποιοί έχουν σειρά. Πως και γιατί αποφασίστηκε η δεύτερη αποπομπή Πάγκαλου.

    Η ΧΩΡΑ: Ολοταχώς για εκλογές. Σκόνη και θρύψαλα το ΠΑΣΟΚ. Ο Σημίτης ετοιμόρροπος, χάνει τον ένα μετά τον άλλον.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μήνυμα-απειλή από Σημίτη. Η αποπομπή Πάγκαλου εγγράφεται ως προειδοποίηση προς όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Να τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους. Οι προτάσεις βρετανικού οίκου προς την κυβέρνηση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το τρελό μυαλό της Ευρώπης και οι τρελές... αγελάδες της.

    [02] Απομάκρυνση Πάγκαλου

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "Ο Κώστας Σημίτης απέπεμψε τον Θ. Πάγκαλο κάνοντας επίδειξη δύναμης σε όσους τον αμφισβητούν ή σκέφτονται να τον αμφισβητήσουν. Ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στην απόφασή του, μετά τη θέση που εξέφρασε σε συνέντευξή του ο κ. Πάγκαλος να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις εργασιακές αλλαγές".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "τρεις ημέρες προ της αφίξεως στην Αθήνα του κ. Ζακ Ρογκ, ο πρωθυπουργός εθεώρησε σκόπιμο να απομακρύνη -για μία ακόμη φορά- τον καθ` ύλην αρμόδιο υπουργό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Διότι σε χθεσινή συνέντευξη στο "Εθνος", ο κ. Πάγκαλος διεφώνησε για το εργασιακό νομοσχέδιο, αμφισβήτησε την σοσιαλιστική φυσιογνωμία του σημερινού ΠΑΣΟΚ και επεσήμανε τους κινδύνους της εξωτερικής πολιτικής, χαρακτηρίζοντας τον κ. Γ. Παπανδρέου ως ανιστόρητο".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "η αποπομπή του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου έγινε, διότι "ένας υπουργός δεν μπορεί ούτε να αντιδικεί δημοσίως με την κυβέρνηση ούτε να χρησιμοποιεί απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους συναδέλφους του", όπως αναφέρεται στη δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Εχει αντιδικήσει πολλές φορές ο πληθωρικός κ. Πάγκαλος δημοσίως με την κυβέρνηση, ασκώντας, κατά την άποψή του, κριτική. Φαίνεται, όμως, ότι εκείνο που βάρυνε, κυρίως, στην απόφαση του πρωθυπουργού ήταν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και για την πολιτική που ακολουθεί".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "αποπομπή σε στοιχεία που υπερβαίνουν τα κομματικά όρια του ΠΑΣΟΚ και το ιδιότυπο παιχνίδι εξουσίας "εντός των τειχών" ήταν η χθεσινή του κ. Πάγκαλου από την κυβέρνηση. Μήνυμα προς τον Α. Τσοχατζόπουλο, πρωθυπουργική "ασπίδα" στους κ.κ. Παπανδρέου και Γιαννίτση, αλλά και ανάδειξη της Γ. Αγγελοπούλου σε "αστάθμητο" παράγοντα.

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "ο Θ. Πάγκαλος ήταν το πρώτο θύμα της κρίσης που έχει ξεσπάσει στο κυβερνών κόμμα. Ο κ. Σημίτης αδύναμος να χτυπήσει τον πρώτο τη τάξει "ταραξία" Ακη Τσοχατζόπουλο, έβαλε κατά του "λαλίστατου" -πρώην πια- υπουργού Πολιτισμού, τον οποίο και απέπεμψε από την κυβέρνηση".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "την πόρτα εξόδου της κυβέρνησης έδειξε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στον υπουργό Πολιτισμού Θεόδωρο Πάγκαλο. Αιτία (ή αφορμή;) της ξαφνικής αποπομπής του πληθωρικού υπουργού από το κυβερνητικό σχήμα αποτέλεσε η συνέντευξη που έδωσε στο "Εθνος της Κυριακής", κάνοντας Τούρκο τον κ. Σημίτη όταν έμαθε το περιεχόμενό της".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "με ασυνήθιστα σκληρό τρόπο ο πρωθυπουργός επιχείρησε να καταστείλει εν τη γενέσει του "κίνημα" διαδοχολογίας στο ΠΑΣΟΚ που εκφράστηκε έντονα από τον Θ. Πάγκαλο αλλά και, προσφάτως, από τον Α. Τσοχατζόπουλο. Μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν θέσεις για τη μετά Σημίτη εποχή τοποθετούν ορισμένοι και τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου περί προσωπικού ρίσκου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    [03] Τουρκία - ΕΕ

    Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ γράφει ότι "επιθέσεων συνέχεια από την Τουρκία, που το τελευταίο διάστημα συνηθίζει να απειλεί και να εκβιάζει κράτη και οργανισμούς, όταν πιστεύει ότι δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά της. Μετά τη Γαλλία για το αρμενικό ζήτημα, πυρά δέχθηκε το Σαββατοκύριακο και η Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί συνδέει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό κορμό με την επίλυση του Κυπριακού και την πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με τις εδαφικές διεκδικήσεις που εγείρει κατά της χώρας μας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "στη σκιά των τουρκικών αντιδράσεων και των απειλών ότι θα διακοπεί ο πολιτικός διάλογος με την Ευρωπαϊκή Ενωση συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι "15" θα συμφωνήσουν στο κείμενο της εταιρικής σχέσης μετά τη βούληση της γαλλικής προεδρίας να εντάξει στις μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις της Τουρκίας την επίλυση των συνοριακών διαφορών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "αντιφατική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο ευρωπαϊκό πεδίο αναφορικά με τη διαμόρφωση της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ. Η διαπραγμάτευση πάνω στο ιδιαίτερα χαλαρό κείμενο που εγκρίθηκε στην Κομισσιόν -κείμενο που για διαφορετικούς λόγους αφήνει ανικανοποίητη τόσο την Αθήνα όσο και την Αγκυρα -μάλλον δεν θα ολοκληρωθεί στο σημερινό Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και θα παραπεμφθεί στην Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι "σε παράδοξους "λεονταρισμούς" προβαίνει τώρα η Αγκυρα, σε μια προσπάθεια να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη από το κείμενο της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας, το οποίο συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες".

    [04] Νέα Δημοκρατία

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "ένα "γερό χαστούκι" επιφύλαξε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, για τον Κ. Καραμανλή, τον Γ. Οικονόμου και τους υποστηρικτές τους. Παρά το γεγονός ότι η Ρηγίλλης εδώ και μια εβδομάδα είχε δώσει τον "υπέρ πάντων αγώνα" για τη στήριξη του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, με προσωπικές παρεμβάσεις του Κ. Καραμανλή, στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, 43 από τα 100 μέλη της γαλάζιας Νεολαίας τόλμησαν να πουν ένα ηχηρό όχι στον ίδιο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας..."

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει ότι "η θετική έκβαση στην κρίση της ΟΝΝΕΔ μετά την πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της οργάνωσης, Γ. Οικονόμου που τελικά απερρίφθη με μικρή πλειοψηφία, προσέφερε μία ανάσα ανακούφισης στον Κ. Καραμανλή. Η φωτιά σβήστηκε πριν φουντώσει για τα καλά, την ίδια στιγμή που ξεκινούσαν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προεδρείων στις τοπικές οργανώσεις, ενόψει του συνεδρίου της άνοιξης".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "διπλό και ισχυρό πλήγμα δέχτηκε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, τόσο από την ΟΝΝΕΔ όσο και από άρθρο (στο "Βήμα") του εξαδέλφου του και βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Λιάπη, που κατηγορεί την ηγεσία για "χλιαρή αντιπολίτευση, η οποία δεν αγγίζει το λαό και δεν συγκινεί τους ψηφοφόρους της ΝΔ".

    [05] Τρελές Αγελάδες

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "παρά τα μέτρα και τις αποφάσεις που σήμερα αναμένεται να λάβει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας για την αντιμετώπιση της νόσου των "τρελών αγελάδων", ο Ελληνας καταναλωτής εξακολουθεί να πλανάται στο σκοτάδι και το φόβο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) εκτιμά ότι "στο ρυθμό των "τρελών" αγελάδων εξακολουθεί να κινείται ολόκληρη η Ευρώπη, καθώς η ανησυχία και οι φόβοι για εξάπλωση της νόσου είναι πλέον πιο έντονοι από ποτέ. Στη Γαλλία έχει σημάνει συναγερμός μετά το νέο κρούσμα της νόσου Κρόισφελντ-Γιάκομπ σε νοσοκομείο της Λυών, ενώ το θέμα λαμβάνει και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς μεγαλώνει το χάσμα στις σχέσεις μεταξύ του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ και του πρωθυπουργού της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "με αγωνία αναμένει και η χώρα μας, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Ευρώπη, τη σημερινή Σύνοδο του συμβουλίου υπουργών ΓΕωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας ενδέχεται να ληφθεί απόφαση για ενιαία πολιτική αντιμετώπισης της νόσου των "τρελών αγελάδων".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ "στη λήψη μέτρων μονομερώς προς αντιμετώπιση της νόσου των "τρελών αγελάδων" προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση αν το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ (συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες) δεν πάρει αποφάσεις. Αντιθέτως, η γαλλική κυβέρνηση προπαγανδίζει υπέρ της "άφοβης" καταναλώσεως βοδινού κρέατος".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 20 November 2000 - 15:12:39 UTC