Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-10-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/10/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Χρηματιστήριο
  • [03] Μέση Ανατολή
  • [04] Ασκηση ΝΑΤΟ
  • [05] Ακτοπλοϊκές εταιρίες
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Μέση Ανατολή

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η άντληση κεφαλαίων 5 τρις από το Χρηματιστήριο, η διαμάχη υπουργείου-ακτοπλοϊκών εταιριών και η ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Ντέστιντ Γκλόρι" είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): "Ψήνεται σκάνδαλο τρισεκατομμυρίων! Ιπποδρομιακό κέντρο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ποιοί έφαγαν τα λεφτά του κοσμάκη. Σοφοκλέους: εταιρίες-"φούσκες" εισέπρατταν 50 δις και επένδυαν...2!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Βυθίζει την Ευρώπη. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ποιοί πήραν τα λεφτά της Σοφοκλέους. "Τρύπα" 1,5 τρις στις αυξήσεις - νέες εισαγωγές.

    Η ΑΥΓΗ: Καταρρέει η ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Σκηνές πολέμου στα κατεχόμενα και τη Λωρίδα της Γάζας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Λίστα επιταγών με λαδώματα. Τ άρπαξαν χοντρά στελέχη του ΣΔΟΕ και 15 τελωνειακοί.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι άνεμοι του πολέμου σαρώνουν τις αγορές...Στον δρόμο της τρέλας περπατούν στη Μέση Ανατολή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η επιστροφή του Κοσκωτά. "Δεν θα περάσω την υπόλοιπη ζωή μου ξαπλωμένος". Θα διεκδικήσει "Θρύλο", "Γραμμή".

    ΕΘΝΟΣ: Που πήγαν τα λεφτά που πήραν από τη Σοφοκλέους 246 εταιρίες. 5,2 τρις άντλησαν μέσα σε 18 μήνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καλά, εσύ Γιάννα τους έστειλες νωρίς. Ενώ χάος επικρατεί για θέσεις, ρόλους και πόστα για την Ολυμπιάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αγάδες οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Στο περιθώριο Λήμνος-Ικαρία με τουρκική απαίτηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σοφοκλέους: το μεγάλο κόλπο με τις αυξήσεις κεφαλαίων. Οι επιχειρήσεις άντλησαν 5,2 τρις και επένδυσαν μόνο 1,1 τρις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπουρλότο πάλι η Μ. Ανατολή. Επιδρομές του Ισραήλ και τη νύχτα-"Πόλεμος" λέει ο Αραφάτ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Παγκόσμια αγωνία. Πολεμική αναταραχή στη Μ. Ανατολή. Το Ισραήλ βομβάρδισε το στρατηγείο Αραφάτ.

    ΕΣΤΙΑ: Διατίθεται το κελλί Κοσκωτά. Ποιός θα είναι ο επόμενος "ένοικος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μπουρλότο η Μέση Ανατολή. Ακραίος βιαιότητες προκαλούν αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια και την αγορά πετρελαίου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πόλεμος για την ειρηνευτική διαδικασία. Ολα τα βλέμματα στραμμένα στη Δυτική Οχθη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καίει όλους η φωτιά στη Μέση Ανατολή. Μέτρα για τρομοκρατικό χτύπημα (και) στην Αθήνα.

    ΝΙΚΗ: Ομηρος της διαπλοκής η ελληνική κοινωνία. Αυξάνονται τα φαινόμενα εκβιασμών.

    Νέα Ελλάδα: Μυστικά και ψέματα. Ξεσκεπάζουμε κρυφά παιχνίδια στην πλάτη του λαού.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ισραηλινή πολεμική επίθεση κατά της Παλαιστίνης.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής. Στη σέντρα ο Φλωρίδης. Μπλέκουν FIFA και Σάμαρανκ.

    Η ΧΩΡΑ: "Κοντράρουν τη Γιάννα γιατί υπουργοί θέλουν να κάνουν την μπάζα τους". Τι λέει το περιβάλλον της οικογένειας Αγγελόπουλου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πραξικόπημα στο ποδόσφαιρο. Υποπτη απόφαση της ΕΠΟ διακόπτει το πρωτάθλημα, μετά τη συμφωνία στη Βουλή.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μπροστά στα προβλήματα η κυβέρνηση δίνει. Παράταση στο εργασιακό.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Υποχώρηση στα εργασιακά. Απεργίες και βαρύ κλίμα αλλάζουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δυναμικός ανασχηματι-σμός. Λύση για τον πρωθυπουργό;

    [02] Χρηματιστήριο

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "κεφάλαια που ανέρχονται στα 5,2 τρις δρχ άντλησαν από τη Σοφοκλέους 246 επιχειρήσεις στο 18μηνο από 2.1.1999 έως και 30.6.2000. Εξ αυτών μόνο το εν πέμπτον πήγε σε επενδύσεις. Εγείρεται ήδη ζήτημα για σειρά εταιριών που απ?ότι φαίνεται επικαλέστηκαν "χάρτινα" σχέδια για τις κεφαλαιακές αυξήσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται ότι "προς αναζήτηση των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από τις τεράστιες αυξήσεις, μετοχικού κεφαλαίου και τις δημόσιες εγγραφές των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών αναμένεται να βρεθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς όπως φαίνεται από τις λίστες που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, πολλοί επιχειρηματίες δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων που είχαν προαναγγείλει".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "νέες σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, με το Γενικό Δείκτη τιμών να κλείνει κοντά στο επίπεδο των 3.800 μονάδων. Η αγορά παρέμεινε και χθες ιδιαίτερα υποτονική και σχεδόν τα τρία τέταρτα του τζίρου της αγοράς οφείλονταν σε συναλλαγές στις μετοχές της CosmOTE, η τιμή της οποία υποχώρησε κάτω από την τιμή εισαγωγής (3.200δρχ) κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στην Κύρια Αγορά, συμβάλλοντας αρνητικά στο ήδη άσχημο κλίμα".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "ένα ποσό που φτάνει τα 5,2 τρις δρχ άντλησαν από τη Σοφοκλέους μέσα σε διάστημα δεκαοχτώ μηνών 246 εταιρίες. Τα χρήματα αυτά σε ποσοστό 73,54% διατέθηκαν για επενδύσεις, εξαγορές εταιριών, ίδρυση νέων επιχειρήσεων, κεφάλαια κίνησης και μείωση δανεισμού. Το υπόλοιπο δεν είχε διατεθεί για κανένα σκοπό ως τις 30 Ιουνίου 2000".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "η αναδιανομή του πλούτου που έγινε την τελευταία περίοδο μέσω της Σοφοκλέους προς όφελος ολίγων και είς βάρος των χιλιάδων μικρομετόχων, αποτυπώνεται πλήρως στα στοιχεία που ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι ιδιοκτήτες 231 εισηγμένων εταιριών άντλησαν μέσω αυξήσεων κεφαλαίου ή δημόσιων εγγραφών ποσά άνω των 5,2 τρις, ενώ επένδυσαν μόλις το 1,1 τρις".

    [03] Μέση Ανατολή

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "τα λοίσθια πνέει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αφού από χθες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι βρίσκονται ουσιαστικά σε εμπόλεμη κατάσταση, με τους πρώτους να βομβαρδίζουν παλαιστινιακά αρχηγεία σε αντίποινα της δολοφονίας δύο Ισραηλινών στρατιωτών".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "διαρκουσών των αγωνιωδών διπλωματικών προσπαθειών καθώς η Μέση Ανατολή εισέρχεται πλησίστια στην ατραπό του πολέμου, οι πυραυλικές επιθέσεις των Ισραηλινών κατά παλαιστινιακών στόχων στη Ραμάλα - ως αντίποινα για τη δολοφονία δύο στρατιωτών - έπληξαν και τις διεθνείς αγορές: ενέσπειραν φόβους για πετρελαϊκή κρίση, ανασύροντας στη μνήμη το αραβικό εμπάργκο του 1973, και τρομοκράτησαν τους επενδυτές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "μια σχεδόν δεκαετής προσπάθεια ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, που είχε αναγεννήσει τις ελπίδες για την προκοπή της πιο ταραγμένης περιοχής του κόσμου, φαίνεται να τινάζεται στον αέρα υπό το κράτος ακραίων, βίαιων επεισοδίων, ικανών να προκαλέσουν γενικευμένη ανάφλεξη".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "τύμπανα πολέμου άρχισαν να ηχούν στη Μέση Ανατολή, δημιουργώντας τεράστια ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, με πρώτη ένδειξη την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού. Διάχυτοι είναι οι φόβοι για τη δημιουργία μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης καθώς από χτες το απόγευμα κι έπειτα ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν εκτεταμένα στην περιοχή της Ραμάλα στη Δυτική Οχθη".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "εκρηκτικές διαστάσεις έλαβε χθες η κρίση στη Μέση Ανατολή. Εν μέσω των διπλωματικών διαβουλεύσεων που βρίσκονταν σε εξέλιξη με σκοπό την επιστροφή στην ειρηνευτική διαδικασία, ο θάνατος δύο ισραηλινών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους, όταν λιντσαρίσθηκαν από πλήθος εξαγριωμένων Παλαιστινίων έφερε τα σύννεφα του πολέμου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "γκρεμίζοντας όλες τις ελπίδες που δημιούργησε η διπλωματική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, ο χθεσινός φόνος τριών Ισραηλινών στρατιωτών από Παλαιστινίους και η "συμβολική αντίδραση" του Ισραήλ, που μεταφράζεται σε αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς της Ραμάλα και της πόλης της Γάζα, εγκλώβισε τη Μέση Ανατολή σε έναν πολεμικό φαύλο κύκλο".

    [04] Ασκηση ΝΑΤΟ

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "απέσυρε τα δεκατρία ελληνικά αεροσκάφη από τη συμμετοχή τους στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση DESTINED GLORY με απόφασή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε,με την τουρκική προσπάθεια διαφοροποίησης των διαδρόμων πτήσεων στο Αιγαίο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "ένα βήμα πριν την οριστική αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από την άσκηση του ΝΑΤΟ ΝΤΕΣΤΙΝΤ ΓΚΛΟΡΙ, βρίσκεται η χώρα μας, μετά την απόφαση Τούρκων και ΝΑΤΟϊκών να εξαιρέσουν από το σενάριο της άσκησης τη Λήμνο και την Ικαρία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "σε διπλωματικό και επιχειρησιακό ναυάγιο, το οποίο παρέσυρε στον βυθό του Αιγαίου τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας οδήγησαν τα τραγικά λάθη και οι παραλείψεις της εξωτερικής πολιτικής και της στρατιωτικής διπλωματίας στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Ντέστιντ Γκλόρι".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "επιβεβαιώνεται, με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, ότι η λεγόμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση και στρατιωτική συνεργασία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ οδηγεί στην εξουδετέρωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, στην πλήρη ΝΑΤΟποίηση της περιοχής, με την Τουρκία να παίζει τον πρώτο ρόλο, κατόπιν ανάθεσης από τους Αμερικάνους".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "η εμπλοκή που σημειώθηκε χθες στη νατοϊκή άσκηση Destined Glory ήταν αναμενομένη εξέλιξις. Δεν επρόκειτο η Αγκυρα να αφήση ανεκμετάλλευτη την "ευκαιρία" που η ίδια, σε προφανή συμπαιγνία με τους Αμερικανούς Αξιωματικούς της Συμμαχίας, εδημιούργησε".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι "το καθεστώς των "γκρίζων ζωών" προσπαθεί να επαναφέρει πάλι στο προσκήνιο η Αγκυρα! Το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας βρήκε αυτή τη φορά "πάτημα" για να δημιουργήσει θέμα με αφορμή τη νατοϊκή άσκηση "Ντέστιντ Γκλόρι", η οποία διεξάγεται εδώ και τέσσερις μέρες σε τουρκικό χώρο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "νέα προσκόμματα στην κυοφορούμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση φρόντισε να εγείρει με δραματικό τρόπο και πάλι η Αγκυρα, επαναφέροντας τις γνωστές και παράλογες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, δύο μόλις 24ωρα πριν από τη συνάντηση των κκ Παπανδρέου και Τζέμ σε Ρόδο και Μαρμαρίδα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται ότι "υπ' ατμόν είναι οι ελληνικές δυνάμεις που συμμετέχουν στη ΝΑΤΟίκή άσκηση "Destined Glory" στην Τουρκία, οι οποίες μέχρι χθες γίνονταν δεκτές με διθυράμβους από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Αν τελικά αποφασιστεί η αποχώρησή τους, θα τιναχθεί στον αέρα η άσκηση, ενώ θα επηρεαστούν και ως ένα βαθμό οι προσπάθειες προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

    [05] Ακτοπλοϊκές εταιρίες

    Η ΧΩΡΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "για "διασυρμό" της Ναυτιλίας κάνουν λόγο οι 18 ακτοπλοϊκές εταιρίες-μεταξύ αυτών οι Μινωϊκές Γραμμές και η Minoan Flying Dolphins-που αποφάσισαν να "δέσουν" τα πλοία τους στις 27 Οκτωβρίου. Το λόκ άουτ που κήρυξαν χαρακτηρίστηκε από τον αρμόδιο υπουργό προκλητικό και από τις εφημερίδες που δημοσίευσαν την πληρωμένη καταχώρησή τους "θρασύ". Δεν είναι πράξη διαμαρτυρίας. Δεν ζητούν καν αποκατάσταση. Είναι προφανές ότι το μόνο που επιθυμούν είναι να διατηρηθεί η απαράδεκτη κατάσταση που ίσχυε έως τώρα".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "μετωπική σύγκρουση μεταξύ ακτοπλόων και υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας προβλέπεται μετά την προχθεσινή απόφαση των εφοπλιστών α ακινητοποιήσουν στις 27 Οκτωβρίου τα πλοία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα γράφονται και ακούγονται μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του "Εξπρές Σαμίνα".

    Σύμφωνα με τη Νέα Ελλάδα, "με λεονταρισμούς αντέδρασε χθες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην απόφαση 18 ακτοπλοϊκών εταιριών να δέσουν τα πλοία τους στις 27 Οκτωβρίου. Ερωτηματικά προκαλεί η απάντηση του υπουργού στους εφοπλιστές , καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ακινητοποίηση των πλοίων μπορεί να γίνει μόνο κάτω από καθορισμένες εκ του νόμου συνθήκες και συγκεκριμένα για ετήσια επιθεώρηση, όταν παρουσιάζεται μηχανική βλάβη και όταν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας".

    Το ΚΑΡΦΙ τονίζει ότι "εκβιασμό θεωρεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας την απόφαση των ακτοπλοϊκών εταιριών (στην πλειονότητά τους της επιρροής των Μινωϊκών) να δέσουν τα πλοία τους στα λιμάνια στις 27 του μηνός, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον "διασυρμό της ακτοπλοΐας". Οπως έγινε γνωστό, η εταιρία Στρίντζης που δεν είναι μέλος της Ενωσης, δεν συμμετέχει στο ιδιότυπο λόκ άουτ, παρ ότι διαπιστώνει ότι η ακτοπλοία διασύρεται με τις υπερβολές που ακολούθησαν το πολύνεκρό ναυάγιο του "ΣΑΜΙΝΑ".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Προσπάθεια διαφάνειας για το Γ' ΚΠΣ με σχέδιο νόμου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Που ξόδεψαν τα 5,2 τρις. οι εισηγμένες. Στοιχεία για 246 εταιρείες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τα κεφάλαια έμειναν στους... ιδιοκτήτες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οδηγός αξιοποίησης των πόρων του Γ' ΚΠΣ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ντόμινο οι αγορές. Στροφή κεφαλαίων προς τα ομόλογα".

    [07] Μέση Ανατολή

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Ο κίνδυνος ενός νέου πετρελαϊκού "σοκ" για την παγκόσμια οικονομία αναβίωσε χθες, όταν η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή εκτίναξε την τιμή του πετρελαίου στα 34,55 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο και 37 στις ΗΠΑ. Οι πολεμικές αψιμαχίες δυο μηνών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων κορυφώθηκαν με το βομβαρδισμό παλαιστινιακών στόχων στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, με επίσημη αφορμή τη δολοφονία τριών Ισραηλινών στρατιωτών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 13 October 2000 - 16:06:25 UTC