Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-08-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/08/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [03] Παιδεία
  • [04] Χρηματιστήριο
  • [05] Υγεία
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Χρηματιστήριο

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ηρωίνη για όπλα. Οι Τούρκοι το ομολογούν επισήμως.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ερχονται μποφόρ και φωτιές! Θυελλώδεις άνεμοι και καταιγίδες μετά τον καύσωνα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ερευνα για 4 υπουργούς. Μήνυση από τους συνδικαλιστές της ΟΑ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στροφή στα ιδιωτικά σχολεία. Φθίνει συνεχώς η δημόσια εκπαίδευση.

    Η ΑΥΓΗ: Κλοπή-σκάνδαλο σκιάζει το Σίδνεϊ. Απειλείται νέο ρεκόρ ντοπάρισμα στους Ολυμπιακούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκθετοι οι παπαγάλοι της Ρηγίλλης. Κατέρρευσε με πάταγο η σκανδαλολογία για το Χρηματιστήριο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κηρύσσουν τον πόλεμο στους "νονούς" της νύχτας. Εκτακτα ειδικά μέτρα προωθεί τώρα το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Παιδεία μόνο για έχοντες. Τετραπλασιάστηκαν τα ιδιωτικά σχολεία μετά τη μεταρρύθμιση.

    ΕΘΝΟΣ: 2.569 θέσεις για μόνιμους και εποχικούς στο Δημόσιο. Οι προκηρύξεις που "τρέχουν" τον Αύγουστο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ας απαντήσει ο ΟΑΣΠ για τους σεισμούς που έφυγαν και για αυτούς που έρχονται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εισαγγελέας στην Αγροτική. Ενώ ο τσάρος της Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, με ανακοίνωση του παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: πως θα γίνουν οι προσλήψεις με το νέο σύστημα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ζωή εν κλωνώ. Οι Αγγλοι ξεκινούν το μεγάλο πείραμα της κλωνοποίησης εμβρύων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κόβει το νήμα η Σοφοκλέους. Morgan Stanley: αναβάθμιση Μάιο του 2001.

    ΕΣΤΙΑ: Πανάκριβες συγκοινωνίες! Κόστος υπερτιπλάσιο της τιμής εισιτηρίου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σεπτέμβριο πανελλαδικές για τους ανεξεταστέους. Και ριζική αναδιάταξη των μαθημάτων από τη νέα σχολική χρονιά.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ερχονται...οι ξένοι θεσμικοί! Λόγω της αναβάθμισης του ΧΑΑ από τη MORGAN STANLEY.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κανένα ταμείο δεν πρόκειται να καταργηθεί. Ο Αλ. Παπαδόπουλος βεβαιώνει στα ΝΕΑ.

    ΝΙΚΗ: Πίγκ-πόγκ με το ΧΑΑ. Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για ΔΕΚΑ και Αγροτική.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πολύμορφη ενίσχυση τρις στο μεγάλο κεφάλαιο.Γ ΚΠΣ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Τι αλλάζει σε Β και Γ Λυκείου. Τρόμαξε η αποτυχία. από πότε θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις.

    Η ΧΩΡΑ: Αμόκ από κοκαΐνη και φόβο. Μυστήριο με πολλά σενάρια ο θάνατος του εξαδέλφου του Θέμη.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Παράπονα στη Σοφοκλέους. Αφού η MORGAN STANLEY αναβάθμισε το Χρηματιστήριο, ο δείκτης έπεσε κατά 0,24%

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αλλαγή θέσης και διεκδίκηση. Σταθόπουλος: για τις πολεμικές αποζημιώσεις.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εισαγγελέας στην ΑΤΕ για το Χρηματιστήριο. Προκαταρκτική εξέταση για προεκλογικό παιχνίδι με τις μετοχές.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κατέστρεψε τους μικροεπενδυτές της Ελλάδας χρηματιστηριακά η κυβέρνηση.

    [02] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού, στο πρώτο του ταξίδι εκτός Ελλάδας μετά τις διακοπές, από τις 6 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου στη Ν. Υόρκη. Ο Κ. Σημίτης, που ξεκίνησε τις θερινές διακοπές του από τη Σκόπελο και σήμερα θα μεταβεί στην Ελούντα, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για τη νέα χιλιετία που διοργανώνει ο ΟΗΕ, με 188 ακόμη ηγέτες από όλο τον κόσμο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "η πρόσφατη προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας δεν είναι επιφανειακή, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη εφημερίδα Turkish Daily News ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζέμ, αλλά η ελληνική πλευρά εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την ανταπόκριση της Αγκυρας στις προσπάθειες που έχει κάνει η Αθήνα και δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Μπεγλίτης δήλωσε χθες ότι η προγραμματισμένη για τον Αύγουστο συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών αναβάλλεται, ίσως ως τον Σεπτέμβριο -στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ- και πιθανώς επ' αόριστον".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "ένα χρόνο μετά την εγκαινίαση της "διπλωματίας των σεισμών", ενός από τα πλέον διαφημισμένα κυβερνητικά ιδεολογήματα, η ελληνοτουρκική προσέγγιση μοιάζει με τα ερείπια πάνω στα οποία χτίστηκε. Γι αυτό η επέτειος δεν θα γιορταστεί. Το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας για τον εορτασμό του ενός χρόνου ελληνοτουρκικής προσέγγισης δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά τον Αύγουστο, όπως είχε προγραμματιστεί. αναβάλλεται για "λόγους καλύτερης προετοιμασίας", όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου".

    Για τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "το ενδεχόμενο εμπλοκής των Αμερικανών σε επίπεδο κορυφής για να δρομολογηθούν νέες ουσιαστικές εξελίξεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για τη νέα χιλιετία που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "ενώ όλοι οι καθεστωτικοί παράγοντες της Αγκυρας έχουν παράσχει και "προσφέρουν" συνέχεια δείγματα γραφής περί του πως εννοούν την προσέγγιση Ελλάδος-Τουρκίας, χωρίς να αφήνουν στην Αθήνα περιθώρια ψευδαισθήσεων, ένας από τους πρωτεργάτες του "διαλόγου", ο Ισμαήλ Τζέμ επιχειρεί σε χαμηλούς τόνους να επαναδραστηριοποιήσει μεγαλύτερης σημασίας δυναμικές ανάμεσα στις δύο χώρες".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "θολό παραμένει το τοπίο στη Γενεύη, με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο, τους Αμερικανοβρετανούς και άλλους απεσταλμένους να καταβάλλουν παρασκηνιακά μεγάλες προσπάθειες να διατηρήσουν ζωντανή τη διαδικασία, ώστε να γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση στον επόμενο γύρο που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη".

    [03] Παιδεία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "υπό την πίεση του υψηλού ποσοστού αποτυχίας- φθάνει στο 17% των μαθητών της Β' Λυκείου- και με την προοπτική "ορθολογικοποίησης" της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τη νέα σχολική χρονιά, ο υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου ανακοινώνει, εκτός απροόπτου, μεθαύριο Πέμπτη την επαναφορά, μόνο για φέτος, του θεσμού των ανεξεταστέων. Επιμένει όμως ότι οι εξετάσεις για τους αποτυχόντες μαθητές της Β Λυκείου θα είναι πανελλαδικές και όχι ενδοσχολικές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "ρεκόρ εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία σημειώθηκε κατά την τελευταία τριετία και υπολογίζεται ότι η αύξηση αγγίζει το 30%, ενώ οι αιτήσεις για την ίδρυση νέων εκπαιδευτηρίων υποβάλλονται σωρηδόν από ιδιώτες, κυρίως επαρχιακών πόλεων, αφού η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν πλέον κορεστεί. Στην εποχή της "μεταρρύθμισης" που ο όρος "δημόσια και δωρεάν Παιδεία" μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, η ιδιωτική εκπαίδευση γιγαντώνεται σε όλες τις βαθμίδες της και τα περιφερειακά "κολέγια" αυξάνονται και κοντεύουν τα εξήντα".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις και την απόρριψη των μαθητών από τις Πανελλαδικές εξετάσεις της Γ Λυκείου. Σε ο,τι αφορά τα στοιχεία για τη Β Λυκείου, το υπουργείο δεν "ανοίγει τα χαρτιά του" και δεν ανακοινώνει επίσημα πότε θα δώσει στοιχεία. Είναι βέβαια δεδομένο, πράγμα που και το ίδιο γνωρίζει, ότι το μέγεθος της εξεταστικής "σφαγής" σε αυτήν την τάξη είναι ακόμα μεγαλύτερο."

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ τονίζει ότι "οι μόνοι που μπορούν να ελπίζουν βάσιμα σε αναθεώρηση είναι οι μεταξεταστέοι. Οσο περνούν οι μέρες, τόσο περισσότερο κλίνει το υπουργείο προς την άποψη να δώσει μια ακόμη ευκαιρία σε όσους κόπηκαν "για τελευταία φορά", τονίζεται. Περιμένει όμως να αποφασίσει με βάση τα επίσημα οριστικά στοιχεία που θα προκύψουν από τα αποτελέσματα. από την εικόνα των αποτελεσμάτων εξαρτώνται και οι αλλαγές στη μεταρρύθμιση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "στην Ιδιωτική Εκπαίδευση στρέφουν τώρα τις ελπίδες τους γονείς και μαθητές Μέσα στα τρία τελευταία χρόνια ο αριθμός των ιδιωτικών γυμνασίων και λυκείων στην επαρχία - όπου φέτος ανοίγουν 20 νέα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης - τετραπλασιάστηκε. Οι εκπαιδευτικοί φορείς "βλέπουν" άμεση διέξοδο στην κατάρτηση των πανελλαδικών της Β' Λυκείου και στην καθιέρωση της επανεξέτασης κάθε Σεπτέμβρίο".

    [04] Χρηματιστήριο

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "άλλη μια φορά, η κυβέρνηση προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, φτάνοντας στο σημείο να μετατρέψει ένα ακόμα "χαστούκι" σε καλό στοιχείο για την πορεία του Χρηματιστηρίου, ποντάροντας μάλλον στο γεγονός ότι οι επενδυτές δεν έχουν καλή μνήμη".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει ότι "ένα ιδιότυπο "ελληνικό παιχνίδι" πιγκ-πογκ μεταξύ αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυβέρνησης έχει "μεταλλαχθεί" το ΧΑΑ, που πληρώνει βαριά τόσο τη μικροπολιτική της ΝΔ οσο και τις αβλεψίες και τους κακούς χειρισμούς των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων. Η εμπλοκή αυτή παίρνει πλέον υπέρμετρες διαστάσεις, με καθημερινή ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών, αλλά και με το φάντασμα της Δικαιοσύνης να πλανάται για τα καλά πάνω από τον ουρανό της Σοφοκλέους".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "αρνητικά αντέδρασε η αγορά στην αναγγελία της είδησης ότι το ΧΑΑ θα πρέπει να περιμένει άλλους δέκα μήνες για να ενταχθεί στον δείκτη των ανεπτυγμένων αγορών της Morgan Stanley Capital International (MSCI) η αναβάθμιση αποφασίστηκε να γίνει στις 31 Μαίου του 2001, προκειμένου να δοθεί αρκετός χρόνος στους επενδυτές να προετοιμαστούν."

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "την απόφασή της να αναβαθμίσει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε ώριμη ανακοίνωσε χθες η Morgan Stanley. Αν και στην αγορά είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για αναβάθμιση μέχρι το τέλος του έτους, αυτό θα γίνει μετά το "κλείδωμα" της δραχμής στο ευρώ, στις 31 Μαίου. Εγκυροι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η επίπτωση της απόφασης θα είναι θετική για τη Σοφοκλέους, καθώς προβλέπεται ότι θα τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά κεφάλαια ύψους 2 δις. δολλ. από συντηρητικά διεθνή χαρτοφυλάκια".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει: "Ζήσε Μάη. Η περιβόητη αναβάθμιση προαναγγέλθηκε χθες για τις 31 Μαίου 2001. Ουσιαστικά είναι "άδεια λειτουργίας ενός μαγαζιού που στήνεται ώριμα", σχολίασε κυβερνητικός παράγοντας Η διοίκηση του ΧΑΑ άρχισε το τροχάδην για να πείσει τους ξένους να έρθουν νωρίτερα. Και χρηματιστές ακονίζουν μαχαίρια ή τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ "δικαστικές και πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα της στηρίξεως από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος κατά την προεκλογική περίοδο επιλεγμένων μετοχών με στόχο την συγκράτηση της πτωτικής πορείας του Γενικού Δείκτου Τιμών στην Σοφοκλέους".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι "ελάχιστα λεπτά κράτησε ο "επενδυτικός πυρετός" που προκάλεσε η...προοδευτική ανακοίνωση - μέσω Reuters- για την επικείμενη αναβάθμιση του ΧΑΑ από τη Morgan Stanley. Τελικά η Αγορά έκλεισε με μικρές απώλειες του ΓΔΤ στη χθεσινή συνεδρίαση με τον όγκο των συναλλαγών να κινείται και πάλι σε μέτρια επίπεδα."

    [05] Υγεία

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "αποφασισμένος να προχωρήσει στην αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι ο υπουργός υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα του - παρά τους ψιθύρους για το αντίθετο - και να προσφέρει στον έλληνα πολίτη την περίθαλψη που του αξίζει. Αποφασισμένος είναι, επίσης, να αντιμετωπίσει τις όποιες αντιδράσεις, ακόμη και τον "πόλεμο" που όλοι περιμένουν ότι θα του κηρύξουν όσοι είχαν βολευτεί ή ωφεληθεί από την αποδιοργάνωση του δημόσιου τομέα υγείας".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ "σφίγγει ο κλοιός για τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που απασχολούνται σε κλινικές του ΕΣΥ, οι οποίοι έως τώρα "θησαύριζαν" αφού παράλληλα με την εργασία τους στα νοσοκομεία διατηρούσαν και ιδιωτικό ιατρείο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι "σε φάση μεγάλων ανακατατάξεων στον τομέα Υγείας και ενώ υπάρχει διάχυτη αβεβαιότητα γύρω από το καθεστώς νοσοκομείων και τις εργασιακές σχέσεις όλων των γιατρών αλλά ειδικά των πανεπιστημιακών, το υπουργείο Οικονομικών αποκρύπτει από όλους αλλά και από τη Βουλή τα σχέδιά του για το καθεστώς ιδιοκτησίας του Λαϊκού Νοσοκομείου".

    "Δεν πρόκειται να καταργηθεί κανένα Ασφαλιστικό Ταμείο, ούτε κλάδος υγείας". Την κατηγορηματική αυτή δήλωση κάνει στα ΝΕΑ ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος σε όσους ανησυχούν με την πρότασή του για τη δημιουργία ενός νέου φορέα που διαχειρίζεται τους πόρους υγείας των ασφαλιστικών οργανισμών. Αντίθετα, ο κ. Παπαδόπουλος, στη συνέντευξή του, δηλώνει ότι θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος στις ιατρικές πράξεις, αλλά και στην προμήθεια μηχανημάτων στα νοσοκομεία".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ιδιωτική συμμετοχή 3,8 τρις. Σημαντική επέκταση του Γ ΚΠΣ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αναβάθμιση με...παιχνίδια. Προαναγ- γελία από Morgan Stanley".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Δέκα μήνες θα...ωριμάζει η Σοφοκλέους".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πώς η αναβάθμιση έγινε μπούμερανγκ για το δείκτη"

    [07] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς από την κατηγορία των αναδυόμενων στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών, ανακοίνωσε χθες η Morgan Stanley Capital International, διαψεύδοντας όμως τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για αναβάθμιση εντός του έτους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 1 August 2000 - 14:15:49 UTC