Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-03-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/03/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Παιδεία
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Εκλογές
  • [5] Νέα Δημοκρατία
  • [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση,η πορεία του Χρηματιστηρίου και τα εσωκομματικά της ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Με αυτούς θα κυβερνήσω. Οι δέκα άνθρωποι του προέδρου στην αφίσα. "Εκλεισε" και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αλλοι παίρνουν τις αποφάσεις! Οι βουλευτές απλώς ψηφίζουν ως ανδρείκελα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Προβοκάτσια Τομπούλογλου. Πετάει τώρα το μπαλάκι στους δημοσιογράφους.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Πέντε "καυτά" μέτωπα. Ανησυχία για τα θέματα που θα κρίνουν τις εκλογές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κατσάδα ΠΑΣΟΚ στους ... επενδυτές! Απίστευτο:και κατεστραμμένοι και δαρμένοι...

    Η ΑΥΓΗ: Πράσινο στους καταπατητές! Τα δάση στον βωμό της κάλπης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κίνδυνος για νέα σύρραξη στα Βαλκάνια. Εκρηκτική η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πέντε επαναστατικές αλλαγές στην Παιδεία. Οι μεταβολές που προωθεί στην Εκπαίδευση η ΕΕ.

    ΕΘΝΟΣ: Πυρετός λίστας "καίει" τη ΝΔ. Το παρασκήνιο πίσω από τη δυστοκία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καμμιά δεξιά ψήφος στη Νέα Δημοκρατία. Τα μηνύματα απ όλη την Ελλάδα υπέρ της "Εθνικής Συμμαχίας" πιστοποιούν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ρεζίλι στην Ευρώπη. Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις κακοτεχνίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δίνουν τα δάση για να πάρουν ψήφους. Αναστέλλονται για 6 μήνες και δικαστικές αποφάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπρος ΤΕΙ πίσω ΑΕΙ. Ο Αρσένης επιχειρεί "μπάλωμα", αλλά...

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μυστική έκθεση των ΗΠΑ στα χέρια του Κ. Σημίτη. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί για ανάφλεξη στο Κόσσοβο.

    ΕΣΤΙΑ: Τα μέτρα των προσδοκιών μας. Αποδεχόμεθα απαθώς την υποβάθμισή τους.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προοπτική τετραετίας στο ΧΑΑ. Η κυβέρνηση αποστασιοποιείται προεκλογικά από τη Σοφοκλέους, παραπέμποντας στο μέλλον.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επιχείρηση...βιάγκρα στη Σοφοκλέους. Εντονες φήμες για μεθόδευση κυβερνητικής παρέμβασης στο Χρηματιστήριο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σε εμφύλιο Πολυτεχνεία-ΤΕΙ για τα πτυχία. Με τροπολογία "ανεβαίνουν" τα ΤΕΙ.

    ΝΙΚΗ: "Πυραμίδες" στο ΧΑΑ. Τορπίλη από τη Ρηγίλλης στη Σοφοκλέους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέα τάξη βαρβάρων κατά των λαών των Βαλκανίων.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: "Ετσι μου την έστη σαν". Ο πρωταγωνιστής της κασέτας αποκαλύπτει.

    Η ΧΩΡΑ: Φιλί ζωής με δανεικά. Σφαγή στη Σοφοκλέους. Νέα βουτιά η Παράλληλη Αγορά (-,4%).

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σοβαρές ατέλειες στα μισά δημόσια έργα. Σύμφωνα με έγγραφο του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η παιδεία πίσω στο 1993! Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΕΣΥΠ Ι. Πανάρετος στη "Θ".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πρωτάθλημα κακοτεχνίας. Η Ελλάδα το ...κατέκτησε στα δημόσια έργα με ποσοστό 56%.

    [2] Παιδεία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "πυροσβεστική λύση της τελευταίας στιγμής, και μάλιστα προεκλογικά, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση στο θέμα των ΤΕΙ με μια τροπολογία που έφερε χθες στη Βουλή, ανάβοντας όμως φωτιά στα ΑΕΙ. Το τεντωμένο σχοινί, όμως θα σπάσει, διότι ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, που φέρνει σε σύγκρουση τα ΑΕΙ με τα ΤΕΙ-και τα δύο με το υπουργείο Παιδείας- δεν λύνεται με παιχνίδια λέξεων και προχειρότητες που αποβλέπουν απλώς να χαϊδέψουν τα αυτιά των ενδιαφερομένων για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "εμφύλιος πόλεμος Πολυτεχνείων-Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) προ των πυλών εξαιτίας νέας τροπολογίας που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και με την οποία Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αναγνωρίζονται ως παράλληλοι τομείς της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με διακριτικούς όμως ρόλους και αποστολή. Πράγμα που ικανοποιεί μεν εν μέρει τα ΤΕΙ, αλλά ενοχλεί σφόδρα τα Πολυτεχνεία. Την αντίθεσή τους για τη μέχρι τώρα στάση του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης στο θέμα των ΤΕΙ διαδήλωσαν χθες το βράδυ σπουδαστές και καθηγητές των ΤΕΙ με μια ογκώδη και δυναμική πορεία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά οτι "ο εμπαιγμός από πλευράς υπουργείου Παιδείας στους χιλιάδες σπουδαστές αλλά και πτυχιούχους των ΤΕΙ, συνεχίστηκε και χθες....το νέο θέατρο παραλόγου, διαδραματίστηκε χθες το βράδυ στο Κοινοβούλιο το οποίο πολιορκούσαν χιλιάδες σπουδαστές, πτυχιούχοι αλλά και καθηγητές των ΤΕΙ".

    Το ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "πέντε μεγάλες αλλαγές προωθούνται στα εκπαιδευτικά συστήματα χωρών της ΕΕ και ενώ στη χώρα μας δεν έχουν καν αρχίσει να συζητιούνται. Αφορούν την ένταξη της προσχολικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (πρωτοπόρος η Αυστρία), την αυτόνομη λειτουργία κάθε σχολικής μονάδας (Βρετανία), την εισαγωγή νέων τεχνολογιών (Βρετανία, Γερμάνία κ.α.) και ξένων γλωσσών στο Δημοτικό (Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Αυστρία), καθώς και τη σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την παραγωγή όπου κάτι έχουμε, ίσως, να επιδείξουμε".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "σε θέμα αιχμής για την προεκλογική περίοδο αναδεικνύεται η Παιδεία, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με σπουδαστικές κινητοποιήσεις, ενώ και η παραίτηση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Γιάννη Πανάρετου, σηματοδοτεί νέες εξελίξεις στο χώρο".

    [3] Χρηματιστήριο

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά οτι "κραχ έχουν υποστεί οι επενδυτές που εμπιστεύθηκαν τα χρήματά τους στις μετοχές της Παράλληλης Αγοράς, καθώς από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει ακόμα και 60% από την τοποθέτησή τους... Οι επενδυτές είναι πλέον οργισμένοι, σε σημείο που να απειλούν τηλεφωνικώς όχι μόνο κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη αλλά και επιχειρηματίες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "αυτό είναι από τα άγραφα. Για τη νέα βουτιά του Χρηματιστηρίου-χθες την "πλήρωσαν" Παράλληλη και Κατασκευαστικές-η κυβέρνηση κατσάδιασε τους εγκλωβισμένους μικροεπενδυτές, οι οποίοι βλέποντας τις περιουσίες τους να χάνονται, αισθάνονται και κατεστραμμένοι και δαρμένοι".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "η καχεξία της χρηματιστηριακής αγοράς αναδεικνύεται σε μείζον θέμα της προεκλογικής περιόδου, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο επιχειρεί τώρα να απελευθερωθεί από τα βάρη της Σοφοκλέους. Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση, κατά την οποία διατηρήθηκαν ισχυρές οι πιέσεις στη λεγόμενη "περιφέρεια" της χρηματιστηριακής αγοράς και έφεραν το γενικό δείκτη στα όρια των 5.000 μονάδων και πολλές μετοχές κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του 1999, η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να αναπροσαρμόσει τη στάση της απέναντι στις χρηματιστηριακές εξελίξεις".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η χθεσινή ανοδική αντίδραση των διεθνών χρηματιστηρίων δεν ήταν ικανή να οδηγήση σε ανάκαμψη και την Σοφοκλέους, η οποία έκλεισε με νέα πτώση "φλερτάροντας" με το επίπεδο των 5.000 μονάδων".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "γιγαντώνεται" τις τελευταίες ημέρες η φημολογία, οτι η κυβέρνηση θα προβεί σε εκτεταμένη "επιχείρηση στήριξης και ανόρθωσης" του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, ούτως ώστε να βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 7 Απριλίου - τελευταία συνεδρίαση του ΧΑΑ πριν τις εκλογές- τουλάχιστον στις 6.000 μονάδες αν όχι αρκετά παραπάνω".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "γεγονός είναι οτι όσοι κατόρθωσαν να βγουν με λιγοστές απώλειες από αυτή τη λαίλαπα που εξαφανίζει καθημερινά περιουσίες, δεν πρόκειται να ξαναμιλήσουν για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι μικροί επενδυτές είναι εκείνοι που θυσιάζονται στο βωμό της αντιπαράθεσης διαφόρων κέντρων που ξιφουλκούν γύρω από τη Σοφοκλέους".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ τονίζει οτι "η υποτιμητική κερδοσκοπία και το συνεχές "ξεφούσκωμα" των μετοχών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανεβάζει τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Η "σφαγή" που συντελείται καθημερινά στις μικρές μετοχές μονοπωλεί την καθημερινή αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων, παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για "αποπολιτικοποίηση" του χρηματιστηρίου".

    [4] Εκλογές

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "αυτή τη φορά ουδείς στη Ρηγίλλης αμφισβήτησε την αξιοπιστία της τελευταίας δημοσκόπησης. Στο στρατόπεδο της ΝΔ αν και επικρατεί ανησυχία σχετικά με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, άπαντες εκτιμούν ότι οι εκλογές θα κριθούν στις λεπτομέρειες ενώ σύμφωνα με τους συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει λίγες ημέρες πριν τις εκλογές".

    Σύμφωνα με την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, "τρία κοινωνικά μέτωπα που άνοιξαν με πράξεις ή παραλείψεις οι υπουργοί του και δύο ακόμη καυτά ζητήματα που δημιουργεί η πολιτική η οποία ακολουθήθηκε απασχολούν τον πρωθυπουργό λίγο πριν να ανοίξουν οι κάλπες. Πηγή μεγάλης ανησυχίας αποτελούν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν οτι το ΠΑΣΟΚ δεν ανακάμπτει στην επαρχία και οι εκλογές (τις οποίες το ίδιο προκάλεσε) θα εξελιχθούν σε "ντέρμπυ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι "το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί αφ?ενός με τις "τεχνητές αναπνοές" των γκάλοπ που άλλα έχουν δημοσιευτεί και άλλα "ετοιμάζονται" και αφ?ετέρου εντείνοντας τόσο την παροχολογία όσο και το κλίμα πόλωσης, να ξορκίσει τους εκλογικούς του φόβους οι οποίοι φαίνεται να πολλαπλασιάζονται. Στην προσπάθεια για "άλμα προς τα Μπρος" θα πρωταγωνιστήσει αύριο ο πρωθυπουργός με αφορμή την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ενόψει των εκλογών, όπου και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματός του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "στο ρυθμό των δημοσκοπήσεων επανήλθε από χθες η πολιτική ζωή της χώρας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της πανελλαδικής έρευνας της εταιρίας ALKO που εμφανίζει τα δύο μεγάλα κόμματα να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής (0,8%) με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με 33,8% χωρίς να έχει πετύχει την συσπείρωση της ΝΔ (87,9% έναντι 78,3%)".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "οι υποψήφιοι βουλευτές δεν θα απουσιάσουν, τελικά, από τις τηλεοπτικές οθόνες ούτε στις πρωινές και μη ενημερωτικές εκπομπές. Η Διακομματική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών αναίρεσε χθες προηγούμενη απαγορευτική απόφασή της, με το επιχείρημα οτι θα ήταν δυσδιάκριτη η κατηγοριοποίηση των εκπομπών. Ετσι, οι υποψήφιοι θα μπορούν να εμφανίζονται στις πάσης φύσεως εκπομπές, επί τη βάσει της αρχής της αναλογικής ισότητας στο σύνολο της διάρκειας της προεκλογικής περιόδου".

    [5] Νέα Δημοκρατία

    "Τη βεβαιότητά του οτι η συνεργασία του με τη Νέα Δημοκρατία θα της αποφέρει εκλογικά οφέλη, που θα ξεπεράσουν το 3% εκφράζει σε συνέντευξή του στην ΕΞΟΥΣΙΑ, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος. Οσον αφορά στις διαφωνίες που είχε με το πρώην κόμμα του, ο κ. Μάνος δηλώνει πως ελπίζει οτι "στο συνέδριο τα κενά θα καλυφθούν πλήρως", ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας σε περίπτωση ήττας της ΝΔ επισημαίνει οτι "αυτό θα ήταν λάθος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "στο Λεκανοπέδιο της Αττικής θα ρίξει το βάρος της προεκλογικής προσπάθειας ο Κ. Καραμανλής ως την "ημέρα της κάλπης", με στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων από τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, αντιτασσόμενος σε "σειρήνες" πόλωσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "μεγάλη δυστοκία παρουσιάζει η κατάρτιση των ψηφοδελτίων της ΝΔ σαράντα ημέρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση των εθνικών εκλογών. Προσωπικές φιλοδοξίες και πιέσεις υψηλόβαθμων στελεχών να στηρίξουν δικούς τους ανθρώπους έρχονται σε ευθεία αντίθεση με υποσχέσεις αλλά και τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "σε καζάνι που βράζει έχει μετατραπεί η ΝΔ, καθώς η επιλογή των προσώπων, που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια στις 56 εκλογικές περιφέρειες, προκαλεί εντάσεις, αντιπαραθέσεις, απαιτήσεις για αποκλεισμούς. Ολο αυτό το παρασκήνιο δημιουργεί νέες δυσκολίες στην αξιωματική αντιπολίτευση που οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν πλέον με σαφήνεια οτι υπολείπεται του κυβερνώντος κόμματος. Σημαντικότερα τα προβλήματα στο Επικρατείας, τις μονοεδρικές και τη Β Αθήνας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) ισχυρίζεται οτι "ο κύβος ερρίφθη! Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος αποφάσισε την επάνοδό του στην πολιτική σκηνή του τόπου. Και τη συστράτευσή του με τη φιλελεύθερη παράταξη, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή να δώσουν όλα τα κορυφαία στελέχη, μαζί ενωμένοι τη μάχη, εν όψει των κρίσιμων εκλογών, της 9ης Απριλίου".

    [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Καθαρές λύσεις... Μονόδρομος η οικονομική πολιτική μετά τις εκλογές επισημαίνει ο Γ. Κωστόπουλος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Παπαντωνίου: Ετσι θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Παρέμβαση Κωστόπουλου. Σαφή μηνύματα προς την κυβέρνηση της 10ης Απριλίου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κωστόπουλος: Με ιδιωτικοποιήσεις θα συνέλθει η Σοφοκλέους".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ελπίδες ανάκαμψης με μοχλό τα blue chips. Αποκαθίστανται οι ισορροπίες στην αγορά".

    [7] Οικονομία

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει οτι "Χωρίς καθυστέρηση, την επομένη των εκλογών πρέπει να προχωρήσουν πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις, να απελευθερωθούν οι αγορές και να ληφθούν μέτρα για το Ασφαλιστικό, τόνισε ο πρόεδρος της Alpha Πίστεως, Γ. Κωστόπουλος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 1 March 2000 - 18:00:20 UTC