Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-02-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/02/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Εκλογές
  • [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [5] Ασφαλιστικό
  • [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Δραχμή - Δάνεια

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, η πορεία του Χρηματιστηρίου, το ασφαλιστικό και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): "Μάτωσε" ο πίνακας! Ρεκόρ συμφοράς στο Χρηματιστήριο. 335 μετοχές σε ελεύθερη πτώση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ασφαλιστικό και Χρηματιστήριο ο...τάφος του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη να αντιδράσει.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Προσφέρουν "αέρα" στους εγκλωβισμένους. Νέα Πτώση. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ παίζουν με τον πόνο των μικροεπενδυτών. Μείζον πολιτικό θέμα η Σοφοκλέους.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: -3,23 το γκάλοπ της Σοφοκλέους. Η συνεχιζόμενη πτώση ανησυχεί σοβαρά τον πρωθυπουργό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πανωλεθρία με 500.000 θύματα. Μόνο χθες χάθηκαν 3 τρις στο Χρηματιστήριο.

    Η ΑΥΓΗ: Προς αμερικανοποίηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Λισσαβώνας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ισχυρή παρέμβαση στην αγορά. Σε ιδιώτες άμεσα τα πλειοψηφικά πακέτα ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ-ΕΤΒΑ-ΕΛΠΕ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το δολάριο βάζει φωτιά. Το αμερικανικό νόμισμα έσπασε το φράγμα των 350 δρχ. Αναστάτωση και αγωνία σε όλες τις αγορές.

    ΕΘΝΟΣ: Θετικά τα γκάλοπ...αλλά στην κυβέρνηση έχουν 3 λόγους για να ανησυχούν. Προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ δίνει και η ALKO.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Αλ. Λυκουρέζος υποψήφιος αν και τους έστειλε φυλακή! Αμετακίνητη η ΝΔ κατά της αποκαταστάσεως των Ελλήνων Αξιωματικών και των Ανδρών Ασφαλείας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αιμορραγεί το ΠΑΣΟΚ. Και νέο πλήγμα στην κυβερνώσα παράταξη αποτελεί η προσχώρηση του Δ. Μπέη στο ΔΗΚΚΙ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μαύρες ημέρες για τους επενδυτές της περιφέρειας. Οικονομικό και κοινωνικό θρίλερ από την πτώση της Σοφοκλέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ALKO-ΤΕΣΤ ζαλίζει τη ΝΔ. H ALKO δείχνει πρώτη φορά πίσω τη ΝΔ σε γκάλοπ της.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ξεσπάει θύελλα σε όλα τα μέτωπα της εκπαίδευσης. Κινητοποιήσεις από ΟΛΜΕ-ΔΟΕ για να καταργηθεί η μεταρρύθμιση.

    ΕΣΤΙΑ: Χωρίς αρχές και ιδεολογία. ΠΑΣΟΚ: 20 χρόνια συνεχών μεταμφιέσεων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στο τρένο της ψηφιακής οικονομίας και η Ελλάς. Ο κ. Σημίτης είπε "ναι" στη στρατηγική της Ευρώπης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ...φοβάται τους "αστάθμητους παράγοντες". Ανησυχούν στην κυβέρνηση για το Χρηματιστήριο και το Κοσσυφοπέδιο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ψηλά τα χέρια σηκώνουν όλοι για το Χρηματιστήριο. Πίεση από δολάριο, επιτόκια, ξένες αγορές.

    ΝΙΚΗ: SOS από Σοφοκλέους. Αλλεπάλληλες συσκέψεις σε κυβερνητικά κλιμάκια.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Φωτιά πολέμου ξαναφουντώνει στα Βαλκάνια. Τεράστιες ευθύνες και ενεργός συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: "Απατος" ο Αρης! Φουντάρεται από το Επικρατείας. Πυρ ομαδόν από τους "φύλαρχους" της ΝΔ.

    Η ΧΩΡΑ: Πτώση χωρίς αλεξίπτωτο. Μεγάλη διολίσθηση της δραχμής.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στήθος με στήθος. Νέα σφυγμομέτρηση της ALKO προσδίδει χαρακτήρα θρίλερ στις εκλογές.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οι γυναίκες στις μπίζνες. Ερευνα: τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις είναιγένους θηλυκού.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ακροβατεί η κυβέρνηση. Δυσμενείς εξελίξεις στα μέτωπα του χρήματος και της παιδείας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νομάρχης Θεσσαλονίκης: παραιτούμαι...αν μου αφαιρεθούν αρμοδιότητες.

    [2] Χρηματιστήριο

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "και εύλογο μεν είναι η κυβέρνηση να ανησυχεί για την πτώση του Δείκτη του Χρηματιστηρίου...Και φυσικό επίσης είναι να αναζητεί - ιδίως σε προεκλογική περίοδο- τρόπους απεμπλοκής της απ?όσα διαδραματίζονται στη Σοφοκλέους...Αφού καλώς γνωρίζει πως εδώ - όπως παντού στον κόσμο - οι δυνατότητες παρέμβασης είναι ελάχιστες έως μηδαμινές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "διαστάσεις οικονομικής πανωλεθρίας για το επενδυτικό κοινό έχει προσλάβει η καταβύθιση των τιμών των μετοχών στη Σοφοκλέους. Η πολυπληθής κατηγορία των "εγκλωβισμένων" που χάνουν από τα κεφάλαιά τους απαριθμεί τουλάχιστον 500.000 άτομα. Μόνο από τη χθεσινή κάθετη πτώση των τιμών, εξανεμίστηκαν περίπου 3 τρις. δρχ από την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι "η κακή πορεία του Χρηματιστηρίου και η συζήτηση που ήδη άνοιξε για το ασφαλιστικό προκαλούν πανικό στην κυβέρνηση, που απεγνωσμένα προσπαθεί να τα αποφύγει βλέποντας, λόγω των ισχυρών αντιδράσεων που έχουν προκληθεί ότι μπορεί να αποτελέσουν τον "τάφο" του ΠΑΣΟΚ. Η ανησυχία στο Μαξίμου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή προς όλους να μην μιλάνε μέχρι τις εκλογές για Χρηματιστήριο και Ασφαλιστικό".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "την κατάλληλη "συνταγή" που θα δημιουργήσει πρωτίστως σε θεσμικό επίπεδο, τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση του γενικότερου επενδυτικού κλίματος και την ενίσχυση του Χρηματιστηρίου, που διάγει δύσκολες μέρες αναζητεί η κυβέρνηση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι "το χθεσινό "μάτωμα" της αγοράς, που συνοδεύτηκε από την κατακόρυφη βουτιά του συνόλου σχεδόν των μετοχών (335 μετοχές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες και μόνο 9 κατέγραψαν κέρδη) ανησυχεί ιδιαίτερα τα στελέχη του στενού αλλά και του ευρύτερου οικονομικού κλιμακίου της κυβέρνησης για την κακή ψυχολογία που πλέον φαίνεται να λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας μεταξύ των επενδυτών".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει οτι "σήμα κινδύνου από την παραπαίουσα, ελέω και πολιτικών παιχνιδιών οδό Σοφοκλέους, η οποία ξέφυγε χθες και από αυτά ακόμη τα όρια της διολίσθησης και κατρακύλησε μια ανάσα πριν τις 5.000 μονάδες τη στιγμή μάλιστα που οι τιμές αρκετών περιφερειακών μετοχών βρίσκονται στα επίπεδα του γενικού δείκτη των 4000 μονάδων".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά οτι "με πολύ μεγάλες απώλειες της τάξης του 3,24% έκλεισε χθες ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών οδηγώντας τον για μια ακόμη φορά πολύ κοντά στο "ψυχολογικό" όριο των 5000 μονάδων. Η πραγματική όμως πτώση ήταν πολύ μεγαλύτερη στην παράλληλη αγορά και τις κατασκευαστικές εταιρίες όπου για πρώτη φορά μετά την αναπροσαρμογή του limit-up και του limit-down από 8% σε 10%, οι δυο αυτοί επιμέρους δείκτες έχασαν περισσότερο από το 8% της τιμής τους".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει οτι "σε γενικευμένη κρίση εξελίσσεται η πτωτική πορεία που διαγράφουν οι τιμές των μετοχών στη Σοφοκλέους, καθώς μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι κατασκευές και η παράλληλη αγορά, ενώ πολλές μετοχές έχουν χάσει πάνω από 40% από τις αρχές του έτους. Η κατάσταση έχει προβληματίσει βαθύτατα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς".

    [3] Εκλογές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "άλλη μια δημοσκόπηση δίνει την πρώτη θέση στο ΠΑΣΟΚ και προκαλεί "πονοκεφάλους" στη ΝΔ. Είναι της εταιρίας ALKO (τη μετέδωσε η τηλεόραση του ALPHA), η οποία βγάζει πρώτο το κυβερνών κόμμα για πρώτη φορά στις δικές της δημοσκοπήσεις από το 1996 με 0,8%. Σε έρευνα της ίδιας εταιρίας , που έγινε την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, ήταν μπροστά η ΝΔ με 1,2%".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "σοβαρό προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Το νέο γκάλοπ της ALKO αποτύπωσε υπεροχή 0,8% στο κυβερνών κόμμα έναντι της ΝΔ. Ωστόσο οι 39 μέρες, που απομένουν μέχρι τις εκλογές είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν για τη Σοφοκλέους, τα προβλήματα των εκπαιδευτικών, αλλά και το Κόσοβο".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει ότι "δύο στοιχεία που φωτογραφίζουν το προφίλ των εκλογών της 9ης Απριλίου οριστικοποιούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις: πρώτον, θα είναι εκλογές μετωπικής σύγκρουσης, σε κλίμα έντονα πολωτικό, που δεν έχει παρατηρηθεί ίσως εδώ και μια δεκαετία, και δεύτερον αυτή η εκλογική αναμέτρηση "έχει ισχυρό φαβορί και το φαβορί αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "εικόνα "ντέρμπι" με ισχυρή αύξηση του δικομματισμού και ελαφρύ προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ δείχνει η πανελλαδική δημοσκόπηση της ALKO που διεξήχθη από τις 15 έως τις 25 Φεβρουαρίου για την τηλεόραση του ALPHA που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "στοιχεία αμφίρροπης αναμέτρησης προσδίδει στις επικείμενες εκλογές της 9ης Απριλίου μια ακόμα πανελλαδική δημοσκόπησης - της εταιρίας ALKO- που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται της ΝΔ με το οριακό ποσοστό του 0,8%".

    [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "την εβδομάδα αυτή, αρχής γενομένης από σήμερα, οι συνεχείς κινητοποιήσεις σπουδαστών, καθηγητών και μαθητών όχι μόνον αναμένεται οτι θα αναστατώσουν την ζωή στο κέντρο των Αθηνών, αλλά και θα υπογραμμίσουν τα πολλαπλά αδιέξοδα, στα οποία έχουν οδηγηθή τα εκπαιδευτικά μας πράγματα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα το απόγευμα οι σπουδαστές των ΤΕΙ της χώρας, πραγματοποιώντας συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη υποβάθμιση του καθεστώτος των ΤΕΙ. Υπενθυμίζεται οτι ο αναβρασμός στην κοινότητα των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που θα παραμείνουν κλειστά ως τις 10 Μαρτίου, προκλήθηκε από την υπό έκδοση απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική και άκυρη η τετραετής διάρκεια σπουδών σε ορισμένα τμήματα ΤΕΙ".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "ιδιαίτερα θερμή για την Παιδεία αναμένεται η εβδομάδα. Κλειστά παραμένουν τα ΤΕΙ, σπουδαστές και καθηγητές των οποίων πραγματοποιούν σήμερα συλλαλητήριο. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις επίσης "κατεβαίνουν" δάσκαλοι και καθηγητές, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη. Στο χορό των αντιδράσεων και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι χθες συναντήθηκαν με τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει οτι "σε μια κρίσιμη περίοδο για την κυβέρνηση, εν όψει των εθνικών εκλογών της 9ης Απριλίου, η Παιδεία μοιάζει με "καζάνι που βράζει" από τα νηπιαγωγεία έως και τα πανεπιστήμια. Οι δάσκαλοι προχωρούν σε 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι καθηγητές αποφάσισαν τρίωρες στάσεις εργασίας, ενώ οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικοί που δεν διορίζονται προγραμματίζουν σειρά κινητοποιήσεων. Τα ΤΕΙ παραμένουν κλειστά για δεύτερη εβδομάδα και οι σπουδαστές πραγματοποιούν συλλαλητήρια".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, "σήμερα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες καθηγητών και προέδρων των ΤΕΙ, να κατεθέσει στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας κ. Γερ. Αρσένης την επίμαχη τροπολογία που θα ρυθμίζει το θέμα της λεγόμενης "ανωτατοποίησης" των ΤΕΙ με διακριτικό ρόλο από αυτών των ΑΕΙ. Την ίδια ώρα σχεδόν, οι σπουδαστές των ΤΕΙ όλης της χώρας, θα πραγματοποιούν συλλαλητήριο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "πορεία αδιορίστων εκπαιδευτικών χθες, συλλαλητήριο σπουδαστών και εκπαιδευτικών ΤΕΙ σήμερα, απεργία δασκάλων αύριο και μεθαύριο, η τύχη των ΠΣΕ εκκρεμής... Κινητικότητα σε όλα τα ανοικτά εκπαιδευτικά μέτωπα που ανησυχούν την κυβέρνηση εν όψει εκλογών παρουσιάζει η θερμή εβδομάδα που διανύουμε".

    [5] Ασφαλιστικό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "οι σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει τον πραγματικό χαρακτήρα και τις συνέπειές τους για τους ασφαλισμένους, συνδέονται άμεσα με τις εργασιακές σχέσεις που επιχειρείται να βασιστούν πλήρως στο μοντέλο της "απασχολησιμότητας" αλλά και με ευρύτερες αρνητικές αλλαγές στον τομέα της υγείας - πρόνοιας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "θολό" παραμένει το τοπίο σχετικά με το ακανθώδες θέμα της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου με δηλώσεις του σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό επανέλαβε οτι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα αυξηθούν. Πρόσθεσε όμως οτι δεν μπορεί να δεσμευθεί για το τι θα γίνει στο Ασφαλιστικό τα επόμενα 4-5 χρόνια".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ σημειώνει οτι "τα όρια της σύνταξης, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ που γνωστοποιήθηκαν δια της επιτρόπου κ. Διαμαντοπούλου, πρέπει να αυξηθούν. Ο υπουργός Εργασίας κ. Παπαϊωάννου το γνώριζε, το αποσιωπούσε και τώρα σπεύδει να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους τελών υπό το άγχος του πολιτικού κόστους. Οσο για το ασφαλιστικό σύστημα ο υπουργός υποσχέθηκε εξαντλητικό διάλογο και προανήγγειλε τη συγχώνευση ομοειδών ταμείων".

    [6] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Συναλλαγματική "νάρκη" για την οικονομία αλλά και τις επιχειρήσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τις πταίει για την πτώση στη Σοφοκλέους. Απώλειες 3,24% του δείκτη".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Χωρίς πηδάλιο η αγορά. "Πανηγύρι" πωλητών-Απόντες οι αγοραστές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τέσσερις σκιές πάνω από τη Σοφοκλέους".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ωρες αγωνίας για κυβέρνηση και επενδυτές. Σε κρίσιμη καμπή η Σοφοκλέους".

    [7] Δραχμή - Δάνεια

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει οτι "Η άνοδος των τιμών του αμερικανικού και του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του ευρώ προκαλεί ισχυρές πιέσεις στη δραχμή, καθώς το δολάριο έφθασε σε επίπεδα άνω των 345 δρχ και το γιεν άνω των 317 δρχ, με αποτέλεσμα μεγάλη επιβάρυνση τόσο του δημοσίου χρέους, όσο και των επιχειρηματικών δανείων, που έχουν συναφθεί σε συνάλλαγμα"
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 29 February 2000 - 16:20:53 UTC