Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-11-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/11/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Επίσκεψη Κλίντον
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Σύνοδος ΟΑΣΕ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο - Προοπτικές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η συνάντηση Σημίτη - Ετσεβίτ, η επίσκεψη του Κλίντον στην Αθήνα, η σύνοδος του ΟΑΣΕ και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Θα φάτε με χρυσά κουτάλια. Παράδεισος θα γίνει η Ελλάδα, λέει ο Κλίντον.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σφαγή για τις προσκλήσεις. Τι έγινε με το τρίγωνο Χίλαρι-Μαργαρίτας- Δήμητρας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δίκη Κλίντον στην Αμερική. Ενώ ο Σημίτης υποκλίνεται και απαγορεύει διαδηλώσεις...

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ημιαργία λόγω... Κλίντον. Τα μέτρα νεκρώνουν την Αθήνα, πόλεμος ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ για τον φόβο επεισοδίων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι νέες τιμές ακινήτων σε 38 νομούς. Ποιές οι αντικειμενικές στα εκτός σχεδίου.

    Η ΑΥΓΗ: Αντίσταση στην πλανητική κυριαρχία. Η μνήμη καίει...

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κίνδυνος να χυθεί αίμα αν το ΚΚΕ επιδιώξει να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό που προστατεύει τον Πρόεδρο Κλίντον.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ελλάδα -Τουρκία φιλία χωρίς ουσία. Η συνάντηση Σημίτη -Ετζεβίτ συντήρησε απλώς το καλό κλίμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θα συλλάβουν και βουλευτές αν επιχειρήσουν να πάνε στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Καταργούν μετά το Σύνταγμα και την ασυλία.

    ΕΘΝΟΣ: Υποσχέσεις με αγκάθια. Τι προαναγγέλλει η συνάντηση Σημίτη - Ετσεβίτ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πιστός στο ραντεβού του ο Εγκέλαδος και θα "χτυπήσει"... Νοτίως της Ζακύνθου ή στις Αλκυονίδες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παζαρέματα στο Αιγαίο. Ενώ με υπόδειξη Ετσεβίτ η Αθήνα βάζει στο ράφι το Κυπριακό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 4 δώρα στην Αγκυρα απο Σημίτη. Ο πρωθυπουργός ενέδωσε στις πιέσεις των ΗΠΑ χωρίς ανταλλάγματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παλλαϊκή υποδοχή Κλίντον.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τι φέρνει. Ιστορική αλλά με αβέβαια αποτελέσματα η άφιξη του πλανητάρχη.

    ΕΣΤΙΑ: Οι στόχοι της Ελλάδος κατά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Κλίντον.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε τροχιά συνδιαλλαγής με Τουρκία. Καίτοι ο κ. Ετσεβίτ παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νεκρο-πολις... Σε "αναμμένα κάρβουνα" η κυβέρνηση, για τις σημερινές κινητοποιήσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: SOS: οδηγός επιβίωσης στην Αθήνα του Κλίντον. Που μπορείτε... να μην πάτε.

    ΝΙΚΗ: Γιαβάς γιαβάς απο τους Τούρκους. Κινητικότητα χωρίς αποτελέσματα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στο πόδι η Ελλάδα της Αντίστασης και της Αξιοπρέπειας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εμειναν στο "φλέρτ". Ενώ η "θωρακισμένη" Αθήνα υποδέχεται σήμερα τον Κλίντον, Σημίτης και Ετσεβίτ:

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κάτι κινείται... Ερχεται ο Κλίντον, βελτιωμένο το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Καλό κλίμα δίχως λύσεις. Σημίτης-Ετσεβίτ: προέκυψαν αποκλίσεις για τα σοβαρά ζητήματα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στην Ελλάδα ο Κλίντον χωρίς την αγάπη του λαού.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "το αποτέλεσμα της χθεσινής 45λεπτης συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας ικανοποίησε όσους είχαν μικρές προσδοκίες και άφησε ανικανοποίητους όσους διατηρούσαν ελπίδες για ένα μεγάλο βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι κκ Κ. Σημίτης και Μπ. Ετζεβίτ πρόσφεραν στη συντήρηση του καλού κλίματος που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά ταυτόχρονα διατήρησαν τις θέσεις τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "το "πράσινο φώς" στην Τουρκία ώστε να θέσει επί τάπητος τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο σε έναν διμερή διάλογο άναψε χθές η ελληνική κυβέρνηση. Οι συνεχείς παραχωρήσεις της και η εναρμόνιση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με τις επιλογές των ΗΠΑ ανοίγουν πλέον τους ασκούς του Αιόλου για ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "στις ράγες της αμεριακνικής επιδιαιτησίας φαίνεται πως τρέχει, πλέον, το σύνολο των ελληνοτουρκικών διαφορών, καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός, χτές, έβαλε και το θέμα της υφαλοκρηπίδας στον ελληνοτουρκικό διάλογο και ο Ακης Τσοχατζόπουλος επιβεβαίωσε την ικανοποίηση ενός ακόμη αμερικανικού όρου, της αποσύνδεσης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ απο την πορεία επίλυσης του Κυπριακού".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "δεν υπήρξαν -όπως αναμενόταν, άλλωστε- θεαματικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη χθεσινή συνάντηση Σημίτη -Ετσεβίτ, έτσι ώστε να μπορεί βάσιμα να υποστηριχθεί οτι διαμορφώνονται συνθήκες ικανές να άρουν τις ελληνικές επιφυλάξεις για την αποδοχή του αιτήματος της Τουρκίας ν' αναγνωριστεί ως "υποψήφια προς ένταξη χώρα" κατά την επικείμενη διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "χαμόγελα και κλίμα καλό. Και στο βάθος Χάγη; Ο Σημίτης το πρότεινε για την υφαλοκρηπίδα με διάλογο, πριν, συγκεκριμένου χρόνου. Το τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή" μετέδωσε τη νύχτα οτι όλοι οι ηγέτες στην Πόλη πίεσαν την Αγκυρα να αποδεχτεί τη Χάγη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "με το Κυπριακό να μπαίνει στο ράφι και την κυβέρνηση να αποδέχεται εμμέσως πλήν σαφώς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα, εκτός απο μια αόριστη δήλωση περί μη εδαφικών διεκδικήσεων, ανοίγει ένας ακόμη κύκλος ελληνικών παραχωρήσεων έναντι της γείτονος, που επισημοποιήθηκε στη συνάντηση Σημίτη - Ετσεβίτ".

    [3] Επίσκεψη Κλίντον

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "σήμερα το απόγευμα η Αθήνα υποδέχεται τον Κλίντον. Ο τρίτος (μετά τον Αϊζενχάουερ και τον Μπούς) πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Ελλάδα....Επίσκεψη που πραγματοποιείται μετά την αναβολή της περασμένης εβδομάδας, μέσα σε ένα θερμό πολιτικό κλίμα, εξυπηρετώντας μάλλον λόγους "ισορροπίας". Ο Μπίλ Κλίντον επισκέφθηκε, ως γνωστόν, την Τουρκία, και λόγω ΟΑΣΕ, τις τελευταίες ημέρες".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "τα υπερβολικά μέτρα ασφαλείας για τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου Κλίντον είχαν δύο παρενέργειες: μια πολιτική και μια καθαρώς....ελληνική. Οι οπαδοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με μαχητικότερο το ΚΚΕ, επιμένουν οτι θα τα αγνοήσουν και απειλούν με επεισόδια αν εμποδιστούν να διαδηλώσουν όπου θέλουν, οι οποαδοί της ήσσονος εργασίας, ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα, βρήκαν την αφορμή για έκτακτο τριήμερο".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει οτι "εκτός απο την εκδήλωση της "λαϊκής αγανακτήσεως" για την διέλευση του Αμερικανού Προέδρου απο την χώρα μας, η Ελλάς δεν παύει να έχη συγκεκριμένους εθνικούς στόχους. Τους οποίους θα επιδιώξη να προωθήση ο πρωθυπουργός στις - κατ' ανάγκην περιωρισμένες - συνομιλίες του με τον πρόεδρο Κλίντον".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν οτι "με τεντωμένα νεύρα κυβέρνηση και αντιπολίτευση μετρούν τις ώρες μέχρι την άφιξη του Προέδρου Κλίντον στην Αθήνα. Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση και διαμηνύει οτι θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχει λάβει για την αποτροπή κάθε ενόχλησης στον ίδιο ή και στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "η πλέον πολυσυζητημένη επίσκεψη ηγέτη ξένου κράτους στη χώρα μας, των τελευταίων δεκαετιών, γίνεται σήμερα: περίπου στις επτά παρά τέταρτο, σήμερα το απόγευμα, θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον. Ταυτόχρνα, όμως τα κόμματα της αριστεράς, καθώς και δεκάδες φορείς πολιτικοί και μή, ετοιμάζονται να αποδοκιμάσουν τον "πλανητάρχη", πραγματοποιώντας μια διαδήλωση, την οποία οι διοργανωτές της - εκτός εξαιρέσεων- επιθυμούν να "παραβεί" την αστυνομική απαγόρευση, και να φτάσει μέχρι την αμερικανική πρεσβεία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει οτι "με κολακευτικά λόγια για την ανάπτυξη της Ελλάδας, προβλέψεις για οικονομική άνοδο και υποσχέσεις για κοινή επιχειρηματική προσέγγιση των δύο χωρών φθάνει σήμερα στις 6 το απόγευμα, στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπίλ Κλίντον"

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "συνεχίσθηκαν και χθές οι πτωτικές τάσεις στη Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει σε ποσοστό 1,46% και να διαμορφωθεί στις 5.571,67 μονάδες. Η έλλειψη ρευστότητας στη χρηματιστηριακή αγορά, που οφείλεται στις κλιμακούμενες αυξήσεις κεφαλαίων των εισηγμένων εταιριών σε συνδυασμό με τις συνεχείς ρευστοποιήσεις των επενδυτών οι οποίοι προσπαθούν να απεγκλωβισθούν απο τα παρόντα επίπεδα, εκτιμώντας οτι θα αγοράσουν τις μετοχές σε χαμηλότερες τιμές, έχουν οδηγήσει το Χρηματιστήριο σε πτωτική πορεία το τελευταίο διάστημα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "εντυπωσιακές επιχειρηματικές συμφωνίες ανακοινώνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς απο τις εταιρίες της Σοφοκλέους. Χθές ο Παπουτσάνης απέκτησε το 22% του Κατσέλη, ενώ η Νίκας με την Goody's προχωρούν σε συνεργασία στην αγορά της Γερμανίας".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "απώλειες της τάξης του 1,46% κατέγραψε χθές ο Γενικός Δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, που τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 5.571,67 μονάδες, με τον όγκο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 308,7 δις δρχ. Η στάση των θεσμικών προκαλεί επιφυλάξεις και νευρικότητα στο εγχώριο επενδυτικό κοινό, που ούτε χθές απέφυγε τις σπασμωδικές κινήσεις πανικού, σπεύδοντας σε ρευστοποιήσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται οτι "φρέσκο χρήμα ψάχνει η Σοφοκλέους για να ανακάμψει, κάτι που όμως δεν μπορεί να βρεί καθώς οι περισσότεροι επενδυτές έχουν δεσμεύσει κεφάλαια για τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Απο την άλλη πλευρά αυτοί που βαρέθηκαν να... περιμένουν, ρευστοποιούν τις μετοχές τοςυ με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνεχής πτώση στην αγορά".

    [5] Σύνοδος ΟΑΣΕ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "περίεργες διαστάσεις παίρνει πλέον η αντιπαράθεση Ρωσίας και Δυτικών για το θέμα της Τσετσενίας. Το πρωί, προκλήθηκε αναταραχή στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ απο την αντίδραση Γέλτσιν στις επικρίσεις της ομιλίας Κλίντον".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "υπο την σκιά της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Τσετσενία, ξεκίνησε χθές η σύνοδος κορυφής του ΟΑΣΕ, η οποία σημαδεύτηκε απο την αντιπαράθεση μεταξύ Κλίντον και Γέλτσιν και την αιφνίδια αποχώρηση του δεύτερου απο την Κωνσταντινούπολη, ενώ και η υπογραφή του Χάρτη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αναβλήθηκε για σήμερα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "σε ευθεία ρήξη με τους ηγέτες της Δύσης ήρθε τελικά ο πρόεδρο της Ρωσίας Μπορίς Γέλτσιν, ο οποίος διαφώνησε οριζοντίως και καθέτως μαζί τους όσον αφορά την κρίση στην Τσετσενία και αποχώρησε πρόωρα απο την Κωνσταντινούπολη, αφήνοντας στους συνεργάτες του να χειριστούν τη συμφωνία για την υπογραφή της Χάρτας για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια του ΟΑΣΕ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "άστραψε και βρόντηξε χθές στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν, αρνούμενος να δεχθεί να συνδεθεί η υπογραφή του καταστατικού Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας με την υπόθεση της Τσετσενίας. Ο Γέλτσιν, όχι μόνο αντέδρασε στους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων δυτικών δυνάμεων, αλλά εγκατέλειψε τη σύνοδο και επέστρεψε στην πατρίδα του. Υπέκυψε όμως, τελικά, στις πιέσεις των Δυτικών αργότερα"

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει οτι "ναυάγησε σήμεαρ στα στενά του Βοσπόρου η πολυσυζητημένη και πολυαναμενόμενη Σύνοδος του ΟΑΣΕ. Οι Κασσάνδρες, οι οποίες την παραμονή της έναρξης της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ είχαν προβλέψει οτι το θέμα της ρωσικής επέμβασης στην Τσετσενία δεν αποκλείεται ακόμη και να τινάξει τα πάντα στον αέρα, τελικά επιβεβαιώθηκαν".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η νέα υποχώρηση τιμών κατά 1,46% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι νέες επιχειρηματικές συνεργασίες των εισηγμένων εταιριών και η σημαντική άνοδος τιμών στα Διεθνή Χρηματιστήρια είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Καλπάζουν οι επιχειρήσεις παρά το "βάλτωμα" του Χρηματιστηρίου και την νέα πτώση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πάρτι στα ξένα χρηματιστήρια - O D. Jones "έσπασε" πάλι τις 11.000".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τον Ιανουάριο οι ξένοι - Σοφοκλέους: Και ο "ιος" του 2000 στους προβληματισμούς για τοποθετήσεις".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στις Βρυξέλλες η απόφαση για την τιμή της δραχμής με προτάσεις για κεντρική ισοτιμία στις 343-347 δρχ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Wall και μεγάλα deals αλλάζουν το κλίμα στην αγορά - Δημιουργούν ελπίδες ανάκαμψης".

    [7] Χρηματιστήριο - Προοπτικές

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι: "Σε κρίσιμο "σταυροδρόμι" βρίσκεται πάλι η Σοφοκλέους, καθώς το δυσμενές κλίμα και οι ανησυχίες που προκαλεί η αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, αντισταθμίζονται από τη δυναμική που δημιουργούν οι επιχειρηματικές εξελίξεις και η θετική πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 22 November 1999 - 9:24:45 UTC