Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-11-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/11/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επίσκεψη Κλίντον
  • [3] Εισοδηματική πολιτική
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Ελληνοτουρκικά
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Αγορά Ομολόγων - Ανοδος τιμών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η επίσκεψη Κλίντον, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πορεία του χρηματιστηρίου και η εισοδηματική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): SUPER πρόβλημα για 5.000.000 αυτοκίνητα, μηχανές, σκάφη και μηχανήματα. Μόνο αμόλυβδη απο 1 Ιανουαρίου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εσπασε το απόστημα στον Ερυθρό Σταυρό. Ο πρόεδρος απολογήθηκε για κακούργημα-Επεσε η Δικαιοσύνη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τι στήνουν με τον Κλίντον. Σκηνικό και σενάρια α λα Τζέιμς Μπόντ απο τους Αμερικανούς.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τι ζητούν οι ΗΠΑ για 17Ν. Αυστηρότερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία, θεσμική συνεργασία και DNA είκοσι υπόπτων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μισθοί -συντάξεις. Ολόκληρος ο νέος νόμος. Οι αυξήσεις και τα επιδόματα για το 2000 σε όλες τις κατηγορίες και για όλα τα κλιμάκια του δημοσίου.

    Η ΑΥΓΗ: Κυβερνητική κινδυνολογία για να αποτραπεί η πορεία. Σήμερα οι συαντήσεις Σημίτη με τους τρείς πολιτικούς αρχηγούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συναγερμός σε αστυνομία και ΕΥΠ. Φόβοι για προβοκατόρικο χτύπημα στη διάρκεια της επίσκεψης Κλίντον.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ατζέντα Σημίτη - Κλίντον. Διμερή, Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά, Βαλκάνια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μας έφαγαν οι Αμερικανοί. Η CIA αλωνίζει στην Ελληνική Αστυνομία.

    ΕΘΝΟΣ: Μπλόκο στα μικρά οικόπεδα. Το ΣτΕ ακυρώνει το νόμο για την οικοδόμησή τους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εξάρες" μας ετοιμάζει σύντομα ο εγκέλαδος. Σε σεισμική δόνηση η χώρα σύμφωνα με τον καθηγητή Γεράσιμο Παπαδόπουλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απίστευτες αξιώσεις των Αμερικανών, ενώ το διάβημα διαμαρτυρίας της κυβέρνησης έγινε διάβημα... διευκρίνισης θέσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι νέοι μισθοί και οι συντάξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Την πρεσβεία χτύπησε η ρουκέτα! Μπούμερανγκ η προβοκάτσια και αλληλοσπαραγμός.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Επιστροφή των ξένων στην ελληνική αγορά. Σημαντικές εισροές στα ομόλογα και στη δραχμή.

    ΕΣΤΙΑ: Μυθώδη κέρδη δεν φορολογούνται. Η νέα κατηγορία "εχόντων- κατεχόντων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αλλάζει το καθεστώς παραμονής μεταναστών. Το δράμα του Σούπερ Φάστ αποκάλυψε οτι η χώρα είναι "ξέφραγο αμπέλι".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αυξήσεις επιβίωσης... Οι νέοι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σημίτης για Αιγαίο, Κυπριακό: Να τα πείτε στην Τουρκία, κύριε Κλίντον.

    ΝΙΚΗ: Προπομπός πιέσεων το δημοσίευμα για 17Ν. Οργή απο κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λαϊκή αντίσταση στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές προκλήσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέες αμοιβές στο Δημόσιο. Πώς διαμορφώνονται έπειτα απο τροπολογία που κατατέθηκε χτές.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επαναστατικά μέτρα για την υγεία προτείνονται απο Κ. Καραμανλή.

    [2] Επίσκεψη Κλίντον

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει οτι "προτεραιότητα στην κατάσταση και στις προοπτικές των Βαλκανίων, στο Κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά και στις διμερείς σχέσεις έχουν συμφωνήσει να δώσουν Αθήνα και Ουάσιγκτον στις συνομιλίες που θα έχουν οι κκ Κλίντον και Σημίτης, κατά την επίσκεψη του προέδρου του ΗΠΑ στην Ελλάδα, το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Νοεμβρίου".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "το DNA είκοσι ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες ζητούν, μεταξύ άλλων, οι Αμερικανοί απο την ελληνική κυβέρνηση. Επειδή για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που υποβάλλονται με τρόπο επιτακτικό, εμποδιο αποτελούν το Σύνταγμα και η ελληνική νομοθεσία, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που συνοδεύουν τον πρόεδρο Κλίντον έρχοντια αποφασισμένοι να υπαγορεύσουν στην Αθήνα πακέτο μέτρων για την πάταξη της τρομοκρατίας".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "αγανάκτηση και οργή προκαλεί στην Αθήνα το δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Πόστ" για διασυνδέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την "17Νοέμβρη". Η άσκηση πίεσης για την υπογραφή συμφωνίας αστυνομικής συνεργασίας εκτιμάται πώς θα είναι απο τα βασικά θέματα στην ατζέντα του προέδρου των ΗΠΑ και ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος καταγγέλλει αυτή την τακτική που φαίνεται πως επέλεξε η αμερικανική διπλωματία για να πετύχει τους στόχους της".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η ΕΛΑΣ σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσεις τους κινδύνους για κάποιο προβοκατόρικο χτύπημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Κλίντον στην Ελλάδα".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "κάποια παρεξήγηση -πολύ σοβαρή μάλιστα- πρέπει να έγινε απο την αμεριακνική πλευρά... σε σχέση με την επίσκεψη του κ. Κλίντον στην Αθήνα... αλλιώς δεν εξηγείται η απόπειρα-αν όχι το τετελεσμένο- της υποκατάστασης ελληνικών αρχών και υπηρεσιών απο αμερικανικές... που αξιώνουν να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην οργάνωση της επίσκεψης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "πολιτικός σάλος απο τη μία, αμήχανη απόπειρα να πέσουν οι τόνοι απο την άλλη! Το Στ. Ντιπάρτμεντ και ο Μπέρνς διόρθωσαν, χωρίς μεγάλη πειστικότητα είαν η αλήθεια το περιβόητο τρομο-δημοσίευμα της "W. Post" για το οποίο είναι εμφανής η ευθύνη τους και η Αθήνα διαμηνύει οτι το επεισόδιο θεωρείται λήξαν, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τους προβληματισμούς του πολιτικού κόσμου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "ταραχή προκάλεσε στην κυβέρνηση το λίβελο κατά της χώρας μας δημοσίευμα που περιέλαβε εσπευσμένα στην ηλεκτρονική έκδοσή της, η "Ουάσιγκτον Πόστ" λίγες ημέρες πριν έρθει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον. Το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διαβήματα γραπτά και προφορικά προς τις αμερικανικές αρχές ενώ απο χθές άρχισαν να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα σε "ευαίσθητα" σημεία".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "μπορεί η κυβέρνηση να δήλωσε χθές οτι το θέμα με το δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Πόστ" έληξε μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά επί της ουσίας ένα μεγάλο κεφάλαιο για την κυβέρνηση Σημίτη μόλις άνοιξε. Το κεφάλαιο αυτό δεν εμπεριέχει τίποτα άλλο πέραν των σαφών εκβιασμών των ΗΠΑ και των αφόρητων πιέσεων που θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες και θα κορυφωθούν με την έλευση του πλανητάρχη στην Αθήνα".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά οτι "η Αθήνα πιέζεται να αποδεχθεί την τρομοκρατία ως θέμα συζήτησης στη συνάντηση Σημίτη-Κλίντον και να δεσμευθεί στην ολοκλήρωση της συνεργασίας που ζητά το FBI. Σε αυτό το πλαίσιο κλιμακώνονται επίσης οι πιέσεις για να αποτραπεί η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, το Σάββατο 13 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση συναρτά πλέον την πραγματοποίηση της πορείας απο το πρόγραμμα της επίσκεψης Κλίντον".

    [3] Εισοδηματική πολιτική

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "με αυξήσεις -ψίχουλα οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι υποχρεώνονται να αντιμετωπίσουν τη λιτότητα που τους προσφέρει η κυβέρνση για το 2000. ΜΕ την τροποογία που κατατέθηκε στη Βουλή, αποκαλύπτεται οτι οι αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο τομέα περιορίζονται στο 2% αντί των... υψηλών ποσοστών 2,3% και 2,9% που είχαν νωρίτερα ανακοινωθεί".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "νέες μισθολογικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, στον Α' και Β' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα σώματα ασφαλείας καθιερώνει η κυβέρνηση με_σω της μισθολογικής πολιτικής για το 2000. Σχετική τροπολογία που προβλέπει αυξήσεις σε ποσοστό 2% κατέθεσε χθές στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου. Ταυτόχρονα εμμένει στην απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει μεσοσταθμικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό 2,3%".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "τη φράση "η επιδοματική πολιτική πέθανε, ζήτω η επιδοματική πολιτική" θυμίζει - σε παράφραση του "ο βασιλεύς απέθανε ζήτω ο βασιλεύς"- η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Σημίτη με την εισοδηματική πολιτική του 2000 για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του δημοσίου. Με τροπολογία- προσθήκη, που κατέθεσε χτές στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, η κυβέρνηση καθορίζει στο... "περίπου 2%" τις ονομαστικές αυξήσεις που θα δοθούν στις αποδοχές των εργαζομένων του δημοσίου, με την εισοδηματική πολιτική του 2000".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "στο 2% θα περιοριστούν το 2000 οι αυήσεις στις συνολικές αποδοχές των δικαστικών, των γιατρών του ΕΣΥ, των καθηγητών Πανεπιστημίου, των διπλωματικών υπαλλήλων και των ιερέων, ενώ οι αποδοχές των υπαλλήλων της Δημόσιας Διοίκησης, όπως είναι ήδη γνωστό, θα αυξηθούν απο το επόμενμο έτος κατά 2,07% έως 2,89%".

    [4] Χρηματιστήριο

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "με ποδοσφαιρικό αγώνα που διεξάγεται χωρίς την παρουσία θεατών μοιάζουν τις τελευταίες ημέερς οι συνεδριάσεις στη Σοφοκλέους. Η μεγάλη πλειοψηφία των 1.250.000 επενδυτών που έχουν μερίδα στο Σύστημα Αϋλων Τίτλων κρατά αποστάσεις απο την αγορά και αναμέενι τα πρώτα σημάδια ανόδου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται οτι "η αύξσηη των ευρωπαϊκών επιτοκίων καθώς και οι φήμες για αναπροσαρμογή της κεντρικής ισοτιμίας της δραχμής διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον κατ'αρχήν για την αγορά ομολόγων το οποίο έμμεσα αναμένται να επηρεάσει θετικά τη Σοφοκλέους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "ένας συνδυασμός παραγόντων επιτείνει τις συνθήκες νευρικότητας στην αγορά χρήματος και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Χθές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκιά της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, απο 2,5% σε 3% και σηματοδότησε μια αυστηρή αντιπληθωριστική νομισματική πολιτική. Την ίδαι στιγμή στην Αθήνα άλλες ιδιαίτερες συνθήκες, που συνδέονται με την έλλειψη ρευστότητας, διατηρούν βραχυχρονίως τα διατραπεζικά επιτόκια στα ύψη, γύρω στο 11% και επιβαρύνουν το κλίμα στην αγορά χρήματος".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "το μεγαλύτερο κοινωνικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών που τείνει να διαχωρίση τοςυ Ελληνες σε δύο νέες κατηγορίες πολιτών, είναι η πλήρης φορολογική απαλλαγή των κερδών που πραγματοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ενω_τα εισοδήματα και τα κέρδη απο κάθε άλλη πηγή φορολογούνται με συντελεστάς της τάξεως του 35% εως 45% τα κέρδη της Σοφοκλέους εξακολουθούν να "επιβαρύνωνται" με έμμεσο φόρο επί των συναλλαγών μόλις 0,6%".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "στο ίδιο υποτονικό κλίμα των τελευταίων ημερών πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση που είχε σαν βασικό της χαρακτηριστικό τις μικρές διακυμάνσεις του δείκτη και το χαμηλό τζίρο. Εκπληξη πάντως στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν οι αποδόσεις στις εταιρίες επενδύσεων αφού στον κλάδο αυτό, οι... μισές σχεδόν μετοχές έκλεισαν στο limit-up".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) τονίζει οτι "η δημιουργία τάσης φαίνεται πως προσπαθεί να αποκτήσει σε αυτή τη φάση η Σοφοκλέους, καθώς για μια ακόμη συνεδρίαση η νευρικότητα και διστακτικότητα κυριάρχησαν".

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η Τουρκία δεν ικανοποιεί τα κριτήρια ένταξης της Κοπεγχάγης. Είναι όμως επιτακτική η προσέγγιση της Τουρκίας στην Ευρώπη και θα πρέεπι να θεωρηθεί υποψήφια χώρα. Αυτή τη θέση υποστήριξε χθές ο Γερμανός επίτροπος για τη διεύρυνση Γκούντερ Βερχόιγκεν σε διάσκεψη στη Χάγη με θέμα "η δεύτερη δεκαετία για μια νέα ευρωπαϊκή ολοκλήρωση". Και αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές διαφορές και στο Κυπριακό".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "σε φραστική "αναδίπλωση" προέβη χθές η Αγκυρα αναφορικώς με την υποψηφιότητα για ένταξη στην ΕΕ διαβεβαιώνοντας πως θα εκπληρώσει τα απαιτούμενα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια, αλλά δεν θα δεχθεί επιπρόσθετους όρους. Την ίδαι ώρα, ελληνικές διπλωματικές πηγές καλλιεργούν κλίμα "προσδοκιών" για ενδεχόμενη χειρονομία καλής θελήσεως της Αγκυρας στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά πριν απο τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι 10 και 11 Δεκεμβρίου".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η μεγάλη άνοδος τιμών στην αγορά ομολόγων, η νέα πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η άνοδος κατά 0,50% των ευρωπαϊκών επιτοκίων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αισιοδοξία για τα ομόλογα παρα την ανησυχία για τον πληθωρισμό".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ράλι στα ομόλογα - Ευφορία στη χρηματαγορά".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εγκλωβισμένοι σε 40 μετοχές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πρόγνωση ανάκαμψης των blue chips από τα παράγωγα προκύπτει απο τα χθεσινά συμβόλαια στο ΧΠΑ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Ξαφνικό "μπουμ" στην αγορά ομολόγων - Εκρηκτική άνοδος τιμών, εισροή νέων κεφαλαίων".

    [7] Αγορά Ομολόγων - Ανοδος τιμών

    Το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι: "Η άνοδος των ευρωεπιτοκίων αποδεικνύεται πραγματικά εφαλτήριο ανάκαμψης για τις διεθνείς τιμές ομολόγων, αλλά το πραγματικό "μπουμ" σημειώνεται στην ελληνική, όπου επιταχύνεται η εισροή ξένων κεφαλαίων. Μετά από 5 μήνες συνεχούς διολίσθησης, οι τιμές των δραχμικών χρεωγράφων σημείωσαν χθες ξαφνική άνοδο 160 μονάδων βάσης, το sread αποδόσεων με τα γερμανικά περιορίστηκε αισθητά ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα υψηλός λόγω της μεγάλης ζήτησης από λονδρέζικους οίκους".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 5 November 1999 - 10:10:53 UTC