Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-11-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/11/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επίσκεψη Κλίντον
  • [3] Προϋπολογισμός
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Προϋπολογισμός 2000

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2000, η επίσκεψη Κλίντον, η πορεία του Χρηματιστηρίου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κάλπης προϋπολογισμός. Στα ύψη οι πρωτογενείς δαπάνες. Παροχές με... εκλογική ημερομηνία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Γνωρίζουν τον ηγέτη της 17Ν. Δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Πόστ" βάζει βόμβα στο ΠΑΣΟΚ και στην... τρομοκρατία.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Φοβούνται χτύπημα της 17Ν οι πράκτορες της CIA και του FBI.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τέκνο του ΠΑΣΟΚ η 17Ν. Βαρύτατες καταγγελίες της "WASHINGTON POST", τορπίλλη εν όψει της επίσκεψης Κλίντον.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φτώχεια και το 2000. Σφιχτή λιτότητα με το νέο-προεκλογικό- προϋπολογισμό.

    Η ΑΥΓΗ: Τρομοκρατούν οι ΗΠΑ με "17Ν". Πρωτοφανείς πιέσεις λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Κλίντον.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ρουκέτες απο ΗΠΑ για 17Ν. Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης στις αθλιότητες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Δρακόντεια μέτρα με εκατό μπλόκα στην πρωτεύουσα για την...... (Αν) ασφάλεια Κλίντον

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σαντιγύ η "17Ν" στις μυστικές συμφωνίες. Δημιουργούν κλίμα "ενοχής" στην ελληνική πολιτική ηγεσία.

    ΕΘΝΟΣ: Εισιτήριο για την ΟΝΕ. Ο τελευταίος προϋπολογισμός σε δραχμές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κορίνθου: μας ξεγέλασε όλους ο Χριστόδουλος. Εγινε Αρχιεπίσκοπος έχοντας στα χέρια του τα Αρχεία του Ιερώνυμου του οποίου υπήρξε έμπιστος!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ πίσω απο τη "17Ν". Βόμβα απο την αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Πόστ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τρομο-μπλόφα απο τις ΗΠΑ. Με πρόσχημα την τρομοκρατία υπαγορεύουν όρους στα εθνικά θέματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ρουκέτα ΗΠΑ με 17Ν για το ταξίδι Κλίντον. Εκβιασμός στην Ελλάδα με δημοσίευμα υπο-στηριζόμενο απο Μπέρνς.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τρομοκρατικό χτύπημα απο Ουάσιγκτον. Δημοσίευμα- πρόκληση κατηγορεί την κυβέρνηση οτι συγκαλύπτει τη "17 ΝΟΕΜΒΡΗ".

    ΕΣΤΙΑ: Ιδού η απάτη με τους φόρους. Πλήρης επιβεβαίωσις απο τον προϋπολογισμό.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μαστίγιο και καρότο απο ΗΠΑ. Θέμα τρομοκρατίας πυροδοτεί η Ουάσιγκτον εν όψει της επισκέψεως Κλίντον.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πλούτος στα λόγια... αλλά οριακές αυξήσεις πάνω απο τον πληθωρισμό μόνο για τους συνταξιούχους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ρουκέτα... 17Ν απο Μπέρνς λίγο πριν έρθει ο Κλίντον. Εντονη αντίδραση απο την κυβέρνηση.

    ΝΙΚΗ: Αμοιβή για τις θυσίες των εργαζομένων. Ικανοποίηση Κ. Σημίτη για τον προϋπολογισμό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εκβιάζουν οι ΗΠΑ τους κυβερνώντες υποτελείς τους!.Αμερικανική πρόκληση μέσω της "Ουάσιγκτον Πόστ".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πρόκληση απο ΗΠΑ. Το εξωφρενικό δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Πόστ" ναρκοθετεί την επίσκεψη Κλίντον.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προεκλογικός ο προϋπολογισμός του 2000.

    [2] Επίσκεψη Κλίντον

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής: μήπως μας έρχεται ως... ύπατη εισαγγελική αρχή; Γιατί-όπως πήραν τον κόπο να μας προειδοποιήσουν - ούτε το Κυπριακό..ούτε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις... ούτε ένα πλήθος ανοιχτών θεμάτων στα Βαλκάνια... θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων - έστω και ολιγόλεπτων- του Αμερικανού Προέδρου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει οτι "δεν είναι η πρώτη φορά που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκφράζουν την αυξημένη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την αναποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας στην πάταξη της τρομοκρατίας. Δεν διαφεύγει όμως της προσοχής η πολιτική σημασία της νέας επίθεσης σε συνδυασμό με την επικείμενη επίσκεψη του πλανητάρχη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "βόμβα απο την Αμερική λίγες ώρες πριν απο την έλευση του πλανητάρχη Μπίλ Κλίντον, στην Αθήνα, αφήνει υπονοούμενα οτι ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται πίσω απο την τρομοκρατική οργάνωση "17Ν". Ειδικότερα, η έγκυρη, αμερικανική, καθημερινή εφημερίδα "Ουάσιγκτον Πόστ", όργανο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με άρθρο της αφήνει έκθετη την κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στην τρομοκρατία"

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "σε πρωτοφανή άσκηση πίεσης έναντι της Ελλάδας προχώρησαν οι ΗΠΑ ελάχιστες μέρες πριν απο την επίσκεψη Κλίντον. Με δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Πόστ" όπου, μάλιστα, φιλοξενείται δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ν. Μπέρνς (αλλά και της κ. Μπακογιάννη, καθώς και της παλαιάς συμβούλιου του Στ. Παπαθεμελή, Μ. Μπόση) εμφανίζονται ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι να ανασύρουν γνωστούς ισχυρισμούς για διασυνδέσεις μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ με τη "17Ν".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "τη στιγμή που συνεχώς διογκώνεται το αντιαμερικανικό κλίμα σε όλη την Ελλάδα, μπροστά στην επίσκεψη του αρχιδολοφόνου των λαών Μπίλ Κλίντον, κάνουν την εμφάνισή τους διάφορα περίεργα δημοσιεύματα, που έχουν συγκεκριμένους στόχους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι "λάδι στη φωτιά της επίσκεψης Κλίντον έριξε χθές ρεπορτάζ της "Ουάσιγκτον Πόστ", που στηρίζεται και σε δηλώσεις του Μπέρνς και στο οποίο γίνεται λόγος για διασυνδέσεις της 17Ν με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν οτι το δημοσίευμα αποτελεί μέρος τωνπιέσεων αντιτρομοκρατικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, κατά την επίσκεψη Κλίντον".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει οτι "λίγες μόλις ημέρες προ της επισκέψεως του προέδρου Κλίντον στην Αθήνα, οι αμερικανικές ανησυχίες για το ζήτημα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα έρχονται και πάλι στην επιφάνεια με δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Πόστ", η οποία προβαίνει σε εκτενή αναδρομή στη δράση της οργανώσεως "17Νοέμβρη".

    [3] Προϋπολογισμός

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "ικανοποιημένος απο τον προϋπολογισμό του 2000 εμφανίστηκε χθές στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη συζήτηση ερώτησης του προέδρου του ΔΗΚΚΙ στην Ωρα του Πρωθυπουργού. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είπε ο πρωθυπουργός απέφεραν αποτελέσματα και ο προϋπολογισμός επιστρέφει το πλεόνασμα που δημιούργησαν οι ίδιοι πολίτες τα τελευταία χρόνια με μέτρα που ελήφθησαν, για να βελτιώσουν την εισοδηματική τους θέση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "παροχές προεκλογικού χαρακτήρα, εμφανίζει ο νέος προϋπολογισμός του 2000 και τελευταίος της χιλιετίας, που κατατέθηκε χθές στη Βουλή. Σε μια ύστατη προσπάθεια η κυβέρνηση να εξοικονομήσει ψήφους για τις εκλογές που πιθανότατα θα γίνουν τον Μάρτιο, εμφάνισε χθές ένα προϋπολογισμό χωρίς φόρους και με σημαντικά κονδύλια, για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά οτι "προαναγγελθείς ο νέος προϋπολογισμός, ο προϋπολογισμός της σύγκλισης, της ΟΝΕ, ο τελευταίος σε δραχμές, δεν συγκίνησε κανέναν. Παρότι κρίσιμος, έτυχε να είναι προεκλογικός και ως εκ τούτου αμέσου εφαρμογής".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "σκληρή απάντηση στις προ διετίας κατηγορίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος υποστήριζε τότε στη Βουλή οτι "η κυβέρνηση μακιγιάρει και παρουσιάζει τραβεστί την ελληνική οικονομία", αποτελεί σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, η κατάθεση του προϋπολογισμού το έτος 2000, που βρίσκει τη χώρα μια ανάσα πριν την ένταξη της στην ΟΝΕ".

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται οτι "στον προϋπολογισμό του 2000 γίνεται προσπάθεια να συμβιβαστεί η αυστηρότητα που απαιτεί η επίτευξη των κριτηρίων για την είσοδο στη ζώνη του ευρώ με το κοινωνικό πρόσωπο που απαιτεί αναδιανομή του εισοδήματος".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "παρά τις ασήμαντες φορολογικές ρυθμίσεις που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση μετά απο μια πενταετία τρομοκρατικής φορολογικής αφαίμαξης και υπο την πίεση των επικείμενων πρόωρων εκλογών τον προσεχή Μάρτιο, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε χθές στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου, προβλέπει τελικά αύξηση εσόδων κατά 605 δις δρχ έναντι των εσόδων που εκτιμάται οτι θα εισπραχθούν μέχρι το τέλος του 1999".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) επισημαίνει οτι "στα ίδια σχεδόν επίπεδα με φέτος προβλέπεται οτι θα διαμορφωθούν το 2000 τα έσοδα του Δημοσίου απο τους άμεσους φόρους. Σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό, οι εισπράξεις άμεσων φόρων θα ανέλθουν το 2000 σε 3.690 δις δρχ έναντι 3.695 δις δρχ το 1999, δηλαδή θα είναι μειωμένες μόλις κατά... 5 δις δρχ ή κατά 0,1%".

    [4] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "έντονη νευρικότητα χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρίαση, στην οποία κυριάρχησαν οι κινήσεις για τη διασφάλιση κερδών. Συγκεκριμένα, μετά τα κέρδη των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, σήμερα η αγορά κινήθηκε έντονα πτωτικά, πιεζόμενη απο τις ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών, οι οποίες εκδηλώθηκαν απο την έναρξη των συναλλαγών στην πλειοψηφία των κλάδων".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "με πτώση 1,8% τερμάτισε τη χθεσινή στην Οδό Σοφοκλέους, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, κλείνοντας στις 5.548,09 μονάδες, και δίνοντας νέα παράταση στο κλίμα εξαιρετικής αβεβαιότητας και νευρικότητας που επικρατεί στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά τις τελευταίες εβδομάδες".

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "συνέχιση των διακυμάνσεων και σταθεροποίηση της αγοράς γύρω απο τα σημερινά επίπεδα διαβλέπουν οι χρηματιστές βραχυχρόνια για τη Σοφοκλέους. Οι θεσμικοί επενδυτές διατηρούν αυξημένη ρευστότητα απ'οτι στα μετοχικά, προκειμένου να εκμεταλλευθούν ενδεχόμενη νέα άνοδο του Δείκτη, ενώ οι ξένοι μείωσαν τις θέσεις τους στις ελληνικές μετοχές".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "μείωση κατά 1,80% σημείωσε χθές ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και έκλεισε στις 5.548,09 μονάδες. Οι πτωτικές τάσεις οφείλονται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη διεθνή χρηματαγορά, λόγω της αναμενόμενης απόφασης της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων απο 0,25% εως 0,50%. Παράλληλα, στην ελληνική κεφαλαιαγορά, με βάση τους χρηματιστηριακούς κύκλους, δεν υπάρχουν επιχειρηματικά νέα που θα οδηγήσουν τη Σοφοκλέους σε ανοδικές τάασεις".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου αδυνατούν μέχρι στιγμής να βρούν μια κοινή συνισταμένη εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, καθώς ο πολιτικός λόγος που εκπέμπουν οι πολιτικές δυνάμεις, κυρίως στη Λευκωσία, πέραν των άλλων ατονεί και την προσπάθεια που καταβάλλει στο διεθνές πεδίο ιδιαίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "λύση στις διαφορές που σκιάζουν τις σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας σχετικώς με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εν όψει της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι θα προσπαθήσει να βρεί ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του αιφνίδιου ταξιδιού του στη Μεγαλόνησο εντός του Νοεμβρίου. Καθοριστικότερες όμως αναμένεται να είναι οι συνομιλίες που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Κύπριο πρόεδρο, μερικές ημέρες πριν απο τη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "βαθύτατος προβληματισμός, αλλά και σύγχυση επικρατούν στη Λευκωσία εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι, κατά την οποία θα συζητηθεί η αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων και ως παρεπόμενο η προοπτική ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2000 στη Βουλή, η πτώση τιμών κατά 1,80% στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι εκτιμήσεις για πτώση των επιτοκίων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Προϋπολογισμός 2000 με έντονη πολιτική χροιά - Και σύγκλιση και εκλογές".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ραγδαία πτώση των επιτοκίων μέσα στο 2000".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οι αυξήσεις απειλούν τις μετοχές - Σοφοκλέους: Στεγνή η αγορά - "Λείπουν" 736 δισ, καθυστέρηση στις νέες εισαγωγές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Προϋπολογισμός με ρήτρα ΧΑΑ - Ο Γ. Παπαντωνίου μιλάει για "ρεκόρ ανάπτυξης".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Μουδιασμένη η αγορά - Σε οριακό σημείο ο δείκτης".

    [7] Προϋπολογισμός 2000

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει "Με το φιλόδοξο στόχο να επιτύχει τη ριζική αναδιανομή του εισοδήματος και κινητήριο μοχλό τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο τελευταίος δραχμικός Προϋπολογισμός της χώρας. Το Χρηματιστήριο είναι εκείνο που θα προσφέρει και το έτος 2000 μια σημαντική πηγή εσόδων για το Προϋπολογισμό μέσω της υπεραπόδοσης της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν πλέον κάθε λόγο να μην ψευδόνται".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 4 November 1999 - 16:20:28 UTC