Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-09-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/09/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [4] Διαμάχη σεισμολόγων - Ομάδας ΒΑΝ
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο - Πτώση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, το Κυπριακό, η διαμάχη σεισμολόγων- Ομάδας ΒΑΝ και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κράχ παρά... ένα! Στο 19% η πτώση στη Σοφοκλέους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σημιτ Ντάουν. 295 μετοχές βούλιαξαν χθές, μόνο 8 με άνοδο. 14 δις η μείωση της κεφαλαιοποίησης!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Γιατί άρχισε το ξήλωμα στο Χρηματιστήριο. Στα όρια του "κράχ" πάλι η Σοφοκλέους.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Σήμερα το... κράχ-τέστ. Απρόβλεπτες διαστάσεις θα πάρει η κρίση αν συνεχιστεί η τραγωδία... της Σοφοκλέους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Με... ενέσεις γλίτωσαν το κράχ. Ποιοί-και γιατί- αγόρασαν μετοχές την τελευταία στιγμή.

    Η ΑΥΓΗ: Ακατάλληλο απο το '81 το κτίριο της "Φαράν". Θεατής η κυβέρνηση...

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέο σήμα Βαρώτσου αναστατώνει το πανελλήνιο! Σεισμό στο διάστημα απο 23-30 Οκτωβρίου προβλέπει το ΒΑΝ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Παρεμβαίνει και στηρίζει το Χρηματιστήριο η κυβέρνηση. Μπαίνουν στο παιχνίδι οι κρατικές τράπεζες και τα Ταμεία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η Σοφοκλέους κλονίζει την κυβέρνηση. Η χιονοστιβάδα συμπαρασύρει τους δημιουργούς της.

    ΕΘΝΟΣ: Διπλός πυρετός. "Σεισμοπροφήτες" και "Λίμιτ Ντάουν" αναστατώνουν την Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στην λάβα των ηφαιστείων να "πνιγεί" ο Ελληνικός Εγκέλαδος. Ο Ηλίας Τσιάπας περιμένει εκτόνωση απο Αίτνα-Στρόμπολι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πανικός στην κυβέρνηση. Αιφνίδια όξυνση του πολιτικού κλίματος με πρωτεργάτες υπουργούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: 8.676 νέες θέσεις σε υπουργεία, ΟΤΑ, τράπεζες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δύο δάνεια αέρος - αέρος. Σοφοκλέους: αποδέκτες, χρηματιστηριακές και παίκτες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κλίμα πανικού! Οργή για την ελεύθερη πτώση.

    ΕΣΤΙΑ: Σπασμωδικά μέτρα πανικού. Παρέχουν δάνεια για αγορά μετοχών!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέτρα συγκράτησης του ΧΑΑ. Επισπεύδεται η μείωση των επιτοκίων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Λίγο πριν απο το "κράχ" προσπαθούν να... μαζέψουν τα... αμάζευτα. Πτώση 4% με κρατική παρέμβαση για να αποφευχθούν χειρότερα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μπούμερανγκ έγινε η κινδυνολογία των αρμοδίων. Παίρνουν μέτρα στήριξης της Σοφοκλέους.

    ΝΙΚΗ: Οξυγόνο στη Σοφοκλέους. Θετικά μέτρα της Τράπεζας της Ελλάδος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ιδια γεύση... το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Ασφαιρη κριτική προς την κυβέρνηση απο τον πρόεδρο της ΝΔ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μετοχές με δανεικά. Μετά και τη χτεσινή πτώση στη Σοφοκλέους η Τράπεζα της Ελλάδος παρεμβαίνει.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Για νέο σεισμό απειλεί το ΒΑΝ μεγάλα ρίχτερ στο Χρηματιστήριο.

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "με δέσμη μέτρων απο την Τράπεζα της Ελλάδος και συντονισμένες παρεμβάσεις απο την πλευρά των θεσμικών επενδυτών και των κρατικών χαρτοφυλακίων, επιχειρείται η σταθεροποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία και χθές κυριαρχήθηκε απο τον συνεχιζόμενο πανικό των "νεόκοπων" μικροεπενδυτών".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "στα όρια του κράχ κυμαίνεται πλέον η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, μετά την πτώση 4% με την οποία έκλεισε ο Γενικός Δείκτης των συναλλαγών, και μάλιστα ύστερα απο κρατική παρέμβαση στήριξης των "ισχυρών χαρτιών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "με άναρχο και... πρωτόγονο τρόπο ξεκίνησε η χθεσινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη νέα "βουτιά" του Γενικού Δείκτη, που έκλεισε στις 5.283.42 μονάδες, εμφανίζοντας πτώση της τάξης του 4,00% και αναγκάζοντας την Τράπεζα της Ελλάδος σε αποφασιστικής σημασίας παρέμβαση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) ισχυρίζεται οτι "ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση που πλήττει τη Σοφοκλέους απο την περασμένη Δευτέρα. Η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών εξακολουθεί να υφίσταται καθημερινά απώλειες της τάξης του 8% με αποτέλεσμα οι συνολικές ζημιές να ξεπερνούν πλέον το 30% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 40%".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν οτι "η κινδυνολογία των αρμοδίων για την κατάσταση στο Χρηματιστήριο εξελίχθηκε τελικά σε μπούμερανγκ, αφού ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινήθηκε και χθές σε τροχιά ελεύθερης πτώσης. Τώρα με κεντρικό άξονα την Τράπεζα της Ελλάδος τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο για τη στήριξη της Σοφοκλέους. Ετσι, χθές η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση του ανώτατου ύψους των δανείων για αγορά μετοχών για να κλείσει ο "αέρας", ενώ μελετά μείωση στα επιτόκια παρέμβασής της στην αγορά χρήματος".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ, "υπο το κράτος πανικού που εδημιούργησε η νέα πτώσις των τιμών στο Χρηματιστήριο, Κυβέρνησις και Νομισματικές ΑΡχές προέβησαν σε μια πρωτοφανή ενέργεια: με κατεσπευσμένες Πράξεις του Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος απελευθέρωσαν την δανειοδότητση των χρηματιστηριακών εταιριών και ηύξησαν το όριο δδανειοδοτήσεως ιδιωτών για την αγορά τίτλων απο 5 σε 15 εκτ δρχ".

    [3] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει οτι "εγκαταλείπουν οι μαθητές των Δημοτικών σχολείων τις σεισμόπληκτες περιοχές και οι αιτήσεις για μετεγγραφές σε σχολεία περιοχών που δεν επλήγησαν απο τον Εγκέλαδο ξεπερνούν το 15%, ενώ δάσκαλοι και καθηγητές εκφράζουν τηνέντονη ανησυχία τους οτι τις επόμενες μέρες το ποσοστό των μετεγγραφών θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "με τις μνήμες νωπές του τελευταίου σεισμού προσήλθαν χθές στα σχολεία οι μαθητές του Λεκανοπεδίου Αττικής μ'εξαίρεση 40 σχολείων όπου το διδακτικό έτος αναμένεται να αρχίσει την 1η ή στις 4 Οκτωβρίου. Το υπουργείο Παιδείας μελετά τρόπους αναπλήρωσης του χαμένου διδακτικού χρόνου των μαθητών που τα σχολεία τους καθυστέρησαν να ανοίξουν".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "προσεχώς ανοιχτά. Για τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου "προγραμματίστηκε" ο αγιασμός για 43 σχολεία της Αθήνας και της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ χθές "χτύπησε" το κουδούνι σε όλα τα σχολεία των υπόλοιπων δήμων που υπέστησαν ζημιές απο το σεισμό".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "διπλοβάρδιες, συστεγάσεις και μεταστεγάσεις συνθέτουν το σκηνικό της νέας σχολικής χρονιάς, η έναρξη της οποίας, τυπικά, άρχισε χθές στο σύνολο των σχολείων της Αττικής. Κλειστές, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες στο Ιλιον μέχρι την 1η Οκτωβρίου οπότε και θα γίνει ο αγιασμός. Κλειστά θα παραμείνουν και σαράντα σχολεία του Δήμου Αθηναίων και της Νέας Φιλαδέλφειας, τα οποία θα είναι έτοιμα να δεχτούν τους μαθητές στις 4 Οκτωβρίου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "μετά την Αθήνα και τον Πειραιά, και σε άλλες πόλεις οι μαθητές αποφασίζουν συλλαλητήρια κατά της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για τις 6 Οκτώβρη. Απαιτούν, επίσης, να δοθεί έκτακτη οικονομική επιχορήγηση απ'τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λύση των προβλημάτων που προέκυψαν απο το σεισμό και να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε βιβλία, καθηγητές, αίθουσες και εργαστήρια".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "κατάσταση αναρχίας επικρατεί στα σχολεία των πληγεισών απο τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, περιοχών της Αττικής. Με τριπλοβάρδιες, τριπλοστεγάσεις και μειωμένο ωράριο λειτουργούν πολλά σχολεία, άλλα δεν έχουν ανοίξει ακόμη, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των μαθητών οι οποίοι δεν έχουν ξεκινήσει τα μαθήματά τους, αφού δεν έχει γίνει καταγραφή του μαθητικού δυναμικού".

    [4] Διαμάχη σεισμολόγων - Ομάδας ΒΑΝ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "νέο σίριαλ "παίχτηκε" χθές εξαιτίας και αυτή τη φορά των "προβλέψεων" της ομάδας ΒΑΝ για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Αττική. Μετά απο πολύωρη συνεδρίασή της, παρουσία και του εκπροσώπου του κ. Βαρώτσου, καθηγητή κ. Ευταξία Κωνσταντίνου, η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου... διέγνωσε τα περιβόητα σήματα οτι είναι "πειραματικά στοιχεία απο εν εξελίξει έρευνα", αφού η ομάδα ΒΑΝ δεν είναι σε θέσει να προσδιορίσει χρόνο, τόπο και μέγεθος στις "προγνώσεις" της".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "τα... Ρίχτερ της Σοφοκλέους φαίνεται οτι επηρέασαν την ομάδα ΒΑΝ που επιμένει στις προβλέψεις της για ένα νέο μεγάλο σεισμό την αμέσως προσεχή χρονική περίοδο- άποψη, που όμως δεν συμμερίζονται οι επιστήμονες - μέλη της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "σύσκεψη- μυστήριο της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου πραγματοποιήθηκε χθές το απόγευμα στο Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, στον Αγιο Κοσμά, μετά απο το νέο σήμα της ομάδας ΒΑΝ για σεισμό. Πρόκειται για το δεύτερο σήμα που δίνει η Ομάδα ΒΑΝ απο το ίδιο δίκτυο της Λαμίας, το οποίο, πλέον δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για το κατά πόσο τα δεδομένα που κατέγραψε οδηγούν σε ένα νέο ενδεχόμενο έντονης σεισμικής διέγερσης".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "νέος γύρος αναστάτωσης στους Αθηναίους, αλλά όχι μόνον, προκλήθηκε χθές, μετά τη διαρροή της είδησης οτι υπάρχει και νέο σήμα ΒΑΝ. Υστερα απο τη σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, αποφασίσθηκε ομοφώνως οτι τα στοιχεία της μεθόδου βρίσκονται σε ερευνητικό - πειραματικό στάδιο και ως εκ τούτου, δεν προσφέρονται για πρακτική αξιοποίηση".

    [5] Κυπριακό

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "λίγες ώρες πριν απο τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον - στην οποία τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία έχουν "επενδύσει" πολλά- ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Μπουλέντ Ετσεβίτ κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο οτι η Αγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να συνεργασθεί για την επίλυση του Κυπριακού, θέτοντας - για πτώτη φορά ευθέως - ως προϋπόθεση την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών"!

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "επιφυλακτικότητα εκφράζει τώρα η κυβέρνηση σχετικά με την πιθανότητα να αλλάξει η Αγκυρα τη στάση της, στο Κυπριακό στο προσεχές μέλλον. Αν και το τοπίο θα ξεκαθαρίσει ενδεχομένως μετά τη συνάντηση Κλίντον - Ετσεβίτ σήμερα στο Λευκό Οίκο, η κυβέρνηση, μετά και τις συναντήσεις που είχε με την αμερικανική και τουρκική πλευρά, ο Γ. Παπανδρέου, θεωρεί οτι μια ουσιαστική αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό "δεν φαίνεται οτι αυτή την ώρα είναι κάτι το εφικτό", όπως παρατήρησε χθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας, των αριστερών και των ισλαμιστών, ιδιαίτερα, όμως, το πρόβλημα της Κύπρου και η ανάγκη επίλυσής του μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι τα θέματα που θα θέσει ο πρόεδρος Μπίλ Κλίντον στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ. Διπλωματική πηγή θεωρεί οτι η σημερινή συνάντηση είναι η "ώρα της αλήθειας για την Τουρκία και τον πρωθυπουργό της" ο οποίος πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του, αν, δηλαδή θα συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών προβλημάτων ή θα συνεχίσει την ίδια επεκτακτική πολιτική που δημιουργεί κινδύνους πολεμικής έκρηξης στην περιοχή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "το τραγικό αδιέξοδο της ελληνικής διπλωματίας, που πέτυχες μέσα σε λίγες μέρες με διαδοχικές κινήσεις "καλής θέλησης" να εγκαταλείψει πάγιες θέσεις για το Αιγαίο και την Κύπρο, χωρίς ωστόσο να βρεί την παραμικρή ανταπόκριση απο την πλευρά της Τουρκίας, αναγκάστηκε χθές να ομολογήσει "μέσα απο τις γραμμές" της συνέντευξής του στα ΝΕΑ ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) επισημαίνει οτι "το Κυπριακό θα είναι απο τα κύρια θέματα των συνομιλιών που θα έχουν σήμερα στο Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον. Ωσόσο, παρά την αισιοδοξία των ΗΠΑ που προσβλέπουν σ'αυτή τη συνάτηση, καθώς θεωρούν οτι το καλό κλίμα που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια λύση στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του, καθ'οδόν προς τις ΗΠΑ διευκρίνησε οτι "Τουρκία και Ελλάδα θα πρέπει πρωτίστως, να συζητήσουν τις διφαορές τους στο Αιγαίο".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η νέα μεγάλη πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τα μέτρα της ΤτΕ για την τόνωση της ζήτησης στο Χρηματιστήριο, οι εκτιμήσεις για μείωση των επιτοκίων στις αρχές Οκτωβρίου και η νέα προσπάθεια πώλησης των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ολοι αναμένουν σήμα ανάκαμψης - Βαρύ το κλίμα και χθες στο ΧΑΑ μετά την νέα πτώση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μείωση επιτοκίων στις αρχές Οκτωβρίου - ΤτΕ: Δάνεια έως και 15 εκατ. για αγορά μετοχών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κλειδί" των εξελίξεων η σημερινή συνεδρίαση - Σοφοκλέους: Περιορίστηκε ο "αέρας" - Ελπίδες για ανάκαμψη τιμών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η μείωση επιτοκίων σωσίβιο για το ΧΑΑ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Στα όρια του κράχ - Ανεκτέλεστες εντολές πωλήσεων 172 δισ! ".

    [7] Χρηματιστήριο - Πτώση

    ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ αναφέρει ότι: "Σε κύκλο αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης φαίνεται ότι έχει εισέλθει η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η συνεχής υποχώρηση του Δείκτη Τιμών προκαλεί νέες ρευστοποιήσεις, ενώ η τεράστια προσφορά και το "κλείδωμα" των χαρτιών στο limit down λειτουργούν αποτρεπτικά για την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 28 September 1999 - 8:04:41 UTC