Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-09-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/09/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Ομιλία Καραμανλή
  • [5] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ομιλία Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ντόπα στη Σοφοκλέους με μείωση επιτοκίων. Με περισσότερα δάνεια. Παπαδήμος σε ρόλο νευροψυχίατρου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Υποχρεωτικός έλεγχος σε όλα τα κτίρια της χώρας. Προωθείται νόμος στη Βουλή.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Χρηματιστήριο. Το πάνε για 4.500 μονάδες. Το μεγάλο παιχνίδι της κυβέρνησης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 23.040 νέες θέσεις εργασίας και διαγωνισμός για 9.500 δημοτικούς αστυνομικούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλογές το Νοέμβριο μετά την άρνηση της ΝΔ να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ολα τα σενάρια για το Χρηματιστήριο. Οι μετοχές και τα κρυφά χαρτιά της κυβερνήσεως.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Καραμανλής: Συντάξεις 150.000 το κατώτατο όριο. Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

    ΕΘΝΟΣ: Τύμπανα εκλογών. 5 μήνες πριν απο τις ψηφοφορίες για πρόεδρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σε στάση αναμονής για τον επόμενο σεισμό, ενώ οι σεισμολόγοι προτιμούν, τώρα, την σιωπή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κ. Καραμανλής: Σταματήστε τα παιχνίδια για προεδρολογία, Χρηματιστήριο και ψευδοπαροχές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέος φόρος με σεισμόσημο σε όλους τους Ελληνες. Αποζημιώσεις μόνο αν το κτίριο είναι ασφαλισμένο στο νέο φορέα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα 5 κλειδιά της Σοφοκλέους. Κρίσιμο τέστ σήμερα μετά τη μεγάλη βουτιά των 10,4 τρις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τραπεζική επένδυση με νέο κύκλο εξαγορών. Τι σχεδιάζουν οι 4 μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι.

    ΕΣΤΙΑ: Προεξοφλείται η πτώσις Σημίτη. Σεισμός, Χρηματιστήριο και προεδρικές εκλογές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κρυφές πληγές απειλούν χιλιάδες κτίρια στην Αττική. Διαπιστώνουν οι μηχανικοί στις αυτοψίες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ο Κ. Καραμανλής επιμένει για εκλογές την Ανοιξη και η κυβέρνηση προωθεί: Πρόωρη ένταξη στην ΟΝΕ

    [2] Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι "η σταδιακή αποσταθεροποίηση των τιμών των μετοχών απο αυτή την εβδομάδα, την οποία θα ακολουθήσει άνοδος των ισχυρών μετοχών, είναι το σενάριο το οποίο θεωρούν πιθανότερο οι περισσότεροι απο τους χρηματιστές και τους ειδικούς αναλυτές. Υπάρχει όμως και μικρή μερίδα που προβλέπει οτι η ταχύρυθμη πτώση των τιμών θα συνεχισθεί προτού αρχίσει η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη".

    Σύμφωνα με την ΒΡΑΔΥΝΗ, "κρίσιμο τέστ για την πορεία του Χρηματιστηρίου θα είναι η εβδομάδα που διανύουμε, μετά το "μίνι κράχ" του προηγούμενου επταημέρου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε κάθετη πτώση κατά 13,4%"

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά οτι "μπορεί ο κ. Σημίτης να έδωσε εντολή σε όλους στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Παρασκευής, να απέχουν απο την "πολιτικοποίηση" του Χρηματιστηρίου και να αφήσουν τη Σοφοκλέους να ανακάμψει απο μόνη της, το βέβαιο είναι οτι όλοι σήμερα θα περιμένουν με αγωνία το άνοιγμα και την εξέλιξη της συνεδρίασης".

    "Το "παιχνίδι" στη Σοφοκλέους συνεχίζεται. Οι ξένοι απαίτησαν και η κυβέρνηση το εφαρμόζει: ο δείκτης θα πέσει στις 4.500 μονάδες για να αγοράσουν οι θεσμικοί. Οταν θα έχουν εξαντληθεί οι "μικροί" θα αρχίσει η επέλαση του Τζόρτζ Σόρος και των ομοίων του. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι μικροπενδυτές έχασαν 10 τρις δρχ, ενώ στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν: "δεν ήταν κράχ, ήταν μεγάλη διόρθωση". Ακόμη μια κρίσιμη εβδομάδα αρχίζει για τη Σοφοκλέους και, όπως είχε αποκαλύψει η ΑΘΗΝΑΪΚΗ, όλα γίνονται για να αξυπηρετηθούν οι ξένοι θεσμικοί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται οτι " πέντε παράγοντες θα κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία της Σοφοκλέους: ο λεγόμενος "αέρας" και κατά πόσο έχει βγεί απο την αγορά, η ψυχολογία των επενδυτών, το κατά πόσο θα ενεργοποιηθεί η επιχείρηση στήριξης μέσω της ΔΕΚΑ και άλλων κρατικών επιχειρήσεων (Εθνική, ΟΤΕ), η συμπεριφορά των θεσμικών και των ξένων επενδυτών, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις (Γουόλ Στρίτ κλπ)".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "τα πρώτα μηνύματα ανάκαμψης της Σοφοκλέους αρχίζουν να έρχονται ύστερα απο τους ισχυρότατους "κραδασμούς" που υπέστη η χρηματιστηριακή αγορά στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, προεξοφλείται η σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς, αφού στα παρόντα επίπεδα τιμών αναμένεται να αυξηθεί το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "προσπάθεια αναδίπλωσης με στόχο την ανάσχεση της πτωτικής πορείας του Γενικού Δείκτη, ξεκίνησε ήδη απο την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση, η οποία για πολλοστή φορά διαπίστωσε οτι οι ερασιτεχνικές και άπειρες κινήσεις παρέμβασης τις οποίες επεχείρησε στο Χρηματιστήριο, την οδήγησαν σε νέο πρωτοφανές φιάσκο".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "παρά το γεγονός οτι όλα τα μηνύματα απο την Αγκυρα είναι αρνητικά, εν τούτοις, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να πιστεύουν οτι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, που έφτασε χθές το βράδυ στην Ουάσιγκτον, θα αποδεχθεί τις εισηγήσεις του προέδρου Μπίλ Κλίντον και θα συναινέσει σε σύγκληση συνάντησης υψηλού επιπέδου μεταξύ του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "λίγες μόνο ώρες πριν την καθοριστική ως όλα μέχρι αυτή την ώρα δείχνουν συνάντηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο, η Μαντλίν Ολμπράιτ μέσω συνεντεύξεών της στις εφημερίδες "Καθημερινή" και "Μιλλιέτ" δηλώνει οτι έφτασε η ώρα να λυθεί το Κυπριακό με το επιχείρημα οτι υπάρχουν τρόποι ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "σε αξιολόγηση των μέχρι τούδε βημάτων προσεγγίσεως Ελλάδος - Τουρκίας προέβησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά τη συνάντησή τους στη Ν. Υόρκη. Κατ'αρχήν θεωρούν τα βήματα "θετικά" οπότε οι κκ Παπανδρέου και Τζέμ απεφάσισαν την διεξαγωγή διαβουλεύσεων σε επίπεδο διπλωματικό των πολιτικών διευθυντών ανα εξάμηνο".

    [4] Ομιλία Καραμανλή

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "άνοιγμα στην κοινωνία με την παρουσίαση συγκεκριμένων θέσεων για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων μισθωτών και συνταξιούχων, έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις παραγωγικές τάξεις το βράδυ του Σαββάτου, στη Θεσσαλονίκη, όσο και με την εφ'όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε χθές".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "εκλογές το Μάρτιο προανήγγειλε απο τη Θεσσαλονίκη ο Κ. Καραμανλής. Αν και απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στη στάση που θα τηρήσει η ΝΔ όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προειδοποίησε πως "η παράταση του βίου αυτής της κυβέρνησης ζημιώνει τη χώρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο επιθυμεί ο Κώστας Καραμανλής όωπς ο ίδιος δήλωσε, στην χθεσινή εφ'όλης της ύλης συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας παράλληλα, οτι αυτή η κυβέρνηση ζημιώνει τον τόπο. Ο Κ. Καραμανλής ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε ονόματα υποψηφίων για την προεδράι της Δημοκρατίας, ωστόσο, είπε, τέλος Ιανουαρίου θα γίνει λόγος για το συγκεκριμένο θέμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει οτι "σταματήστε τα παιχνίδια με την προεδρολογία, το Χρηματιστήριο και τις ψευδοπαροχές για μικροκομματικές παροχές. Την έκκληση αυτή με τρόπο απόλυτα σαφή και ξεκάθαρο απηύθυνε προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής, το Σαββατοκύριακο απο τη Θεσσαλονίκη, τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων όσο και κατά τη συνέντευξη τύπου".

    [5] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου

    Ο Γ. Παπανδρέου υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, οτι "η συγκυρία είναι μοναδική για να μπορέσει να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της Κύπρου και πιστεύει οτι η αμερικανική πλευρά θα κινηθεί δραστήρια προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Παπανδρέου κάνει ξεκάθαρο οτι η μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Ελλάδας. Σημειώνει ομως οτι η στάση που θα κρατήσει η Αθήνα για το θέμα της αναβάθμισης των σχέσεων Ευρώπης - Τουρκίας τον Δεκέμβριο θα εξαρτηθεί αφενός μεν απο τη συμπεριφορά της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, αφετέρου δε απο τα ανταλλάγματα που θα πάρει η Ελλάδα απο την ΕΕ προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 27 September 1999 - 13:27:31 UTC