Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-09-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/09/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Εξαγγελίες Σημίτης
  • [5] Ελληνοτουρκικά
  • [6] Συνέντευξη Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η πορεία του Χρηματιστηρίου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινου αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Σπίτια χωρίς δάνειο. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τέλος στις συμβάσεις γιατρών- φαρμακείων. Απόφαση- βόμβα του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου φέρνει τα πάνω κάτω στην Υγεία.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Καρέκλα αγάπη μου. Σημίτης: Τα έδωσε όλα για να παραμείνει.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 11.580 προσλήψεις σε υπουργεία, νοσοκομεία, συγκοινωνίες. Προεκλογικός παροξυσμός διορισμών στο Δημόσιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρέμει τις εκλογές ο Καραμανλής. "Πετάει το γάντι" ο Σημίτη- αδιέξοδο στρατηγικής στη Ρηγίλλης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ξένα κεφάλαια στη Σοφοκλέους. Μελέτη του ΟΟΣΑ για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Υστατος εκβιασμός. Σημίτης: εγώ ή το χάος! Θέατρο και απύθμενη υποκρισία.

    ΕΘΝΟΣ: Τι βλέπω για μισθούς, Σοφοκλέους και επιτόκια. Γ. Παπαντωνίου: αποκαλυπτική συνέντευξη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εφταμηνίτικη κάλπη γκάστρωσαν οι παροχές. Αρνείται τις πρόωρες ο πρωθυπουργός, αλλά... ποιός στραβός δεν θέλει το φώς του!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ο πρώτος διδάξας. Ο κ. Σημίτης κατηγορεί τα άλλα κόμματα γι αυτά που ο ίδιος πράττει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ιδού το κόλπο με τις φοροελαφρύνσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 30 αλλαγές στην παιδεία. Εκθεση- σόκ: 400 σχολικοί σύμβουλοι συνιστούν.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: ΚΑι δεύτερο αιφνιδιασμό σχεδιάζει ο Σημίτης. Τι προβλέπει ο εκλογικός σχεδιασμό του Μαξίμου.

    ΕΣΤΙΑ: Θα επισπεύση τις προεδρικές! Το "κρυφό" χαρτί της Κυβερνήσεως Σημίτη.

    ΤΑ ΝΕΑ: 15 γίγαντες αλλάζουν το Χρηματιστήριο. Με εξαγορές και συγχωνεύσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το 61,6% θέλει Στεφανόπουλο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ΚΑΠΑ Research.

    [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "τριάντα προτάσεις, που ανατρέπουν τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης, καταθέτουν οι 400 σχολικοί σύμβουλοι στο υπ. Παιδείας. Σε πολυσέλιδη έκθεσή τους προτείνουν μεταξύ άλλων: την αποσύνδεση του Λυκείου απο την πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και την επιλογή των υποψηφίων απο τις πανεπιστημιακές σχολές, την κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, εκδρομών και της δωρεάν διανομής βιβλίων, την οικονομική αναβάθμιση των καθηγητών και σύνδεση μισθού και παραγωγικότητας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "με καθυστέρηση, λόγω της καθιερωμένης ομιλίας του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ανακοινώνονται σήμερα απο το υπουργείο Παιδείας οι βάσειες εισαγωγής των σχολών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και τα ονόματα των επιτυχόντων, βάζοντας τέλος στην αγωνία των περίπου 140.000 υποψηφίων που έλαβαν μέρος στις Γενικές Εξετάσεις. Απο αυτούς, μόνο οι 71.000 θα εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας, αφήνοντας εκτός νυμφώνος τους υπολοίπους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) σημειώνει οτι "χιλιάδες μαθητές σε όλη την επικράτεια θα πληροφορηθούν εν μέσω αγωνίας σήμερα τις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που θα κρίνουν το επαγγελματικό τους μέλλον. Τόσο οι επιτυχόντες, όμως που θα αρχίσουν να προετοιμάζονται για τη φοίτησή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όσο και οι αποτυχόντες που κατά μεγάλο ποσοστό θα αναζητήσουν... εκπαιδευτική λύση σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, είναι αμφίβολο αν θα εξασφαλίσουν παράλληλα και την προσωπική τους πρόοδο".

    [3] Χρηματιστήριο

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλά και στρατηγικές συμμαχίες εντός και εκτός της Ελλάδας, που προωθούνται απο δεκαπέντε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλιους, αλλάζουν άρδην την εικόνα του ελληνικού Χρηματιστηρίου αλλά και του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας. Πρόκειται για εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των ασφαλειών, των κατασκευών, της μεταλλουργίας και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει οτι "νέα κεφάλαια θα εισρεύσουν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Σοφοκλέους, προβλέπει ο ΟΟΣΑ. Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά οτι σύντομα θα αρχίσει η μετατόπιση κεφαλαίων απο την αγορά της Νέας Υόρκης, η οποία έχει "υπερθερμανθεί" προς την Ευρώπη, και σε μελέτη του απαριθμεί τέσσερις λόγους οι οποίοι θα αποτελέσουν τη νέα βάση ανόδου των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών: τα χαμηλά επιτόκια, τη μείωση στο ελάχιστο του κόστους κινδύνου δανεισμού, τα υψηλα κέρδη των επιχειρήσεων και την είσοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας σε φάση ανάκαμψης".

    "Τον κώδωνα του κινδύνου, με αφρομή τη φρενήρη κούρσα του Χρηματιστηρίου κρούει ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλςο κάνοντας λόγο για "αμόκ χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας, που ενδέχεται να οδηγήσει σε "επικίνδυνες ατραπούς". Σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται επίσης στην πολική και κοινωνική διάσταση του "φαινομένου Σοφοκλέους" επισημαίοντας οτι με φοντο το Χρηματιστήριο "μετεξελίσσεται ο τύπος του νεοέλληνα που συνδέεται με τις λογικές της "καθόλου"προσπάθειας, της αρπαχτής, της δημιουργάις εύκολων εισοδημάτων... Γεγονός που σημαίνει οτι χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε επέρχονται βαθύτερες κοινωνικές αλλοιώσεις, τις οποίες πιθανόν να βρούμε μπροστά μας".

    [4] Εξαγγελίες Σημίτης

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος ) γράφει οτι "η ΟΝΕ και η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αποτελούν πλέον όπως διεφάνη χθές απο τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, τις δύο "σανίδες σωτηρίας" που αναζητά εδώ και καιρό ο κ. Σημίτης για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές το Μάρτιο".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "πάμε σε εκλογές". Αυτό ήταν το συμπέρασμα όσων άκουσαν το βράδυ του Σαββάτου την "παραδοσιακή" ομιλία του πρωθυπουργού. Μια έντονα προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία, που δεν είχε κανένα καινούργιο στοιχείο - αφού φρόντισε το "πακέτο Σημίτη" όπως το βάφτισε, να το ανακοινώσει στην Αθήνα".

    Η ΕΣΤΙΑ αποκαλύπτει "σήμερα το "κρυφό" χαρτί του πρωθυπουργού εν σχέσει προς τον χρόνο και τον τρόπο διενεργείας προώρων εκλογών, σε περίπτωση κατά την οποία αυτές καταστούν αναπόφευκτες εκ της στάσεως της Αντιπολιτεύσεως στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας. Αν ο κ. Σημίτης διαπιστώση οτι "σύρεται" σε αναγκαστικές εκλογές τον Μάρτιο, πιθανώτατα να τις προκαλέση ο ίδιος ενωρίτερα. Αλλά προκειμένου να αποκλεισθή επανάληψίς τους τον Μάρτιο, ηπροσφυγή στις κάλπες θα μεθοδευθή δια της επισπεύσεως των προεδρικών εκλογών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "η αίσθηση ή ορθότερα, η βεβαιότητα που, απο μηνών, επικρατεί οτι ο Τόπος διέρχεται μακρά προεκλογική περίιοδο, κατάστη έτι εμφανεστέρα με τις δημόσιες παρουσίες του πρωθυπουργού προ και μετά των εγκαινιών της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, με τις ομιλίες, εξαγγελίες και συνεντεύξεις του, τόσον στη Συμπρωτεύουσα, όσον και στην Πρωτεύουσα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "τον εκβιασμό της "ανάγκης" να επανεκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Στεφανόπουλος, προκειμένου αυτή η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία και να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, επικαλέστηκε χθές ο πρωθυπουργος Κώστας Σημίτης στην εφ'όλης της ύλης συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουγός έθεσε ωμά το εκβιαστικό δίλημμα αποκαλύπτοντας οτι η αντίδραση απο την πλευρά του σημειρνού προέδρου, όταν ο ίδιος του ανακοίνωσε την επίσημη απόφαση του κυβερνώντος κόμματος να στηρίξει την υποψηφιότητά του ήταν να τον ευχαριστήσει".

    [5] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "η Ελλάδα προσέφερε χθές μια ιστορική ευκαιρία προς την Τουρκία να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ανοίγοντάς της -στη Φινλανδία- το δρόμο της ευρωπαϊκής της προοπτικής. Στο πλαίσιο της τακτικής "επιθετικής διπλωματίας" έναντι της Τουρκίας που έχει εξαγγείλει οτι θα ακολουθήσει ο Γ. Παπανδρέου βρήκε χθές την ευκαιρία στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, στη Σααρισέλκα της Φινλανδίας, να κάνει πράξη τη στρατηγική αυτή, και μάλιστα σε δύο επίπεδα, αιφνιδιάζοντας τόσο τους Τούρκους όσο και τους Ευρωπαίους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας, στην οποία δεν τίθεται θέμα άρσης του βέτο για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, επανέλαβε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σκιαγραφώντας τους άξονες που εφαρμόζονται προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "τα τουρκικά ταμεία γεμίζουν με δις ευρώ, οι "δεκαπέντε" ξεκίνησαν τις συζητήσεις για την είσοδο της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά σαλόνια και η Ελλάδα που αναμένει ακόμα μια κίνηση καλής θέλησης στο Κυπριακό απο τη γειτονική χώρα άρχισε να εισπράττει μπράβο απο τους εταίρους της για τη νέα στάση που τηρεί στα ευρωτουρκικά".

    [6] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    Οι αυξήσεις που θα δώσει φέτος η κυβέρνηση θα αυξάνουν το πραγματικό εισόδημα, ενω θα συνεχιστεί η πολιτική της ενίσχυσης των χαμηλότερων εισοδηματικά ομάδων, δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ. Τονίζει οτι δραχμή και επιτόκια θα ακολουθήσουν βίους παράλληλους και θα αρχίσουν να πέφτουν τους επόμενους μήνες. Εφιστά την προσοχή των επενδυτών στις μετοχές "φούσκες" και αφήνει να εννοηθεί οτι όσο συνεχίζεται η καλή πορεία της οικονομίας, καλή θα είναι και η πορεία της Σοφοκλέους.

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 6 September 1999 - 8:26:31 UTC