Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-02-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/02/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Χρηματιστήριο
  • [3] Συνέντευξη Σημίτη
  • [4] Παιδεία
  • [5] Φορολογική Πολιτική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η φορολογική πολιτική, η πορεία του Χρηματιστηρίου και η συνέντευξη του πρωθυπουργού είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εκβιάζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες για φόρο περιουσίας. Τους σέρνουν στα ταμεία για..επιτόπια είσπραξη. Μαζί με τη Δήλωση Εισοδήματος και ο ΦΜΑΠ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σκοτώνουν στα νοσοκομεία. Επικίνδυνη διάλυση στην Υγεία. Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις. Χειρουργεία χωρίς παράθυρα, χωρίς αίμα, χωρίς λάμες, ράντζα στους διαδρόμους, σαραβαλιασμένα ασθενοφόρα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Οι έρωτες των "Αγίων" άναψαν τον Χριστόδουλο. Αρχιεπίσκοπος: να μη σκανδαλιζουμε τους πιστούς. Συζητείται και παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου. Προτροπή απο ιεράρχες και κληρικούς στην "Α" να συνεχίσει τις αποκαλύψεις.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Θυμός στο Μαξίμου για την ψυχρολουσία. Το βίντεο μετά τη συνέντευξη ξεσήκωσε θύελλα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χιλιάδες διορισμοί στους δήμους. Με αλλαγή του νόμου για τις δημοτικές επιχειρήσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Λιγοστεύουν στην Ελλάδα οι θέσεις εργασίας σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρά την αύξηση του ΑΕΠ και την αντίθετη ροπή στην Ευρώπη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εφτυσαν τον Καραμανλή Σουφλιάς και Κάκκαλος. Ετοιμάζονται να προσχωρήσουν στον Αβραμόπουλο όλα τα φιλελεύθερα στελέχη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θα βγεί και στα "παράθυρα". Ο Σημίτης πήρε σβάρνα τα κανάλια. Το "άγγιμα της ψυχής" της οικογένειας Σημίτη σε τρίτο επεισόδιο στον ΣΚΑΙ και, μετά, στην "τελική ευθεία" της ΝΕΤ.

    ΕΘΝΟΣ: Η λύση στο κουίζ της Εφορίας. Ε3: Βρείτε εδώ τους κωδικούς του επαγγέλματός σας και αποφύγετε την ταλαιπωρία στις Εφορίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τελευταίο δρομολόγιο και..ραντεβού του χρόνου. Ενα ακόμη συλλαλητήριο και οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η μεγάλη απάτη. Ο "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τίτλους στους καταπατητές δημοσίων εκτάσεων. Εξαγορά με ευκολίες πληρωμής. Τι προβλέπεται για κάθε περίπτωση. Επαναφέρουν το νομοσχέδιο για εισπρακτικούς και προεκλογικούς λόγους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μπλόκο" στους αγρότες με 150 δις αλλά τα τρακτέρ ζεσταίνουν τις μηχανές. Μέτρα στο παρα 5' των κινητοποιήσεων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Φυγή καταθέσεων προς τη Σοφοκλέους. Δεξαμενή 18 τρις τροφοδοτεί το Χρηματιστήριο. Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες μειώθηκαν οι αποταμιεύσεις κατά 200 δις.

    ΕΣΤΙΑ: Τώρα είναι η ευκαιρία. Προτάσεις του ΕΒΕΑ για την οικονομία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι μεγάλοι κερδισμένοι. Πακτωλός η Σοφοκλέους για μεγαλομετόχους, Δημόσιο και χρηματιστές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ράμπο κατά εισφοροφυγάδων. Η νέα υπηρεσία θα λειτουργεί στα πρότυπα του ΣΔΟΕ. Ετοιμο το προεδρικό διάταγμα για την ίδρυση του ΣΕΠΕ το οποίο θα ελέγχει την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και... "μπλόκα" γιατρών σε 11 νοσοκομεία. Μετά το "Λαϊκό", το ΚΑΤ και όλα της Θεσσαλονίκης.

    ΝΙΚΗ: Αμηχανία στη Ρηγίλλης για τον Πρόεδρο. "Σταυρόλεξο" έχει να λύσει τώρα ο Κ. Καραμανλής. Πρόβλημα με Κ. Μητσοτάκη και Αντ. Σαμαρά.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοι στο Σύνταγμα σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Πανεκπαιδευτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αλλαγές στον ΟΑΣΘ φέρνει το μετρό. Σχεδιάζουν 600 απολύσεις -καταργούνται 34 γραμμές.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ράμπο εν όψει για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Φθηνό πετρέλαιο για τους αγρότες. Σήμερα τα κυβερνητικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Λιμάνι Α. Ε. " μετά το ξεπούλημα της ΔΕΘ. Ψηφίστηκε απο τη Βουλή η μετατροπή του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης σε ανώνυμη εταιρία.

    [2] Χρηματιστήριο

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "η μεγάλη άνοδος του Γενικού Δείκτη και τα κέρδη που προσφέρουν οι τοποθετήσεις σε μετοχές στη Σοφοκλέους έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα ένα κύμα φυγής πολλών αποταμιευτών απο τις τράπεζες. Για πρώτη φορά μετά απο πολλά χρόνια τον Ιανουάριο του 1999 μειώθηκε το συνολικό ύψος των ιδιωτικών καταθέσεων (κατά 191 δις δρχ) ενώ την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια και σε τίτλους μετοχών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "με τα χαρακτηριστικά μιας εξαιρετικά δυναμικής αγοράς συνεχίζει να αντιδρά η Σοφοκλέους. Οι χθεσινές τάσεις "διόρθωσης" των τιμών έδωσαν το έναυσμα για νέες τοποθετήσεις, διατηρώντας παράλληλα σε πολύ ψηλά επίπεδα τον όγκο των συναλλαγών που έφτασε στα 147,4 δις δρχ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "το Δημόσιο, οι χρηματιστηριακές εταιρίες, οι τράπεζες και οι μεγαλομέτοχοι των 248 εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιριών είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της εκρηκτικής ανόδου της Σοφοκλέους σε αντίθεση με το πλήθος των "νεοφωτίστων " που αγωνιούν μέρα με τη μέρα για τις μικροαποταμιεύσεις τους".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν οτι "στον αστερισμό των ρεκόρ έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο γενικός δείκτης για 7 διαδοχικές συνεδρίασε "έσπαγε" τα ρεκόρ τοένα πίσω απο το άλλο. Η εξέλιξη αυτή έφερνε κέρδη και ικανοποίηση σε χιλιάδες επενδυτές. Ωστόσο υπήρξαν και κάποιοι άλλοι που εξέφραζαν προβληματισμό για τα πόσα συνεχόμενα ρεκόρ μπορεί να γίνουν στο Χρηματιστήριο".

    [3] Συνέντευξη Σημίτη

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "το "πέρασμα" του Κ. Σημίτη απο τα κανάλια έχει συνέχεια. Πληροφορίες λένε οτι το τρίτο επεισόδιο θα μεταδοθεί απο τον ΣΚΑΙ και το επιστέγασμα θα προβληθεί απο τη ΝΕΤ. Ενω η κ. Δάφνη Σημίτη θα επισκέπτεται καταυλισμούς προσφύγων, ευαγή ιδρύματα και παιδιά των φαναριών. Μετά, δεν θα μένουν παρά τα τηλεοπτικά "παράθυρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι δεν υπήρξε"καμία αντίδραση απο τον πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή-ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες- για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού κ. Σημίτη, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και δημιούργησε νέα δεδομένα στον πολιτικό στίβο".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη για τη δημοκρατία μας, χαρακτήρισε χθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας την επανεκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή κόμματα και βουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για τα όσα δήλωσε και υποστήριξε στην προχθεσινή δεύτερη τηλεοπτική συνέντευξη εφ'όλης".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ σημειώνει οτι "ψυχρολουσία, για την οποία δεν έκρυψαν την οργή τους, υπέστησαν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού απο το βίντεο της τριετίας Σημίτη με το οποίο έκλεισε η προχθεσινή συνένετευξή του στο ΜΕΓΚΑ και στην εκπομπή "Μαύρο Κουτί". Η αναδρομή στα τρία χρόνια διακυβέρνησης (επιμέλεια Τάσου Τέλογλου) περιείχε την ανύψωση της τουρκικής σημαίας στα Υμια και την περιβόητη έκφραση ευχαριστιών του πρωθυπουργού προς τις ΗΠΑ για τη μεσολάβητή τους στην κρίση, αλλά και σχόλια πολιτών που επέκριναν την κυβερνητική πολιτική".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Σημίτης στην τηλεοπτική συνέντευξή του: "δεν έχω σκοπό να αλλάξω τον εκλογικό νόμο", διότι "πρέπει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα" και να μην οδηγηθούμε "στην ιταλοποίηση της ελληνικής πολιτικής ζωής". Κατά την άποψη του πρωθυπουργού, η πολιτική σταθερότητα εξασφαλιζεται με αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις. Οι αυτοδύναμες κυβέρνησεις, ωστόσο θα πρέεπι να αναδεικνύονται με πλειοψηφία και όχι με καλπονοθεία και κλοπή ψήφων απο τα μικρά κόμματα. Αυτό είναι ανέντιμο και η πλειοψηφία εδών στη Βουλή κατασκευασμένη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά οτι "η συνέντευξη του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη (στο ΜΕΓΚΑ) δημιούργησε μεγαλύτερα "κύματα προβληματισμού" σ'όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του, απ'όσα πιθανόν προσπάθησε να επιλύσει".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται οτι "ως ανεπίτρεπτη προσπάθεια εμπλοκής του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αποπροσανατολιστικούς ελιγμόυς κατήγγειλε η Αξιωματική Αντιπολίτευσις την δήλωση του πρωθυπουργού οτι θα προτείνη για δεύτερη προεδρική θητεία τον κ. Στεφανόπουλο. Η σχετική δήλωσις του κ. Σημίτη κατά την προχθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του υπήρξε το σημείο αιχμής των επικρίσεων της Αντιπολιτεύσσεως η οποία εκ παραλλήλου επέκρινε τόσο την προσπάθεια του κ. Σημίτη να αποσείση τις ευθύνες του στο θέμα των ρωσικών πυραύλων, όσο και την όλη τηλεοπτική εμφάνιση του πρωθυπουργού"..

    [4] Παιδεία

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι ``με το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στο Σύνταγμα αναμένεται να κλείσει ο πρώτος γύρος των μαθητικών κινητοποιήσεων. Οι μαθητές προσανατολίζονται σε προσωρινή αναστολή του αγώνα τους ενάντια στη ``μεταρρύθμιση`` Αρσένη, ενώ επί τάπητος τίθενται και προτάσεις για αποχή από τα μαθήματα, καθώς και για κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι ``Ενα, ακόμη, μαθητικό συλλαλητήριο-διαμαρτυρία κατά των Νόμων 2524 και 2640, πραγματοποιούν σήμερα το μεσημέρι οι μαθητές στο Σύνταγμα, ενώ και οι καθηγητές έχουν προγραμματίσει τρίωρη στάση εργασίας προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις, οι επικεφαλής των μαθητών θα συνεδριάσουν το Σαββατοκύριακο, πλην όμως, όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι, τουλάχιστον επί του παρόντος, οι κινητοποιήσεις θα περιορισθούν στο ελάχιστο και όλα τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα. Βεβαίως, τούτο δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα λήγει οριστικά, καθ` όσον η... ``φιλοσοφία`` της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης θα αναγκάσει τους μαθητές να επανέλθουν στις κινητοποιήσεις, επί τα τέλη του τρέχοντος έτους και... έχει ο Θεός για τα επόμενα``.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι ``Ελάχιστα σχολεία εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη, ενώ στις σχολικές μονάδες που άρχισαν να λειτουργούν κανονικά επικρατεί αναβρασμός καθώς διδάσκοντες, γονείς και μαθητές μετρούν τις χαμένες ώρες και μελετούν τους τρόπους αναπλήρωσής τους. Το σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σηματοδοτεί και το τέλος των μαθητικών κινητοποιήσεων, οι οποίες διήρκεσαν επί τρεις μήνες. Στο συλλαλητήριο θα πάρουν μέρος και οι καθηγητές``.

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ``Πανεκπαιδευτική απάντηση στις επιλογές της κυβέρνησης για την παιδεία, αλλά και μήνυμα συνέχισης των αγώνων για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δίνεται σήμερα με το συλλαλητήριο στην Αθήνα, στο οποίο θα συμμετάσχουν μαθητές από διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ συλλαλητήρια διοργανώνονται και σε άλλες περιοχές``.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ``Τα περισσότερα σχολεία άνοιξαν, αλλά η ``τάξη`` στην εκπαιδευτική διαδικασία θα αργήσει να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς. Οι βαθμοί του τετραμήνου δεν έχουν παραδοθεί σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό σχολείων, σε άλλα ξεκινούν τώρα οι εξετάσεις, οι αποφάσεις για τα μέτρα αναπλήρωσης της ύλης δεν έχουν παρθεί και βέβαια σε έστω λίγα σχολεία -περίπου 100- οι καταλήψεις συνεχίζονται``.

    [5] Φορολογική Πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι ``Μετά το νομοσχέδιο για τον ``Αιγιαλό και την Παραλία`` που προβλέπει εκποιήσεις νησίδων σε ιδιώτες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην οποία μετείχε και ο Γ. Δρυς χθες έδωσε το ``πράσινο φως`` για την προώθηση ενός ακόμα νομοσχεδίου εισπρακτικού χαρακτήρα που προβλέπει την εξαγορά αυθαιρέτων κτημάτων του Δημοσίου``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (του Κ. Μήτση) εκτιμά ότι ``ΣΟΚ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να επιταχύνει το χρόνο είσπραξης του χαρατσιού που τυπικά ακούει στο όνομα ``Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας``. Η πίεση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα και γρηγορότερα έσοδα στα Δημόσια Ταμεία, οδήγησε χθες το οικονομικό επιτελείο στην απόφαση να συγχωνεύσει τις ημερομηνίες υποβολής της Δήλωσης ΦΜΑΠ με τη Δήλωση Φόρου Εισοδήματος, η οποία αρχίζει στις 2 Μαρτίου, σέρνοντας έτσι τους ιδιοκτήτες στις ουρές των ταμείων της εφορίας``.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (του Δ. Ρίζου) αναφέρει ότι ``Πρωτοφανές αλαλούμε σε εφορίες και λογιστικά γραφεία, αλλά και απίστευτη ταλαιπωρία σε 1.000.000 επιχειρηματίες, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται τελικά να προκαλέσει η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να υποχρεώσει να υποχρεώσει τους φορολογούμενους αυτούς να βρουν μόνοι τους, μέσα από ένα... χάος 9.600 Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, τους κωδικούς εκείνους που αντιστοιχούν στις δραστηριότητές τους``.

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ ``στο τέλος Φεβρουαρίου ξεκινά ο διάλογος κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησης. Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του έτους και επανέλαβε τη δέσμευση που έχει αναλάβει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι το 2000 είναι έτος μείωσης της έμμεσης φορολογίας``.

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 5 February 1999 - 16:24:19 UTC