Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 99-02-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/02/1999


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Παιδεία
  • [3] ΠΑΣΟΚ
  • [4] Χρηματιστήριο
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τα εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ, το Κυπριακό και η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νοθεία απο Σημίτη. 20.000 ψεύτικες εγγραφές. Ενσταση απο "προεδρικούς" και ανθρώπους του Ακη. Οι "εκσυγχρονιστές" καταγγέλλουν ΚΥΠατζίδικες μεθόδους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δικαστές δικάζουν τον..προεδρό τους. Στο σκαμνί ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας απο την Ολομέλεια. Για κομματισμό και φαυλότητα ο κ. Μποτόπουλος.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Βέτο και για Κρήτη. Αποκλειστικό: με τελεσίγραφο Αγκυρας σε Κλίντον για τους S-300. Αιτία πολέμου, γράφουν στον πλανητάρχη οι Τούρκοι, ενώ στην Αθήνα "τρώγονται" Ακης, Πάγκαλος και "Ψηλός" για τους πυραύλους.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Υπερκομματικό δείγμα γραφής απο Αβραμόπουλο. Το "άνοιγμα" του δημάρχου βρίσκει απήχηση στις παρατάξεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γυρίζει ο Σουφλιάς στη ΝΔ. Σε καλό δρόμο οι προσπάθειες. Μετά το Πάσχα η αναγγελία της επανένταξης. Αυτόματα πάλι στο κόμμα οι 3.

    Η ΑΥΓΗ: Η κρίση στα θρανία. Μάθημα αδιαλλαξίας απο τον Γ. Αρσένη. Ο υπουργός Παιδείας εκμεταλλευόμενος την ύφεση των κινητοποιήσεων διακόπτει τον διάλογο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ηφαίστειο η Ολυμπιακή. Με απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας απειλούν οι εργαζόμενοι.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ξεπουλάνε την Ολυμπιακή κάτω απο το τραπέζι. Καταγγελίες βουλευτών όλων των κομμάτων.

    ΕΘΝΟΣ: Επιτέλους φώς. Μετά απο 47 ημέρες τα σχολεία ανοίγουν. Οι βαθιές πληγές που αφήνει πίσω της η κρίση. Πώς θα καλυφθούν οι χαμένες ώρες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενώ όλα έδειχναν οτι η μάχη ήταν χαμένη, ο Γερ. Αρσένης... Κέρδισε τραβώντας απο..τριάντα ένα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εγραψαν και νεκρούς. Ανω-κάτω το ΠΑΣΟΚ απο τα 20.000 μέλη -"μαϊμού". Τρομακτικές καταγγελίες απο τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ενόψει 5ου συνεδρίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ερχονται ΙΧ με υγραέριο. Με υπουργική απόφαση η Ελλάδα εναρμονίζεται με την Ευρώπη. Φρένο στους καταλύτες-"μαϊμού" που έχουν κατακλύσει την αγορά. Μοτοσικλέτες: τέρμα στην κυκλοφορία μεταχειρισμένων απο τρίτες χώρες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επιχαίρει ο κ. Αρσένης αλλά... Επίλογος ή πρόλογος; Αν δεν κάνει τώρα γενναία βήματα, του χρόνου θα έχουμε νέα έκρηξη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αλμα της Πίστεως. Κέρδη 90 δις-Δωρεάν μετοχές μία στη μία. Κοσμογονία στη Σοφοκλέους-1 εκατ. Ελληνες στη δίνη του Χρηματιστηρίου. Πρόβλεψη: χωρίς εμπόδιο στις 4.000 ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ.

    ΕΣΤΙΑ: Κέρδη 88,5% εντός τετραμήνου. Η "απογείωσις" του Γενικού Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέος σεισμός στα Βαλκάνια. Η άνωθεν "λύση" στο Κόσοβο διαταράσσει τις υφιστάμενες ισορροπίες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τελεσίγραφο Αρσένη προς καταληψίες. Παραμένουν ως έχουν οι εξετάσεις στην Β'Λυκείου-χάνουν τη χρονιά οι μαθητές των σχολείων που συνεχίζουν τον "ανένδοτο".

    ΤΑ ΝΕΑ: Τελεσίγραφο Αρσένη για τη σχολική χρονιά. Εως τις 10 Φεβρουαρίου πρέπει να δοθούν οι βαθμοί.

    ΝΙΚΗ: Εξετάσεις δίνει η ΕΕ στην Τουρκία. Το "φάντασμα" του Οτσαλάν πάνω απο την Ευρώπη. Θρίαμβος της υποκρισίας και του κυνισμού για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αδύνατη η εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Μακριά η κυβέρνηση απο τα αιτήματα και τις ανάγκες της νεολαίας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πέθαναν 105 παιδιά στο "Ιπποκράτειο". Κύρια αιτία των θανάτων στα νεογνά η σηψαιμία-Θερίζουν οι λοιμώξεις στα νοσοκομεία.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Διεκδικεί 350 δις η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΔΕΘ: στο κενό ο νέος νόμος. Κατά: ΝΔ, ΣΥΝ, ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Παπαθεμελής, Καστανίδης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μαθήματα Σάββατα και αργίες. Απο τις 10 Φεβρουαρίου θα τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα. Προβλέπονται περικοπές των διακοπών του Πάσχα και εκδρομών.

    [2] Παιδεία

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "οι καταλήψεις των σχολείων τελειώνουν, αλλά τώρα αρχίζει η σκληρή προσπάθεια να καλυφθούν τα τεράστια διδακτικά κενά και να επουλωθούν τα τραύματα, που άφησε στην εκπαιδευτική κοινότητα η σκληρή σύγκρουση. Τα σύννεφα, που έχουν συσσωρευθεί πάνω απο το ευαίσθητο οικοδόμημα της Παιδείας διαλύονται και επιτέλους οι αχτίδες φωτός ξαναφαίνονται. Αλλά η δημόσια εκπαίδδευσης πολύ δύσκολα θα ξανακερδίσει οτι έχασε".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "πλήρη αδυναμία να αντιληφθεί οτι η πληγή στην παιδεία είναι ανοικτή, με ή χωρίς καταλήψεις, έδειξε χθές ο Γ. Αρσένης. Ο υπουργός Παιδείας εκμεταλλευόμενος την ύφεση που παρουσιάζουν οι μαθητικές κινητοποιήσεις αλλά και την αμηχανία της ΟΛΜΕ πέρασε στην αντεπίθεση και επανήλθε στη γραμμή της αδιαλλαξίας. Καμία συζήτηση πλέον για το εξεταστικό της Β Λυκείου, δήλωσε ο Γ. Αρσένης και έκλεισε ξανά την πόρτα του διαλόγου".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "πολιτικά αναβαθμισμένος και με οτν αέρα του νικητή, ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης οριστικοποίησε τις αλλαγές στο εξεταστική της Β'Λυκείου και ζήτησε απο τους μαθητές (συμπεριλαμβανομένων και των καταληψιών ) να προτείνουν τρόπους για την κάλυψη των χαμένων ωρών διδασκαλίας, χωρίς να ανακοινώσει ο ίδιος μέτρα και χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία γαι τα σχολεία που έχουν υπερβεί την "κόκκινη γραμμή" των απουσιών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "επί μακρόν, όλα τα προγνωστικά συνέκλιναν στην ήττα του. Πολιτική και προσωπική. Τα "κάτσε καλά Γεράσιμε" έδιναν κι έπαιρναν καθημερινά. Ολοι ανέμεναν απλώς την ώρα και την στιγμή της "εκτέλεσης". Και όμως!..τα πράγματα αποδεικνύουν οτι ακόμη και τα πιο "σίγουρα " προγνωστικά, στην πορεία των πραγμάτων, διαψεύδονται. Εν προκειμένω, ο κ. Αρσένης κέρδισε. Θα έλεγε κανείς το "τράβηξε απο 31" και όμως είναι ο νικητής. Τα "μέτωπα" του αντιπαρατεθιμένου στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, εκπαιδευτικού κόσμου, ένα προς ένα πέφτουν. Και με ελάχιστες υποχωρήσεις ο κ. Αρσένης αναδεικνύεται τελικός νικητής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "θα είναι λάθος να εκτιμηθεί οτι με τη μείωσωη του αριθμού των καταλήψεων και τον περιορισμό των μαθητικών κινητοποιήσεων έχει λυθεί οριστικά το πρόβλημα εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Δεν λύθηκε απολύτως τίποτε. Το πρόβλημα παραμένει ανοιχτό, γιατί η μεταρρύθμιση είαν ατελής και έπρεπε να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στα επίμαχα σημεία, που προκάλεσαν την αναταραχή και τις αντιδράσεις. Θα έπρεπε τώρα να επιδείξει γενναιότητα ο υπουργός Παιδείας κ. Γεράσιμος Αρσένης και να κάνει τις αλλαγές εκείνες που επεξεργαζόταν όταν συζητούσε με τους καθηγητές και τους μαθητές".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται οτι "τελεσίγραφο σε μαθητές και καθηγητές απηύθυνε χθές ο υπουργός Παιδείας κ. Γερ. Αρσένης, θέτοντας προθεσμία έως τις 10 Φεβρουαρίου, μέσα στην οποία θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, να βρεθούν τρόποι αναπλήρωσης των χαμένων μαθημάτων ανα σχολείο και να κατατεθούν οι βαθμοί για το πρώτο τετράμηνο".

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Τελεσίγραφο Αρσένη προς καταληψίες" τονίζει οτι "ο υπουργός κατηγόρησε την ΟΛΜΕ για απουσία προτάσεων και υπογράμμισε οτι"σε όποια σχολεία υπάρχει πρόβλημα θα συνεννοηθούν οι καθηγητές, οι μαθητές και οι γονείς το πώς θα αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες". Για όσα σχολεία συνεχίσουν τις καταλήψεις, ο κ. Αρσένης είπε πως δεν υπάρχει πολύς χρόνος για κλειστά σχολεία και μοιραία θα χάσουν τη χρονιά"

    [3] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "την αναβολή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν χθές επισήμως με ενστάσεις τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κυβερνώντος κόμματος τα μέλη της ΚΕ Γ. Παναγιωτακόπουλος και Τόνια Αντωνίου θέτοντας ζητήματα εγκυρότητας, με το αιτιολογικό οτι δεν τηρήθηκε το καταστατικό και οτι επιχειρείται νόθευσή του με "εγγραφές-μαϊμού νέων μελών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η σύγκρουση μεταξύ "εκσυγχρονιστών" και "εσωκοματικής αντιπολιτευσης" που εκδηλώνεται με "χτυπήματα κάτω απο τη ζώνη" και ανταλλαγή βαρύτατων χαρακτηρισμών".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, τον Μάρτιο, οι "στρατιές", οι "στρατηγοί" οι κάθε είδους κομματικοί αξιωματικοί, οι ομάδες και οι υποομάδες τάσσονται σε "θέση μάχης", έτοιμοι για την τελική "επίθεση". Ολοι μιλούν για το Συνέδριο ενότητας και συνοχής" αλλά ελάχιστοι το εννοούν στην πράξη. Ο ένας καταγγέλει τον άλλο, η αντικαταγγελία ενίοτε είναι χλιαρή και οι διαδικασίες χαρακτηρίζονται διάτρητες".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "έντονο χαρακτήρα παίρνουν οι πολιτικές αλλά και οι αριθμητικές διαμάχες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου του Μαρτίου. Οι εντάσεις των τελευταίων ημερών συνεχίστηκαν και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κινήματος, όταν στα χέρια των μελών της έφτασε έγγραφη καταγγελία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου και της Τόνιας Αντωνίου".

    [4] Χρηματιστήριο

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "διαστάσεις επενδυτικής "υστερίας" έχει πάρει το μαζικό ενδιαφέρον για μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. Η τεράστια ζήτηση εκτίναξε και πάλι στα ύψη την τιμή διαπραγμάτευσης και έγινε η ουσιαστική αιτία για να ανέβει ακόμη περισσότερο ο γενικός δείκτης, ο οποίος για άλλη μια φορά δημιούργησε ένα καινούργιο ιστορικό ρεκόρ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "ημέρες ευφορίας ζούν ένα εκατομμύριο Ελληνες που έχουν επενδύσει σε μετοχές της Σοφοκλέους, καθώς συνεχίζεται η ανοδική πορεία του γενικού δείκτη, που σημείωσε χθές νέο ρεκόρ. Μετά τα αλλεπάλληλα limit-up της Εθνικής, στη μετοχή της οποίας σημειώθηκαν χθές συναλλαγές ύψους 45 δις δρχ πρωταγωνίστρια αναδεικνύεται τώρα μια ιδιωτική πολυμετοχική τράπεζα, η Πίστεως, η οποία ανακοίνωσε κέρδη 90 δις δρχ για το 1998 και τη διανομή μίας στη μία δωρεάν μετοχής".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "αν μοναδικός στόχος της πολιτικής της κυβερνήσεως ήταν η άνοδος των τιμών στο Χρηματιστήριο, θα της άξιζαν πράγματι συγχαρητήρια. Μέσα σε λιγώτερο απο τέσσερις μήνες, ο Γενικός Δείκτης Τιμών αυξήθηκε κατά ποσοστό 88,5%. Απο τις 1.739 μονάδες που ήταν την 12η Οκτωβρίου 1998, έκλεισε χθές στις 3.278 μονάδες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "είναι φθηνές ή ακριβές οι μετοχές της Σοφοκλέους; Και ποιό είναι το μέτρο σύγκρισης; Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν εντόνως πλέον όλους τους παράγοντες της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ και την υψηλή κεφαλαιοποίηση που έχουν διαμορφώσει οι μετοχικές αξίες".

    [5] Κυπριακό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "η διάσταση απόψεων που επικρατεί ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη ήταν και πάλι εμφανής στη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 μπορεί να μην έχουν εγκαταστασθεί, αλλά και ανενεργοί πλήττουν το κυβερνητικό στρατόπεδο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "με πόλεμο απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα εάν εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 στην Κρήτη και στέλνει τελεσίγραφο προς την Ουάσιγκτον ζητώντας την παρέμβαση του προέδρου Κλίντον, ώστε να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση να κάνει ακόμη μια υποχώρηση. Η νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων, που αποτελεί επέμβαση στα εθνικά ζητήματα της χώρας και στον τρόπο εξοπλισμού της, έρχεται την ίδια στιγμή που η πολιτική ηγεσία "τσακώνεται" για το είδος των εξοπλισμών και διαφωνεί, εκ του ασφαλούς και εκ των υστέρων, για τη μοίρα των S-300".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει οτι "ο απόηχος των S-300 φέρνει αντιμέτωπους τους Α. Τσοχατζόπουλο και Θ. Πάγκαλο και τον Κ. Μητσοτάκη αρωγό του υπουργού εξωτερικών. Η πάγια θέση του Α. Τσοχατζόπουλου περί της ορθότητας της παραγγελίας των S-300 έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προ ημερών στη Βουλή δημόσια ομολογία του Θ. Πάγκαλου οτι η επιλογή αυτή ήταν λάθος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "τα πρώτα ανταλλάγματα για την υποχώρηση στο θέμα των S-300 θέλει να εξασφαλίσει εντός των επόμενων ημερών η κυπριακή κυβέρνηση και για το λόγο αυτό αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον μεταξύ της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και του κ. Γιάννη Κασσουλίδη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "την εμμονή του στο δόγμα περί ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας -Κύπρου και στην κάλυψη του κενού που άφησε η μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 απο άλλα οπλικά συστήματα, εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος κατά τη συνεδράι της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής που ασχολήθηκε με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα και κυρίως με το τμήμα που αφορά το νέο μαχητικό"

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Πτώση "σταθμός" του επιτοκίου στα έντοκα".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εξι "ατμομηχανές. Το 50% της χρηματιστηριακής αξίας της Σοφοκλέους συγκεντρώνουν έξι μόνο εταιρίες".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συρροή υπέρ... Εθνικής Πίστεως. 148 δις δρχ οι συναλλαγές στη Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σημάδια κόπωσης στη χρηματιστηριακή αγορά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αντεπίθεση της Πίστεως με split και μέρισμα 800 δρχ. "

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 3 February 1999 - 8:36:30 UTC