Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-12-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/12/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] ΚΥΣΕΑ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το Κυπριακό, η οικονομική πολιτική και η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κοριοί στα κινητά. Ομολογία στη Βουλή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πορνείο μέσα σε Πανεπιστήμιο! Καθηγήτρια παρέδιδε μαθήματα σέξ. 5.000 η ταρίφα για τους φοιτητές. 10.000 για εξωσχολικούς.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μπάλα οι εξοπλισμοί. Τρικλοποδιά Κόκκαλη... ντρίμπλα Ακη.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Τζόγος 1 τρις με τα ομόλογα. Τετραπλάσια προσφορά-ρεκόρ για τα δεκαετή. Πέφτουν οι καταθέσεις, στάσιμη η Σοφοκλέους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σκάνδαλο με τις διοικήσεις των προβληματικών. "Συγχωροχάρτι" με κυβερνητική απόφαση. Διαγράφουν χρέη 665 δις. Παραγράφουν ποινικά αδικήματα. Κλείνουν βιβλία για την εφορία.

    Η ΑΥΓΗ: Η Παιδεία "παιδεύει" το ΠΑΣΟΚ. Νέα συνάντηση χθές Σημίτη-Αρσένη. Ενταση στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης προκαλεί η παρατεινόμενη κρίση στον χώρο της εκπαίδευσης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κοριοί στα δίκτυα ΟΤΕ-Κινητών. Αποκαλύψεις-σόκ στην επιτροπή της Βουλής.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Καρτέλ "τρώει" τα έργα. Σε ισχύ μυστική συμφωνία μεγαλοεργολάβων.

    ΕΘΝΟΣ: Εκτός ελέγχου. Ξεπέρασαν τις 2.000 οι καταλήψεις σ'όλη τη χώρα. Ενώ οι καθηγητές περιμένουν τον Αρσένη για διάλογο. Στο φούλ τα φροντιστήρια υποκαθιστούν τα Λύκεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δημόσια σφαλιάρα των ΗΠΑ για τους S-300. Μετά τις..ιδιωτικές "μουλωχτές" των Χόλμπρουκ-Μίλλερ. Ωμός εκβιασμός: "Διαλέξτε πυραύλους ή ένταση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εστησαν στο ραντεβού τους εργατοπατέρες οι εργαζόμενοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ελεύθερες προσλήψεις στους νέους δήμους. Με τροπολογία Παπαδόπουλου που κατατέθηκε στη Βουλή. Εξαιρούνται του νόμου Πεπονή. Ποιές ειδικότητες αφορά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 58 τρόποι ν'αμαρτήσουμε... Μεσαιωνικός κατάλογος για νέους απο κατηχητές του Χριστόδουλου. "Αμαρτάνουμε με χέρια, πόδια, αυτιά, γλώσσα... ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αναδίπλωση Αρσένη ζήτησε επειγόντως ο Σημίτης. "Καυτή" συνομιλία σαράντα λεπτών χθές στο Μαξίμου. "Μάκη, κάνε διάλογο με τους μαθητές" του είπε ο πρωθυπουργός.

    ΕΣΤΙΑ: Προσφυγές για τα πτυχία. Τεράστιο θέμα η μη αναγνώρισις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα θεαματική πτώση των επιτοκίων. Σε ευρωπαϊκή τροχιά με 7% τα 10ετή ομόλογα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τι αλλάζει στο φορολογικό σύστημα. Αντικειμενικά κριτήρια και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας στο τραπέζι του διαλόγου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επειγόντως αναζητείται... διάλογος. Παρέμβαση και του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

    ΝΙΚΗ: Αγκάθι η αναλογική. Απάντηση ΠΑΣΟΚ στις προτάσεις Κωνσταντόπουλου. Δημ. Ρέππας: δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεγάλοι αγώνες έρχονται απο εργάτες-αγρότες-νεολαία. Πλημμύρισαν οι δρόμοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, όλης της χώρας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αλυσίδες για την Παιδεία. Εκπαιδευτικός-πατέρας μαθήτριας αλυσοδέθηκε διαμαρτυρόμενος για τις καταλήψεις.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Για... δέσιμο η παιδεία.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τελειώνουν το '99 τα φορο-κριτήρια. Θεαματικές αλλαγές στη φορολογία ως τα τέλη Μαρτίου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επί τάπητος το φορολογικό σύστημα. Μεταρρυθμίσεις για φορολογούμενους και επιχειρήσεις το 1999.

    [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "καυτή" συνομιλία διάρκειας 40 λεπτών είχαν χθές εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου πρωθυπουργός και υπ. Παιδείας σε μια προσπάθεια να βρεθούν τρόποι για την αποκλιμάκωση της έντασης στο χώρο της Παιδείας. Ανήσυχος απο τις συνεχιζόμενες μαθητικές κινητοποιήσεις, ο κ. Σημίτης ζήτησε απο τον κ. Αρσένη να προχωρήσει αμέσως σε διάλογο με τους μαθητές και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις και υποχωρήσεις, όπου χρειάζεται, χωρίς όμως να αλλοιωθεί η ουσία της μεταρρύθμισης".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "οι διαστάσεις, που οι μαθητικές κινητοποιήσεις έχουν προσλάβει, θέτουν εκτός ελέγχου το "εκπαιδευτικό". Ηδη περισσότερα απο 2.000 Λύκεια και Γυμνάσια βρίσκονται υπο κατάληψη. Για την ερχόμενη Παρασκευή προγραμματίζονται νέοι αποκλεισμοί οδικών κόμβων. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις δασκάλων και καθηγητών περιμένουν τον υπουργό Παιδείας για το διάλογο. Τα φροντιστήρια ακμάζουν και υποκαθιστούν τα Λύκεια".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "τα ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η συνεχιζόμενη κρίση στην παιδεία επαναφέρουνστο προσκήνιο τις εσωτερικές αντιθέσεις του κυβερνώντος κόμματος. Με αφορμή τη χθεσινή, δεύτερη σε διάστημα λίγων ημερών, συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας και την προσπάθεια να κρατηθεί μυστικό το περιεχόμενο της συζήτησης ο Γερ. Αρσένης βρέθηκε στο "στόχαστρο". Σύμφωνα με πληροφορίες στον υπουργό Παιδείας υποδείχθηκε να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε μέχρι τις γιορτές να έχει εκτονωθεί η ένταση".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "με ένα μεγάλο και μαχητικό μπλόκ, πετροπόλεμο και καταλήψεις οδοστρωμάτων, έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ οι μαθητές και οι λοιποί φορείς του εκπαιδευτικού συνδικαλιστικού χώρου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "θέμα χρόνου είναι πλέον για την κυβέρνηση οι διορθωτικές κινήσεις στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Χθές, ο πρωθυπουργός είχε νέα συνάντηση με τον κ. Αρσένη σε μια προσπάθεια να δοθεί άμεση λύση και να εκτονωθεί η κατάσταση στην Παιδεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να εντείνει τις προσπάθειες ενημέρωσης ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση πριν τις γιορτές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) τονίζει οτι "το μεγάλο "ΟΧΙ" στην κυβερνητική πολιτική και στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Αρσένη έδωσαν χθές πάνω απο 5.000 μαθητές και φοιτητές, που πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας συμμετέχουντας στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Οι διαδηλώσεις των μαθητών σημαδεύτηκαν και πάλι απο επεισόδια, βόμβες μολότοφ και πετροπόλεμο μεταξύ αστυνομικών και ομάδων κουκουλοφόρων, με αποτέλεσμα πολλές υλικές ζημιές".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "τα σενάρια περί "διορθωτικών κινήσεων", οι -διαφόρων αποχρώσεων- "προξενήτρες" που προσπαθούν να "μεσολαβήσουν" ανάμεσα στην κυβέρνηση και το εκπαιδευτικό κίνημα με προτάσεις εκτόνωσης δεν έπιασαν στους μαθητές που ακόμα πιο δυναμικά ακόμα πιο μαχητικά, διαδήλωσαν χτές οτι "τίποτα δεν τους σταματά".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "απειλές και εκβιασμόυς σε βάρος της κυπριακής κυβέρνηση περιελάμβανε η επόμενη μέρα της επίσκεψης του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Αθήνα. Μετά τις συνομιλίες τους με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιέζουν δημοσίως πλέον τη Λευκωσία να ματαιώσει την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 επισημαίνοντας τους κινδύνους απο τις αντιδράσεις της Αγκυρας, η οποία παραμένει όχι μόνο στο απυρόβλητο, αλλά κυριολεκτικά υπο την προστασία της Ουάσιγκτον".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι "ένας δημόσιος και ωμός εκβιασμός πλέον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δια στόματος του πρεσβευτού τους στην Αγκυρα Μάρκ Πάρις ήρθε να εξοντώσει την πολλαπλώς αμήχανη Αθήνα, ένα μόλις 24ωρο μετά την εκδήλωση των κακών, κυριολεκτικώς, προθέσεων εκ μέρους των κκ Χόλμπρουκ και Μίλερ. Η εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο θα επιδεινώσει δραματικά την ένταση στη Μεγαλόνησο απειλούν ορθά κοφτά, οι ΗΠΑ που επίσης δια του Μ. Πάρις δίνουν ανάγλυφα το στίγμα της αποστολής των δύο Αξιωματούχους τους στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οτι "δεν είναι απλώς προφανές αλλά έκδηλο, σχεδόν αυτό... πώς η υπόθεση της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο..και πως οι αρχικές διακηρύξεις-Αθήνας και Λευκωσίας- μοιάζουν πλέον πολύ μακρινές και ασφαλώς μετέωρες".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "νέα ευθεία απειλή -προειδοποίηση εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της Λευκωσίας και προσωπικά κατά του προέδρου Κληρίδη για τους S-300. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, στο πλαίσιο των απαράδεκτων πιέσεων των ΗΠΑ, προειδοποίησε ανοικτά την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διαβουλεύσεις, οτι η εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο "θα επιδεινώσει δραματικά" την ένταση στο νησί".

    [4] Οικονομική πολιτική

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "ελκυστικό πεδίο για κερδοσκοπικά παιχνίδια προσφέρουν τα υψηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, όπως απέδειξε η χθεσινή δημοπρασία. Η προσφορά ξεπέρασε κατά περίπου τέσσερις φορές την αξία των τίτλων και άγγιξε το 1 τρις 13 εκατομμύρια δραχμές ποσόν που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Η ελληνική αγορά ομολόγων έχει τις υψηλότερες αποδόσεις στην ΕΕ δημιουργεί σημαντικές κεφαλαιακές υπεραξίες και έχιε καταστεί η ελκυστικότερη μεταξύ των αναδυόμενων αγορών της Γηραιάς Ηπείρου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "εντυπωσιακή κάμψη σημείωσαν τα επιτόκαι των μακροχρόνιων ομολόγων, δεκαετούς διάρκειας, κατά τη χθεσινή τελευταία δημοπρασία του 1998 και διαμορφώθηκαν σε ποσοστό 7,19% απο 7,85% της προηγούμενης έκδοσης, στέλνοντας το μήνυμα οτι κινούνται πλέον σε ευρωπαϊκή τροχιά. Η εξέλιξη αυτή προδικάζει κατά τον κ. Χριστοδουλάκη, την ταχεία πτώση του πληθωρισμού και των επιτοκίων στους πρώτους μήνε ςτου 1999 και υποδηλώνει την πεποίθηση των αγορών οτι η ελληνική οικονομία κινείται σταθερά πια προς την ΟΝΕ".

    Η ΝΙΚΗ στο σχόλιό της γράφει μεταξύ άλλων οτι "αύριο αρχίζει στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του '99 που αποτελεί και το κορυφαίο οικονομικό γεγονός εκάστου έτους. Παρά το οτι ο περισσότερος κόσμος δεν αντιλαμβάνεται την έκταση της σημασίας του κι ίσως δεν δώσει την πρέπουσα προσοχή στη συζήτησή του, εντούτοις επηρεάζει την καθημερινή ζωή όλων μας είτε άμεσα είτε έμμεσα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "η επικείμενη για την Πέμπτη έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 1999, αποτελεί την αφορμή για έναν ακόμα "πονοκέφαλο" της κυβέρνησης. Κυρίως επειδή το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει οτι η σχετική συζήτηση για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνσηης -που ήδη έχιε αμφισβητηθεί και εκ των έσω- πραγματοποιείται σε μια κάθε άλλο παρά ευνοϊκή για το ΠΑΣΟΚ συγκυρία"

    [5] ΚΥΣΕΑ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "το δέυτερο μεγάλο κονδύλιο ύψους 570 εκατομμυρίων δολαρίων του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων διετέθη χθές με την επιλογή απο το ΚΥΣΕΑ του αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης (ιπτάμενο ραντάρ) της σουηδικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών ERICSSON".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "απο μια... διαβολική σύμπτωση ο επιχειρηματίας κ. Σ. Κόκκαλης αποτέλεσε το επίκεντρο των εξελίξεων μέσα σε δύο ημέρες, τόσο στον αθλητικό τομέα -με την απόφαση αναίρεσης των τριών βαθμών που έχασε ο δικέφαλος του βορρά μετά το μηδενισμό του στον αγώνα με τον Ολυμπιακό - όσο και στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ (αφού μετείχε στη διεκδίκηση του πακέτου των 600 δις δολ για τα "ιπτάμενα ραντάρ")".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "τέσσερα ιπτάμενα ηλεκτρονικά "μάτια", θα παρακολουθούν άγρυπνα σε λίγα χρόνια νύχτα και μέρα ολόκληρη την ελληνική επικράτεια (και όχι μόνο... ) ενισχύοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την αμυντική ικανότητα της χώρας μας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "το ΚΥΣΕΑ, που συνήλθε χθές υπο την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Σημίτη ενέκρινε την προμήθεια τεσσάρων ιπτάμενων ραντάρ συνολικού κόστους 575 εκατομμυρίων δολαρίων. Συνεζήτησε επίσης την αγορά των νέων μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και του μέσου μεταφορικού αεροσκάφους που θα αντικαταστήση το C-130. Η τελική απόφασις για την προμήθεια αυτή θα ληφθή στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι "ένα απο τα καλύτερα σχεδιασμένα συστήματα εναέριου ραντάρ, που όταν υλοποιηθεί θα δώσει αρκετά πλεονεκτήματα στην άμυνα της χώρας, επέλεξε χθές το ΚΥΣΕΑ, ενώ στην ίδια περίπου λογική, δηλαδή στο πλεόν άρτιο, φαίνεται οτι θα κινηθεί και η προμήθεια για το νέο μαχητικό αεροσκάφος".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Επενδυτικό "αμόκ" για τα ελληνικά ομόλογα".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Υπαναχώρηση απο Δρύ. Διαφοροποιείται η θέση του για τα αντικειμενικά κριτήρια".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Βήμα προς την ΟΝΕ η χθεσινή δημοπρασία. Προσφορά 1 τρις για ομόλογα με επιτόκιο 7,19% ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Απο Γενάρη αναμένεται η "άνοιξη" στη Σοφοκλέους".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Με θεαματική επιτυχία το τέστ των δεκαετών ομολόγων".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 16 December 1998 - 10:22:57 UTC