Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-12-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/12/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το Κυπριακό και οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νερό στον... καφέ του Αρσένη. Ρέππας: ανοιχτοί σε διορθωτικές προτάσεις. ΝΔ: αναστολή μέτρων και διάλογος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νέο κόμμα γίνεται η Ν. Δημοκρατία. Τι σχεδιάζει ο Κώστας Καραμανλής. Ντόρα: πρέπει να γίνουν αλλαγές. Σπηλιωτόπουλος: η παράταξη δεν είναι νεκροταφείο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τέρμα τα γκάζια. Οι 16άρηδες σπριντάρουν. Το μέλλον ανήκει στη νέα γενιά.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Η ανεργία πλήττει πλέον γιατρούς και δικηγόρους. Μετά τις γυναίκες και τους νέους, τα "ευγενή" επαγγέλματα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πρόωρη συνταξιοδότηση για χιλιάδες μισθωτούς σε ιδιωτικό τομέα και δημόσιο. Εισηγήσεις-φωτιά του πρωθυπουργού για την "κοινωνία της πληροφορίας". Εκτός εργασίας όσοι δεν ενταχθούν στη νέα τεχνολογία.

    Η ΑΥΓΗ: Νίκος Κωνσταντόπουλος: Ωρα ν'αλλάξουμε σελίδα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αχόρταγα τα διαπλεκόμενα. Θέλουν τώρα να φάνε και τον Κώστα Σημίτη. Εκδότες-εργολάβοι-μεσάζοντες και αεριτζήδες ονειρεύονται νέα Καραμανλική οκταετία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κλειστόν λόγω Σημίτη. Δεν λειτουργεί τίποτα. Η χώρα κατέβασε ρολά. Απεργούν: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, δημ. υπηρεσίες, τράπεζες, ΔΕΚΟ, δήμοι, αεροδρόμια-λιμάνια, συγκοινωνίες, μαθητές-καθηγητές κ.α.

    ΕΘΝΟΣ: 3.842 θέσεις για 11 υπουργεία. "Πράσινο φώς" απο το Υπουργικό Συμβούλιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με τρείς χωριστές συγκεντρώσεις η σημερινή απεργία-παρωδία και... Τρία πουλάκια κάθονταν και πλέκανε πουλόβερ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αποφασίζουν για Κόκκαλη στο ΚΥΣΕΑ. Ετοιμάζονται να του δώσουν και τα ιπτάμενα ραντάρ αξίας 150 δις δραχμών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Που τρέχουν οι προθεσμίες για προσλήψεις. Τα δικαιολογητικά και οι προϋποθέσεις για υπουργεία, ΓΕΝ, νοσοκομεία, ΤΕΒΕ, ΥΠΑ, COSMOTE, ΟΑΕΔ και Τράπεζες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βόμβα στη μεταρρύθμιση. Κατηγορώ εκ των έσω, απο τον διευθυντή Μ. Εκπαίδευσης.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στον αέρα οι ρυθμίσεις χιλιάδων αγροτικών χρεών. Θρίλερ χθές στις Βρυξέλλες με πιέσεις σε Ανωμερίτη. Τέλος στο ισχύον καθεστώς απαιτούν οι 14 υπουργοί Γεωργίας.

    ΕΣΤΙΑ: Τα πάντα υπο κατάληψιν! Ετσι βαδίζομε στη νέα χιλιετία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ψυχολογία δευτέρου κόμματος στο ΠΑΣΟΚ. Συζητήσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στις Συμπληγάδες των απεργιών η κυβέρνηση. "Λουκέτο" σε ΔΕΚΟ, δημόσιες υπηρεσίες και μέσα μεταφοράς.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τηλε-διάλογος Αρσένη-μαθητών για αλλαγές. Ολόκληρη η χθεσινή συζήτηση.

    ΝΙΚΗ: Μαθητικά εμ-φράγματα. Εκτόνωση της κρίσης επιδιώκει η κυβέρνηση. Αναζητείται παράθυρο στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ταξικά μπροστά κόντρα σε ΟΝΕ-κυβέρνηση-διεφθαρμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. 24ωρη πανελλαδική απεργία και αγωνιστικές συγκεντρώσεις.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Απόγνωση στην αγορά παρά τις προσφορές. Στο 13ο μισθό οι ελπίδες για ανάκαμψη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Νέα εποχή για τη ΔΕΘ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ασφυξία φέρνουν σήμερα οι απεργοί. Προσέξτε το απεργιακό δελτίο: επηρεάζει ζωή και κίνηση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στον αστερισμό των καταλήψεων. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις 10 μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

    [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "το ενδεχόμενο αλλαγών, σε καθοριστικές λεπτομέρειες, στο πεδίο εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, υποσχέθηκε να εξετάσει ο υπουργός Παιδείας κ. Γερ. Αρσένης στον πρώτο τηλε-διάλογο που είχε χθές με μαθητές απο Λύκεια της Παιανίας και της Θεσσαλονίκης. Πρώτα σημεία η μείωση των ωρών στα Θρησκευτικά και ο τρόπος αξιολόγησης στα μονόωρα μαθήματα και τα μαθήματα επιλογής".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "στους δρόμους βγαίνουν σήμερα και πάλι οι μαθητές με συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα, αγωνιζόμενοι για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων και διεκδικώντας ουσιαστική μόρφωση. Κι ενώ ο κυβερνητικός μηχανισμός επιχειρεί την αξιοποίηση κάθε μέσου που διαθέτει, για να κάμψει το κίνημα της παιδείας, οι μαητές δηλώνουν πως θα συνεχίζουν ενωμένεοι και αποφασισμένοι και μετά τις γιορτές και προγραμματίζουν μαθητικά μπλόκα την Παρασκευή, 18 του Δεκέμβρη σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και νέα πανελλαδική συνάντηση των Συντονιστικών Αγώνα στις 20 του Δεκέμβρη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "σε εξαιρετικά δυσχερή θέση περιέρχονται πλέον η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας πρσωπικά, καθώς απο την πλευρά των μαθητών καιτ ων εκπαιδυετικών δεν διαφαίνεται διάθεση εκτόνωσης των αντιδράσεών τους απέναντι στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "η Ελλάς τελεί υπο κατάληψιν. Οχι απο ξένους κατακτητές, αλλά απο τον ίδο το λαό της. Πρωτοστατεί η νεολαία. Τα παιδιά που δεν δέχονται την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τα παιδιά που αντιδούν στην δοκιμασία των συνεχών εξετάσεων και σε κάθε μορφής αξιολόγηση. Τα παιδιά που καταλαμβάνουν τά πάντα. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους δρόμους... ".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ σημειώνει οτι "αφού χρησιμοποίησε τον όρο "υποκιντές" για να τους χαρακτηρίσει και αφού τους "χρέωσε" την "εσκεμμένη παραπληροφόρηση" των μαθητών, ανακάλυψε τον ήπιο λόγο και την ανάγκη μιας πιο ισορροπημένης "ανταλλαγής απόψεων" μαζί τους. Ο λόγος για τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη, ο οποίος εν αναμονή του σημερινού συλλαλητηρίου και μπροστά στο αδιέξοδο των καταλήψεων, είδε με άλλο "μάτι" τους καθηγητές".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται οτι "τη λήψη διορθρωτικών μέτρων που θα συμβάλουν στην εκτόνωση της κρίσης, μελετά η κυβέρνηση, η οποία, πάντως, παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της να ολοκληρώσει την ουσία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που σηματοδοτούν οι αλλαγές που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Απο την πλευρά τους, οι μαθητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, έχοντας τη συμπαράσταση ολόκληρης της αντιπολίτευσης στο αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά όχι και στις μεθόδους που χρησιμοποιούν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "βόμβα" κατά της μεταρρύθμισης Αρσένη απο τα ίδια τα σπλάχνα του υπουργείου Παιδείας. Ο άνθρωπος που κατά τεκμήριο δικαιούται να έχει τον πρώτο λόγο στα πράγματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο διευθυντής της αντίστοιχης Διεύθυνσης Χρ. Σιγάλας έχει καταγγείλει οτι το νόε εξεταστικό σύστημα των μαθητών διαπνέεται απο μια εξετασιοκεντρική λογική και απέχει απο τις εξαγγελίες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει οτι "οι πιέσεις που δέχεται ο υπουργός Παιδείας για αλλαγές κυρίως στο εξεταστικό σύστημα της Β'Λυκείου είναι έντονες και ο χρόνος πιέζει. Ο ίδιος, όμως, προς το παρόν προσπαθεί να εξαντλήσει όλα τα "ανώδυνα μέσα". Εχοντας συνειδητοποιήσει οτι μόνο με τους εκπαιδευτικούς σύμμαχους θα καταφέρει να επιβάλει τη μεταρρύθμιση, επιδιώκει να τους προσεγγίσει, ενώ συνεχίζει και την ενημέρωση των μαθητών, όχι με πρωινό καφέ, αλλά με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "το λόγο του "έδωσε χθές ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην προσπάθειά του να πείσει την κυβέρνηση για την ακύρωση του σχεδίου εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Η Αθήνα παρέμεινε, όμως άκρως επιφυλακτική και ξεκαθάρισε οτι την τελική απόφαση θα λάβει η Λευκωσία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "με απόλυτη μυστικότητα επιχειρήθηκε να κρατηθεί το αντικείμενο των συζητήσεων που είχε χθές με τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Ακη Τσοχατζόπουλο ο... μάγος της αμερικανικής διπλωματίας Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Η επίσκεψη Χόλμπρουκ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σχετίζεται με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ την τελευταία περίοδο ν'αποτραπεί η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "εν κρυπτώ και απαραβύστω οι ΗΠΑ επιχειρούν να ματαιώσουν την ύστατη ώρα την εγκατάσταση των S-300. Ο Αμεριακνός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που πήρε πρόσφατα απο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη σαφέστατη εντολή να ακυρώσει τη συμφωνία Κύπρου-Ρωσίας για την προμήθεια των πυραύλων έμεινε χθές μακριά απο τα φώτα της δημοσιότητας παρά το γεγονός οτι δεν κόμιζε τίποτα το νέο και συγκεκριμένο παρά μόνο γενικές κατευθύνσεις".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "οι Αμερικανοί μετέφεραν στην Αθήνα την πρωτοβουλία τους για ακύρωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο και ζήτησαν χθές απο την ελληνική κυβέρνηση να αφοσιωθεί στην προσπάθεια μείωσης της έντασης, που τελευταία χωρίς να διακρίνεται δια γυμνού οφθαλμού, θεωρούν οτι αυξάνεται επικίνδυνα στην περιοχή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "τη δική του προσωπική πινελιά στο άγριο παρασκήνιο γύρω απο τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που αναμένεται να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για την προμήθεια συγκεκριμένου τύπου "ιπτάμενου ραντάρ" (AWACS) των ελληνινών Ενόπλων Δυνάμεων, θέλησε να δώσει χθές ο Αμερικανός μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο κ. Χόλμπρουκ που τυπικά ήρθε στη χώρα μας για να προωθήσει "φόρμουλα απεμπλοκής" απο την προοπτική εγκατάστασης των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, αντί για κάποια προσφορά μεσολαβητικών υπηρεσιών απο την Αθήνα ή τη Λευκωσία προτίμησε να εξασφαλίσει στις βαλίτσες του ένα ακόμα συμβόλαιο για την αγορά αμερικανικού οπλικού συστήματος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι" σε αδιέξοδο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κατέληξε η χθεσινή συνάντηση του απεσταλμένου του προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, για το θέμα των πυραύλων S-300, την παραμονή- κατά το συμβόλαιο-της έναρξης της διαδικασίας μεταφοράς τους απο τη Ρωσία".

    [4] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "ολόκληρη η Ελλάδα απεργεί σήμερα. Οι εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν κατά της πολιτικής Σημίτη και διαδηλώνουν την οργή τους για τη συστηματική εξουθένωσή τους. Η χώρα... κατέβασε ρολά απο το πρωί. Αν της κρεμούσαν ταμπέλα, θα έγραφε: "κλειστόν λόγω Σημίτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "οργή, αγανάκτηση και κυκλοφοριακό χάος χαρακτηρίζει τη σημερινή εικόνα της πρωτεύουσας. Με συγκεντρώσεις, πορείες διαμαρυρίας, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι θα εκδηλώσουν για μια ακόμη φορά τη δυσφορία τους στη συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "συλλαλητήριο με αίτημα αιχμής την ανάκληση του νόμου Αρσένη πραγματοποιούν σήμερα στα Προπύλαια (10.30) τα κορυφαία συνδικάτα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και η εκπαιδευτική κοινότητα, με τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών. Το σημερινό συλλαλητήριο στρέφεται κατά της κυβερνητικής πολιτικής όπως αυτή εκφράζεται μέσα απο το νέο προϋπολογισμό, με κεντρικά αιτήματα τη φορολογική ελάφρυνση μισθωτών και συνταξιούχων, τη διεκδίκηση κονδυλίων για την αντιμετώπιση της ανεργάις, την αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής, της παιδείας και της υγείας και βέβαια για την ακύρωση της προωθούμενης "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "δεν έφθανε που οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών των εργαζομένων έναντι των επώδυνων και επαχθών για τους μη έχοντες και κατέχοντες Προϋπολογισμών, τα τελευταία έτη περιορίζονται στην γνωστή... τελετή της 24ωρου απεργάις και των... αραιοκατοικημένων "συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας" εφέτος το "στραβό κλίμα το'φαγε και ο γάϊδαρος". Πράγματι το πάλαι ποτέ ενιαίο συνδικαλιστικό κίνημα παρουσιάζεται δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα διχοτομημένο ή ορθότερα τριχοτομημένο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "άπαντες οι Αθηναίοι εύχονται σήμερα να έκαναν τις δουλειές τοςυ απο το σπίτι με... τηλεδιάσκεψη, σαν τη χθεσινή, αναγνωριστική, που πραγματοποίησε ο υπουργός Παιδείας με μαθητές στη Θεσσαλονίκη και την Παιανία. Η πόλη θα ζήσει μια ακόμα μέρα γενικής παράλυσης, αφού μαθητές, φοιτητές, καθηγητές και δάσκαλοι εκφράζουν συμπαράσταση στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα συλλαλητήριο-μαμούθ ενώ οι αστικές συγκοινωνίες θα υπολειτουργούν".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "εικόνα παράλυσης έχει απο τα ξημερώματα η χώρα, καθώς εκατοντάδες εργατοϋπάλληλοι του δημοσίου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, παίρνουν μέρος στην 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Απο τις γενικευμένες αντιδράσεις, όπως είναι φυσικό, δεν λείπουν οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι βάζοντας "λουκέτο" στα σχολεία μετέχουν τόσο στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται απο τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Καταργείται ο φόρος στα ομόλογα".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στη "μέγγενη" για τον ΦΠΑ. Προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Γιατί ανεβαίνουν οι κατασκευαστικές. Αλμα 4,99% του Ειδικού Δείκτου στη Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αυξημένο ενδιαφέρον απο ξένους για ομόλογα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τέστ σύγκλισης στα επιτόκια με δεκαετή ομόλογα 280 δις".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 15 December 1998 - 10:39:00 UTC