Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-11-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/11/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κακοκαιρία
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνική οικονομία
  • [5] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοδος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κακοκαιρία που έπληξε όλη τη χώρα, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τα νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Πλήρη ανανέωση επιχειρεί ο Κώστας Καραμανλής. Ολα τα ονόματα σε κάθε περιφέρεια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 30% των νέων στα ναρκωτικά. Αλκοόλ, χασίς και τσιγάρο "πνίγουν" τα παιδιά μας. Ερευνα-σόκ του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αδειάζει Σημίτη ο Οτσαλάν. Επιβεβαιώνει την "Α" οτι ήρθε στο Ελληνικό.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Αντικειμενικές αξίες και στα αγροτεμάχια. Οι πίνακες με τις τιμές σε ολόκληρη τη χώρα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μπαράζ προσλήψεων.3.385 σε νοσοκομεία, υπουργεία, ΔΕΗ- 4.000 εποχικοί. Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: που διορίζονται 471.

    Η ΑΥΓΗ: Υποσχέσεις για το 2000 για να ξεχάσουμε το σκληρό 1999. Επικοινωνιακό τρύκ με εκλογικό ορίζοντα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξωραϊσει τη φετινή υπερφορολόγηση με σενάρια για ελαφρύνσεις.. το 2001.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπάχαλο η Ρηγίλλης για τη σκιώδη κυβέρνηση. Οργή Καραμανλή κατά Παυλόπουλου στον οποίο χρεώνει τις διαρροές.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ιδού και η Ρόδος σε χάρτη της Αγκυρας. Ακόμη: Χίος, Σάμος, Κώς και Ικαρία εμφανίζονται ως περιοχές της Τουρκίας. Τώρα ζητάνε και τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου.

    ΕΘΝΟΣ: Τα 17 "παράθυρα" για προσλήψεις μετά το... "πάγωμα". Η απόφαση της κυβέρνησης και πως αυτοακυρώνεται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παπούδες και εγγόνια ενώνουν τον πόνο τους. Στους δρόμους, σήμερα, οι συνταξιούχοι-αύριο οι μαθητές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιές υπηρεσίες κάνουν προσλήψεις. Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: τα ονόματα των επιτυχόντων ΤΕ. Δεκάδες εξαιρέσεις με νέα πράξη του υπουργικού συμβουλίου.932 σε υπουργεία.200 στη ΔΕΗ. 230 στο ΓΕΝ. 928 στον ΟΤΕ.4.000 άνεργοι πτυχιούχοι σε ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: S.O.S. Μαθητές. Ναρκωτικά: υπερδιπλάσια χρήση τα 5 τελευταία χρόνια. Πρώτα στα ναρκωτικά τα αστικά κέντρα. Η επαρχία τσούζει πιο πολύ το αλκοόλ. Οι νέοι παίρνουν χασίς θεωρώντας το ακίνδυνο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πράξη πρώτη στη μάχη των επιτοκίων. Καταλυτικές αποφάσεις για την Ενωση στο χθεσινό ECOFIN. Κρίσιμη για την αποκλιμάκωση η σημερινή δημοπρασία 15ετών ομολόγων.

    ΕΣΤΙΑ: Ολη η Ευρώπη κατά της Τουρκίας. Πιθανά αντίποινα για το "μποϋκοτάζ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 20.000 την ώρα το κόστος επαφής πελάτη-δικηγόρου. Χρονοχρέωση "υπηρεσιών" αποφάσισε ο ΔΣΑ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σήμα κινδύνου για τη νεολαία. Εχουν δοκιμάσει ναρκωτικά το 18% των αγοριών και το 10% των κοριτσιών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πιο ακριβές οι κάρτες στην Ελλάδα απο την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

    ΝΙΚΗ: Κεντροδεξιά μποφόρ στη ΝΔ. Νέος εσωκομματικός γύρος αντιπαράθεσης. Αρχίζουν καθαρό κλεφτοπόλεμο οι διαγραφέντες. Επίκεντρο των εξελίξεων ο επίτιμος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεγάλο άνοιγμα πολιτικής δράσης για τις ευρωεκλογές. Πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Απόγνωση απο την ανυπαρξία του κράτους. Κλειστά τα σχολεία. Πλημμύρες τη νύχτα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κόντρα... ξύρισμα. Τον "εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες" θύμιζε η συμπρωτεύουσα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οργή Θεού για έργα ανθρώπων. Στο Θερμαϊκό:3 νεκροί-ένας αγνοούμενος σε ρυμουλκό.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τον κακό μας τον καιρό... Τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλονίκη.

    [2] Κακοκαιρία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "δοκιμάσθηκε και χθές η χώρα απο την πρωτοφανή κακοκαιρία. Οι πλημμύρες "έπνιξαν"πόλεις και μετέτρεψαν σε λιμνοθάλασσες μεγάλες εκτάσεις με αγροτικές καλλιέργειες. Τεράστιες είναι οι καταστροφές στους κάμπους του Μαραθώνα και της Αργολίδας. Επισήμτονες αποδίδουν τις έντονες και αιφνίδιες καιρικές μεταβολές στο φαινόμενο του θερμοκηπίου".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "τεραστίας καταστροφάς, κυρίως είς καλλιεργείας λαχανικών και εσπεριδοειδών προεκλάλεσεν η χθεσινή κακοκαιρία. Αγρόται απώλεσαν την παραγωγή των είς τον Αργολικόν κάμπον, ενώ είς την Στυλίδα της Λαμίας, απο τα ορμητικά νερά παρεσύρθησαν αυτοκίνητα και φορτηγά".

    Η ΝΙΚΗ στο σχόλιό της σημειώνει μεταξύ άλλων οτι "αποτελεί εύκολη για όλους μας λύση το να βγαίουμε την επαύριο κάθε θεομηνίας και να καταλογίζουμε τα μύρια όσα στο... "ανίκανο κράτος' που δεν κάνει τίποτα για να προστατέψει τις περιουσίες μας. Εν μέρει δεν έχουμε άδικο, μιας και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πολλάκις αποδείξει κατά το παρελθόν την ανεπάρκειά τους στον τομέα της πρόληψης, αλλά και του ελέγχου. Του ελέγχου στα πεπραγμένα ημών, των ιδιωτών, που χρόνια τώρα εκμεταλλευόμασταν την (αντικειμενική ή σκόπιμη) ολιγωρία των κρατικών υπηρεσιών για τα κάθε λογής "παράθυρα" της νομοθεσίας για να κάνουμε του κεφαλιού μας, χωρίς να δίνουμε δεκάρα γαι τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των πράξεών μας".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας δημιούργησε περισσότερα προβλήματα απο το πρώτο, σαν να ήθελε να εκθέσει τους αρμοδίους που δήλωναν την ικανοποιηση του κρατικού μηχανισμού, πριν απο μερικά εικοσιτετράωρα. Αυτή τη φορά, τον βαρύτερο φόρο πλήρωσε η Θεσσαλονίκη, με 5 νεκρούς και σοβαρές υλικές καταστροφές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά οτι "σκηνές Αποκάλυψης ναι... αλλά όχι βιβλικής Αποκάλυψης. Μια νεροποντή συνηθισμένης δυναμικότητας και άνευ καταστροφών στις οργανωμένες Πολιτείες, αποκάλυψε για μια ακόμα φορά το τριτοκοσμικό επίπεδο της χώρας. Οπως πριν μερικά χρόνια στην Κόρινθο, που υπήρξαν και ανθρώπινα θύαμτα και καταστροφές τεράστιων περιουσιών".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "χθές ήρθε η σειρά της Θεσσαλονίκης να βουλιάξει στα νερά και τις λάσπες. Ιδια τύχη είχαν το Αργος, το Ναύπλιο, η Λαμία, η Στυλίδα, ο Βόλος και τα Τρίκαλα, όπου πλημμύρισε ακόμη και το κρατικό νοσοκομείο. Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στη χθεσινή θεομηνία. Η κρατική μηχανή και τα περίφημα αντιπλημμυρικά έργα του Κ. Λαλιώτη απέδειξαν και πάλι την ανυπαρξία τους".

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "η αντίστροφη μέτρηση για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την ανάπτυξη των πυραύλων S-300 στην Κύπρο έχει αρχίσει. Στο πλαίσιο αυτό, Αθήνα και Λευκωσάι επιχειρούν το συντονισμό των ενεργειών τους για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις, τις οποίες αναμένται να δεχθούν. Εκτός απο τις επαφές μελών της ελληνικής κυβέρνησης με Αμερικανούς αξιωματούχους, μέλη της κυβέρνησης Κληρίδη ετοιμάζουν την επιχειρηματολογία της Λευκωσίας εν όψει της Παρασκευής".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "εντείνονται εκ νέου οι συζητήσεις για την τύχη του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300 εν όψει της συνάντησης Σημίτη- Κληρίδη την Παρασκευή στην Αθήνα. Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν διεξοδικά όλες οι εξελίξεις που αφορούν στο Κυπριακό, και οι πύραυλοι S-300, όπως είπες χθές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, "είναι μια πτυχή του Κυπριακού".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί ούτε την εγκατάσταση και την ανάπτυξη των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο αλλά ούτε και την έλευσή τους στο νησί. Το σαφές αυτό μήνυμα έτειλε, σύμφωνα με το κρατικό Ραδιοφωνικό Ιδρυμα της Κύπρου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Η θέση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθεί διεξοδικά στις συνομιλίες που θα έχει ο πρόεδρος Κληρίδης με τον Κ. Σημίτη την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "αποφασισμένος να "βρεί λύση για τα προβλήματα που μαστίζουν την Κύπρο", εμφανίζεται ο πρόεδρος Κλίντον με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συμβουλίυο Αποδήμου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς και τους παράγοντες της Ομογένειας, Φ. Κρίστοφερ, Α. Μανάτος. Ο κ. Κλίντον σημειώνει ακόμη στην επιστολή του με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου, οτι η επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μαζί με το Μεσανατολικό και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου".

    [4] Ελληνική οικονομία

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "σε έναν "ιστορικό συμβιβασμό" που προδιαγράφει τη δραστική μείωση των επιτοκίων του ευρώ με εντολή Ντούιζενμπεργκ τον Ιανουάριο, χωρίς όμως χαλάρωση στη δημοσιονομική πολιτική, κατέληξε χθές το ECOFIN. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πολύ σημαντική και για την ελληνική οικονομία, αφού δημιουργεί αυξημένα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση Σημίτη, ενώ "προαναγγέλλει" και ραγδαία αποκλιμάκωση των ελληνικών επιτοκίων μέσα στο 1999. Στο πλαίσιο αυτό εξαιρετικά σημαντική θα είναι σήμερα, στη σχετική δημοπρασία, η αποκλιμάκωση του επτοκίου στα 15ετή ομόλογα, που, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, θα φτάσει σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "η εξυγίανση του δημόσιου τομέα, με τη συγχώνευση ή κατάργηση μεγάλου αριθμού δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών καθώς και την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης και τη σταδιακή μείωση των υπερωριών θα αποτελέσει μια απο τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το νέο έτος. Στόχος της κυβένρησης η δημοσιονομική εξυγίανση έτσι ώστε να επιτευχθεί το νέο έτος και το κριτήριο του πληθωρισμού για να μπορέσει η χώρα μας να ενταχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση το 2001".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "πάση δυνάμει συγκράτηση των τιμών επιτάσσει αλλά και εκλιπαρεί η κυβέρνηση, με σκοπό να στηρίξει κατά το δυνατόν την προσπάθεια αποπληθωρισμού στο προσεχές κρίσιμο γι ατην ένταξή μας στο ευρώ, έτος. Τις προσεχείς ημέρες το υπουργέιο Ανάπτυξης πρόκειται ν'ανακοινώνσει νέες "συμφωνίες κυριών" με σημαντικές ομάδες επιχειρήσεων, ενώ πίεση στις επιχειρήσεις αναμένεται ν'ασκήσει και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ΟΙκονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος θα επικαλεσθεί τα αυξημένα κέρδη και την περαιτέρω ενίσχυσή τους απο τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένει για τα επόμενα χρόνια".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει τα μέρα ακραίας λιτότητας και σκληρής υπερφορολόγησης του 1999 υποσχόμενη καλύτερες μέρες το 2000. Συγκεκριμένα διοχετευόμενα σενάρια αναφέρουν οτι μεά την ένταξη στην ΟΝΕ θα εφαρμοσθούν μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων (τιμαριθμοποίηση των κλιμάκων και αύξηση του αφορολόγητου ορίου), τα οποία η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να εφαρμόσει απο φέτος".

    [5] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "νέες κινητοποιήσεις για το μήνα Δεκέμβριο προανήγγειλαν χθές οι μαθητές των σχολείων της Αττικής. Οι μαθητές προετοιμάζονται επίσης για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο οποίο θα πάρουν μέρος οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "να μη γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου είναι το αίτημα των μαθητικών κινητοποιήσεω, που αποδεικνύεται ικανό να συσπειρώσει τις δύο πρώτες τάξεις του Ενιαίου Λυκείου, ενώ η διεκδίκησή του δεν προσκρούει στους μαθητές της Γ'Λυκείου, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στα... φροντιστήριά τους εν όψει των Γενικών Εξετάσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "το παράδειγμα των 80 σχολείων της Θεσσαλονίκης που τελούν υπο κατάληψη ακολουθούν και άλλα 18 της πρωτεύουσας και της Αττικής γενικότερα, σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών Ενώσεων Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ)".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει οτι "ένα απο τα "αγκάθια" της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι η λειτουργία των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων, τα οποία λειτουργούν απο φέτος στη θέση των Τεχνικών Σχολών και Λυκείων. Ομως τα τεράστια προβλήματα που επισημαίνουν τόσο οι καθηγητές ειδικοτήτων όσο και οι ίδιοι οι μαθητές που ακολούθησαν το δρόμο των ΤΕΕ, φαίνεται να μη βρίσκουν ακόμη τη λύση τους".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "απο τις... συμπληγάδες του Συμβουλίου της Επικρατείας περνάει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Αρσένη, καθώς ύστερα απο επανειλημμένες αναβολές πρόκειται να συζητηθούν μεθαύριο Πέμπτη οι προσφυγές 6.500 αναπληρωτών καθηγητών και δασκάλων κατά του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, με την ΟΛΜΕ να έχει ήδη εξαγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο το δικαστήριο κατά την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι ανοδικές τάσεις τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η επικείμενη μετοχοποίηση του "Χρηματιστηρίου Αθηνών ΑΕ" και η άνοδος τιμών στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ανησυχία στην ΤτΕ από τον εξωτερικό δανεισμό - Εντυπωσιακό λάθος στον νέο προϋπολογισμό".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σφίγγει ο κλοιός! Πρόταση για περικοπές 40 δισ. ecu στα διαρθρωτικά ταμεία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τι προτείνει η μελέτη των Salomon - ΕΤΕΒΑ: Πωλήστε θυγατρικές της Ολυμπιακής".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μια ανάσα από τις 2.500 μονάδες ο γενικός δείκτης - Η Σοφοκλέους σπάει την "παράδοση" του Νοεμβρίου που πάντα ήταν πτωτικός".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών σε Συμπληγάδες - Παρέμβαση των Βρυξελλών για την Κεντρικής Ελλάδος".

    [7] Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοδος

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "Το όριο των 2.500 μονάδων αποτελεί τη νέα πρόκληση για την χρηματιστηριακή αγορά, που εφέτος "σπάει την παράδοση", που θέλει τον μήνα Νοέμβριο χρηματιστηριακά υποτονικό και πτωτικό".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 24 November 1998 - 9:34:28 UTC