Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-11-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/11/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Φορολογικό-Ασφαλιστικό
  • [3] Κακοκαιρία
  • [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, η εισοδηματική πολιτική, το ασφαλιστικό και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δελτίο θυέλλης. Τυφώνας παραλογισμού πλήττει και τη ΝΔ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πόθεν Εσχες σ'όλους τους δημ. υπαλλήλους. Επιχείρηση κατά του χρηματισμού και της μίζας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μεγάλη κομπίνα με Ιονική. Λάτσης-Σόρος "συμβιβάζονται" με Εμπορική. Αποκάλυψη τώρα, για να μην είναι αργά αύριο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι 2.350 νέες θέσεις στο Δημόσιο και 2.500 εποχικοί και συμβασιούχοι. Ευκαιρίες για μηχανικούς και καθηγητές. Προσλήψεις μονίμων με διαγωνισμό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Με Σουφλιά το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Διεύρυνση προς την κεντροδεξιά, τολμάει ο Σημίτης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κόντρα ψηλού με Καραμανλή. Αναμένεται έντονη αντίδραση απο τον αρχηγό του κόμματος. Φιλο-Σημιτικές δηλώσεις των διαγραφέντων και βολές απο Ντόρα. Ολο το παρασκήνιο στη Νέα Δημοκρατία.

    ΕΘΝΟΣ: Σύγκλιση τώρα σε μισθούς και φόρους. Τι προτείνουν οι 11 σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Ευρώπης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ηρθε για να θαυμάσει ο, τι δεν άρπαξε ο Ελγιν. Ο Κάρολος επισκέπτεται, σήμερα την Ακρόπολη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γερμανικό πείραμα στο ΠΑΣΟΚ για να παραμείνει ενωμένο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αντίποινα σε δημάρχους και πολίτες απο την κυβέρνηση. Δημοτικά τέλη: προωθούν την αποδέσμευσή τους απο τη ΔΕΗ. Δεν τους δίνουν τα 60 δις. Μέχρι 48% οι αυξήσεις. Στον Σημίτη ο Αβραμόπουλος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι φόροι'98 των επαγγελματιών κατά περιοχή. Πίνακες με την αύξηση (17-34%) λόγω "αντικειμενικών".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: COLPO GROSSO απο τον Κ. Σημίτη τον Ιανουάριο. Επιχειρεί να ανατρέψει το σκηνικό εν όψει συνεδρίου και εκλογών.. Εξαγγέλλει τιμαριθμοποίηση και μείωση φορολογίας επιχειρήσεων. Αφορολόγητο όριο και ασφαλιστικό στο τραπέζι.

    ΕΣΤΙΑ: Πρωταθλητές κόσμου και στην ανεργία. Τι αποκαλύπτουν στοιχεία του ΟΟΣΑ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διώχνουν 300 μεγαλογιατρούς απο το Δημόσιο. Ο Χριστοδουλάκης αποκαλύπτει στα "ΝΕΑ".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ποινικές διώξεις για επενδύσεις "μαϊμού" στη Θράκη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τζάκ(ι) πότ. Κακοκαιρία και τζόγος σ'όλη τη χώρα.

    [2] Φορολογικό-Ασφαλιστικό

    "Σε μια σειρά εντυπωσιακών κινήσεων προχωρά απο τον Ιανουάριο η κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την αποκόμιση πολιτικών οφελών εν όψει του Συνεδρίου και των εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ο πρωθυπουργός πρόκειται να εξαγγείλει νεό γύρο κοινωνικού διαλόγου για το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Κατ'αυτό τον τρόπο επιχειρεί να εμφανίσει φιλολαϊκό προφίλ και να περάσει με μεγαλύτερη ευκολία τις μεγάλες αλλαγές που είναι αναγκαίες στο ασφαλιστικό σύστημα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "μέτρα για τη βελτίωση του κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησής του ετοιμάζει ο Κ. Σημίτης. Σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να εμφανίσει ένα αριστερό προφίλ που θα βελτιώσει τη δημόσια εικόνα του εν όψει του Συνεδρίου αλλά και των ευρωεκλογών και θα ανατρέψουν το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ. Τα κυριότερα φορολογικά μέτρα που προβλέπεται να θεσμοθετηθούν μέσα στο 1999 και να αρχίσουν αν εφαρμόζονται αποτ ο 2000 αφορύν τη μείωση των άμεσων φόρων, κατάργηση των φόρων που αποδίδουν χαμηλά έσοδα, υπολογισμό και των τόκων των καταθέσεων στο φρολογητέο εισόδημα αλλά και συντάξεις ανάλογα με το ύψος εισφοράς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "αναγνωρίζει η κυβέρνηση οτι το σύστημα των αντικειμενικών -διάβαζε αντισυνταγματικών- κριτηρίων για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των εελλυερθων επαγγελματιών και των εμπόρων είανι κατάφωρα άδικο και γι αυτό θα το καταργήσει στο τέλος του 1999. Προ της κατάργησης, όμως επιχειρεί την τελευταία μεγάλη "αρπαχτή" για να επιβεβαιωθεί και πάλι οτι για την επιτυχία των εισπρακτικών στόχων αγνοείται τελείως η φορολογική δικαιοσύνη, της οποία η αποκατάσταση μετατίθεται".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "συντάξεις ανάλογα με το ύψος της εισφοράς ανεξάρτητα απο το Ταμείο στο οποίο ασφαλίζονται είναι ένα απο τα βασικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για το 2000 και θα τεθεί στον Κοινωνικό διάλογο για το "μεγάλο " ασφαλιστικό που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 1999. Οι τεχνοκράτες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αναμέντεαι να υιοθετήσουν τις υπάρχουσες εισηγήσεις του ΟΟΣΑ της επιτροπής Σπράου και της ΓΣΕΕ".

    [3] Κακοκαιρία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "την ώρα του απολογισμού, κατόπιν εορτής και κατά την προσφιλή μέθοδο του ΥΠΕΧΩΔΕ μιλούν.. οι αριθμοί και οι εξαγγελίες. Οσο κι αν η πραγματικότητα μιλάει απο μόνο της. Οι ευθύνες ανήκουν σε άλλους. Αυτή τη φορά εκτός απουτους νομάρχες και τους δημάρχους ανήκουν και... στη βροχή που δεν σταμάτησε επί δεκάωρο, δημιουργώντας προβλήματα στους αρμόδιους, οι οποίοι κατά τα άλλα έκαναν έργα".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "εκ των υστέρων, και ενώ το πρώτο κύμα κακοκαιρίας είχε ολοκληρώσει το καταστροφικό του έργο, συνεδρίασε το Σάββατο το Συντονιστικό Διυπουργικκό Οργανον, για να διαπιστώση οτι "είναι απο τις λίγες φορές που η χώρα, αντιμετώπισε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο χωρίς θλιβερά αποτελέσματα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "ο Θεός να βάλει το χέρι του. Ευσεβείς πόθοι είναι τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του Λεκανοπεδίου-δεν υπάρχουν λεφτά ομολογούν τώρα οι αρμόδιοι- και σπεύδουν αν επιρρίψουν τις ευθύνες στους δημάρχους και νομάρχες "που ανέχτηκαν τις αυθαιρεσίες, την παράνομη οικοπεδοποίηση, τα μπαζωμένα ρέματα και την άναρχη τοπική ανάπτυξη".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "δεκάδες χωριά έχουν ταφεί κάτω απο τα χιόνια και ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν μεταβληθεί σε λιμνοθάλασσες, ενώ το διαλυμένο κράτος κόλλησε στις λάσπες του πρώτου γύρου της θεομηνίας. Ηδη, ένα δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, δριμύτερο απο το πρώτο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η κυβέρνηση Σημίτη υπόσχεται μεγαλύτερη... κινητοποίηση".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει οτι "έτοιμοι δηλώνουν οι αρμόδιοι του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσουν το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει ολόκληρη τη χώρα. Το Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο, συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε να ληφθούν προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, για να αποφευχθούν τα συνήθη πια προβλήματα. Οι υπηρεσίες των νομαρχιών, των δήμων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ΕΥΔΑΠ και η ΔΕΗ δούλευαν όλο το Σαββατοκύριακο για να "οχυρώσουν" τις περιοχές και βρίσκονται σε επιφυλακή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει οτι "οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις άρχισαν να πέφτουν ακατάπαυστα απο χθές το πρωί, πολλαπλασιάζοντας τα προβλήαμτα στις πληγείσες περιοχές. Οι κάτοικοι που δεν πρόλαβαν να συνέλθουν απο την προχθεσινή οργή της φύσης, βρίσκονται και πάλι στο έλεος της βαρυχειμωνιάς".

    [4] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "εκρηκτική είναι η κατάσταση στο χώρο της παιδείας. Οι μαθητές προετοιμάζονται για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, της Πέμπτης, ενώ υπάρχει έντονη κινητικότητα για καταλήψεις των σχολείων τους".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "μια νέα εβδομάδα έντασης και κινητοπιοήσεων ξεινά στο χώρο της εκπαίδευσης με πρωταγωνιστές μαθητές, φοιτητές, καθηγητές και δασκάλους. Το υπουργείο Παιδείας θα έχει να αντιμετωπίσει πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, καταλήψεις αλλά και πόρτα πόρτα αγώνα ενημέρωσης εκπαιδευτικών και μαθητών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "το δελτίο.. θυελλωδών ανέμων, που αναμένεται να ξεσπάσουν στην εκπαίδευση αυτή την εβδομάδα, απασχολεί την κυβέρνηση και ειδικότερα την ηγεσία του υπουργέιου Παιδείας, υπόψη της οποίας έχουν τεθεί οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η αναταραχή επεκτείνεται ραγδαία: το κύμα των καταλήψεων, που εκδηλώθηκαν σε περισσότερα απο 200 σχολεία, την περασμένη εβδομάδα, ξεκινώντας απο τη Θεσσαλονίκη, στράφηκε νότια σαρώνοντας τα λύκεια της Θήβας και της Χαλκίδας και τώρα απειλεί να παρασύρει τα σχολεία της Αττικής".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, "σε αρκετά πανεπιστήμια έχουν προγραμματίσει γενικές συνελεύσεις για να επιλέξουν οι φοιτητές τρόπους αντίδρασης στα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) και τα νέα Τμήματα, ενώ πολλά Γυμνάσια και Λύκεια- ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- βρίσκονται υπο κατάληψη".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 23 November 1998 - 12:19:47 UTC