Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-10-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/10/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ανασχηματισμός
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Ασφαλιστικό
  • [5] Προϋπολογισμός 1999
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Ανασχηματισμός-Ψήφος εμπιστοσύνης

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο προϋπολογισμός του 1999, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ασφαλιστικό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πρόταση μομφής Σημίτη... κατά ΠΑΣΟΚ. Με ανδρεϊκό τέχνασμα εκβιάζει το κομμα του. Ψηφίστε όλοι ή πάμε σε εκλογές.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τι θα λέει και ο Κοσμάς Σφυρίου. Κυβέρνηση.. Πετσάλνικου για τάξη, ασφάλεια και εκσυγχρονισμό. Ο κ. Σημίτης ζητά ψήφο εμπιστοσύνης απο τον Μόσχο Γικόνογλου.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τάπερμαν ο Σημίτης. Πτώση και εκλογές μεθοδεύει ο πρωθυπουργός, διαρρέουν συνεργάτες του. Χάθηκε στο Διάστημα ο ανασχηματισμός.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ανασχηματισμός-φίμωτρο για το ΠΑΣΟΚ. Το Ακρωτήριο... Μαξίμου εκτόξευσε δύο υπουργούς. Ψήφο εμπιστοσύνης απο τους βουλευτές του ζήτησε ο πρωθυπουργός.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μετέωρος ο Σημίτης. Πρωτοφανής ομολογία ήττας ο ανασχηματισμός πανικού. Φοβάται πτώση και εκβιάζει για ψήφο εμπιστοσύνης.

    Η ΑΥΓΗ: Εκβιασμός εμπιστοσύνης. Ανασχηματισμός με τα μάτια στραμμένα στο κόμμα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αδειασε τους υπονομευτές ο Σημίτης με την ψήφο εμπιστοσύνης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Παραπαίει και εκβιάζει. "Αλλαξε ο Μανωλιός.. " με έναν υποτυπώδη ανασχηματισμό. Σύρει σε υποταγή και διάλυση τους εσωκομματικούς αντιπάλους του και συγχρόνως μεθοδεύει πρόωρες εκλογές.

    ΕΘΝΟΣ: Με 151 συνεχίζω. Κώστας Σημίτης: "Διόρθωσε" την κυβέρνηση και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ωμός εκβιασμός. Ο Κ. Σημίτης "έπιασε στον ύπνο" την εσωκομματική αντιπολίτευση και ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παρωδία ο ανασχηματισμός. Ο Σημίτης δεν έλαβε το μήνυμα. Ακλόνητοι οι βασικοί υπεύθυνοι της αποτυχίας. Επιταχύνεται η πτωτική πορεία του εκσυγχρονισμένου ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ψηφίστε με ή φεύγετε. Μήνυμα Σημίτης προς "αντάρτες".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ολα έγιναν για τον... Φλωρίδη;Ανασχηματισμός απογοήτευσης και αμηχανίας. Πρόκληση Σημίτη σε διαφωνούντες με.. ειδική ψήφο εμπιστοσύνης.

    ΕΣΤΙΑ: Δεν ετόλμησε ο πρωθυπουργός. Προφανής εκβιασμός για ψήφο εμπιστοσύνης.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σημίτης: 'Η μαζί μου ή πέφτουμε. Ο πρωθυπουργός ανασχηματίζει κατά το δοκούν την κυβέρνηση και προκαλεί το "άλλο" ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Διπλή κίνηση Σημίτη. Με ανασχηματισμό και ψήφο εμπιστοσύνης απο την Βουλή απαντά ο πρωθυπουργός.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εκοψε τρείς και ζητεί "ναί" απ'όλους. Αλλαγές Σημίτη σε προβληματικά υπουργεία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παιγνίδια εκβιασμού απο μία αντιλαϊκή κυβέρνηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πρόωρες εκλογές ή ψήφος εμπιστοσύνης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ναζί: σάλος.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εριξε το γάντι στο.. ΠΑΣΟΚ. Ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης, προκαλεί αμφισβητίες ο κ. Σημίτης.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ατολμος όπως πάντα ο Σημίτης. Αλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

    [2] Ανασχηματισμός

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "ο περιορισμένος-ασφαλώς- ανασχηματισμός της κυβέρνησης, στον οποίο προχώρησε χθές βράδυ ο πρωθυπουργός.. μπορεί να μη σηματοδοτεί τις ευρύτερες αλλαγές, για τις οποίες και τόσος λόγος είχε γίνει και τις οποίες πολλοί προσδοκούσαν.. Ασφαλώς όμως βρίσκεται σε αντιστοιχία με όσα - και προσφάτως ακόμα- ο ίδιος είχε δηλώσει.. Πως δηλαδή μετά τις δημοτικές εκλογές, η κυβέρνηση... δεν αλλάζει στόχους αλλά εμμένει στους βασικούς -και δηλωμένους - προσανατολισμούς της".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά οτι "απόδειξη της πολιτικής αμηχανίας στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουγός μετά την πρόσφατη εκλογική ήττα ήταν ο χθεσινός ανασχημαστισμός. Οι αλλαγές των κκ Ρωμαίου και Τζουμάκα και των υφυπουργών Σωτηρλή, Γερανίδη, Σκουλάκη και Λουκάκη προκάλεσαν απογοήτευση ακόμα και στο "εκσυγχρονιστικό μπλόκ".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "ούτε σαρωτικός, ούτε καν περιορισμένος και σίγουρα κάθε άλλο παρά ενωτικός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο ανασχηματισμός που ανακοιώνθηκε αιφνιδιαστικά χθές το βράδυ, προκαλώντας ένα απίστευτο αλαλούμ, κυρίως μεταξύ των μελών της κυβέρνησης".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "το απόλυτο μηδέν, "πέτυχε" χθές ο Κώστας Σημίτης. Επιχειρώντας να αιφνιδιάσει και να ανατρέψει το βαρύ κλίμα που δημιούργησε στο ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν αδιάφορο, ισορροπιστικό "ανασχηματισμό' της κυβέρνησής του".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "με μια διπλή αποφασιστική κίνηση, ο Κώστας Σημίτης έφερε σε δίλημμα την αντιπολίτευσης, αλλά και όσα στελέχη του κόμματός του αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα που έχει η απο κοινού χαραχθείσα ευρωπαϊκή πολιτική. Ο διορθωτικός ανασχηματισμός, στον οποίο προχώρησε, συνοδεύτηκε και απο αίτηση στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει ακόμα και με 151 βουλευτές, αρκεί να είναι προσανατολισμένοι στη μεταρρυθμιστική πολιτική που χάραξε".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "σε... σαρωτική επιβεβαίωση των αδιεξόδων, στα οποία έχει φέρει την κυβέρνσηη και τον Κ. Σημίτη προσωπικά το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, εξελίχθηκε η χτεσινοβραδυνή ανακοίνωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, στον οποίο αναγκάστηκε να προβεί, τελικά ο πρωθυπουργός".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "τελικά ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα μπροστά και ταυτόχρονα με τον ανασχηματισμό-μικρού εύρους- ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης απο την Βουλή. Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού εκτιμάται οτι θα συσπειρώσει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ, "την στιγμή που ολόκληρος ο Πλανήτης παρακολουθύσε με "κομμένη την ανάσα" την εκτόξευση του "Ντισκάβερι" με επιβάτη τον 77ετή Τζόν Γκλένν, ο υπουργός Τύπου ανεκοίνωνε την απόφαση του κ. Σημίτη να μην απογειώση την Κυβέρνησή του. Παρά την αιφνιδία απογευματινή ανακοίνωση περί ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός απεγοήτευσε και πάλιν με την ατολμία των παρεμβάσεών του".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "με μια κίνηση στρατηγικής σημασίας ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης άδειασε τη ΝΔ που ετοιμάζονταν να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα, πέταξε το γάντι στους υπονομευτές, τους οποίους θέτει ενώπιον των ευθυνών τους με ψήφο εμπιστοσύνης".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "η κυβέρνηση επικαλούμενη "το εθνικό συμφέρον" παραδέχτηκε χθές οτι πολλές φορές δεν ανακοινώνει την πραγματική εικόνα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, διότι δεν εκδίδει "αστυνομικό δελτίο", ενώ παραλλήλως σπεύδει να δώσει τα πραγματικά συγκεντρωτικά στοιχεία στους εταίρους και τρίτους ενδιαφερόμενους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "το.. "εθνικό συμφέρον" επιτάσσει να απορκύπτει η κυβέρνηση Σημίτη τι ςπαραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων απο τουρκικά πλοία. Αυτό ισχυρίστηκε χθές ο κυβερνητικός εκπρόσπως επιβεβαίώνοντας την αποκάλυψη της "Β". Επικαλέστηκε εθνικούς λόγους για τη μη ανακοίνωση των παραβιάσεων και δικαιολόγησε την απόκρυψη με τον ισχυρισμό οτι θα "ευνουχιζόταν " το υπουργείο Εξωτερικών. Περίεργη αντίληψη περί... ευνουχισμού και εθνικών αποκρύψεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "η ύστατη προσπάθεια που κατέβαλε ο υπουγός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος να καταδείξει την τουρκική προκλητικότητα κατά τη διάρκεια του συμβουλίου γενικών υποθέσεων τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο με την κατάθεση υπομνήματος, όχι μόνο έπεσε στο κενό αλλά δεν εμπόδισε στο ελάχιστον την Κομισιόν να κάνει ένα δεύτερο δώρο προς την Τουρκία μετά την παράκαμψη του ελληνικού βέτο και την πρόθεσή της να γεμίσει τα τουρκικά ταμεία με 135 εκατ. ECU".

    [4] Ασφαλιστικό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "ο υπολογισμός των συντάξεων -αλλα'σε ορισμένες περιπτώσιες και του εφάπαξ - σε 5ετή βάση για όλυος τους ασφαλισμένους στον ιδιωτικό ευρύτερο δημόσιο τομέα προωθείται πλέον με επίσημο τρόπο απο την κυβέρνηση και με προφανή συνέπεια τη μείωση των αποδοχών όσων συνταξιοδοτήθηκαν προσεχώς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "τα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση των συντάξεων των εργαζομένων μέσω αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών επανήλθαν χθές στην επικαιρότητα, με αφορμή τη σύσκεψη που έγινε για το μέλλον του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων του ΟΤΕ, του ΤΑΠ-ΟΤΕ. Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργέιο Εθνικής Οικονομίας τέθηκε απο τον υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, η πρόταση που υπολογίζονται οι συντάμεις των εργαζομένων του ΟΤΕ με βάση τις αποδοχές που είχαν στην τελευταία 5ετία του τελευταίου μηνιαίου μισθού, όπως ισχύει σήμερα".

    [5] Προϋπολογισμός 1999

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "μειώσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβαύνουν τις τιμές των ΙΧ αυτοκινήτων και μικρή μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, θα είανι τελικά τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση το 1999 για να επιταχύνει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "μεγαλύτερη θα είανι η μείωση του φόρου στα μικρού κυβισμού αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά, σύμφωνα με το σχέδιο που θεωρεί δεδομένο οτι θα εγκριθεί τελικώς ο υπουργός Εθνικής Οικνομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου. Μέχρι τα 1.400 κυβικά, η μείωση κατά 27% των φόρων οδηγεί σε μια μιρκότερη τιμή για τον ακταναλωτή μέχρι και 10% που σημαίνει ένα όφελος έναντι των σημερινών τιμών απο 250 έως 450 χιλιάδες δρχ. Το ποσό που θα διαθέσει ο προϋπολογισμός για το σκοπό αυτόν, το οποίο ανέρχεται σε 85 δις δρχ θα απορροφηθεί κυρίως απο την κατηγορία αυτή, στην οποία άλλωστε συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων νέων ΙΧ στην Ελλάδα".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "δεν συνεδρίασε χθές το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, ενώ σήμερα το υπουργικό συμβούλιο με τη νέα σύνθεση'του δεν θα συζητήσει για τις πολιτικές εκκρεμότητες του προϋπολογισμού. Ωστόσο ο κ. Παπαντωνίου έχει δώσει την εντολή "τυπωθήτω" και υποστηρίζει οτι ο πρθυπουργός έχει οριστικά συμφνήσει μαζί του, δηλαδή να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα Ιχ απο 6% έως 20% και να πέσει ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα απο το 18% στο 15% και όχι στο 8% όπως ζητεί η Βάσω Παπανδρέου".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ επισημαίνει οτι "η πολιτική του υπουργειου Οικονμικών στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού υφίσταται μικρές αλλά άκρως επώδυνες γαι τους φορολογούμενους αλλαγές. Το υπουργέιο, προκειμένου να μη θεσπίζει νέους φόρους αλλά και να αυξήσει τα έσοδά του κατά το `1999, επιδιώκει να επιβάλει τη δήλωση όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων τους".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, η υπερκάλυψη της έκδοσης του ΟΤΕ, το νέο νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, η διορθωτική πτώση στη Σοφοκλέους και η επέκταση του TAXIS και σε άλλες εφορίες.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``Σημαντική αύξηση των φόρων στους μισθωτούς - Θα πληρώσουν αυξημένο φόρο κατά 27%. ''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Διπλός αιφνιδιασμός - Ξάφνιασμα από το μινι ανασχηματισμό και την αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Ψήφος εμπιστοσύνης για 4 αλλαγές και 1 προαγωγή; - Καμιά μεταβολή σε οικονομικό επιτελείο-οικονομική πολιτική. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Ο πρωθυπουργός "δοκιμάζει" την κυβερνητική πλειοψηφία - Ο ανασχηματισμός αφορμή για νέα ψήφο εμπιστοσύνης. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Αίτημα εμπιστοσύνης με αφορμή την αλλαγή τριών υπουργών υπό τα καυστικά σχόλια της Αντιπολίτευσης. ''

    [7] Ανασχηματισμός-Ψήφος εμπιστοσύνης

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι``Σε περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προχώρησε ο πρωθυπουργός, ζητώντας συγχρόνως ψήφο εμπιστοσύνης απο το Κοινοβούλιο. Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι η "απόλυτη πολιτική πλειοψηφία", ήτοι 151 από τους 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η εσωκομματική αντιπολίτευση όπως επαναλάμβανε χθες, δεν θέτει θέμα καταψήφισης της κυβέρνησης''

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 30 October 1998 - 11:20:35 UTC