Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-10-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/10/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ανασχηματισμός
  • [3] Μίνι ασφαλιστικό
  • [4] ΕΛΑΣ
  • [5] Εισοδηματική πολιτική
  • [6] Ελληνοτουρκικά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι πιέσεις στον πρωθυπουργό για ανασχηματισμό, το νομοσχέδιο για την ενοποίηση των ταμείων, η διαφθορά στην Αστυνομία, και η εισοδηματική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πουλάτε ελεύθερα ναρκωτικά. Προκλητική απόφαση Νομάρχη του ΠΑΣΟΚ. Ακύρωσαν απόφαση Δήμου που έκλεινε μπάρ στο οποίο γινόταν διακίνηση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στρατηγός.... πορτοφολάς. Ολα τα είχαμε, το είδαμε κι αυτό!

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Γράφει σβήνει ο πρωθυπουργός. Ανασχηματισμός επί χάρτου: όλα τα ονόματα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μειώνουν συντάξεις αυξάνουν εισφορές. Με δημιουργία φορεά - γίγαντα στο δημόσιο. Καταργούν 13 ταμεία αρωγής.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τι αλλάζει στην ΕΛΑΣ. Τα επίμαχα άρθρα του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση αρχηγείου Αστυνομίας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εκρυψαν 63 επεισόδια στα Ιμια. Οπως αποκαλύπτεται απο τη "μαύρη βίβλο" του Πάγκαλου. Ενενήντα ναυτικές και 772 αεροπορικές παραβιάσεις το 1998.

    ΕΘΝΟΣ: Αρχίζουν διώξεις. Εισαγγελείς αναλαμβάνουν την κάθαρση στην ΕΛΑΣ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μέγαρο... μουσικής η Χαριλάου Τρικούπη. Μετά την ΚΟ τα "βιολιά" συνεχίζουν σε ΕΓ και ΚΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στον αέρα τα ταμεία. Επικίνδυνα πειράματα με την ασφάλιση δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τεκμήριο η γονική παροχή σε χρήμα. Ολες οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις για το 1998.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εν κρυπτώ. ΕΛΑΣ: υπεράνω πάσης... δημοσιότητας ο αστυνομικός. Προστάτευσαν ξανά τον δικό τους άνθρωπο ενώ αν ήταν πολίτης...

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αυξήσεις μέχρι και 7% στις επικουρικές συντάξεις. Ενοποιούνται 11 ταμεία-Εργοδοτική εισφορά και στο Δημόσιο.

    ΕΣΤΙΑ: Νέες ασάφειες με τα τεκμήρια. Αλλάζει πάλιν το έντυπο "Ε3".

    ΤΑ ΝΕΑ: 27% παραπάνω φόρο πληρώνουν οι μισθωτοί. Σόκ απο τα εκκαθαριστικά.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 5 αλλαγές στο Δημόσιο για 400.000 υπαλλήλους.

    [2] Ανασχηματισμός

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης "σβήνει και γράφει" τα ονόματα του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Ανέβαλε τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και αύριο το πρωί ανακοινώνει τις αποφάσεις του στα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής. Εάν δεν αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή, θα προχωρήσει σε "διορθωτικό ενωτικό αναχηματισμό" που θα ανακοινώσει την Κυριακή το απόγευμα. Εκτός κυβέρνησης φέρονται τουλάχιστον οκτώ με εννέα υπουργοί και περίπου δώδεκα υφυπουργοί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "στο ευλογημένο περιβάλλον του Αγίου Ορους κατα'δήλωσσή του θα περιέπιπτε σε περιισυλλογή ο πρωθυπουγός αναφορικώς με τα μείζοντα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, αλλά και για τα τεράστια εσωκομματικά προβλήαμτα του ΠΑΣΟΚ. Η περισυλλογή συνεχίσθηκε και χθές στο ειδυλλιακότερο περιβάλλον των Α. Θεοδώρων όπου και κείται το εξοχικό του πρωθυπουργού στο οποίο ο κ. Σημίτης αποσύρθηκε κατά την χθεσινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου εν όψει των νέων δυσκολιών που αρχίζουν απο σήμερα. Πλέον της σφοδρής πολεμικής που αναμένεται να υπάρξει απο ορισμένα μέλη του Ε. Γραφείου για τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών θα τεθούν σίγουρα τα ζητήματα της πορείας του κυβερνητικού έργου και της ανάγκης ανασχηματισμού του υπουρ. Συμβουλίου".

    [3] Μίνι ασφαλιστικό

    " Ξεκινά άμεσα ο διάλογος για την αναδιοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος, τονίζει σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο υπουργός Εργασίας κ. Παπαϊωάννου. Ο κ. Παπαϊωάννου δηλώνει αντίθετος σε τυχόν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Αναφέρει οτι θα τεθούν αντικίνητρα για την εργασία συνταξιούχων με υψηλές αποδοχές. Τονίζει οτι η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος. Επίσης αποδίδει σε αυθαίρετες ερμηνείες την απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένους υπουργούς με αφορμή τις αναφορές του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "αυξήσεις μέχρι και 7% στις επικουρικές συντάξεις προβλέεπι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ενοποίηση 11 ταμείων επικουρικής ασφάλισης. Το ίδιο νομοσχέδιο καθιερώνει για πρώτη φορά εργοδοτική εισφορά και στο Δημόσιο και προωθεί ρυθμίσεις που μεταβάλλουν αισθητά το καθεστώς για 400.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "σε... "κουτί της Πανδώρας" έχει μετατραπεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Εν μέσω διαφωνιών απο την πλευρά εργαζομένων και συνταξιούχων, υπο τη σκιά της αβεβαιότητας και στηριζόμενη σε έναν κυβενρητικό -μονόλογο, ο οποίος μονομερής βαφτίστηκε "κοινωνικός διάλογος", η κυβέρνηση επιδειδόμενη σε αγώνα δρόμου με τον... εαυτό της, προσπαθεί απεγνωσμένα να παρουσιάσει έργο. Ετσι, οδεύει ολοταχώς προς τη Βουλή το "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο οπως αποδεικνύεται -περιορίζεται στο "φαίνεσθαι".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "σε μείωση των επικουρικών συντάξεων και αύξηση των εισφορών οδηγεί η δημιουργία του ασφαλιστικού φορέα-γίγαντα που προωθεί η κυβέρνηση για την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που παραδόθηκε στην ΑΔΕΔΥ, καταργούνται 13 ταμεία αρωγής, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των δημοσίων υπαλλήλων".

    [4] ΕΛΑΣ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "βεβιασμένα και υπο το κράτος πανικού, με στόχο την άμβλυνση των δυσμενών εντυπώσεων και της γενικευμένης κατακραυγής της κοινής γνώμης, σε σχέση με την ανινκανότητα της ΕΛΑΣ, την κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας και τα ανησυχητικά φαινόμενα παρακμής και διαφθοράς στους κόλπους της, σπεύει η πολιτική ηγεσία του υπουργέιου Δημόσιας Τάξεως σε οργανωτική αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ που φυσικά δεν αποτελεί πανάκεια, με σύσταση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "η Δικαιοσύνη παίρνει στα χέρια της την υπόθεση της κάθαρσης στην Αστυνομία. Οι εισαγγελικές αρχές χτυπόυν τη διαφθορά με διώξεις για πλαστογραφία, παράβαση καθήκοντος, απάτη. Πολύμηνη, αλλά και αποτελεσματική ήταν η έρευαν των εισαγγελέων Γ. Γεράκη και Πλ. Παναγιωτόπουλου. Ανέσυραν στο προσκήνιο στοιχεία για τις παράνομες άδειες αλλοδαπών. Στους υπο δίωξη συγκαταλέγονται υψηλόβαθμοι της ΕΛΑΣ και δύο συνεργάτες του υπουργού Δημόσιας Τάξης".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων "και μπορεί το μεγάλο έλλειμμα στην εκπαίδευση των αστυνομικών να προβάλλεται ως εξήγηση -πάντως όχι ως δικαιολογία- των τελευταίων τραγωδιών. Ποιά εξήγηση όμως να δοθεί στο γεγονός της παροχής - με παραπλάνηση της κοινής γνώμης -μια ιδιάζουσας εκ των έσω προστασίας σε υπο βαριά κατηγορία αστυνομικούς. Οπως έγινε στη Θεσσαλονίκη με την τεχνηέντως σκηνοθετημένη προσαγωγή στον ανακριτή άλλου.. αντί του υπεύθυνου για τον φόνο του Σέρβου μαθητή".

    [5] Εισοδηματική πολιτική

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "σοβαρές αλλαγές στον τρόπο δηλώσεως του εισοδήματος των εμπόρων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό την αποτελεσματικώτερη ηλεκτρονική διασταύρωση. Ηδη έχει αποφασίσθή η μεταβολή των γνωστών εντύπων "Ε3" τα οποία υποχρεούνται να συνυποβάλουν με τις δηλώσεις τους οι φορολογούμενοι των κατηγοριών αυτών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "πρόσθετα οικονομικά στοιχεία για την πλήρη "εικόνα" και το μέγεθος του εισοδήματοςό τους καλούνται να δηλώσουν απο φέτος όλοι οι φορολογούμενοι, καθώς το υπουργέιο Οικονομικών καθιερώνει εξι αλλαγές στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "στο φορολογικό πλιάτσικο σκοπεύει να επιδοθεί η αδίστακτη και χρεοκοπημένη κυβέρνηση, με τα νέα έντυπα φορολογικών δηλώσεων. Γι αυτό ακριως ενώ είχε υποσχεθεί οτι θα απλοποιηθούν τα έντυπα αυτά, αποφάσισε αιφνιδιαστικά να τα κάνει λαβυρινθώδη και ακατανόητα. Ο σκοπός προφανής. Επιδιώκει να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα, με την ανήθικη αυτή και ηθικά απαράδεκτη μέθοδο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "τεκμήριο θα θεωρείται πλέον η "γονική παροχή σε χρήμα" δηλαδή τα ποσά απο 100.000 δραχμές και άνω που χορηγούν οι γονείς στα παιδιά τους για να αγοράσουν πχ ένα διαμέρισμα ή Ιχ. Η καθιέρωση του νέου τεκμηρίου ανακοινώθηκε απο το υπουργέιο Οικονομικών μαζί με τις υπόλοιπες αλλαγές που θα υπάρχουν στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες θα υποβληθούν τον προσεχή Μάρτιο".

    [6] Ελληνοτουρκικά

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "ανάγλυφα αποδίδει την επικίνδυνη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο το 50σέλιδο μνημόνιο που κατέθεσε, την περασμένη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος την ώρα που οι Ευρωπαίοι εταίροι μεθοδεύουν την παράκαμψη του ελληνικού βέτο στη χρηματοδότηση της Τουρκίας".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 29 October 1998 - 10:30:50 UTC