Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-09-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/09/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Φορολογική πολιτική
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Ο.Τ.Ε.
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοδος 2,51%

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η φορολογική πολιτική και ο προϋπολογισμός του 1999, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κρίση στον Ο. Τ. Ε. και η παραίτηση Παπούλια είναι τα βασικά θέματα του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κέντρα διαφθοράς στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ. Βαρύτατη καταγγελία Καραμανλή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κωσταλέξι η Αθήνα. Η υποκρισία πνίγει την κοινωνία μας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ενοχοι Κυβέρνηση, Ν. Δ., Κόκκαλης. Η παραίτηση Παπούλια εκθέτει Σημίτη, Καραμανλή και άλλους.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Οι Αθλιοι ζωντανεύουν στην Αθήνα του 2000. Εννέα μήνες αδιαφορούσε η κοινωνία στο δράμα των τριών παιδιών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ζωντανά-νεκρά 3 παιδιά. Σκηνές Μεσαίωνα στην Ελλάδα του 2000. Αργοπέθαιναν απο ασιτία φυλακισμένα στο σπίτι τους.

    Η ΑΥΓΗ: Μπλέκει η κυβέρνηση με τις "γραμμές" του Ο. Τ. Ε. Ρήγμα στο περιβάλλον του πρωθυπουργού η παραίτηση Παπούλια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σκαμνί ο αρχηγός της Αστυνομίας. Ασκήθηκε εναντίον του δίωξη γιατί υπέθαλπτε "προστάτες" της νύχτας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κόλαση για τρία παιδιά στην Πετρούπολη. Γείτονες και Αστυνομία αδιαφορούσαν επί 9 μήνες.

    ΕΘΝΟΣ: "Στόπ" στο κυνήγι. Ξεσπά έντονη διαμάχη κυνηγών και οικολόγων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ανάβουν την.. θερμάστρα για τον χειμώνα οι Τούρκοι. Μετά το θερινό μορατόριουμ, καταιγισμός προκλήσεων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: Παράθυρο για απολύσεις. Εφαρμογή και σε ΔΕΚΟ-Τράπεζες. "Πιλότος" το σχέδιο νόμου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Θυσία 200 δις στο τέρας. Με μείωση φόρων στα Ι. Χ. και τα καύσιμα το '99.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ντόμινο εμπλοκών στις αποκρατικοποιήσεις. Σύσκεψη.... έκτακτης ανάγκης Σημίτη-Καρατζά χθές στο Μαξίμου.

    ΕΣΤΙΑ: Ο παραμερισμός του κ. Παπαντωνίου. Κρίσιμοι συσκέψεις χωρίς την παρουσία του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ζητούνται έσοδα 300 δις. Ανασύρονται απο τα συρτάρια 9 εκατ. "εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ομοβροντίες επιτίμου κατά Κ. Σημίτη. Διορθωτική δήλωση Μητσοτάκη προς εξευμενισμό της Ρηγίλλης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διάτρητες δηλώσεις, λέει η Εφορία.

    ΝΙΚΗ: Πωλούνται τ'αεροδρόμια πλήν Σπάτων. Με νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ξέφραγο αμπέλι η δημόσια περιουσία. Διεθνείς απατεώνες προσελκύει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέες τιμές στα ενοίκια λόγω αυξημένης ζήτησης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Θρασ- Ιμια αέρος.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τέλος συναγερμού στις χρηματαγορές.

    [2] Φορολογική πολιτική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "το υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό την ενίσχυση των κρατικών εσόδων, στρέφεται στην αναβίωση παλαιότερων συνοπτικών διαδικασιών περαίωσης φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν απο το 1993 και εντεύθεν. Είναι φανερό οτι η κυβέρνηση άγχεται για την είσπραξη των περισσότερων δυνατών εσόδων ώστε να χρηματοδοτήσει το πακέτο των αντιπληθωριστικών μέτρων χωρίς να αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει οτι "και χωρίς να εφαρμοστούν τα "έκτακτα μέτρα", τα οποία δεν απέκλεισε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, οι φορολογούμενοι κατέβαλαν ήδη αυξημένους φόρους εισοδήματος κατα'43% σε σχέση με πέρυσι. Το στοιχείο προκύπτει απο τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για τον μήνα Αύγουστο, που παρουσιάζουν σημαντική άνοδο κατά 18,23% συγκριτικά με πέρυσι, με μισθωτούς και συνταξιούχους στον γνωστό ρόλο του υποζυγίου. Λόγω των επιπλέον 200 δις που απέφερε η αφαίμαξη μέσω των 13 νέων φόρων, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει δύο ενδεχόμενα ελαφρύνσεων. Η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα Ι. Χ. αυτοκίνητα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "διακόσια δις έσοδα ετοιμάζεται να "χάσει" η κυβέρνηση το 1999, μειώνοντας αισθητά τους φόρους στα Ι. Χ. και τα καύσιμα, προκειμένου να δαμάσει το τέρας του πληθωρισμού. Στόχος να περιοριστεί κατά 1,2% τουλάχιστον και να επιτευχθεί ο στόχος της Ο. Ν. Ε. για πληθωρισμό 2,4% (σήμεαρ 5%). Η κβυερνητική αγωνία αυξάνει, εξαιτίας της ύφεσης που φέρνει η νομισματική κρίση στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα η επίτευξη του κριτηρίου του πληθωρισμού για ένταξη στο ευρώ να γίνεται ακόμη δυσκολότερη για τη χώρα".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "αύξηση 15,25% έναντι στόχου 10,85 παρουσιάζουν τα φορολογικά έσοδα του κράτους στο πρώτο οκτάμηνο του έτους. Ωστόσο η ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη στον τομέα των δημοσίων οικονομικών μετριάζεται απο το γεγονός οτι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού δεν παρουσιάζουν αντίστοιχη θετική πορεία. Στο υπουργέιο Οικονομικών εκτιμούν οτι αν και οι δπαάνες τόσο οι πρωτογενείς, όσο και αυτή της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, πηγαίνουν εξίσου καλά με τα έσοδα τότε η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα ήταν περίπατος αλλα και θα μπορούσε να ασκηθεί μια περισσότερον γενναιόδωρη κοινωνική πολιτική".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "διάτρητες φορολογικές δηλώσεις σε ασυνήθιστα μεγάλα ποσοστά διαπίστωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ. Δ. Ο. Ε.). Υστερα απο δειγματοληπτικούς ελέγχους, οι "Ράμπο" του Σ. Δ. Ο. Ε. εντόπισαν φορολογικά προβλήματα σε ποσοστό 90% των καλλιτεχνών που εξέτασαν, 70% των γιατρών και των συμβολαιογράφων, καθώς και 30% των δικηγόρων. Γι αυτές τις κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών το Σ. Δ. Ο. Ε. ετοιμάζει απο τις 15 του μηνός νέο κύκλο φορολογικών ελέγχων".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "και παλαιότερα είχε επιχειρήσει η κυβέρνηση να πείσει το βιομηχανικό, επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο της χώρας, να προχωρήσει σε συγκράτηση ή και μείωση των τιμών συμβάλλοντας έτσι στην πτώση του πληθωρισμού αλλά οι προσπάθειες εκείνες δεν είχαν αποδώσει. Και το ίδιο ακριβώς εγχείρημα επαναλαμβάνει και τώρα που τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον στενέψει και η επίτευξη των στόχων για την ένταξη στην Ο. Ν. Ε. έχει προσλάβει χαρακτήρα άμεσης προτεραιότητας".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η εκτενής φορο-ληστεία των λαϊκών στρωμάτων που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των κρατικών εσόδων, και οι αρνητικές συνέπειες που έχει στις δαπάνες του προϋπολογισμού η υποτίμηση της δραχμής και οι ενδεχόμενεες επιπτώσεις απο τη σημερινή κρίση στις χρηματαγορές είανι οι δύο αντιφατικές κινήσεις που συνθέτουν την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 1998 το οκτάμηνο Γενάρη-Αυγούστου".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι των εφημερίδων που κατέγραφαν την πρωθυπουργική δήλωση οτι δεν βλέπει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ιδού σήμερα τυπώνονται οι νέες προκλήσεις της Αγκυρας, η οποία: περίμενε την τυπική λήξη του θερινού "μορατόριουμ" προκειμένου να δημιουργήσει εκ νέου τις προϋποθέσεις εντάσεως οι οποίες, βεβαίως συντηρούνταν και επαυξάνονταν, καθ' όλη την διάρκεια του θέρους, με εμπρηστικές δηλώσεις της ηγετικής τάξεως της εξ Ανατολών γείτονος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "στο "χορό"των αναχαιτίσεων και των σκληρών αερομαχιών στον ουρανό του Αιγαίου ξαναμπήκε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, μετά απο ένα δίμηνο ηρεμίας, λόγω του μορατόριουμ ασκήσεων που είχαν συμφωνήσει ατύπως, για το καλοκαίρι, Αθήνα και Αγκυρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "η Τουρκία επιχείρησε να αιφνιδιάσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία με μπαράζ πτήσεων στο Αιγαίο το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας. Συνολικά 26 μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας, σε 11 σχηματισμούς, πραγματοποίησαν 14 παραβάσεις του FIRΑθηνών και 7 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ 8 φορές ενεπλάκησαν σε εικονικές αερομαχίες με ελληνικά".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "με παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου η Αγκυρα συνόδευσε την ενορχηστρωμένη όξυνση της προκλητικότητάς της κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Η τουρκική πολεμική αεροπορία, εκμεταλλευόμενη την άσκηση "TASMO" που πραγματοποιεί στο Βόρειο και το Ανατολικό Αιγαίο, επιχείρησε με μαζικές διεισδύσεις αεροσκαφών στον εθνικό εναέριο χώρο να υποστηρίξει τις κορώνες του Μεσούτ Γιλμάζ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) επισημαίνει οτι "με μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου σηματοδότησε χθές και προχθές η Τουρκάι τη λήξη του "μορατόριουμ" στο Αιγαίο, ενώ δύο ασκήσεις, η τουρκική "Τσεβίκ Πενσέ" και η ελληνική "Φίλιππος" αναπτύσσονται στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "με την λήξιν της περιόδου εφαρμογής των "μέτρων εμπιστοσύνης" είς το Αιγαίον, η Τουρκική Αεροπορία έκαμεν εκ νέου την εμφάνιστίν της είς το FIRΑθηνών ακι τον Ελληνικόν εναέριον χώρον. Αι παραβιάσεις, αι οποίαι ήρχισαν την νύκτα της Δευτέρας προςν Τρίτην υπήρξαν εκ των πλέον προκλητικών και επροβλημάτισαν ιδιαιτέρως το Γενικόν Επιτελείον Αεροπορίας, ως προς την σκοπιμότιητα και τους στόχους των. Ηδη απο ημερών η κινητικότης είς τα τουρκικά αεροδρόμια και αι συνεχείς μετασταθμεύσεις μαχητικών αεροσκαφών είχον οδηγήσει τους επιτελείς του ΓΕΑ είς το συμπερασμα οτι επίκειται μια μεγάλης εκτάσεως επιχείρησις είς την περιοχήν του Αιγαίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά οτι "τη στιγμή που ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ απο την Ιερουσαλήμ προχθές εκτόξευε απειλές για την εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 σητν Κύπρο,26 τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα σε 11 σχηματισμούς προχώρησαν σε 7 παραβιάσεις,14 παραβάσεις πριν αναχαιτισθούν απο ελληνικά μαχητικά ενώ σημειώθηκαν 8 εικονικές αερομαχίες πάνω απο τη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη".

    [4] Ο.Τ.Ε.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "εν μέσω πολλών ανοικτών μετώπων και καθ'ον χρόνο προετοιμάζει τη νέα δυναμική "επίθεσή " του στις αγορές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης "προέκυψε" προχθές το βράδυ στον Ο. Τ. Ε. η παραίτηση του προέδρου του Δημήτρη Παπούλια και το κλίμα αναστάτωσης που αυτή δημιούργησε".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "ο "εξαναγκασμός" σε παραίτηση του Δ. Παπούλια απο την προεδρία του Ο. Τ. Ε. καθιστά ένοχη την κυβέρνηση για τις επιλογές και τις μεθοδεύσεις της, όπως αποδεικνύει το ερεβώδες παρασκήνιο, τη Ν. Δ. για την εύγλωττη σιωπή της και τον Σ. Κόκκαλη για την περαιτέρω άλωση του οργανισμού. Ηδη ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ με δηλώσιε ςτων Δημ Τσοβόλα και Ν. Κωνσταντόπουλου, καταγγέλλουν ύποπτες μεθοδεύσεις για ξεπούλημα του Ο. Τ. Ε. και προειδοποιούν για τις συνέπειες".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "εμφανής ήταν χθές η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την πολιτική διάσταση της παραίτησης του Δ. Παπούλια απο τον Ο. Τ. Ε. όπως εμφανής είναι και η προσπάθεια του ιδίου να "προστατεύσει " τον προσωπικό του φίλο πρωθυπουργό Κ. Σημίτη αποχωρώντας χωρίς πολλές αναταράξεις που θα δημιουργούσαν προβλήαμτα στην τρίτη φάση μετοχοποίησης του οργανισμού".

    Κατά τη ΝΙΚΗ, "πλήγμα για την εικόνα του Ο. Τ. Ε. λίγο πριν απο την είσοδο του 15% των μετοχών του στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών αποτελεί η αποδοχή χθές απο τον υπουργό Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη, της παραίτησης του προέδρου του οργανισμού Δημήτρη Παπούλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπούλιας έχει υποβάλει την παραίτησή του απο τις 19 Αυγούστου, επειδή διαφωνούσε με τον τρόπο άσκησης του μάνατζμεντ του Ο. Τ. Ε. απο τον διευθύνονται σύμβουλο του οργανισμού Γιώργο Χρυσολούρη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν οτι στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Παπούλιας αφήνει αιχμές κατά υψηλόβαθμων στελεχών του Ο. Τ. Ε. που με την πολιτική τους έχουν κατρακυλήσει την τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "σοβαρά ερωτήαμτα πολιτικής και οικονομικής υφής εγείρονται με την αιφνίδια παραίτηση του προέδρου του Ο. Τ. Ε. καθηγητή Δημ. Παπούλια. Η κυβέρνηση επιχείρησε χθές να την αποδώσει στο "πάθος του να επιστρέψει στα ακαδημαϊκα'καθήκοντά του" αυτός όμως απέφυγε κάθε δήλωση" Εξίσου σημαντικές με τις οικονομικές συνέπειες είναι οι πολιτικές παρενέργειες της παραίτησης Παπούλια, που σηματοδοτεί "διάσπαση" του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η άνοδος τιμών κατά 2,51% στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, η πτώση του επιτοκίου στη δημοπρασία δεκαετών ομολόγων, η παραίτηση Παπούλια από τη θέση του προέδρου του ΟΤΕ, τα μέτρα για την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η μεγάλη άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Θετικά μηνύματα από τη δημοπρασία των ομολόγων - Αξιόλογη πτώση του επιτοκίου στο 8,26%".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η απάντηση στα... ράφια - Αναμένεται αντίδραση του ΣΕΣΜΕ για στην εφαρμογή της ΑΔ 6/98".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Χτες, ανέβηκαν... - Οικουμενικό ασανσέρ μετοχών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Φθηνότερα ΙΧ και πετρέλαιο για να μειωθεί ο πληθωρισμός - Τροπολογία στη Βουλή για μείωση ή κατάργηση έμμεσων φόρων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ωθηση στις ιδιωτικοποιήσεις ευθύνης της Εθνικής Τράπεζας - Εντονη αντίδραση του ΥΠΕΘΟ σε περιέργες φήμες".

    [6] Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοδος 2,51%

    Η ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών αναφέρει ότι "Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, άνοδος που δεν συνοδεύτηκε όμως από ανάλογη αύξηση των συναλλαγών. Ιδιαίτερη ζήτηση υπήρξε για ισχυρά χαρτιά κυρίως της βιομηχανίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν σημαντικές τοποθετήσεις από ξένους επενδυτές".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 9 September 1998 - 11:59:09 UTC