Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-07-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/07/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Γενικές εξετάσεις
  • [3] Διαφθορά στην ΕΛΑΣ
  • [4] Πορεία εξυγίανσης
  • [5] Καύσωνας
  • [6] Κυπριακό
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Ελληνικά Πετρέλαια - Μετοχές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο καύσωνας, οι βάσεις στις γενικές εξετάσεις, η διαφθορά στην ΕΛ. ΑΣ και η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τα πήραν όλα οι διαπλεκόμενοι.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σεισμός!Πρόβλεψη για 7-8 Ρίχτερ στην Αθήνα

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κασέτες βόμβες για ΕΛ. ΑΣ. Σπαρταριστές συνομιλίες αξιωματικών

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Σφοδρή επίθεση Χρ. Σαρτζετάκη κατά Κ. Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι βαθμοί επιτυχίας κατά δέσμη. Που πάνε οι βάσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Εκποιούν τις ΔΕΚΟ χωρίς σχέδιο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φούρνος! Καυτός εφιάλτης απο το βράδυ.

    ΕΘΝΟΣ: Γενικές εξετάσεις '98. Τα "κλειδιά" της επιτυχίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αναγνώριση της "Μακεδονίας" απο τους Βρετανούς

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μέτωπο κατά Μητσοτάκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πέφτουν οι βάσεις και στις "σκληρές" σχολές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μετωπική Γιαννόπουλου - εισαγγελέων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Γενναία ομολογία Βασιλόπουλου.

    ΕΣΤΙΑ: Την πληρώνουν οι μικρομέτοχοι.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Φλέβα χρυσού" οι ιδιωτικοποιήσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νέα υποτίμηση "βλέπει" ο Μ. Εβερτ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Οξεία επίθεση Γιαννόπουλου κατά εισαγγελέων.

    ΝΙΚΗ: Ολα τον Ιούλιο... Επιταχύνονται οι αλλαγές σε ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ψηφιακή η ζούγκλα των ιδιωτικών καναλιών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Πάγωσαν" τα έργα στη Βόρεια Ελλάδα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 38 βαθμοί υπο σκιάν.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σώστε το πολύτιμο νερό.

    [2] Γενικές εξετάσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "στα βασικά μαθήματα κάθε Δέσμης (Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία, Αρχαία και Πολιτική Οικονομία) εμφανίζονται οι χειρότερες επιδόσεις στις γενικές εξετάσεις. Η τάση στις βάσεις ειναι γενικώς πτωτική, με διακυμάνσεις κατά ομάδα Σχολών, καθώς φέτος έχουν αλλάξει οι προτιμήσεις των υποψηφίων. Καθοριστική ειναι και η αύξηση των εισακτέων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει οτι "τα Μαθηματικά, η Φυσική, η Εκθεση και τα Αρχαία είναι τα μαθήματα, που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των φετινών βάσεων. Λόγω της δυσκολίας των θεμάτων στα μαθήματα αυτά και της μάχης που έδωσαν οι υποψήφιοι με το χρόνο, στην πλειονότητα δεν έγραψαν καλά. Παράλληλα, η διαδικασία βαθμολόγησης των γραπτών βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει αρχίσει η επεξεργασία των βαθμολογικών στοιχείων στη μηχανογραφική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "κρίσιμη αποδεικνύεται η επίδοση, που είχαν οι υποψήφιοι φοιτητές στα μαθήματα της Εκθεσης, των Μαθηματικών, των Αρχαίων Ελληνικών, της Φυσικής, της Βιολογίας και της Πολιτικής Οικονομίας. Η δυσκολία και η πολυπλοκότητα των θεμάτων, που "εκφωνήθηκαν" στις γενικές εξετάσεις, τα καθιστούν κλειδιά της επιτυχίας. Καθώς στα βαθμολογικά κέντρα συνεχίζεται η διόρθωση των γραπτών, επιβεβαιώνεται οτι οι βάσεις πέφτουν".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "ολοκληρώθηκε σχεδόν η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων για τις Ανώτατες Σχολές και τα τελευταία στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα - σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας - οτι έχει σημειωθεί μεγάλη πτώση στην Α' Δέσμη, μικρή στη Δ' και μικρότερη στη Β'. Θολή ειναι η κατάσταση στη Γ'".

    [3] Διαφθορά στην ΕΛΑΣ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "με επίθεση στους δύο εισαγγελείς, που ερευνούν τα δρώμενα στην Ελληνική Αστυνομία, απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγ. Γιαννόπουλος, υποστηρίζοντας ότι "υπέπεσαν σε βαρύτατο παράπτωμα" με την έρευνα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Κατά τον κ. Γιαννόπουλο, οι εισαγγελείς όφειλαν να αποστείλουν την υπόθεση στη Βουλή, από τη στιγμή που οι ερευνώμενες καταγγελίες αφορούν πράξεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Την ίδια ώρα ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης προχωρεί σε ποινικές διώξεις για χορήγηση παράνομων αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς".

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ υποστηρίζει ότι "Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για τη διαφθορά στην Αστυνομία, που έχουν αφετηρία τις περσινές "λίστες της ντροπής". Το τέρμα τους άδηλο, καθώς ο Σουλτάτος συνεχίζει να μιλάει, μάρτυρες πάνε κι έρχονται στο γραφείο του εισαγγελέα Γ. Γεράκη και η Ομερτά στους κόλπους της ΕΛΑΣ φαίνεται πως δεν ισχύει πλέον".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε χθες ότι μόνο άκομψη, αλλά και παράνομη την ενέργεια των δύο εισαγγελέων και τόνισε ότι εφόσον οι καταγγελίες Σουλτάτου έχουν σχέση με αδίκημα που αφορά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, η εισαγγελική αρχή δεν είχε κανένα δικαίωμα να εσβάλει στο υπουργείο. Επρεπε να τις διαβιβάσει στη Βουλή. Την ίδια ώρα το πόρισμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι οι εισαγγελείς ενήργησαν απολύτως νόμιμα".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ αναφέρει ότι "Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίστηκε και χθες η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση με τις χορηγήσεις αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς και τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Εν τω μεταξύ, το πέπλο μυστηρίου που έχει υφανθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από τηνπορεία αλλά και τα ευρήματα της έρευνας που διενεργεί ο Εισαγγελέας Γιώργος Γεράκης, ολοένα και πυκνώνει, καθώς οι φημολογίες, οι αντικρουόμενες πληροφορίες και τα σενάρια που ακούγονται από διάφορους κύκλους, δίνουν και παίρνουν".

    Τη βεβαιότητά του οτι υπάρχει διαφθορά στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία όμως καλύπτεται οχι απο υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά απο κυκλώματα της νύχτας, εκφράζει σε συνέντευξή του στην ΕΞΟΥΣΙΑ ο αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Βασιλόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό καλεί τους πολίτες να καταγγέλουν στις αρχές και προσωπικά στον ίδιο τέτοιες περιπτώσεις εμπλοκής υφιστάμενων του σε παρανομίες, ανεξάρτητα απο το οικονομικό μέγεθος, διαβεβαιώνοντας οτι θα διασφαλίσει και την ανωνυμία και την προστασία τους.

    [4] Πορεία εξυγίανσης

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "Η κυβένρηση είναι αποφασισμένη να επιβάλει μέσα στον Ιούλιο, τόσο τα προγράμματα εξυγίανσης όσο και τους νέους κανονισμούς εργασίας στις τρεις μεγάλες ελλειμματικές ΔΕΚΟ του υπουργείου Μεταφορών, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ ΚΑΙ ΟΑΣΑ (αστικές συγκοινωνίες). Σε χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου συζητήθηκε ιδιαιτέρως το θέμα των χειρισμών και του διαλόγου, ώστε να αποφευχθούν νέα μέτωπα με τους εργαζόμενους, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, βοηθούσης βεβαίως και της καλοκαιρινής ραστώνης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων που έρχεται θα μεταβάλει πλήρως τις οικονομικές συνθήκες και επιπροσθέτως ευελπιστεί ότι θα επηρεάσει και τις πολιτικές εξελίξεις. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου, υπολογίζει στα "αγαθά της ιδιωτικοποίησης" και προσβλέπει σε μια ιδιαιτέρως επιτυχή πώληση της Ιονικής, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου και κατά τα φαινόμενα θα φέρει αντιμέτωπους τους κ. Ι. Κωστόπουλο της Πίστεως και Σπ. Λάτση της Eurobank".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "Ο πρωθυπουργός αναζητεί "κομματικά ερείσματα`` δια τηνπροώθησιν της κυβερνητικής πολιτικής και ταυτοχρόνως την αμβλύνει -ακόμη περισσότερον- ώστε να γίνη αποδεκτή και να αρθούν οι λόγοι εσωκομματικής αντιπαραθέσεως από τώρα και μέχρι τα δημοτικάς εκλογάς του προσεχούς Οκτωβρίου, τουλάχιστον. Σειρά συσκέψεων υπό τον κ. Σημίτη και ιδιαιτέρων συναναντήσεών του με κορυφαίους συνεργάτας του καθορίζουν επακριβώς -κατά τηνπρόσφατον κομματικήν έκφρασιν- πόσον "νερό θα βάλει η Κυβέρνηση στο κρασί της" προς μεγίστην βλάβην των διαρθρωτικών αλλαγών και της οικονομίας γενικώτερον, δοθέντος ότι και η αρχικώς εξαγγελθείσα πολιτική μόνον... άκρατον οίνον δεν εθύμιζε".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "Μετά τις λαϊκές αντιδράσεις, η κυβέρνηση βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την έλλειψη στοιχειώδους προετοιμασίας για την εκποίηση των ΔΕΚΟ. Χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και πάλι δεν ελήφθησαν αποφάσεις, ενώ διεπιστώθη ότι οι υπό μετοχοποίηση (περίπου 30) δημόσιες επιχειρήσεις δεν έχουν καταρτίσει επιχειρησιακά πλάνα, ούτε έχουν προσλάβει συμβούλους, με αποτέλεσμα η διαδικασία να αναβληθεί για το τέλος του 1999".

    [5] Καύσωνας

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Δ. Ρίζου) γράφει ότι "Ο υδράργυρος θα φθάσει σήμερα τους 40 βαθμούς και οδεύει ολοταχώς στους 42 βαθμούς Κελσίου. Η πρωτεύουσα έχει γίνει ανυπόφορη με ατμόσφαιρα αποπνικτική. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν κάνει τη ζωή δύσκολη στους κατοίκους κυρίως της Αττικής και των άλλων μεγάλων Ελληνικών πόλεων. Τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάζονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, οι έγκυρες αλλά και τα νεογέννητα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι "Το νέφος, οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και, ιδιαίτερα, οι καταστροφικές για το περιβάλλον πολιτικές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων δημιούργησαν χτες μια αφόρητη κατάσταση για τη ζωή των εκατομμυρίων κατοίκων της πρωτεύουσας. Εκατοντάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία, με λιποθυμίες, πνευμονολογικά και καρδιολογικά επεισόδια. Χτες το θερμόμετρο άγγιξε τους 39 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της Αθήνας, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "Ολόκληρη η Ελλάδα πυρπολείται από τον καύσωνα που ανέβασε τον υδράργυρο στους 42 βαθμούς Κελσίου. Η αύξηση της υγρασίας σε συνδυασμό με την εξασθένηση των βορείων ανέμων μετέτρεψαν την Αθήνα και τις άλλες πόλεις σε φούρνους και θαλάμους αερίων για τους κατοίκους τους, που ψήνονται. Σε αναζήτηση λίγης δροσιάς αλλά και για να αποφύγουν τα χειρότερα από ένα νέο μπλακ άουτ της ΔΕΗ, οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν την πόλη άρον-άρον. Ανάλογη έξοδος -φυγή παρατηρείται και στις άλλες πόλεις που δοκιμάζονται από τον καύσωνα".

    [6] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι "επίδειξη προκλητικότητας και αδιαφορίας προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων εθνών, χαρακτήρισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στα κατεχόμενα. Στο μεταξύ, αποφασισμένος να επιτύχει πρόοδο στο Κυπριακό χρησιμοποιώντας άλλους τρόπους εφόσον οι διακοινοτικές συνομιλίες έχουν καταρρεύσει και δεν υπάρχει ελπίδα για σύντομη επανάληψή τους, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "η Κύπρος θα ειναι απο τα πρώτα κράτη - μέλη που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την κατηγορηματική αυτή απάντηση έδωσε χθες η ελληνική βεβέρνηση στις γαλλικές και αυστριακές προτάσεις να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσει και να ληφθεί υπόψη η πολιτική κατάσταση, που επικρατεί στο νησί. Στην ελληνική κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός απο τις φιλοτουρκικές θέσεις που έχει εκφράσει εως σήμερα η αυστραική κυβέρνηση και διπλωματικοί κύκλοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός οτι απο χθες η Αυστρία ανέλαβε και τυπικά την προεδρία της ΕΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "μπορεί να μην επιχείρησε ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ προκλητική άφιξη στην κατεχόμενη Κύπρο, την προηγούμενη εβδομάδα, με την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, η προετοιμαζόμενη ομως για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου, κάθοδός του στη Μεγαλόνησο θα κινείται σε μέτρο ακόμα χειρότερης πρόκλησης. Σύμφωνα με τις σκέψεις, που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Αγκυρα ο Ντεμιρέλ θα μεταβεί στα κετεχόμενα σε ημερομηνίες που ταυτίζονται με εκείνες του "Αττιλα Ι" και θα συνδυαστεί με επι τούτου "εορταστικές" εκδηλώσεις".

    (Ι. Π.)

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Το θέμα που προέκυψε με τις μετοχές των "Ελληνικών Πετρελαίων", η αύξηση των κερδών των βιομηχανικών επιχειρήσεων, η έναρξη των εκπτώσεων, η αύξηση της ελληνικής συμμετοχής στο Β' ΚΠΣ και η άνοδος τιμών κατά 1,81% στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "H ΔΕΗ "πληγή" και για τη βιομηχανία - Δυσφορία Παπανδρέου για τη διοίκηση της επιχειρήσης".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ελπίδες για "ήσυχο" καλοκαίρι - Η κυβέρνηση αποφεύγει κινήσεις που θα προκαλούσαν απεργίακες κινητοποιήσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε ανάκριση καλούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια - Εντονες διαμαρτυρίες για την καθυστέρηση παράδοσης των μετοχών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αρχίζει η μάχη εξυγίανσης των κρατικών επιχειρήσεων - Εμφαση στους οργανισμούς συγκοινωνιών"

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Θετική η Κομισιόν στην αύξηση της συμμετοχής της στο Β' ΚΠΣ για να καλυφθεί το άνοιγμα της υποτίμησης της δραχμής".

    [8] Ελληνικά Πετρέλαια - Μετοχές

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Αδιευκρίνιστες παρέμειναν και χθες οι ακριβείς νομικές διαστάσεις του θέματος που δημιουργήθηκε την Τρίτη, όταν η δημοσίου συμφερόντος εταιρία "Ελληνικά Πετρέλαιά" ξέκινησε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο ΧΑΑ χωρις να έχει ολοκληρωθεί η διανομή των αποθετηρίων τίτλων σε πολλούς μικροεπενδυτές. Το θέμα θα απασχολήσει τις επόμενες ημέρες τις αρμόδιες αρχές της κεφαλαιαγοράς".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 2 July 1998 - 7:55:51 UTC