Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-07-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/07/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Καύσωνας
  • [3] Διαρθρωτικές αλλαγές
  • [4] Διαφθορά στην ΕΛΑΣ
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Ελληνικά Πετρέλαια - Προβλήματα στην διαπραγμάτευση των μετοχών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο επικείμενος καύσωνας, η υπόθεση διαφθοράς στην ΕΛ. ΑΣ και η οικονική πολιτική και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 100 υψηλόβαθμοι και ο Ρωμαίος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καύσωνας φονιάς. Στους 42 το θερμόμετρο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εκλεψαν στοιχεία της διαφθοράς στην ΕΛ. ΑΣ.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ο καύσωνας έλιωσε το κράτος. Μπλάκ άουτ στην Αττική.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διπλό φιάσκο σε Χρηματιστήριο - ΔΕΗ.

    Η ΑΥΓΗ: Πρώτη εντολή απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Λιτότητα

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιοί πήραν τις... μίζες στην ΕΛ. ΑΣ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φλέγεται η Ελλάδα. Καμίνι. Στους 42 βαθμούς το θερμόμετρο.

    ΕΘΝΟΣ: 42 βαθμοί με απειλή μπλάκ άουτ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φρέσκα μανιτάρια στο καλάθι της τρομοκρατίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ερχεται σεισμός μεγαλύτερος απο 6,3 Ρίχτερ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στους 37 βαθμούς έλιωσε το κράτος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΛ. ΑΣ: 200 φάκελοι ζητούν ενόχους.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Διάλογοι ντροπής "καίνε" την ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ.

    ΕΣΤΙΑ: Οι νέοι συσχετισμοί των Τραπεζών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στην εντατική για εξυγίανση 48 επιχειρήσεις του Δημοσίου

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ψήφος εμπιστοσύνης" η υπερπροσφορά για Τράπεζα Κρήτης

    ΤΑ ΝΕΑ: Επιφυλακή για μπλάκ άουτ λόγω καύσωνα.

    ΝΙΚΗ: SOS για τους 42 βαθμούς. Κύμα καύσωνα σε όλη τη χώρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τυχοδιωκτισμοί αμερικάνικοι σε βάρος των λαών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κάτω οι βάσεις σε όλες τις δέσμες.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κόσοβο: Μυρίζει μπαρούτι

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αλλαγή σκηνικού. Επιθετική αντιπολίτευση απο τη ΝΔ

    [2] Καύσωνας

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "Στα ύψη ανεβαίνει το θερμόμετρο. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί οτι το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου. Ανάρπαστα γίνονται τα κλιματιστικά. Φέτος το καλοκαίρι οι πωλήσεις τους θα ξεπεράσουν τις 150.000 συσκευές. Η θερινή κατανάλωση ρεύματος ειναι μεγαλύτερη απο κάθε φορά. Ο κίνδυνος ενός γενικευμένου μπλάκ άουτ προβάλλει ορατός".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "Σε επιφυλακή είναι οι υπηρεσίες της ΔΕΗ για ενδεχόμενο μπλακ άουτ, λόγω του αναμενομένου καύσωνα, καθώς η 3-η γραμμή μεταφοράς (στο Κρυονέρι) δεν ολοκληρώθηκε ακόμη. Η χθεσινή υπερθέρμανση δύο μετασχηματιστών προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν 150 τρόλεϊ, να σβήσουν οι σηματοδότες και το κυκλοφοριακό χάος και η ζέστη να τρομάξουν τους Αθηναίους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "Η θερμοκρασία που "εξατμίζεται" το κράτος είναι μόλις 37 βαθμοί Κελσίου. Οι προβλέψεις για πανελλήνιο καύσωνα (42 βαθμοί) τις προσεχείς μέρες φαντάζουν εφιαλτικές μετά και το χθεσινό μπλακ άουτ που υπέστησαν μεγάλες περιοχές της Αττικής. Από την πλευρά της ΔΕΗ απλώς ανακοινώθηκε το "τεχνικό πρόβλημα", ενώ η κυβέρνηση ζητεί "επιφυλακή".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "Καμίνι θυμίζει ολόκληρη η Ελλάδα, καθώς σε αρκετές περιοχές η θερμοκρασία άγγιξε τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, ο υδράργυρος αναμένεται να "σκαρφαλώσει" στους 42 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες. Για το λόγο αυτό οι νομαρχίες και οι δήμοι της χώρας, εφαρμόζοντας παράρτημα του σχεδίου "Ξενοκράτης", θα διαθέτουν κλιματιζόμενους χώρους για τους πολίτες που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "Με το σχέδιο "ξενοκράτης" επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον καύσωνα που πυρπολεί τη χώρα στους 42 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, το χθεσινό μπλακ άουτ από την υπερλειτουργία των κλιματιστικών αποκάλυψε τη διάλυση κυβέρνησης και κράτους. Χάος στις συγκοινωνίες και τους δρόμους, με τους σηματοδότες σβηστούς. Τρόλεϊ και ηλεκτρικός ακινητοποιήθηκαν. Οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες παρέλυσαν. Ηταν μια ακούσια πρόβα τζενεράλε της κρατικής ανυπαρξίας.

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ προσθέτει ότι "Στους 37 βαθμούς Κελσίου έλιωσε χθες το κράτος. Ολόκληρη η χώρα θα έρθει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τα επόμενα πέντε εικοσιτετράωρα, οπότε αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι και τους 42 βαθμούς. Το πρώτο θύμα του καύσωνα ήταν η ΔΕΗ. Οπως συμβαίνει συνήθως είτε κάνει κρύο είτε βρέχει, σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στο 25% της Αττικής".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "Ωσάν να μην αρκούσε η υψηλή θερμοκρασία - εις επίπεδα καύσωνος - της τελευταίας ημέρας του Ιουνίου χθες το μεσημέρι εσημειώθη "μπλακ άουτ". Με αποτέλεσμα ευρύταται περιοχαί του λεκανοπεδίου να παραλύσουν, άλλαι μεν γενικώς άλλαι δε -όπως κυριώτατα του κέντρου των Αθηνών- κυκλοφοριακώς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει οτι "Πέρασαν 11 ολόκληρα χρόνια από τον τελευταίο καύσωνα, με θύματα τότε της ζέστης άτομα κυρίως ηλικιωμένα και με προβλήματα υγείας. Μέσα σε θρήνους και κοπετούς είχαν εξαγγελθεί τότε με σοβαροφανές ύφος, από τους "αρμοδίους" μέτρα για την προστασία των πολιτών από παρόμοια φαινόμενα. Και πέρασαν τα χρόνια αλλά τα μέτρα που ελήφθησαν προφανώς περιορίστηκαν σε ότι ο καθένας μας μπορούσε να κάνει βάζοντας κλιματιστικά... στο σπίτι του, διότι οι πολλοί δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα".

    [3] Διαρθρωτικές αλλαγές

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "περήφανος για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που με την εμμονή της στην πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας (κρατικών τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων) κατάφερε να αποσπάσει την... ψήφο εμπιστοσύνης του Λάτση και των άλλων εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου. Ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε οτι "σημειώθηκε ενα πολύ σημαντικό βήμα στην πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει οτι "σαν μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου προσωπικά προσπαθεί να εμφανίσει την πώληση της Τράπεζας Κρήτης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος χθες έκανε ευθέως λόγο για "ψήφο εμπιστοσύνης στο παρόν και στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας". Μετά τις "πύρρειες νίκες", τις παλινδρομήσεις και τα ανακατέματα του νερού με το κρασί, η κυβέρνηση του κ. Σημίτη βρήκε πάτημα στα 93 δισ. του κ. Λάτση για να δημιουργήσει με τη βοήθεια και του φιλικού της Τύπου, ατμόσφαιρα θριάμβου και συγχρόνως να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της απέναντι σε όσους αντιδρούν στην οικονομική πολιτική της".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "σε "πελάγη ευτυχίας" πλέει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ειδικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου. Το απροσδόκητα αίσιο τέλος που είχε η πώληση της Τράπεζας Κρήτης, αλλά και το ευνοϊκό πλαίσιο που διαμορφώνεται για το τελικό τίμημα της Ιονικής Τράπεζας σηματοδοτούν μια θετική πορεία του προγράματος ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενισχυμένο απο την επιτυχή ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Κρήτης, επαναφέρει δυναμικότερα στο προσκήνιο το όλο θέμα της οικονομικής εξυγίανσης των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, ενω ενεργοποιεί το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων θεωρώντας οτι οι συνθήκες ειναι πλέον ευνοϊκότερες".

    [4] Διαφθορά στην ΕΛΑΣ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "ξεκαθάρισμα λογαριασμών, στη διαμάχη που σοβεί στο ΠΑΣΟΚ, εμταξύ προεδρικών και εκσυγχρονιστών; Αντιπερισπασμός για τις λίστες της ντροπής; παραίτηση για λόγους εντυπωσιασμού; Τι απο όλα αυτά αφορούν τις καταγγελίες και τη στάση του αστυνομικού υποδιευθυντή Ανδρέα Σουλτάτου, καταγγελίες για παράνομες χορηγήσεις αδειών παραμονής αλλοδαπών απο χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "Μηνύσεις κατά του Ανδρέα Σουλτάτου φέρονται διατεθειμένοι να κάνουν οι δύο σύμβουλοι του υπουργού Δημόσιας Τάξεως Η. Λουκάς και Γ. Φλωρεντής, για την εμπλοκή του ονόματός τους από τον πρώην αστυνομικό σε παράνομες άδειες παραμονής αλλοδαπών, αλλά και για προστασία νυχτερινού κέντρου. Παράλληλα, η ΝΔ ζητεί από τον πρωθυπουργό, ο οποίος παρακολουθεί ως απλός θεατής την υπόθεση, να απομακρύνει τον κ. Ρωμαίο από το υπουργείο Δημόσιας Τάξεως".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "Σε εκατοντάδες εκατομμύρια το μήνα, ανέρχονται οι εισπράξεις από την κάθε λογής "προστασία" που παρέχουν... στον κόσμο της νύχτας και σε μεγαλεμπόρους ναρκωτικών, οι μαφιόζοι της ΕΛΑΣ. Η εγκληματική δραστηριότητα ορισμένων ανώτερων και ανώτατων αστυνομικών με την... αρμονική συνεργασία -όπως αποδεικνύεται - κάποιων "εξ απορρήτων" συμβούλων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έχει λάβει τα τελευταία χρόνια ανεξέλεγκτες διαστάσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "Την έντονη αντίδραση της Υπηρεσίας της Ασφάλειας της Βουλής, προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του Αστυνομικού Διευθυντή Ανδρέα Σουλτάτου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΦΛΑΣ καθώς και στην εφημερίδα ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ περί ανάμειξης του γραφείου του Προέδρου της Βουλής στην μετάθεσή του από την Βουλή μετά την ΕΔΕ που διετάχθει σε βάρος του, για τις "λίστες της ντροπής".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υπογραμμίζει ότι "Φοβερές καταγγελίες για μίζες, κυκλώματα και παροχή προστασίας, οι οποίες εμπλέκουν ένα μεγάλο μέρος της ηγεσίας της ΕΛΑΣ, περιέχονται σε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες υψηλόβαθμων αξιωματικών. Τις συνομιλίες αυτές έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας κ. Γεράκης και είναι αποφασισμένος να καλέσει τις επόμενες μέρες όλη την ιεραρχία της ΕΛΑΣ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "Περισσότερους φακέλους από τους 17 που κατασχέθηκαν -πληροφορίες μιλάνε για περίπου 200- φέρεται να έχει στα χέρια της η εισαγγελική αρχή. Οι περιπτώσεις των αδειών παραμονής φαίνονται χάδι μπροστά στα υπόλοιπα. "Ελληνοποιήσεις" προστασίες, εκβιασμοί, χρηματισμοί και άλλα έργα ενστόλων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επαναλαμβάνει ότι δεν την αγγίζουν όσα ισχυρίστηκε ο παραιτηθείς Αν. Σουλτάτος. Πολλές, πάντως, από τις 17 υποθέσεις δικαιώνουν τα λεγόμενα του Γ. Ρωμαίου περί ``φιλευσπλαχνίας``.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Κώστας Μήτσης) "Την άκρη του νήματος για τα διαπλεκόμενα φαίνεται ότι βρίσκει ο εισαγγελέας, που διερευνά την παράνομη δράση μελών της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει ως τώρα συγκεντρώσει ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης, εκατό υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ εμπλεκονται σε σωρεία κακουργηματικών πράξεων, ενώ και ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Γ. Ρωμαίος φέρεται ότι συγκάλυπτε τις συναλλαγές στενών συνεργατών του με διακινητές βρώμικου χρήματος".

    Κατά την ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ "Αδειους φακέλους θα βρει στη νέα έφοδό του στο ΥΔΤ ο εισαγγελέας. Κάποιοι φρόντισαν να εξαφανίσουν από φακέλους ιδιόγραφα σημειώματα, που ενοχοποιούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για την οποία το Μαξίμου εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια. Και ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Δημ. Δωρής βρίσκει σύννομη έως τώρα την πολύκροτη έρευνα της Παρασκευής".

    (Ι. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα προβλήματα στη διαπράγματευση των μετοχών των ΕΛΠΕ (πρωην ΔΕΠ), ο απόηχος της προσφοράς Λάτση για την εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης, η γενική συνέλευση των μετόχων της Ιονικής Τράπεζας και η πτώση τιμών κατά 1,77% στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Παιχνίδι με τα "Ελληνικά Πετρέλαια" σε βάρος των χιλιάδων μικροεπενδυτών".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Τα επιτελεία σε συναγερμό! αμέσως μετά την εντυπωσιακή προσφορά Λάτση για την τράπεζα Κρήτης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αιφνιδιασμός! - Οργισμένοι οι μέτοχοι των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ)".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οι διεργασίες στις τράπεζες πρέπει να συνεχιστούν - Μήνυμα του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις στο πιστωτικό σύστημα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι αυξήσεις κεφαλαίου σε ημερήσια διάταξη στο ΧΑΑ - Η αποϋλοποίηση σκίασε το κλίμα ευφορίας των γενικών συνελεύσεων".

    [6] Ελληνικά Πετρέλαια - Προβλήματα στην διαπραγμάτευση των μετοχών

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Αιφνιδιάστηκαν χθες οι μικρομέτοχοι των Ελληνικών Πετρελαίων. Χωρίς να έχουν παραληφθεί όλα τα αποθετήρια από ιδιώτες και θεσμικούς, όπως επιβεβαιώνουν και σε επιστολή τους τα Ελληνικά Πετρέλαια, με πλημμελή ενημέρωση για την έναρξη της διαπραγμάτευσης της μετοχής και τελικώς με κάποιους πιο ενημερωμένους και σίγουρα πιο έτοιμους ξεκίνε η χθεσινή διαπραγμάτευση των μετοχων".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 1 July 1998 - 7:57:45 UTC