Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-05-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/05/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ιδιωτικοποιήσεις-Αντιδράσεις
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Ιονική Τράπεζα - Απεργία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αντιδράσεις των εργαζομένων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): 7.000 προσλήψεις χωρίς διαγωνισμό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Θα χυθεί αίμα. Οι πρώην συνέταιροι σφάζονται στους δρόμους.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Εχουμε 10 εκατομμύρια λόγους να σας δέρνουμε. Το Μαξίμου επιστρατεύει το αστυνομικό κράτος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σε πτώση η αγορά ΙΧ. Ολοι περιμένουν τα νέα μέτρα.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εστησαν χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο. Οργιο παραβιάσεων του νόμου Πεπονή.

    Η ΑΥΓΗ: Διάλογος με τα ΜΑΤ. Συγκρούσεις με εργαζόμενους σε Αθήνα και Πειραιά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Απάντηση με εκλογές σχεδιάζει ο Σημίτης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μόνος στο Μαξίμου. Απομονωμένος ο Σημίτης γίνεται πλέον επικίνδυνος.

    ΕΘΝΟΣ: Τέλος ο ΓΟΚ. Κάθε περιοχή θα έχει τον δικό της οικοδομικό κανονισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μήπως τους βολεύει το...Τουρκολίμανο; Οπως το πάει η Αγκυρα, την άλλη φορά θα δεσμεύσει τον Σαρωνικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μέτωπο "φωτιά" απο 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιοί κρίνουν τους καθηγητές. Τα πρόσωπα - κλειδιά που θα επιλέξουν τα θέματα για τους 46.444 αδιόριστους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στην κόψη της ...Ιονικής. Μείζον ενδοπασοκικό το πρόβλημά της.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πέντε όροι σε Σημίτη απο Χαραλαμπόπουλο-διαφωνούντες.

    ΕΣΤΙΑ: Ανυπολόγιστο το ύψος των ζημιών. Ροκανίζεται καθημερινώς ολόκληρη η οικονομία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε μέτωπο προσκρούει η κυβέρνηση. Ποικιλώνυμη η πολιτική κάλυψη στα βίαια επεισόδια με απεργούς.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Δεν τα βρήκαν Σημίτης-Χαραλαμπόπουλος. Αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής ζήτησε ο Νέστορας του Κινήματος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αναψαν φωτιές τα Θρησκευτικά μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

    ΝΙΚΗ: Κεφαλικός φόρος στη διασκέδαση. Εισιτήριο 5-7.000 δρχ σε όλα τα κέντρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβέρνηση βίας, ανεργίας, λιτότητας, τρομοκρατίας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σαφάρι του ΙΚΑ αρχίζει την 1η Ιουνίου για τα ένσημα. Ποιές επιχειρήσεις θα ελεγχθούν.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Θράκη: δικαίωση απο την επιτροπή Υπουργών Συμβουλίου της Ευρώπης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αμείωτη η ένταση. Κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η απεργία στην Ιονική.

    [2] Ιδιωτικοποιήσεις-Αντιδράσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "σ'ένα ποικιλόμορφο μέτωπο πολιτικοσυνδικαλιστικών και κοινωνικών δυνάμεων, με ασύνδετες και αντιφατικές, τις περισσότερες φορές, επιδιώξεις, προσκρούει η κυβέρνηση, η οποία πλέον έχει ν'αντιμετωπίσει μαχητικές κινητοποιήσεις, που οδηγούν ακόμη και σε βίαια, μη ελεγχόμενα στην έκβασή τους επεισόδια".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "σε συστηματική χρήση των δυνάμεων καταστολής καταφεύγει πλέον η κυβέρνηση, ανήμπορη να απαντήσει διαφορετικά στο μεγάλο ρεύμα κοινωνικής αντίστασης και αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων, που αντιδρούν στην πολιτική εκποιήσεων και μονόπλευρης λιτότητας που εφαρμόζεται στο "βωμό" της ονομαστικής σύγκλισης με την Ευρώπη".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "ανυπολόγιστον ζημίαν υφίστανται καθημερινώς ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομεύς της οικονμίας, εκ των αλλεπάλληλων απεργιακών κινητοποιήσεων. Ενώ η Κυβέρνησις προσπαθεί να διαπεράση με αφίσσες το σύνθημα οτι "η Ελλάδα επιταχύνει με αποφάσεις για το μέλλον " αποτελεί κοινήν διαπίστωσιν οτι η οικονομία οπισθοδρομεί συνεχώς, λόγω της προφανούς αδυναμίας να εφαρμοσθή η κυβερνητική πολιτική αλλά και του τεραστίου κόστους που προκαλεί τούτο".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "νέα δεδομένα στην απεργία των εργαζομένων στην Ιονική δημιουργεί η δικαστική απόφαση που την κηρύσσει παράνομη. Την ίδια στιγμή αναζητούνται και απο τις δύο πλευρές, μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικαλιστών γέφυρες επικοινωνίας, προκειμένου να υπάρξει λύση στο αδιέξοδο, ενώ δεν θα ανατραπεί η υπάρχουσα κατάσταση ως την ερχόμενη Δευτέρα".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "τα ΜΑΤ ανέλαβαν και πάλι να πείσουν όσους δεν πείθει η πολυδάπανη διαφημιστική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ για την προβολή του κυβερνητικού έργου. Και η εκστρατεία πειθούν έγινε ξαφνικά εκστρατεία βίας και τρόμου. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τους απεργούς με ρόπαλα, επικίνδυνα χημικά όπλα και συλλήψεις, έχοντας μετατραπέι σε χαλύβδινο βραχίονα της κυβέρνησης Σημίτη και σε όργανο εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "έαν ακόμα βήμα πιο κοντά στο ξεπούλημα βρίσκεται η Ιονική Τράπεζα, με τη χτεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της "μητέρας" Εμπορικής Τράπεζας, που είπε "γιές σέρ" στις σχετικές εντολές της κυβέρνησης. Την ώρα που οι απεργοί διαδήλωναν στους δρόμους της Αθήνας την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και την ώρα που τα δικαστήρια έβγαζαν απόφαση με την οποία χαρακτήριζαν "παράνομη" την απεργία διαρκείας των εργαζομένων στην Ιονική".

    Κατά τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "ξύλο και δακρυγόνα είανι τα στοιχεία που συνέθεσαν και πάλι το σκηνικό των απεργιακών κινητοποιήσεων, που τους τελευταίους μήνες πλήττουν την χώρα, εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαλλαξίας. Για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία την οποία είχαν εξαγγείλει απο κοινού η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με απρόσκοπτη χρήση βίας και χημικών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της τονίζει μεταξύ άλλων "η υπόθεση της πώλησης της Ιονικής Τράπεζας εξελίχθηκε ουσιαστικά σε σύγκρουση θέσεων μέσα στο ΠΑΣΟΚ και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα όρια αδιεξόδου με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται μέν σκληρές, αλλά να ανιχνεύουν χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναπόφευκτη αφού απο την αρχή δεν αναζητήθηκαν σημεία προσέγγισης μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων με ένα σοβαρό και πειστικό διάλογο ώστε να μην φτάσουν τα πράγματα στην ένταση και την οξύτητα".

    "Νέα φόρμουλα, την οποία στήνεται γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της ΟΤΟΕ προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο της Ιονικής, αποτελεί η πρόταση του υφυπουργού Εργασίας Χρήστου Πρωτόπαπα μέσω της ΕΞΟΥΣΙΑΣ, για επίσπευση της δημιουργίας ενιαίου ταμείου ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων απο όλες τις τράπεζες αν και η δικαστική απόφαση που κρίνει την απεργία παράνομη επιβαρύνει το κλίμα".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "η Αθήνα καταδίκασε την πρακτική της Αγκυρας να διεξάγει ασκήσεις κοντά στη Γαύδο, δηλαδή σε μια περιοχή που στο παρελθόν αμφισβήτησε ανοιχτά την κυριαρχία της. Ετσί, την ώρα που στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η Αγκυρα εμφανίζεται να προσπαθεί να συμφωνήσει με την Αθήνα σε μέτρα μείωσης της έντασης στο Αιγαίο και κυρίως σ'ενα μορατόριουμ ασκήσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στην πράξη τα πράγματα φαίνεται πως είναι τελείως διαφορετικά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει "Επιστροφή στην ένταση!...Οι στρατοκράτες της Αγκυρας αποφάσισαν να υψώσουν τους χαμηλούς τόνους των 90 τελευταίων ημερών διεκδικώντας και στρατιωτικά τη Γαύδο. Το νοτιότερο κομμάτι όχι μόνον της Ελλάδος, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα με τις στρατιωτικές ασκήσεις τους ολόκληρο τον Ιούνιο, σε Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος, βλέπουν και προς την Κύπρο, ίσως κάνοντας μια πρόβα τζενεράλε για επίθεση στο νησί εφόσον εγκατασταθούν οι S-300".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "με ωμή παρέμβαση οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να απιβάλουν τις επόμενες μέρες την εφαρμογή των ΜΟΕ στο Αιγαίο. Παράλληλα, προωθούν -δια της πλαγίας οδού- την επίλυση των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού, υπο τη μορφή πακέτου. Κάτι που η Αθήνα έχει απορρίψει κατά το πρόσφατο παρελθόν".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "οι τουρκικές ασκήσεις που αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα είναι νομότυπες, δεν θα επιτραπεί όμως στην Αγκυρα να τις χρησιμοποιήσει για να προωθήσει τις παράλογες βλέψεις της έναντι της Ελλάδας. Το μήνυμα αυτό στέλνει στη γειτονική χώρα η Αθήνα απορρίπτοντας παράλληλα, δια στόματος του Δημήτρη Ρέππα την "πρόσκληση " του Τούρκου υπουργού Ισμαήλ Τζέμ για διάλογο".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (εκδότη Κ. Μήτση), "επίδειξη δυνάμεως επιχειρεί η Τουρκία με την "κύκλωση" της Κρήτης, δήθεν για ασκήσεις κατά τον Ιούνιο, πιστεύει η ΝΔ και καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει "έστω και τώρα " καταγγέλλοντας την Αγκυρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (εκδότης Δ. Ρίζος) επισημαίνει οτι "ρίχνει τους τόνους για την προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο εν όψει των προγραμματισμένων αεροναυτικών ασκήσεων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ακης Τσοχατζόπουλος. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό τόνισε οτι η κίνηση της Αγκυρας μπορεί να ενταχθεί σε προκλητική συμπεριφορά, όμως οι δεσμεύσεις των περιοχών σε διεθνή ύδατα είναι φυσιολογικές".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει οτι "η τελική πορεία εφαρμογής της πρώτης δέσμης των ΜΟΕ στο Αιγαίο αρχίζει απο σήμερα, μαζί με τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο. Το θέμα κυριάρχησε κατά τη συνεργασία που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας αλλά και στην πρώτη ημέρα των εργασιών της 7ης Συμβουλευτικής Επιτροπής ΗΠΑ-Ελλάδος, η οποία διεξάγεται στο Ουϊλιαμσμπεργκ της Βιρτζίνια και στην οποία μετέχει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "τα τουρκικά στρατιωτικά γυμνάσια, όχι μόνο στην "καρδιά" του Αιγαίου αλλά και δίπλα στην Κρήτη, μπορεί να είναι...κάπως προκλητικά αλλά είναι νόμιμα!Αυτό ήταν το νόημα των όσων είπαν χθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αλλα'και ο κατ'εξοχήν αρμόδιος υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, Θέλοντας να ρίξει τους τόνους προφανώς εν όψει και της συνάντησης Σημίτη-Ντειμρέλ στη Γιάλτα ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε τις ασκήσεις...φυσιολογικές, πλήν όμως αντιοικονομικές για την Τουρκία".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν οτι "εάν η "παλαιά" Γιάλτα καθόρισε την πορεία της Ευρώπης μέχρι την κατάρρευση του "υπαρκτού σοσιαλισμού" μια "νέα " Γιάλτα μπορεί να καθορίσει το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς μεθοδεύεται συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ κατά το πρότυπο της (ατυχούς κατάληξης) Συμφωνίας της Μαδρίτης. Στο περιθώριο της σνόδου των χωρών της παραευξείνιας συνεργασίας (4-5 Ιουνίου) προωθείται η διμερής προσέγγιση σε μια φάση που το κλίμα στο Αιγαίο έχει πάλι βαρύνει απο τις τουρκικές προκλήσεις".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "στον ..Αλλάχ προσεύχεται πλέον η κυβέρνηση για να "φωτίσει" τους στρατοκράτες της Αγκυρας μήπως και οδηγήσουν σε ναυάγιο τη συζήτηση που γίνεται στο ΝΑΤΟ για τα ΜΟΕ. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστεί να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ (πτήσεις άοπλων αεροσκαφών και κατάργηση της διαδικασίας υποβολής σχεδίων πτήσης) που αναμένεται να προκαλέσουν κλυδωνισμούς πρώτα και κύρια στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "εδραιώνεται στη Λευκωσία η πεποίθηση οτι η Ουάσιγκτον αναμένει τα αποτελέσματα της ευρωπαίκής συνόδου κορυφής στο Κάρντιφ για τις ευρωτουκρικές σχέσεις, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της για την αμερικανική πρωτοβουλάι στο Κυπριακό. Πάντως οι ΗΠΑ όπως υπογραμμίζεται και στην τακτική διμηνιαία έκθεση του προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό ανησυχούν εξίσουν για την τουρκική αδιαλλαξάι και την ενδεχόμενη εγκατάσταση των πυραύλων S-300"

    (Γ.Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου για την απεργία στην Ιονική, η πτώση τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, η εξαγορά της "Γ. Μαμιδάκης" από τα "Ελληνικά Πετρέλαια" και η αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ο "πόλεμος" της Ιονικής - Αδιέξοδα για κυβέρνηση - εργαζομένους - οικονομία".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Δώρο" από τις Βρυξέλλες! - Η ΕΕ εξετάζει τη μεταφορά κονδυλίων του κοινωνικού ταμείου σε άλλους τομείς".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Θρίλερ! Ολα κρίνονται στην Ιονική - Από τα ξημερώματα, μάχη για τον έλεγχο του μηχανογραφικού".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η ασιατική κρίση στις αγορές εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη - Τάση απόσυρσης κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες αγορές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Παρέμβαση Κωστόπουλου στην κρίση της Ιονικής - "Παράνομη η απεργία" - Υπαίθρια γενική συνέλευση των εργαζομένων στην Τράπεζα".

    [6] Ιονική Τράπεζα - Απεργία

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Σήμερα κρίνεται (συνδικαλιστικά) η τύχη της απεργίας στην Ιονική, η οποία χθες κρίθηκε - και επισήμως - παράνομη και καταχρηστική. Η υπόθεση δεν αποκλείεται να "κλείσει" σήμερα, καθώς θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση των υπαλλήλων, οι οποίοι απειλούνται πλέον με καταλογισμό ποινικών ευθυνών".

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 28 May 1998 - 8:09:48 UTC