Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-05-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/05/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πώληση Ιονικής
  • [3] Προφυλάκιση Λογοθέτη
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Κράτος-Εκκλησία
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Ιονική Τράπεζα - Ιδιωτικοποίηση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η αναγγελία πώλησης της Ιονικής Τράπεζας, η προφυλάκιση του δημάρχου Πειραιά και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Μέρες Κοσκωτά απο το 1988 στο 1998. Τα τρισεκατομμύρια ψηφιακής τηλεόρασης και "Ξυστού"..αγρίεψαν τους διαπλεκόμενους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 9% μπροστά η ΝΔ. Δημοσκόπηση της πολυεθνικής "ΡΙΣΕΡΤΣ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ" για την Ελλάδα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σκάνδαλο με τους μισθούς των προέδρων-διευθυντών των ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση έδωσε ψεύτικους πίνακες.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τι συμφώνησαν Κ. Σημίτης και Στεφανόπουλος για τον Χριστόδουλο. Ενταση στις σχέσεις Πολιτείας-Αρχιεπισκόπου.

    Η ΑΥΓΗ: Η Ιονική "δώρο " σε ιδιωτική τράπεζα. Η κυβέρνηση κατέληξε τελικά στην πώληση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αρχισε η κάθαρση. Μετά τον Λογοθέτη έχουν σειρά κι άλλοι μεγαλοσχήμονες για τον Κορυδαλλό.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εμπάργκο Σημίτη στην Εκκλησία. Η κυβέρνηση σνομπάρει τον Αρχιεπίσκοπο.

    ΕΘΝΟΣ: Η πτώση ενός αστέρα. Υπόθεση Λογοθέτη: όλο το παρασκήνιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Φτηνή επίθεσις εναντίον του Ερυθρού Σταυρού. Στο κενό θα πέσει η μηνυτήρια αναφορά "κάποιων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μισθοί πρόκληση στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το Ξυστό κλονίζει τον Σημίτη. Ρωγμές στο εκδοτικό μπλόκ της διαπλοκής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πως κηρύξαμε πόλεμο στην Τουρκία. Ετζεβίτ παραλήρημα για "βοήθεια" Ελλάδας στο ΡΚΚ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Επικίνδυνα παιχνίδια με Λογοθέτη στον Πειραιά. Ηρωοποιούν τον αμφιλεγόμενο Δήμαρχο.

    ΕΣΤΙΑ: Σε κοινό μέτωπο όλες οι συντεχνίες. Προς ανατροπήν των ιδιωτικοποιήσεων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τολμηρό βήμα στην Ιονική. Η κυβέρνηση Σημίτη καλείται τώρα να επιβάλει την αποκρατικοποίηση.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Στη φυλακή ο Λογοθέτης. Επτά αδικήματα, τα δύο σε βαθμό κακουργήματος.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αγώνας δρόμου μεταξύ Πίστεως-Eurobank-Εργασίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και ένα νησί στην παραλιακή για την Ολυμπιάδα. Τέσσερις νέες αλλαγές στην Αθήνα.

    ΝΙΚΗ: Αλλάζουν όλα στις τράπεζες. Αρχή με την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πωλείται και η Ιονική Τράπεζα. Επιταχύνεται το ξεπούλημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

    [2] Πώληση Ιονικής

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας ανοίγει το δρόμο για αλλαγή ολόκληρου του τραπεζικού τοπίου στη χώρα, καθώς προαναγγέλλει και άλλες ιδιωτικοποιήσεις ή συγχωνεύσεις τραπεζών, με συνέπεια τη δημιουργία δύο ισχυρών τραπεζικών μπλόκ, Εθνικής και Πίστεως".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "παρά τους πρόσφατους δισταγμόυς της, η κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει την Ιονική Τράπεζα, εγκαινιάζοντας ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκποίησης κερδοφόρων επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην επιδίωξη να μειωθεί με κάθε τρόπο το δημόσιο έλλειμμα και εξυπηρετεί ταμιακές σκοπιμότητες. Ωστόσο πρόκειται για κίνηση με σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "την πώληση της Ιονικής Τράπεζας στο ιδιωτικό κεφάλαιο ανακοίνωσε και επίσημα χτές η κυβέρνηση, απαντώντας έμπρακτα στις αξιώσεις που πρόβαλλαν όλο το τελευταίο διάστημα, τα διάφορα διαπλεκόμενα συμφέροντα και οι "χρηματαγορές" για επιτάχυνση των διαδικασιών ξεπουλήματο της δημόσιας περιουσίας".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "η κυβέρνηση υπο την πίεση των ευρωπαϊκών εξελίξεων, την υιοθέτηση του ευρώ απο τους 11 και τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ελληνικής αποτυχίας στο άμεσο μέλλον, ξεπέρασε τις αναστολές της και χθές έκανε το πρώτο τολμηρό βήμα προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Δια στόματος του υπουργού ΕΘνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ιδιωτικοποιήσει την Ιονική Τράπεζα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "αποφασισμένη να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ήδη εξαγγείλει φέρεται η κυβέρνηση και για του λόγου του αληθές και όπως ανακοινώθηκε σε χθεσινή έκτακτη συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου, το 51% των μετόχων της Ιονικής Τράπεζας που ανήκει στην Εμπορική περνά σε ιδιώτες".

    [3] Προφυλάκιση Λογοθέτη

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "ένα βήμα πριν την έκπτωση, αν όχι την απόλυσή του απο το αξίωμα του δημάρχου, βρίσκεται ο Στέλιος Λογοθέτης μετά τη χθεσινή προφυλάκισή του με σύμφωνη γνώμη Ανακρίτριας και Εισαγγελέα για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης του ποσού του 1.6 δις δρχ και εκβίασης, κρίνοντάς τον επικίνδυνο για την τέλεση νέων αδικημάτων".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "σάλος στην πόλη του Πειραιά απο την σύλληψη και προφυλάκιση του Δημάρχου χθές το μεσημέρι. Ο κ. Στέλιος Λογοθέτης προφυλακίστηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού για 2 κακουργήματα και 3 πλημμελήματα με κυριότερο την υπεξαίρεση ενός δις δρχ".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "είναι η κατάληξις πολυμήνου διαμάχης, η οποία εξέσπασε μεταξύ του δημάρχου Πειραιώς και αιρετών και μη παραγόντων του ΠΑΣΟΚ είς την δευτεροβάθμιον και τριτοβάθμιον αυτοδιοίκησιν, αλλά και μερίδος του Τύπου, που κατηγορούν συνεχώς τον κ. Λογοθέτην δια τέλεσιν σειράς παρανόμων και ποινικώς κολασίμων πράξεων".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ σημειώνει οτι "για υπεξαίρεση απο τις υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά κατά συρροή (ύψους 1,7δις δρχ) κατηγορείται ο Δήμαρχος Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης, ο οποίος οδηγήθηκε αργά χθέ το μεσημέρι στις φυλακές Κορυδαλλού, ύστερα απο ομόφωνη απόφαση Εισαγγελέα και ανακρίτριας, να προφυλακισθεί αμέσως μετά την απολογία του. Εξερχόμενος απο το γραφείο της Β'τακτικής ανακρίτριας κας Μαρίας Φραγκιαδάκη, ψύχραιμος ο κ. Λογοθέτης, επιτέθηκε δριμύτατα κατά της κυβέρνησης, λέγοντας οτι "αποκαλύπτεται το πρόσωπο του Σημιτικού ολοκληρωτισμού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "ο δήμαρχος Πειραιά στις φυλακές Κορυδαλλού ! προς μέγιστη ικανοποίηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζητούσε απο τον κ. Λογοθέτη να αποσυρθεί απο το προσκήνιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ομως εκείνος, σε λίγες μέρες, ετοιμαζόταν να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι είναι "δραματική η εξέλιξη που πήρε η δικαστική περιπέτεια του δημάρχου Πειραιά. Με μια νόμιμη, αλλά σκληρή και σχεδόν πρωτοφανή απόφασή τους, ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν τον Στέλιο Λογοθέτη προφυλακιστέο. Γεγονός είανι οτι στη διάρκεια της εικοσαετούς θητείας του στην Τοπική Αυτοδιοίκση προσπάθησε να παραμερίσει τους τύπους για να πετύχει την ουσία. Οι ενέργειές του δεν έπειθαν πάντα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υπογραμμίζει οτι "η προφυλάκιση Λογοθέτη έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού πολλοί ισχυρίζονται οτι συνδυάζεται με πολιτικά παιχνίδια που εξελίσσονται εν όψει των δημοτικών εκλογών. Το κυριότερο όμως είναι πως η υπόθεση αυτή αποκαλύπτει πως η διαχείριση του δημοσίου χρήματος απο τους ΟΤΑ δεν υπόκειται στους απαραίτητους ελέγχους, με αποτέλεσμα να εκκολάπτονται σκάνδαλα".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "επικίνδυνη όσο και ύποπτη αποδεικνύεται η νοθρότητα της κυβέρνησης ως προς την ανάπτυξη νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, τη στιγμή που οι νοσηροί εγκέφαλοι της Αγκυρας επιδίδονται μετά μανίας στην ...χαρτογράφηση της αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αρχιπέλαγος".

    Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ αναφέρει οτι "το γνωστό τροπάριο της "ανοικτής πρόσκλησης σε διάλογο" επανέλαβε ο Ισμαήλ Τζέμ στον υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της τελετής που έγινε με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης απο την Ελλάδα. Ζήτησε, συγκεκριμένα, απο τον Ελληνα υφυπουργό να διαβιβάσει στον θ. Πάγκαλο μια ανοικτή πρόσκληση να μεταβεί στην Αγκυρα ή, εάν το προτιμά, να έρθει ο Τούρκος ομόλογός του στην Ελλάδα, σε εύθετο χρονικό διάστημα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Ετζεβίτ αποφάσισε χθές οτι η Ελλάδα έχει κηρύξει "εμμέσως", τον πόλεμο στη χώρα του. Για να αντιμετωπίσει μάλιστα την ελληνική επίθεση κάλεσε σε βοήθεια την Ουάσιγκτον: Ζήτησε απο τον Χόλμπρουκ να κηρυχτεί η Ελλάδα κράτος - τρομοκράτης, που στηρίζει το κουρδικό ΡΚΚ και του έδωσε και όλα τα ...έγκυρα στοιχεία της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ για του λόγου το αληθές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι"νέες "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο, καθορισμένες αυτή τη φορά απο το ελληνικό Πεντάγωνο (!!!) ύστερα απο τη ρητή απαγόρευση προς τους εφέδρους καταδρομείς να προσεγγίσουν στο Φαρμακονήσι, στην Καλόλημνο αλλά και να παρελάσουν στη Σύμη!!!Απίστευτες ενδοτικές θέσεις απο τους εκλεκτούς της κυβέρνησης των εσκυγχρονιστών, οι οποίοι εμπόδισαν 40 Ελληνες εφέδρους καταδρομείς με 9 ταχύπλοα να προσεγγίσουν τα νησάκια των ακριτικών Δωδεκανήσων-αυτά ακριβώς που αμφισβητούν οι Τούρκοι- κατά το διάπλου του Αιγαίου που διοργανώνεται εδώ και 4 χρόνια υπο την αιγίδα, μάλιστα (εδώ είναι ο εμπαιγμός) του υπουργείου Αμυνας".

    [5] Κράτος-Εκκλησία

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "παρά την προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα να χαρακτηρίσει "εκ του μη όντος" το θέμα που ανέκυψε απο την απόφαση του πρωθυπουργού να εγκαινιάσει κατά την "Ημέρα της Ευρώπης" την έκθεση "Απο το ήλεκτρο στο Ευρώ-ένα νόμισμα για την Ευρώπη" και στη συνέχεια να πάει στο εξοχικό του (αντί να είναι στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου), το θέμα όχι μόνο υφίσταται αλλά και κρίνεται ως "ιδιαίτερα σοβαρό" που μπορεί να προσλάβει -στο εγγύς μέλλον - απρόβλεπτες διαστάσεις".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας έγινε χθές και απο τις δύο πλευρές. Πάντως στην τελετή ενθρόνισης το Σάββατο δεν πρόκειται να παραστεί ο πρωθυπουργός ούτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος θα βρίσκεται σε προγραμματισμένη περιοδεία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "βαριά σύννεφα σκιάζουν ήδη τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους, καθώς η απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να μην παραστεί στην τελετή ενθρόνισης του νέου αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, το ερχόμενο Σάββατο, ερμηνεύεται ως "ρήξη" στις σχέσεις του με το νέοο προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "μεγάλες και απρόβλεπτες διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα της άρνησης του πρωθυπουγού όσο και του προέδρου της Δημοκρατίας να παραστούν στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου μεθαύριο Σάββατο. Η ενθρόνιση του Χριστόδουλου, δεν είναι βέβαια η ενθρόνιση ενός απλού μητροπολίτη, όπου παρίστανται οι τοπικές Αρχές. Αλλά η επίσημη ανάληψη της ηγεσίας ολόκληρης της Ελλαδικής Εκκλησίας απο το νέο Προκαθήμενο".

    (Γ.Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας μέσω του Χρηματιστηρίου, η πτώση κατά 1,97% του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο, οι εκτιμήσεις για μείωση επιτοκίων και η αύξηση των κερδών της Εθνικής Τράπεζας ειναι τα βασικά θεματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Στο αστερισμό των ιδιωτικοποιήσεων - Πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Ιονικής".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Συνωστισμός μνηστήρων - Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως την πώληση της Ιονικής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μάχη τραπεζών για την αγορά της Ιονικής - Ερρίφθη ο κύβος για την πώληση της Τράπεζας μέσω του Χρηματιστηρίου".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μέσω Χρηματιστηρίου η πώληση της Ιονικής - "Πράσινο φως" για έναρξη των διαδικασίων από τον κ. Γ. Παπαντωνίου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Για υπερβολικό έλλειμμα μας εγκαλεί η Κομισιόν".

    [7] Ιονική Τράπεζα - Ιδιωτικοποίηση

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας, ανακοίνωσε τελικά χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου. Η όλη διαδικασία θα γίνει μέσω Χρηματιστηρίου με την πώληση ενός πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που διαθέτει η Εμπορική".

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02m run on Thursday, 7 May 1998 - 9:17:31 UTC