Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 19 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-05-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/05/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνέντευξη Καραμανλή
  • [3] Σχέσεις Εκκλησίας-κράτους
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] ΟΝΕ - Ευρώ - Θέσεις Καραμανλή

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι συναντήσεις πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς, η συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ για το Ευρώ, το Κυπριακό και οι σχέσεις κράτους -Εκκλησίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Εκκλησία- Πολιτεία: Σχίσμα έγινε η ρήξη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο Κ. Καραμανλής σφυροκοπεί την κυβέρνηση και προτείνει πως θα σωθεί η δραχμή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μέτρα-φωτιά για τα ΙΧ. Δαγκάνες, γερανοί, μεγάλα πρόστιμα.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τεγόπουλος κατά Κόκκαλη-Ψυχάρη και Μ. Κυριακού.

    Η ΑΥΓΗ: Σύνταγμα με ....ράσο. Διατηρείται ο αναχρονισμός της επίσημης κρατικής θρησκείας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βούλωσ'το παλιοθήλυκο. Συνεχίζει η εύθυμη χήρα να ντροπιάζει τη μνήμη του ανθρώπου που διέσυρε και οδήγησε στο θάνατο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κατάθεση-σόκ καίει Βάσω και Σημίτη. Καταπέλτης ο Πιπεργιάς στον εισαγγελέα για το έργο της ΔΕΗ.

    ΕΘΝΟΣ: Πιλότος τώρα ο ΟΣΕ για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Μετά το φιάσκο της "Ολυμπιακής".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ναυαγοσώστες στο Αιγαίο οι Τούρκοι. Μετά απο απαράδεκτη κωλυσιεργία του ΥΕΝ, χάνουμε το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής καταγγέλλει: Γκρέμισαν όσα είχαν κτισθεί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παρέδωσαν δικαστικό στους τρομοκράτες. Απέσυραν τη φρουρά απο τον υπ'αριθμόν 1 στόχο της "17Ν".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 7 ξυστά ερωτήματα στον κ. Σημίτη για να προλάβει ένα νέο μεγάλο σκάνδαλο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πλειοδοσία ιδιωτικοποιήσεων απο τον Καραμανλή. Σαρωτικές αλλαγές στο δημόσιο απαίτησε χθές ο πρόεδρος της ΝΔ.

    ΕΣΤΙΑ: Καμμία κύρωσις για την αποτυχία. Οι Ευρωπαίοι απορούν με την στάσιν Σημίτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο εκτροχιασμός του ΟΣΕ. Θα πληρώσουμε 1,2 τρις για να καλυφθούν χρέη της κρατικής ανικανότητος.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Να κλείσει η Ολυμπιακή. Συμφωνούν Β. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλής.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επιτάχυνση ευρωβημάτων. Ξεκαθαρίζει τον ορίζοντα των άμεσων κυβερνητικών επιλογών αύριο ο πρωθυπουργός.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διπλό όχι απο Σημίτη, Στεφανόπουλο στις τελετές για τον Αρχιεπίσκοπο.

    ΝΙΚΗ: Χάνουν το τρένο 2.500 εργαζόμενοι. Μετά την ΟΑ η σειρά του ΟΣΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανάγκη διαχωρισμού της Εκκλησίας απο το κράτος.

    [2] Συνέντευξη Καραμανλή

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "έντονα πιεστικός και πλειοδοτών σε σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, που ξεκινούν απο Ιονική και Εμπορική και φθάνουν μέχρι και την Εθνική, εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθές στο Ζάππειο ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε πως δεν θα κατορθώσουμε να μπούμε στην ΟΝΕ το 2001 αν δεν γίνουν βαθιές τομές".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ αναφέρει οτι "ο κ. Κώστας Καραμανλής συμβολικά και πραγματικά θέλησε να εντείνει τους αντιπολιτευτικούς του τόνους και να σηματοδοτήσει την απόλυτη αντίθεση του κόμματόςο του απέναντι στην κυβέρνηση επιλέγοντας να μιλήσει δημόσια και σε έκταση για το θέμα αυτό χωρίς να περιμένει την ενημέρωση αποτ ον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, η οποία θα γίνει κατά τη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ανδρών στο Μαξίμου".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "σκληρή γλώσσα εναντίον της κυβέρνησης χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή τον αποκλεισμό της Ελλάδος απο την πρώτη ταχυτητα της ΟΝΕ. Ο Πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων με θριαμβολογίες".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "την άλλη όψη του νομίσματος αναφορικά με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ προσπάθησε να αναδείξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χθεσινή συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε την 2α Μαϊου ημέρα θλίψης και περισυλλογής υπογραμμίζοντας οτι οι αποφάσεις του συμβουλίου κορυφής ουσιαστικά ακύρωσαν το πλεονέκτημα που απέκτησε η Ελλάδα με την έγκαιρη ένταξή της στην ΕΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει οτι "οι θέσεις που διατύπωσε χθές σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, μπορύν να συνοψισθούν σελίγες γραμμές: δραστική περιστολή των δημοσίων ελλειμμάτων και ταχύτατες αποκρατικοποιήσεις. Οι θέσεις αυτές που δεν περιέχουν βεβαίως τίποτε το καινούργιο, ουδόλως απέχουν απο εκείνες του κυβερνώντος κόμματος δηλαδή του ΠΑΣΟΚ. Τους ίδιους στόχους έχει θέσει και ο κ. Σημίτης. Η διαφορά έγκειται μόνο στους επί μέρους χειρισμούς. Δηλαδή, στο πώς θα περιορισθούν τα ελλείμματα, στο πώς θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "προαναγγελία της τακτικής που θα ακολουθήσει εφ'εξής απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Σημίτη αποτέλεσε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής ο οποίος είναι αποφασισμένος όπως φάνηκε αποτα όσα ο ίδιος είπε, να ανεβάσει κάθετα τους αντιπολιτευτικούς του τόνους να προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό για τα δεινά πουέχουν σωρευθεί και να προβάλει τη μοναδική κυβερνητική λύση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "απαισιόδοξος για την πορεία της χώρας μέχρι το 2001 δήλωσε χθές ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής με αφορμή τον αποκλεισμό της χώρας απο την ΟΝΕ. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε οτι ο πρωθυπουγός προσπαθεί να εξωραϊσει και να ωραιοποιήσει την κατάσταση για μικροκομματικούς και μόνο λόγους δημιουργώντας μια επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας κατάσταση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "με την κατάθεση έξι θέσεων "κλειδιά" για την αλλαγή των δεδομένων που δημιοούργησε γιατη χώρα η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως αυτή αποκαλύφθηκε με τον αποκλεισμό της δραχμής απο το ευρώ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής με τη χθεσινή συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο έδειξε αποφασισμένος να σύρει τον πρωθυπουργό προς τις επιλογές που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος".

    [3] Σχέσεις Εκκλησίας-κράτους

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "την αποδοκιμασία του υπουργού Δικαιοσύνης Βαγγέλη Γιαννόπουλου συνάντησε η πρόταση των "53" συναδέλφων του βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου. Ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε θέτοντας τέλος στη συζήτηση που έχει ανοίξεις τις τελευταίες εβδομάδες οτι το ζήτημα χωρισμού Εκκλησίας αποτο κράτος δεν περιλαμβάνεται στις προτεινόμενες απο τα δύο μεγάλα κόμματα, διατάξεις".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "δείγμα της περιορισμένης και συντηρητικής συνταγματικής αναθεώρησης συνιστά η διαιώνιση του αναχρονισμού των υφισταμένων σχέσεων μεταξύ Εκκλησίας και κράτους. Η κυβέρνηση, με τις ευλογίες της ΝΔ, απορρίπτει το ώριμο και επιβεβλημένο αίτημα του χωρισμού της Εκκλησίας απο το κράτος".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "με την αποσαφήνιση οτι η κυβέρνηση δε δέχεται τον χωρισμό της εκκλησίας απο το κράτος και την ανακοίνωση της νέας διάταξης με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ολοκληρώθηκε χτές στη Βυολή η επί της αρχής συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά οτι "είς πλήρη υποχώρησιν υπεχρεώθη η Κυβέρνησις σχετικώς προς το θέμα των σχέσεων του Κράτους με την Εκκλησίαν επί του οποίου ήδη ο κ. Ρέππας είχε δηλώσει οτι αντιμετωπίζεται επαρκώς απο το ισχύον Σύνταγμα".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους υποστηρίζουν οτι "ασφαλώς και η Εκκλησία δεν πρέπει να είναι ένας αναχρονιστικός μηχανισμός, αλλά "ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας", όπως το στενό περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου εξηγεί. Και όπως και ο ίδιος με τη μέχρι τώρα δράση του επιμόνως υποστηρίζει. Και ουδείς θα επιθυμούσε την περιχαράκωσή της σε λειτουργικά, αυστηρά τυπολατρικά καθήκοντα. Ωστόσο, δεν θα αμφισβητήσει ούτε και ο Ποιμενάρχης πως υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία, την οποία μάλιστα η ίδια η Εκκλησία έχει παντί σθένει υπερασπισθεί".

    Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ τονίζει οτι "προς ένα ιδιότυπο σχίσμα οδεύουν οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας. Οπως έγινε χθές γνωστό, οι δύο κορυφαίοι παράγοντες του κράτους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός θα βρίσκονται εκτός Αθηνών το Σάββατο κατά την επίσημη ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "χωρίς την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου και του πρωθυπουργού κ. Σημίτη δηλαδή της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, θα γίνει το Σάββατο η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Χριστόδουλου. Η είδηση οτι οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες θα απουσιάζουν απο την τελετή της ενθρόνισης έκανε αίσθηση στον χώρο της Εκκλησίας καθώς παρόμοια τελετή υπο ομαλές συνθήκε ςέχει να γίνει πολλές δεκαετίες. Παράλληλα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ερμήνευσαν τις απουσίες αυτές ως ίδια έμπρακτη ενόχληση απο τις τελευταίες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "στη Ρόδο ίσως να γίνει το επόμενο βήμα για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνςη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Μετά τη συνάντησή του με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, ανακοίνωσε την επίσκεψή του στη Ρόδο όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΔΕΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "σε απόστασι αναπνοής βρίσκεται η χώρα μας να χάσει το κυριαρχικό εθνικό της δικαίωμα σε ο,τι αφορά την έρευνα και τη διάσωσι τουτέστιν υπηρεσίες υψίστης εθνικής σημασίας στο Αιγαίο. Αιτία η χθεσινή απόφσις του υπουργέιου Εμπορικής Ναυτιλίας να ματαιώσει τον διαγωνισμό προμηθείας αεροσκαφών και να χρονοτριβήσει ακόμη περισσότερο στην προμήθεια των περιφήμων ελικοπτέρων παντός κιαιρού αποστέλλοντας τον Φακελο του σχετικού διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι συγκεκριμένες επιλογές αναμένεται να μην περαιωθούν μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία της 31/12/1999 οπότε τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κονδύλια παραδίδονται στην Τουρκία, η οποία διεκδικεί ως γνωστόν την, ουσιαστική πλέον παρουσία της στο Αιγαίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "τα θεμέλια για την ..Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας-Αγκυρας αναμένεται να μπούν το Σαββατοκύριακο στη Ρόδο με ταυτόχρονη κατεδάφιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επιβεβαίωσαν πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Χαβιέ Σολάνα θα μεταβεί στη Ρόδοόπου θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εθνικής Αμυνης Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Τούρκο μοόλγοό του κ. Ισμέτ Σεσγκίν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης της ΔΕΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί στο νησί".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει οτι "διατεθειμένοι να κάνουν ένα ακόμα βήμα για την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο φέρονται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραχος Αθανάσιος Τζογάνης και ο αρχηγός των Τουρκικών ενόπλων Δυνάεμων στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, οι οποίοι δεν αποκλείεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες παρά την ένταση, που καλλιεργεί σκοπίμως η Αγκυρα τις τελευταίες ημέρες. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο αυτό, ενώ διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν καθιέρωση των ΜΟΕ με την έναρξη του θερινού μορατόριουμ ασκήσεων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "νέος κύκλος πιέσεων στην Αθήνα για άρση του βέτο στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Αγκυρα με πρωταγωνιστή τον "ανθύπατο" Νίκολας Μπέρνς, ενώ έντονη δραστηριότητα αναπτύσσει προς αυτή την κατεύθυνση και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Αλί Τουιγκάν".

    (Γ.Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή για ΟΝΕ - Ευρώ, το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ, η άνοδος κατά 1,22% του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η γενική συνέλευση της Κτηματικής Τράπεζας και η έλλειψη ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά ειναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Πώληση της Εθνικής ζητά ο Καραμανλής - Προτείνει ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αναζήτηση στήριξης - Ο Πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία προς την ΟΝΕ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μείωση φόρου για 800.000 εταιρίες - Ριζικές αλλαγές επέρχονται στη φορολόγηση των επιχειρήσεων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πρόκληση για γενναία αποκρατικοποίηση -"Ημέρα θλίψης και περισυλλογής η 2α Μαϊου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σωστοί οι στόχοι αλλά άπιαστοι για την κυβέρνηση" - Οι θέσεις Καραμανλή για το ευρώ".

    [6] ΟΝΕ - Ευρώ - Θέσεις Καραμανλή

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Ευρύτατες αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να μη βρεθεί η Ελλάδα εκτός ΟΝΕ, ζήτησε χθες από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, ο οποίος κάλεσε τον κ. Κ. Σημίτη να αξιοποίησει τη "μη λαικίζουσα" στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τον προτρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις".

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02m run on Wednesday, 6 May 1998 - 8:37:14 UTC