Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-03-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News distribution manager" <dist@hri.org>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 13/03/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διορισμός εκπαιδευτικών
  • [3] Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής
  • [4] Συνέδριο ΓΣΕΕ-Εργασιακές σχέσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών - Αύξηση ελλείμματος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής,η πρόσληψη εκπαιδευτικών με το νέο σύστημα και οι δημοτικές εκλογές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο έλεος των Αλβανών η Ελλάδα.Κραυγές αγωνίας απο παντού.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τέρμα προνόμια-υπερωρίες σε ΔΕΚΟ-Δημόσιο.Σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό και το 8ωρο.Συγχωνεύονται ταμεία και ενοποιούνται κλάδοι Υγείας.

    Η ΑΥΓΗ: Ο Μάρξ...απασχολήσιμος.Αρχισε χθές στην Καβάλα το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φλώρινα: παλλαϊκή υποδοχή επεφύλαξαν στη Βάσω Παπανδρέου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μασκοφόροι εκτελούν 23χρονη στο δρόμο.Τρόμος σε ολόκληρη τη χώρα.Αλωνίζουν οι Αλβανοί.

    ΕΘΝΟΣ: Στα θρανία 150.000 εκπαιδευτικοί για να προσληφθούν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Μητροπολίτης Κονίτσης φώναξε για τους Αλβανούς αυτά που δεν τόλμησαν οι πολιτικοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ρεσιτάλ θράσους απο τη Βάσω Παπανδρέου για το σκάνδαλο της Φλώρινας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα τέστ πρόσληψης των καθηγητών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το πρώτο τέστ των καθηγητών.Οι όροι του ΑΣΕΠ για τις 5-6.000 προσλήψεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εισαγγελέας στο σκάνδαλο της Φλώρινας.Σε απολογία Βάσω και διοίκηση της ΔΕΗ.

    ΕΣΤΙΑ: Εργα "βιτρίνας" αντί τολμηρών παρεμβάσεων στην Αθήνα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στον ανακριτή οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Φλώρινας.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ:Παπαγεωργίου και "SANYO" έπαιζαν ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ.Ανοικτές επιστολές προς εισαγγελέα Αρείου Πάγου και υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ραγδαίες αλλαγές στην αγορά εργασίας.Μερική απασχόληση παντού και κατάργηση υπερωριών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ντετέκτιβ για όσους χρωστάνε φόρους.Ειδικά γραφεία σε κάθε εφορία.

    ΝΙΚΗ: Το 35ωρο μετά...την ΟΝΕ.Με..υποσχέσεις ξεκίνησε το συνέδριο της ΓΣΕΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλλαγή πορεία χρειάζεται η ΓΣΕΕ.Νομιμοποίησαν τους νόθους οι παρατάξεις των ΠΑΣΟΚ -ΝΔ-ΣΥΝ.

    [2] Διορισμός εκπαιδευτικών

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ο πρώτος γραπτός πανελλήνιος διαγωνισμός για την πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών στην πρωτοβάθια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται προ των πυλών.Περίπου 150.000 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί καλούνται τώρα να πάρουν θέσεις στα θρανία για να εξεταστούν και να βαθμολογηθούν σε θέματα για τα οποία διαθέτουν πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών.Εντονες είναι οι αντιδράσεις απο την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ αναφέρει οτι "στην τελική ευθεία μπαίνουν πλέον οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό που θα γίνει σε λίγους μήνες -ίσως μέσα στο Μάϊο- για την κατάρτιση πίνακα διοριστέων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εκτός επετηρίδος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "το "πράσινο φώς" για τη διενέργεια πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού- πιθανότατα το Μάιο - για το διορισμό στην εκπαίδευση καθηγητών και δασκάλων δόθηκε χθές με την κανονιστική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Αλ. Παπαδόπουλος και ενώ οι συνδικαλιστικοί φορείς των εκπαιδευτικών συνεχίζουν να αντιδρούν στην κατάργηση της επετηρίδας".

    Η ΕΛΥΕΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "περίπου 140.000 εκπαιδευτικοί θα διεκδικήσουν μία απο τις 5-6.000 θέσεις τον πρώτο διαγωνισμό για τους αδιόριστους, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Μάϊο και αντικαθιστά την επετηρίδα".

    [3] Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "με θετικά σχόλια έγινε δεκτή απο τη βρετανική προεδρία και την Κομισιόν η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.Ο κ. Μπλέρ τη χαρακτήρισε "πολύ θετική" ο κ. Κούκ "θαρραλέα" και ο κ Βάν ντεν Μπρούκ "πολύ γενναιόδωρη".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "η Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρέτισε την πρόταση του Γλαύκου Κληρίδη για συμμετοχή των Τουρκοκύπριων στη διαπραγματευτική αντιπροσωπία της Κύπρου ,την οποία ο Κύπριος Πρόεδρος παρουσίασε χθές επίσημα στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών, Βρετανο ΥΠΕΞ Ρ.Κούκ και στον επίτροπο Χάνς Βαν ντεν Μπρούκ στο περιθώριο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Διάσκεψη Κορυφής".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ"ακόμη και ο πρωθυπουγός κ. Κ. Σημίτης εξέφρασε την λύπην του δια την απουσίαν της Τουρκίας απο την χθεσινήν Ευρωπαϊκήν Διάσκεψιν.Προσέθεσε,πάντως είς την συνέντευξιν Τύπου που παρεχώρησε μετά το πέρας των εργασιών οτι λυπείται περισσότερον δια το ότι η τουρκία ηρνήθη να αποδεχθή τα αυτονόητα (διεθνές δίκαιον, διεθνείς συνθήκαι ,αποδοχή δικαιοδοσίας Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης,Ευρωπαϊκόν κεκτημένον)".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "νέα επίσημη πρόσκληση απηύθυνε χθές η κυπριακή κυβέρνηση, στους Τουρκοκυπρίους προκειμένου να μετάσχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενσωη.Την πρόταση αυτή, ανέλαβε να διαβιβάσει στην τουρκοκυπριακή πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κούκ σε συνάντηση που είχε χθές το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στο πλαίσιο της συμμετοχής του δεύτερου, στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Λονδίνου".

    ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν οτι "ένα βήμα πιο κοντά στην ενσωμάτωση των κατεχομένων απο την Αγκυρα έκανε χθές η Τουρκία, αντιδρώντας εκβιαστικά στην απόφση των χωρών της ΕΕ να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρώπη. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ και ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος Τουέρ Ετκίν αντάλλαξαν χθές στην Αγκυρατα έγγραφα που επικυρώνουν συμφωνίες που συνήψαν οι δύο πλευρές τον περασμένο Αύγουστο για τη δημιουργία "συμβουλίου σύνδεσης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη ολοκληρώθηκε σε πανηγυρικό τόνο -που έδωσε η βρετανική προεδία - που τη θεωρεί σαν ένα νέο φόρουμ υψηλού επιπέδου.Παρά τους πανηγυρισμούς, όμως υπήρξαν στην περίπτωση του Κυπριακού ,της Τουρκίας και του Κοσσυφοπεδίου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "η ιστορική σημασία της πρώτης κοινής συνεδρίασης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων απο 26 ευρπωαϊκές χώρες (15+11) η "γενναιόδωρη" -όπως την έκριναν οι περισσότεροι- πρόταση - προσκληση του Προέδρου Κληρίδη προς τους Τουρκοκύπριους να συμμετάσχουν στην αντιπροσωπεία των ενταξιακών αλλάκαι η απουσία της Τουρκίας ήταν τα τρία γεγονότα που σημάδεψαν τη χθεσινή πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης στο Λονδίνο".

    Κατά την ΒΡΑΔΥΝΗ, "την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης άφησαν ορθάνοικτη γιατην Τυορκία οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας που μετείχαν χθές στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, το φόρουμ το οποίο δημιουργήθηκε για να υποδεχθεί τα νέα μέλη της διευρυμένης ευρωπαϊκής οικογένειας της επόμενης δεκαετίας".

    [4] Συνέδριο ΓΣΕΕ-Εργασιακές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "την κατάθεση νομοσχεδίου - βόμβας ανήγγειλε χτές απο το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Εργασίας με το οποίο πρωθεί την κατάργηση του 8ωρου και κανονικού ωραρίου, την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης την προώθηση των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης κα".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις έξι σημείων, με το οποίο διευθετείται ο χρόνος εργασίας, καταργείται η υπερεγασία και περιορίζονται οι υπερωρίες, ανακοίνωσε χθές ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτ.Παπαϊωάννου χαιρετίζοντας τις εργασίες του 29ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ που πραγματοπιοείται στην Καβάλα".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι " τη γνωστή συνταγή "ομιλείν αριστερά και πράττειν δεξιά" εφάρμοσε χθές στην έναρξη του συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην Καβάλα ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου.Με νοσταλγία θυμήθηκε τον Μάρξ και τον Ενγκελς, ζητώντας να βρεθούν τντάξιοί του για να φτιάζουν ένα ...νέο Μανιφέστο. Για να μην υπάρξει όμως καμία παρανόηση ,άνοιξε το κεφάλαιο τη ςαντροπής των εργασιακών σχέσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "στην καταστρατήγησι των εργασιακών σχέσεεων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και με...υπουργική βούλα προχωρά η κυβέρνησις παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες το πάγιο άιτημα των εργαζομένων για 35 ώρες εργασίας χωρίς παράλληλη μείωσι των αποδοχών".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ,"τα πάνω κάτω σε εργασία και ασφάλιση φέρνει η κυβέρνηση.Ο υπουργός Εργασίας Μ.Παπαϊωάννου απο του βήματος του 29ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην Καβάλα εξήγγειλε τον τερματισμό των υπερωριών και των προνομίων, τη νέα διευθέτηση του ωραρίου εργασίας με ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου ,τον περιορισμό της δουλειάς για τους συνταξιούχους και τη συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων και κλάδων υγείας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "βαθιές τομές στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό σύστημα προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας στο 29ο συνέδριο της ΓΣΕΕ που πραγματοποιείται στην Καβάλα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "στην αλλοίωση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα και με ..τον νόμο προχωράει η κυβέρνησ, παρπέμποντας στις ελληνικές καλένδες το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για 35ωρη εβδομαδιαία εργασία χωρίς παράλληλη μείωση των αποδοχών".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η μεγάλη ζήτηση των μετοχών του ΟΤΕ, η έναρξη των εργασίων του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οριακή άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής το 1997 και η νέα μείωση της τιμής του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ισοζύγιο συναλλαγών: Σε ύψος - ρεκόρ 4,9 δισ.δολ. το έλλειμμα".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Βαραίνει" το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "7 ριζικές αλλαγές - Νέα ρύθμιση της αγοράς εργασίας".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ - Συναλλαγές 100 δισ. στη Σοφοκλέους μέσα σε 20 ημέρες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νέοι συσχετισμοί στο συνδικαλισμό - Πιθανή η απώλεια της αυτοδυναμίας της ΠΑΣΚΕ".

    [6] Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών - Αύξηση ελλείμματος

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Σε ύψος "ρεκόρ" ανήλθε στο τέλος Νοεμβρίου 1997 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο άγγιξε τα 5 δισ. δολ. από 4,6 δισ. δολ. στο αντίστοιχο διάστημα του 1996. Αντιθέτως, ενθαρρυντική είναι η εικόνα που εμφανίζουν τα συναλλαγματικά διάθεσιμα της χώρας και τα οποία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπολογίζονται σήμερα στα 16,6 δισ. δολ. δηλαδή στα ίδια επίπεδα με του περασμένου Μαϊου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Friday, 13 March 1998 - 11:17:46 UTC