Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-03-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 12/03/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΠΑΣΟΚ-Δημοτικές εκλογές
  • [3] Νέα Δημοκρατία
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Δηλωθέντα εισοδήματα-Πηγή προέλευσης

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία στις δημοτικές εκλογές,οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παίξτε μπάλα,ρέ...Βάλτε μέσα τον ...Πελέ!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εξτρα πρόστιμα.Σκληρά μέτρα για την ηχορύπανση.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Οι κατάρες της Μαρίκας χτύπησαν τον Κωστάκη.

    Η ΑΥΓΗ: Βραχυκύκλωμα στο ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές εκλογές.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σκούπα για Αλβανούς.Μαζέψτε τους πριν είναι αργά!

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θα κάψουψε τις λίστες της ντροπής.Κομματικές αθλιότητες του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΘΝΟΣ: Ξαφνική ανατροπή στις συντάξεις και στα εφάπαξ.Παράθυρο για αυξήσεις απο το Πρωτοδικείο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αρνούνται την "ταρίφα" του θανάτου οι ταξιτζήδες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Επιστολή βόμβα Κοπελούζου στην Βάσω.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εγκύκλιος παγίδα για τους μαθητές.Καλούνται να δηλώσουν τον τύπο του Λυκείου που δεν..έχει ακόμα ιδρυθεί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φόροι:τι δηλώσαμε,τι κρύψαμε.Πλούσιοι φτωχοί,και...

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μειώνουν τις αντικειμενικές αξίες.Παρέμβαση Παπαντωνίου για να διορθωθεί το σφάλμα.

    ΕΣΤΙΑ: Ιδού ποιοί Ελληνες πληρώνουν τους φόρους.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελληνικά ομόλογα σε ευρώ.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Σάλος απο τις αποκαλύψεις φωτιά.Να παραιτηθεί ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πλατφόρμα για νίκη στις δημοτικές.Το σχέδιο "επτά σημείων" του ΠΑΣΟΚ για τους επόμενους μήνες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανησυχία απο το μπαράζ των ληστειών.Και νέες επιθέσεις χθές.

    ΝΙΚΗ: Πυρετός στις εφορίες για τις δηλώσεις .Ανοιχτά και απόγευμα - Σάββατο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Υποχείρια του μεγάλου κεφαλαίου.Αποκαλύπτονται υπόγειες συναλλαγές κυβέρνησης-Κοπελούζου!

    [2] ΠΑΣΟΚ-Δημοτικές εκλογές

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.Γι αυτό επιχειρεί να τα υπερβεί αναποδογυρίζοντας την εκλογική τακτική και καταφεύγοντας στην τετριμμένη πολιτική των τεχνητών διλημμάτων.Χθές ο κ. Σκανδαλίδης απηύθυνε πρόταση για συνεργασία στον β'γύρο των εκλογών προς τον ΣΥΝ,το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, ενώ οι μέχρι σήμερα επιλογές του ΠΑΣΟΚ για τον α'γύρο είναι στενά κομματικές".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "στη βάση ενός οργανωμένου σχεδίου, για την πορεία του προς το 2000,μπήκε απο χθές το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας επτά εσωτερικούς στόχους μέχρι την πραγματοποίηση των εθνικών εκλογών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι "ο ...καθρέφτης θα είναι αντίπαλος ττου ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ,αφού η Νέα Δημοκρατία κατά τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη, είναι ανύπαρκτη ύστερα μάλιστα απο τις τελευταίες εξελίξεις.Ο κ. Σκανδαλίδης μετά τη συνεδρίασι της Π.Γραμματείας δήλωσε μεταξύ άλλων οτι "το ΠΑΣΟΚ θα αναμετρηθή με τον εαυτό του και όχι με τη ΝΔ",δήλωσις ενδεικτική της άνεσης που αισθάνεται το ΠΑΣΟΚ μετά τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "μετά τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Ακη Τσοχατζόπουλο χθές ήταν η σειρά του Κώστα Σκανδαλίδη να κάνει λόγο ουσιαστικά για "συμμαχικές" κυβερνήσεις μετά τις εθνικές εκλογές του 2000".

    Σύμφωνα με την ΚΑΛΗΜΕΡΑ,"επτά εσωτερικούς στόχους για την πορεία του μέχρι το 2000 βάζει το ΠΑΣΟΚ.Παρουσιάζοντας χθές τους στόχους αυτούς ο κ. Σκανδαλίδης έθεσε τέσσερα κυρίαρχα σημεία στη συγκεκριμένη διαδρομή:τοπικές εκλογές,συνέδριο ΠΑΣΟΚ, ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές."

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "εντείνει το ΠΑΣΟΚ τις προσπάθειές του για την επίτευξη της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων κυρίως στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.την ίδια στιγμή ο ΣΥΝ κύριος αλλά όχι μοναδικός αποδέκτης των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για ηγεμονισμό του κυβερνώντος κόμματος και το κατηγορεί οτι εκτός απο τους δύο εκλεγμένους νομάρχες του ΣΥΝ δεν υποστηρίζει ούτε έναν απο τους υπόλοιπους υποψηφίους που προτείνει η Κουμουνδούρου".

    [3] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "η θύελλα στη Νέα Δημοκρατία απο τις δηλώσεις Μητσοτάκη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση παρά τις έντονες προσπάθειες του προέδρου του κόμματος κ. Κ. Καραμανλή,να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης.Τη νέα όξυνση πυροδότησαν οι χθεσινές σκληρές όσο και αποκαλυπτικές δηλώσεις στον "Planet",του πρώην υπουργού κ. Ι. Κεφαλογιάννη, κατά του επίτιμου προέδρου του κόμματος κ. Κ. Μητσοτάκη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι "το κλίμα διάσπασης, που πυροδοτείται και μετά την κοινή διαπίστωση οτι το χάσμα μεταξύ Καραμανλή - Μητσοτάκη είναι αγεφύρωτο,συντηρείται και επεκτείνεται στο εσωτερικό της ΝΔ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ πιστεύει οτι "δύο γεγονότα,ένα προγραμματισμένο και ένα τυχαίο οδήγησαν στην ανακωχή στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ αν και βουλευτές παρενέβησαν και πάλι σχολιάζοντας ο καθένας απο τη δική του οπτική γωνία τα πρόσφαφτα γεγονότα".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "εφ'όλης της ύλης διάλογον ζητεί καιπάλιν η Αγκυρα.Συμφώνως προς ανακοίνωσιν του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών εκλήθη χθές ο πρέσβυς της Ελλάδος κ. Δημ.Νεζερίτης και του ετέθη εκ νέου η τουρκική πρότασις.Η πρότασις συνοδεύεται μάλιστα απο επιστολήν του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζέμ με την οποίαν καλεί είς την Αγκυραν τον Ελληνα ομόλογόν του κ. Θ. Πάγκαλον,"για να συζητηθούν συγκεκριμένα θέματα,πράγμα που θα βοηθήση να γίνη ένα πρώτο βήμα".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "την υποκριτική επιθυμία της Αγκυρας για ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών προλημάτων διατύπωσε χθές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ι. Τζέμ, ο οποίος κάλεσε μάλιστα τον Θ. Πάγκαλο να επισκεφθεί την Αγκυρα για την έναρξη "εφ'όλης της ύλης" διαλόγου.Η πρόταση Τζέμ αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια της τουρκίας να επιδείξει το "φιλειρηνικό" της προσωπείο, δεδομένου οτι σήμερα συγκαλείται στο Λονδίνο η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη,στην οποία, ως γνωστόν έχει αρνηθεί να συμμετάσχει η ίδια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ συμπληρώνει οτι "νέα προσπάθεια της Τουρκίας να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινή γνώμη απο την άρνησή της να παρευρεθεί στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη με τη νέα πρόσκληση που απηύθυνε στην Ελλάδα για την έναρξη ενός εφ'όλης της ύλης διαλόγου επαναλαμβάνοντας τις έμμεσες απειλέςτης για το Αιγαίο.Οπως ήταν αναμενόμενο ,τον ελιγμό της Αγκυρας απέρριψε πάραυτα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "με το γνωστό προκλητικό ύφος απάντησε χθές η τουρκία στη ρηματική διακοίνωση του πουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου για την πρόταση των "πέντε σημείων" αν και ο Ισμαήλ Τζέμ με επιστολή που επιδόθηκε στον πρέσβη της χώρας μας Δημήτρη Νεζερίτη κάλεσε τον Ελληνα ομόλογό του στην Αγκυρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει τη δήλωση του πρωθυπουργού,ο οποίος χαρακτήρισε "ως μια πρόταση εντυπώσεων και όχι ουσίας την τουρκική πρόταση για διάλογο.Ο πρωθυπουργός ενέταξε τη νέα αυτή τουρκική πρόταση σε όλες όσες έχουν γίνει απο την Τουρκία και οι οποίες δεν αφορούν την ουσία".

    [5] Κυπριακό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "αντιμέτωπος με τις ισχυρές πιέσεις των "ισχυρών" της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αξιώνουν το "πάγωμα" των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με πρόσχημα τη μη συμμετοχή σε αυτές των Τουρκοκυπρίων αναμένεται να έρθει σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο Λονδίνο,όπου συγκαλείται για πρώη φορά η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη με τη συμμετοχή των υποψηφίων για ένταξη χωρών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "το Λονδίνο είναι τις μέρες αυτές επίκεντρο πολλαπλής δραστηριότητας κυρίως λόγω της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Προεδρία.Η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Σημίτη που θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής με θέμα κυρίως τη διεύρυνση, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών κ. Πάγκαλου που θα μετάσχει και στη διάσκεψη υπουργών Εξωτερικών στο Εδιμβούργο θα αξιοποιηθούν απο την κυβέρνσηη για την προβολή ενός νέου "προφίλ" στο εξωτερικό.Και δεν πρέπει να λησμονηθεί και το Κυπριακό,που τώρα μετά τις προεδρικές εκλογές εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις διαδικασίες ένταξης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "με απούσα την Τουρκία συνέρχεται σήμερα στο Λονδίνο με τη συμμετοχή 26 χωρών (των 15 μελών της ΕΕ και 11 που επελέγησαν υποψήφιες για τη διευρυνση) Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκονται απο χθές ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Κύπριος πρόεδρος Γλ. Κληρίδης ο οποίος σε συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Κορυφής τη ςΕΕ Τόνι Μπλέρ επρόκειτο να καταθέσει την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "εντονότατες πιέσεις που φθάνουν τα όρια του στυγνού εκβιασμού δέχεταιη Ελλάδα και η Κύπρος απο ομάδα ευρωπαϊκών χωρών που θέτοντας εμπόδια στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με πρόσχημα την άρνηση των τουρκοκυπρίων να συμμετάσχουν στην διαπραγματευτική ομάδα επιχειρούν να αποσπάσουν ανταλλάγματα για την Τουρκία".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει η βρετανική προεδρία για να προσδώσει κάποιο περιεχόμενο στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης στο Λονδίνο, η αμηχανία πολλών εκ των ηγετών των 15 χωρών -μελών της ΕΕ και των 11 υποψήφιων για ένταξη χωρών είναι κάτι περισσότερο απο εμφανής.Εκείνο το οποίο αναμένεται πάντως με ενδιαφέρον είναι οι αναφορές του Γάλλου προέδρου στο Κυπριακό,εάν δηλαδή, θα επαναλάβει και απο το βήμα της διάσκεψης οτι προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου είναι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής:τα δηλωθέντα εισοδήματα κατα πήγη προέλευσης για το 1997,η πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων,η έκδοση του πρώτου ομολογιακού δανείου σε ευρώ και η αυξημένη ζήτηση των μετοχών των κατασκευαστικών εταιρίων.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών:``Πιέσεις στον προϋπολογισμό από τα υψηλά επιτόκια-Πρόσθετους τόκους 500 δισ.δρχ θα καταβάλλει το '98 το Δημόσιο.''

    ΕΞΠΡΕΣ:``Θετικές εξελίξεις στα επιτόκια:Συνεχίζεται αργά αλλά σταθερά η πτωτική πορεία τους.''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:`` Ποιοι και πόσα δήλωσαν στην εφορία-Αυξήθηκαν κατά 31,5% τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος.''

    ΚΕΡΔΟΣ:``10ετές ευρωομόλογο ύψους 1 δισ. ECU εκδίδει το Δημόσιο-Το επιτόκιο υπολογίζεται λίγο πάνω από 6%''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:``Με σφραγίδα της ΕΚΤ η οικονομική πολιτική-Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι αποφάσεις των κυβερνήσεων.''

    [7] Δηλωθέντα εισοδήματα-Πηγή προέλευσης

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι:``Το 93,2% των εισοδημάτων που δήλωσαν το 1997 οι 4.268.609 φορολογούμενοι προήλθε από μισθωτές υπηρεσίες,τις επιχειρήσεις και τα ακίνητα. Τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών αντιπροσωπεύουν το 4,1% του συνολικού εισοδήματος και των αγροτών το 2,5%. Το 41,2% του συνολικού φόρου κατέβαλαν οι μισθωτοί,το 24,1% οι ελεύθεροι επαγγελματίες,το 15,5% οι εμπορικές επιχειρήσεις και το 12,8% οι συνταξιούχοι.''
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Thursday, 12 March 1998 - 16:08:52 UTC