Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Athens Press Review, 98-02-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 26/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οι εξελίξεις στη ΝΔ
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Ελληνική οικονομία
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Θωράκιση δραχμής

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στη ΝΔ, η πορεία της οικονομίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ειναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τυπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ελεος! Φόρος 260 εκ. για σπίτι αξίας 36 εκ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κράτος τζόγου η Ελλάδα. Γινόμαστε απέραντο καζίνο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αύξηση ενα γιαούρτι στα περήφανα γηρατειά.

    Η ΑΥΓΗ: Οπισθοδρομεί η ΝΔ "ρίχνει δίκτυα" ο Σημίτης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ενα γιαούρτι την ημέρα εισέπραξαν για αύξηση οι συνταξιούχοι.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο Σημίτης εκτελεί τους συνταξιούχους.

    Η ΓΝΩΣΗ: Σχέδιο Καραμανλή. Προγραφές Μητσοτακικών στη Ρηγίλλης.

    ΕΘΝΟΣ: Οι νέες συντάξεις σε ολα τα Ταμεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σε μικρομπακάλικο εξελίσσεται η Νέα Δημοκρατία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κερνάει κουλούρια τους συνταξιούχους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υποτίμηση 20% βλέπουν οι ξένοι. Εκθεση-βόμβα του οργανισμού "Goldman Sachs" για τη δραχμή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπαλοθιές στη Ρηγίλλης. Κλεφτοπόλεμος Μητσοτάκη και σενάρια για κόμμα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Διαλύεται η ΝΔ του Καραμανλή. Νέο κόμμα αναγγέλει ο Μητσοτάκης.

    ΕΣΤΙΑ: Η "μαύρη εργασία" σώζει την οικονομίαν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ευρωπαϊκό ρεκόρ στα "κινητά".

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Αναπόφευκτη η υποτίμηση. Εκθεση βόμβα του Goldman Sachs.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Λίφτινγκ στο κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Με ψίθυρους προωθούν νέο κόμμα απο τη ΝΔ.

    ΝΙΚΗ: Παίρνουν "φωτιά" τα τιμολόγια των ΕΛΤΑ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ευρω-Αστυνομία κάτα των λαϊκών κινημάτων.

    [2] Οι εξελίξεις στη ΝΔ

    Τα ΝΕΑ γράφουν οτι "η νέα πρόκληση του κ. Κ. Καραμανλή εναντίον του κ. Κ. Μητσοτάκη τροφοδότησε σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος υπο τον πρώην πρωθυπουργό. Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ "ψιθυρίζουν" οτι η διάσπαση του κόμματός τους ειναι πλέον πιθανή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι ``Λακωνική, αλλά οξύτατη επίθεσι εξαπέλυσε και πάλι ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κων. Μητσοτάκης, εναντίον της σημερινής ηγεσίας του κόμματος αναδεικνύοντας εκ παραλλήλου το μείζον πολιτικό πρόβλημα το οποίο σοβεί στην Παράταξι``.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι ``Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται για μία ακόμη φορά η ενότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαιτίας της έντασης που τροφοδοτείται ένθεν κακείθεν μεταξύ του προέδρου και του επιτίμου προέδρου του κόμματος``.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι ``Την αναβίωση της `πατριωτικής λαϊκής Δεξιάς` διεκδικούν και δημοσίως πλέον οι `ακροδεξιοί` βουλευτές της Ν.Δ., αναθαρρεύοντας από τις τελευταίες ενέργειες του Κ. Καραμανλή. Αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα εμφανίζεται ο κ. Μητσοτάκης``.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι ``Η νέα ρήξη στην κορυφή της ΝΔ, αυτή τη φορά μεταξύ Καραμανλή - Μητσοτάκη, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας νέας και σοβαρότερης διάσπασης, ενώ πυροδοτεί, εκ νέου, και τα σενάρια περί δημιουργίας νέου κόμματος στο χώρο της συντηρητικής παράταξης``.

    Η ΓΝΩΣΗ επισημαίνει ότι ``Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα και να διαγράψει όσους χρειασθεί -ακόμη και την Ντόρα Μπακογιάννη ή και αυτόν τον ίδιο τον Κων. Μητσοτάκη- προκειμένου να ``καθαρίσει`` το κόμμα απ` όσους αμφισβητούν τον ίδιο και διαφοροποιούνται από την πολιτική του``.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε σχόλιό της αναφέρει ότι ``Είχε εξαγγείλει, όταν εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής: Γυρίζουμε σελίδα, ξεχνάμε το χθες και πάμε μπροστά. Και είχε υποσχεθεί νέο ήθος και νέο πρόσωπο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το νέο, όμως, έγινε πολύ σύντομα παλιό, μέχρι σημείου μάλιστα να θυμίζει άλλες εποχές της συντηρητικής παράταξης, δηλαδή τις εποχές εκείνες της Δεξιάς που ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει``.

    Κατά το ΕΘΝΟΣ ``Στα δύο επιβεβαιώθηκε από χθες ότι `κόπηκε` ιδεολογικά η ΝΔ. Οι φιλοβασιλικοί και ακροδεξιοί βουλευτές της σήκωσαν κεφάλι μετά την ανοχή Καραμανλή, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ``η ΝΔ δεν πάει μπροστά``, αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα και στους χειρισμούς Καραμανλή``.

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΘΗΝΑ`Ι`ΚΗ γράφει ότι ``Την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος τόνισε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και πρόσθεσε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα επιδράσει ευεργετικά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις``.

    Σύμφωνα με τον ΛΟΓΟ ``Αυστηρή προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση έστειλε χθες από τη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα ``μπλοκάρει`` τις διαδικασίες διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης εάν επιχειρηθεί με οποιονδήποτε τρόπο η μη - συμμετοχή της Κύπρου σε αυτές``.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ``ξεκάθαρο μήνυμα προς Αμερικανούς και Ευρωπαίους, οι οποίοι πιέζουν για την ``ισότιμη`` συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έστειλε χθες από τη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτης``.

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ γράφει ότι ``Η Ελλάδα θα έχει την ευθύνη για τα αναπάντεχα ατυχήματα που μπορεί να συμβούν στο Αιγαίο, λένε τώρα οι Τούρκοι, οι οποίοι θεωρούν την ελληνική απάντηση ως συνολική απόρριψη των τουρκικών προτάσεων και ως `αντιπροτάσεις` τις προτάσεις Πάγκαλου``.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι ``Με ιταμές εκβιαστικές απειλές περί θερμού επεισοδίου αντέδρασε η Αγκυρα στην απορριπτική απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου προς την πρόταση πέντε σημείων του Τούρκου ομολόγου του Ι. Τζεμ``.

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι ``Απειλητικούς τόνους υιοθέτησε χθες η τουρκική κυβέρνηση προς την Αθήνα, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Ν. Ουτκάν, ο οποίος σχολιάζοντας την ελληνική απάντηση στις προτάσεις Τζεμ τόνισε πως `η Ελλά θα φέρει ακεραία την ευθύνη για τυχόν αναπάντητα ατυχήματα που μπορεί να συμβούν` ``.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ ``Διερευνητικού χαρακτήρα επαφές με την πολιτική ηγεσία και τον Τύπο, έχει αρχίσει ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Αλί τινάζ Τουϊγκάν, κατά τη διάρκεια των οποίων επιχειρεί να εμφανίσει τη χώρα του ως μη έχουσα επεκτατικές διαθέσεις εναντίον της Ελλάδας``.

    [5] Ελληνική οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "κρίσιμο μήνυμα αναμένεται να δώσουν οι διεθνείς αγορές κεφαλαίου με την ευκαιρία της έκδοσης του δεκαετούς ομολογιακού δανείου του ελληνικού Δημοσίου στη Νέα Υόρκη. Αν και το ποσό του δανείου ειναιμικρό, η σημασία του βρίσκεται στο γεγονός οτι οι τράπεζες που συμμετέχουν προσφέρουν στη συνέχεια τους τίτλους του δανείου σε ιδιώτες. Αυτό δείχνει οτι η εκτίμησή τους ειναι οτι η ελληνική οικονομία δεν εμφανίζει σημαντικό κεφαλαιακό κίνδυνο".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει οτι "σωτήριοι αποδεικνύονται δια την ελληνικήν οικονομίαν οι παράνομοι ξένοι μετανάσται. Το παράδοξον αυτό συμπέρασμα προκύπτει απο εκτιμήσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, συμφώνως προς τα οποίας η συγκράτησηις του συνολικού κόστους εργασίας εις χαμηλά επίπεδα οφείλεται κατά κύριον λόγον εις τα εκατοντάδας χιλιάδας ξένων εργαζομένων".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ αναφέρει οτι "αναπόφευκτη υποτίμηση της δραχμής σε ποσοστό άνω του 20% προβλέπει ο ευρωπαίκός Ομιλος Οικονομικών Ερευνών Goldman Sachs, συμπληρώνοντας τις αρνητικές προβλέχεις τόσο του MOODY's όσο και της MERYLL LYNCH αλλά και τις "περίεργες ανταποκρίσεις" του ειδησεογραφικού πρακτορείου ROYTER'S απο το Λονδίνο περί πιθανής υποτίμησης του ελληνικού νομίσματος.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "ασφυκτικά τα πλαίσια που τίθενται διεθνώς για το εθνικό μας νόμισμα. Αυτή τη φορά ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός "Goldman Sachs" με 9σέλιδη έκθεση προβλέπει ξεκάθαρα οτι "αν δεν γίνει διολίσθηση, μια υποτίμηση της δραχμής μέχρι 20% θα ειναι αναπόφευκτη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "με σχετικά ευνοϊκό επιτόκιο υπεγράφη αργά χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη το διεθνές δάνειο ύψους 1 δισ. δολ. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται ικανοποιημένο απο την εξέλιξη αυτή, ενω επισημαίνει πως έχει δημιουργήσει "παρακαταθήκη" 500 δισ. δρχ. για να στηρίξει τη δραχμή το 1998 χωρίς να υπάρξουν εκρήξεις στα επίτόκια".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η ευνοϊκή υποδοχή του ομολογιακού δανείου στις ΗΠΑ, το αίτημα του ΣΕΒ για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και ο νέος γύρος επαφών για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας ειναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Βαρόμετρο" η δημοπρασία εντόκων"

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στήριξη των αλλαγών ζητεί ο ΣΕΒ απο την αντιπολίτευση"

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Το σχέδιο για το Ευρω. Αλλάζουν ολες τις συναλλαγές"

    ΚΕΡΔΟΣ: "Με ευνοϊκό επιτόκιο το μεγάλο ομολογιακό δάνειο"

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δραχμή: Ξεκαθαρίζει το τοπίο σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Ν. Υόρκη".

    [7] Θωράκιση δραχμής

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "η κυβέρνηση προτίθεται με κάθε τρόπο να θωρακίσει τη δραχμή και παράλληλα, εν όψει των εκθέσεων που θα καταφθάνουν σε εβδομαδιαία πλέον βάση στο ΥΠΕΘΟ, να αλλάξει στρατηγική σε ό,τι αφορά τη γνωστοποίηση των στοιχείων προόδου της ελληνικής οικονομίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Thursday, 26 February 1998 - 15:42:15 UTC