Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-02-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 25/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εξελίξεις στη ΝΔ
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Τέλος του συναγερμού στις αγορές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, το Κυπριακό και η επίλυση με διπλωματικά μέσα της ιρακινής κρίσης, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΝΔιαφωνία. Ανευ λόγου σύγκρουση με Μητσοτάκη. Πως οι "λούληδες" μετέφεραν την κρίση από το ΠΑΣΟΚ στη Ρηγίλλης!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο Καραμανλής για Ψηλό-Εβερτ: Ζητώ να με στηρίξουν. Το ίδιο ζητούν όλοι οι Νεοδημοκράτες.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Συνταξιούχος ο Μητσοτάκης με ένσημα Κωστάκη. Τον θέτει σε αναγκαστική έξοδο από την πολιτική.

    Η ΑΥΓΗ: Μύθος η εκγληματικότητα των ξένων στην Ελλάδα. Μόνο 4% των εγκλημάτων οφείλεται σε αλλοδαπούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κάτω τα χέρια από τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μητσοτάκης τέλος. Οριστικά στο "ψυγείο" της ΝΔ.

    Η ΓΝΩΣΗ: Στον πάγο ο Επίτιμος. Νέος γύρος στη Ρηγίλλης.

    ΕΘΝΟΣ: Οι μισθοί που έρχονται στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επιτίμιον του επτίμου για τα "καμώματα" του νυν. Ανοικτή, πλέον, η σύγκρουσις Μητσοτάκη-Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ετσι έδιωξε ο Ανδρέας τον Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Με βαρειά λοίμωξη ο Σεραφείμ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κόβει Μητσοτάκη ράβει ακροδεξιούς ο Καραμανλής. Νέα ταραχή ξεσπά στη ΝΔ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εκρηξη εγκληματικότητας. Αύξηση φόνων 32% και ληστειών 22% σε όλη τη χώρα!

    ΕΣΤΙΑ: Απρόβλεπτοι εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης. Η σιωπή Σημίτη για το θέμα Γιαννόπουλου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ρήξη Καραμανλή-Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ηγηθεί νέου κόμματος.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Ο Μητσοτάκης στην κατάψυξη. Στη γωνία και η Ντόρα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Απογειώνονται τα μεγάλα έργα. Η κυβέρνηση επείγεται να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βεντέτα Καραμανλή-Μητσοτάκη. Και ανταλλαγές πυρών με Εβερτ.

    ΝΙΚΗ: Δείχνει πόρτα στον Μητσοτάκη. ΝΔ: Πήρε φόρα ο Κωστάκης!

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καταπέλτης η έκθεση επιτροπής του ΟΗΕ. Η ανοχή στη χρήση ναρκωτικών υπονομεύει την πρόληψη!

    [2] Εξελίξεις στη ΝΔ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει ο αποκλεισμός του επιτίμου προέδρου της ΝΔ, κ. Κ. Μητσοτάκη, από τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Ηδη οι σχέσεις των Καραμανλή-Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά τεταμένες και από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη εκφράζεται έντονη δυσφορία, που φθάνει μέχρι ακριτομυθίες περί ίδρυσης νέου κόμματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "ακόμη βαθύτερα και... φλεγμονώδη καθίστανται τα πολαπλά τραύματα που, ειδικά κατά το πρόσφατο χρονικό διάτημα, προέκυψαν στην ΝΔ. Το... αλάτι στην πληγή έπεσε (πάλι) από τον νυν Πρόεδρο του Κόμματος, αφού απεφάσισε να απομακρίνη τον Επίτιμο από τα κομματικά όργανα, αρχής γενομένης από την Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία συνήλθε, χθες, με αντικείμενο την τακτική που θα ακολουθήση η ΝΔ στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάλης εξεδήλωσε χθες την έντονον δυσαρέσκειάν του διά την μη πρόσκλησίν του εις τη χθεσινοβραδυνήν συνεδρίασιν της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία συνεζήτησε τα των δημοτικών εκλογών".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "μήνυμα ότι η κυβέρνησή του θα είναι περισσότερο αποτελεσματική από τη σημερινή στη διαχείρηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών επιχείρησε να στείλει χθες ο Κ. Καραμανλής. Ομως την ίδια στιγμή η εσωκομματική κρίση παρουσίαζε νέα έξαρση, ακυρώνοντας ουσιαστικά την προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να πείσει ότι έχει μπει "τέλος στην εσωστρέφεια" και καθηλώνοντάς τη στο κλίμα της κρίσης που εκδηλώθηκε με τις διαγραφές".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "συνέχεια της πρόσφατης κρίσης λίγο μετά τις διαγραφές των "6" στη ΝΔ, μετά τη χθεσινή απόφαση του Κ. Καραμανλή να θέσει "εκτός διαδικασίας ροής των κομματικών οργάνων", εξωθώντας ουσιαστικά μακράν του κόμματος τον Κ. Μητσοτάκη, γεγονός που οδηγεί κατά εκτιμήσεις σε σύγκρουση τις δύο πλευρές".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "φουντώνει στη Ρηγίλλης η βεντέτα Καραμανλή-Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε χθες σε νέα επίδειξη ισχύος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα συμμετέχει στις κομματικές λειτουργίες, ενώ απείλησε ότι μπορεί να μην τον συμπεριλάβει στις εκλογικές λίστες".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "σε πορεία προς την οριστική ρήξη με τον Κ. Μητσοτάκη και τις εσωκομματικές δυνάμεις που κινούνται περί τον πρωθυπουργό προχώρησε χθες ο Κ. Καραμανλής. Δήλωσε ευθέως ότι "οριοθετεί τη σχέση του με τον κ. Μητσοτάκη", άφησε να διαφανεί ότι δεν θα τον συμπεριλάβει στη λίστα στις εκλογές και τον αποστράτευσε από τη ΝΔ, οριστικά".

    Η ΓΝΩΣΗ επισημαίνει ότι "μετά το ΠΑΣΟΚ, η κρίση επίστρεψε στη ΝΔ. Ο Κώστας Καραμανλής άρχισε νέο γύρο ξεκαθαρίσματος με τον επιτιμο πρόεδρο του κόμματος Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατ' ουσίαν απέκλεισε διά παντός από τα κομματιά όργανα".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "διατηρώντας την... ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί τελικά τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η ελληνική πλευρά απέρριψε χθες και επίσημα το πρόσφατο πακέτο προτάσεων Τζεμ, που η Αγκυρα ονομάζει "συμφωνία ειρήνης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "η Αθήνα καλεί εκ νέου την Αγκυρα να αποδεχθεί το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου ως τρόπο αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να δεχθεί την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης ως μέσο επίλυσης διαφορών".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "τις πάγιες θέσεις της Αθήνας για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περιλαμβάνει η απαντητική επιστολή του Θ. Πάγκαλου στην πρόταση πέντε σημείων του Ι. Τζεμ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάγκη αποδοχής από την Αγκυρα της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, διαδικασία που χαρακτηρίζεται ως ακρογωνιαίος λίθος ειρηνικής επίλυσης των διμερών διαφορών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "ως "αντιπρόταση" της ελληνικής κυβέρνησης και όχι ως "απορριπτική απάντηση" εξέλαβε η Αγκυρα την απαντητική ρηματική διακοίνωση της Αθήνας, στις προτάσεις του Ι. Τζεμ, σε μια εμφανή προσπάθεια να πείσει -άραγε ποιους- ότι βαίνουν προς εξομάλυνση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης παρέπεμψε εκ νέου την Τουρκία η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση των ελληνοτουρικών προβλημάτων, μέσω της επιστολής που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος στον Τούρκο ομόλογό του, Ι. Τζεμ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "μ' ένα κείμενο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "συντηρητικό" και κατά συνέπεια μετριοπαθές η ελληνική κυβέρνηση απάντησε χθες στις προτάσεις που είχαν διατυπωθεί στις 12 Φεβρουαρίου από την Τουρκία με ρηματική διακοίνωση για απευθείας διάλογο των δύο πλευρών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμμίζει ότι "επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης παρέδωσε χθες ο πρέσβης μας στην Αγκυρα κ. Νεζερίτης στο τουρκικό υπουρείο Εξωτερικών, σε απάντηση της ρηματικής διακοίνωσης, που με τον ίδιο τρόπο είχε διαβιβάσει στην Αθήνα η τουρκική κυβέρνηση".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "με επιφυλακτικό τρόπο αντιμετωπίζουν Αθήνα και Λευκωσία την παρέμβαση του Βρετανού πρωθυπουργού και προεδρεύοντος του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ Τόνι Μπλερ, ο οποίος με επιστολή του προς τον πρόεδρο Κληρίδη, ζητεί τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις υπό καθεστώς πολιτικής ισότητας, καθώς και τη ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων "S-300" στη Μεγαλόνησο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "και στο θέμα των πυραύλων S-300 παρεμβαίνει η Βρετανία, ζητώντας να μην εγκτασταθούν στην Κύπρο και δημιουργώντας, ένα δεύτερο πρόβλημα, καθώς την περίοδο αυτή έχει την προεδρία της ΕΕ".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ εκτιμά ότι "συντονισμένο κύμα πιέσεων δέχεται η κυπριακή κυβέρνηση με αφορμή την αναμενόμενη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300, τη λειτουργία της αεροπορικής βάσης της Πάφου και την εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "έντονη δυσφορια προκάλεσε στον Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη η επιστολή του Βρετανού πρωθυπουγού Τόνι Μπλερ, στην οποία έκανε αναφορά περί ισότιμης συμμετοχής της τουρκοκυπριακής πλευράς στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τη μη ένταξη των αμυντικών πυραύλων S-300".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "η απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στους ξένους που ασκούν πιέσεις για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, είναι ότι τον Μάρτη αρχίζουν οι διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία, καλεί τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει με τη δύναμή της για να επιτευχθεί λύση, η σημαντική πρόοδος στο Κυπριακό, ώστε να μην είναι απαραίτητη η έλευση και εγκατάσταση των πυραύλων".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η αποτροπή των επευνδυτών από ομόλογα του Δημοσίου, επικίνδυνηη αύξηση του εξωτερικού δανεισμού και αισιοδοξία για συμμετοχή στην ΟΝΕ το 2001, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: Τα υψηλά επιτόκια απειλούν τον προϋπολογισμό.

    ΕΞΠΡΕΣ: Εντυπωσιακή κερδοφορία. Οι τράπεζες ξεπέρασαν σχετικά ανώδυνα τον σκόπελο της κρίσης.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Οι 14 απαντήσεις της κυβέρνησης στη Moody's.

    ΚΕΡΔΟΣ: Νέο πλήγμα στα ομόλογα με σύσταση της Merrill Lynch.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Τέλος συναγερμού στις αγορές με σφραγίδα Merrill Lynch.

    [6] Τέλος του συναγερμού στις αγορές

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "εκτονώθηκαν χθες οι πιέσεις στη δραχμή με αποκλιμάκωση των επιτοκίων στη διατραπεζική και εισροές συναλλάγματος 140 εκ. δολαρίων στο fixing. Τα δραχμικά επιτόκια σημείωσαν πτώση μέχρι και 1,50 εκατοστιαία μονάδα, γεγονός στο οποίο συνέβαλε εκτός από την υπερβάλλουσα ρευστότητα και η ενίσχυση της δραχμής".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 25 February 1998 - 17:18:57 UTC