Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-02-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 03/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ψήφιση διάταξης ΔΕΚΟ
  • [3] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [4] Αντιπαράθεση Λυμπέρη-Πάγκαλου
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Τροπολογία για τις ΔΕΚΟ - Βουλή

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι διαρροές από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην ψήφιση της διάταξης για ΔΕΚΟ, οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η απάντηση Λυμπέρη σε Πάγκαλο, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: 29.514 προσλήψεις μέχρι τον Μάρτιο!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί στο Δημόσιο. Που θα γίνουν επιπλέον προσλήψεις.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ιδού ο κύριος Μπακούρης. Η "Α" αποκαλύπτει το βίο και την πολιτεία του.

    Η ΑΥΓΗ: Τραύματα σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ από την ψήφιση της τροπολογίας. Παραμένουν τα προβλήματα των ΔΕΚΟ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Να πάει στα μπλόκα ο Σημίτης. Πριν οι κινητοποιήσεις εξελιχθούν σε κοινωνική έκρηξη.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Διαγραφές τη νύχτα στη Ρηγίλλης. Δραματική σύσκεψη μετά την ανταρσία στη Βουλή για την αποπομπή Κοντογιαννόπουλου και την καθαίρεση Μάνου.

    ΕΘΝΟΣ: 2.176 νέες θέσεις με μόρια σε Δήμους, Κοινότητες, Νομαρχίες, Περιφέρειες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Είναι επικίνδυνος και πρέπει να εξαφανισθή". Με... τορπίλη απάντησε, χθες, ο Λυμπέρης στον Πάγκαλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τραύματα στη ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αρση απορρήτου για τις καταθέσεις. Τι κρύβεται πίσω από το φορολογικό νομοσχέδιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Διπλό τραύμα σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ψηφίστηκε με 10+10 διαρροές η επίμαχη τροπολογία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κόμματα και θρύψαλα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Απουσίες με νόημα στο ΠΑΣΟΚ, Ακη και 9 βουλευτών.

    ΕΣΤΙΑ: Μετωπική σύγκρουσις Κυβερνήσεως - Συνδικάτων μετά τη χθεσινήν ψήφισιν της τροπολογίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με ρήγματα η "εξυγίανση". Το πρόβλημα των ΔΕΚΟ ανέδειξε τη νοσηρότητα των κομμάτων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Δίλημμα για Ακη η κρίση στη νεολαία. Ρόλος "Πυροσβέστη" ζητείται από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

    ΤΑ ΝΕΑ: 7 έλεγχοι SOS στις δηλώσεις. Κατεπείγουσα εγκύκλιος στις Εφορίες.

    ΝΙΚΗ: Τραγωδία στη Λέσβο. Φονική καταιγίδα σάρωσε το νησί.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μέτωπα αγώνα στις αντιλαϊκές πολιτικές.

    [2] Ψήφιση διάταξης ΔΕΚΟ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η επίμαχη διάταξη για τις ΔΕΚΟ, υπερψηφίστηκε μεν, αλλά τόσο το κυβερνών κόμμα, κυρίως, όσο και εκείνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπέστησαν ρήγματα και κλονίσθηκε η συνοχή των κοινοβουλευτικών τους ομάδων".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "με ψήφους 142 υπέρ, 121 κατά και δύο "παρών", η Βουλή εψήφισεν ολίγον μετά το μεσονύκτιον την επίμαχον διάταξιν διά τας εργασιακάς σχέσεις εις τας ΔΕΚΟ. Οι απόντες ανήλθον εις τους 35. Το "παρών" ανεφώνησαν οι βουλευταί Γ. Σουφλιάς και Β. Κοντογιαννόπουλος της ΝΔ. Ο μεγάλος αριθμός απόντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχει ανησυχήσει την Κυβέρνησιν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κυρώσεις εις βάρος όσων αδικαιολογήτως απέσχον της ψηφοφορίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "λαβωμένα βγήκαν τα δύο μεγάλα κόμματα από την ονομαστική ψηφοφορία για τις ΔΕΚΟ (η οποία υπερψηφίστηκε) με είκοσι απουσίες από το ΠΑΣΟΚ, δέκα από τη ΝΔ, άλλες πέντε από τα μικρότερα κόμματα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "η κυβέρνηση κατόρθωσε τις πρώτες πρωινές ώρες να περάσει τελικά την επίμαχη τροπολογία για τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ, επιβεβαιώθηκε ωστόσο ότι το ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ βαθύ και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του κόμματος. Ανοιχτή πληγή άφησε η τροπολογία στη ΝΔ, καθώς Σουφλιάς, Μάνος, Κοντογιαννόπουλος και Μητσοτάκης επέμεναν στη διαφοροποίηση από την επίσημη γραμμή".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "κάτω από τους ήχους των συνθημάτων των αγανακτισμένων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, που διαδήλωναν κατά της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων τους, έγινε χθες η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση ή όχι της σχετικής κυβερνητικής τροπολογίας. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κυνικά ομολόγησαν ότι κοινός στόχος τους είναι η πολιτική ξεπουλήματος των δημοσίων επιχειρήσεων, διαφωνώντας για μια φορά ακόμα στους ρυθμούς και τη μεθοδολογία που θα υλοποιηθεί αυτή η επιταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του πολυεθνικού κεφαλαίου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "η "ανταρσία" είκοσι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με "επικεφαλής" τον Ακη Τσοχατζόπουλο, που απείχαν από την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ, στέλνει σαφέστατο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί πλέον να τους αγνοεί. Μείζον πρόβλημα, όμως, δημιουργήθηκε και στη ΝΔ από τα δύο "παρών" των Γ. Σουφλιά και Β. Κοντογιαννόπουλου, αλλά και από τις απουσίες των Στ. Μάνου, Κ. Μητσοτάκη, Π. Τατούλη, Γ. Παναγιωτόπουλου, Α. Παπαληγούρα, Α. Μπιρόλ, Ν. Κάκαλου".

    Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "απώλειες για τα δύο μεγάλα κόμματα, κυρίως με αδικαιολόγητες απουσίες βουλευτών (10 από το ΠΑΣΟΚ και 9 από τη ΝΔ), προκάλεσε χθες στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία που αφορά την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε ορισμένες ΔΕΚΟ".

    [3] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι "πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος και στους δρόμους της Θεσσαλίας ξαναστήθηκε από τους αγρότες το ίδιο σκηνικό με τα τρακτέρ διαμαρτυρίας και τα ίδια αιτήματα. Ο υπουργός Γεωργίας, κατά τη χθεσινή συνάντηση με τα προεδρία των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας, δήλωσε ότι δεν μπορεί να τα ικανοποιήσει όλα, διότι υπάρχουν γνωστοί περιορισμοί από την ΕΕ. Τώρα, και εφ' όσον υπάρχουν περιθώρια, πρέπει πιο συντονισμένα και αποφασιστικά να δοθούν οι μάχες μέσα στην ΕΕ. Γι αυτές τις μάχες χρειάζεται οργάνωση και όχι μόνο απλές υποσχέσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση, έστω και αργά, οφείλει να διαμορφώσει μια αξιόπιστη και αποτελεσματική αγροτική πολιτική σε συνεργασία με τους παραγωγούς".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "χιλιάδες αγρότες ξεσηκώνονται σε όλη τη χώρα, αποφασισμένοι αυτή τη φορά να μην υποχωρήσουν αν η κυβέρνηση Σημίτη δεν επιλύσει τα συσσωρευμένα προβλήματά τους. Με επίκεντρο το Θεσσαλικό κάμπο, η κινητοποίηση του αγροτικού κόσμου εκτείνεται από τη Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "αγροτική... Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Τα τρακτέρ της οργής παρατάχθηκαν χθες κατά μήκος του εθνικού άξονα, ενισχύοντας το ενδεχόμενο τις επόμενες ώρες η χώρα να κοπεί και πάλι στα... δύο".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "το μήνυμα που έστειλαν χθες οι αγρότες στην κυβέρνηση είναι ότι θα ξανακλείσουν τους εθνικούς δρόμους με τα τρακτέρ τους αν δεν θελήσει να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματά τους. Ζητούν δε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον οποίο καλούν να εγκαταλείψει τη "στυγνή και αντιαγροτική πολιτική του".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "ένα ακόμη μέτωπο ανοίγει η κυβέρνηση. Αυτή τη φορά στις Εθνικές Οδούς Αθηνών-Θεσσαλονίκης και Αθηνών-Πατρών. Τα τρακτέρ ξανά στους δρόμους από χθες και οι παραγωγοί κυρίως ελαιόλαδου και εσπεριδοειδών σε απόγνωση λόγω των χαμηλών τιμών".

    [4] Αντιπαράθεση Λυμπέρη-Πάγκαλου

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "προσωπική επίθεση στον Θεόδωρο Πάγκαλο αλλά και ολόκληρη την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών. Ο Χ. Λυμπέρης, χαρακτήρισε ανεπαρκή την κυβέρνηση και υπεραμύνθηκε των κινήσεων και αποφάσεών του εκείνης της εποχής".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "με οξύτατες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς, εναντίον όχι μόνο του Θόδωρου Πάγκαλου, αλλά και όλων των πρωταγωνιστών της κρίσης στα Ιμια, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του πρωθυπουργού, πέρασε χθες στην αντεπίθεση ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος ε.α. Χρήστος Λυμπέρης, προκειμένου να υπερασπισθεί -όπως τόνισε ο ίδιος- τον εαυτό του από την "απροκάλυπτη, αιφνίδια και αισχρή" συνέντευξη του κ. Πάγκαλου, που δημοσίευσε το "Εθνος της Κυριακής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "οξύτατη επίθεσι κατά του υπουργού Εξωτερικών, αλλά και συνολικά εναντίον της κυβερνήσεως, με αιχμές προσωπικά και κατά του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, εξαπέλυσε χθες, σε συνέντευξί του, ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος ε.α. Χρήστος Λυμπέρης. Με αφορμή την προχθεσινή επίθεσι του επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας κατά του προσώπου του, ο Αρχιστράτηγος των Ε.Δ. στιν κρίσι των Ιμια απεκάλεσε την Κυβέρνησι "παρέα ανθρώπων που δεν είχαν τις στοιχειώδεις γνώσεις για την διαχείρησι των κρίσεων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "με... πραγματικά πυρά απάντησε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος ε.α. Χρήστος Λυμπέρης, στην επίθεση που δέχθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, για τους χειρισμούς του στα δραματικά γεγονότα των Ιμίων, δύο χρόνια πριν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "σαφή υπονοούμενα, ότι η κυβέρνηση Σημίτη τη νύχτα της Τρίτης ξημερώματα Τετάρτης 31 Ιανουαρίου 1996 γνώριζε ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν απόβαση στη μικρή Ιμια αλλά δεν έκανε τίποτε, άφησε ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει ότι "ασφαλώς και δεν είναι ευχάριστη αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ σχετικά με τα γεγονότα της νύχτας των Ιμίων. Διότι, να μη τι άλλο, εμπλέκει σε προσωπικές ή και πολιτικές αντιδικίες γεγονότα και καταστάσεις, που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθησία, μια και συνδέονται με σοβαρά εθνικά προβλήματα".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, η αύξηση των επιτοκίων από την Eurobank και η σημερινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Στα "δόκανα" των υψηλών επιτοκίων η οικονομία παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Διαφώνησαν επειδή συμφωνούσαν! - Με 142 έναντι 121 και 2 παρών πέρασε η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εγινε νόμος! - Σε ισχύ η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αναμένεται τώρα η εξυγίανση των ΔΕΚΟ - Ψηφίστηκε με 142 υπέρ και 121 κατά η επίμαχη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Με ανοχή βουλευτών της ΝΔ πέρασε η διάταξη για ΔΕΚΟ - Αλλάζει το εργασιακό καθεστώς στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς".

    [6] Τροπολογία για τις ΔΕΚΟ - Βουλή

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δια του ΥΠΕΘΟ έμεινε αμετακίνητη στην επίμαχη διάταξη για τις ΔΕΚΟ, έγινε τελικά δεκτή από την πλειοψηφία και με την ανοχή βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επίμαχη διάταξη, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, έγινε δεκτή με 142 ψήφους έναντι 121 όχι και 2 παρών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 3 February 1998 - 15:38:53 UTC