Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-02-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 02/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αντιπαράθεση κυβέρνησης-συνδικάτων για ΔΕΚΟ
  • [3] Κινητοποιήσεις Αγροτών
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι κινητοποιήσεις αγροτών, η αντιπαράθεση κυβέρνησης - συνδικάτων, εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και οι διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εβδομάδα 4 ημερών για όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 200 ατόμων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οδηγός για την εφορία. Πως θα συμπληρώσετε τη φορολογική σας δήλωση και θ' αποφύγετε τις παγίδες.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κινητά: Ενας χαφιές στην τσέπη σας. Καταγράφεται κάθε κίνησή σας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βρόμικη επίθεση κατά Λαλιώτη - Παπαδόπουλου. Από ανεγκέφαλους και επικίνδυνους συμβούλους του Μαξίμου.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Αίσχος. Αποδίδουν ευθύνες στις Ενοπλες Δυνάμεις. Υμια: 2 χρόνια μετά το "ευχαριστώ" Σημίτη και τις υπαναχωρήσεις στο Αιγαίο.

    ΕΘΝΟΣ: Τέστ για δύο. Οι ΔΕΚΟ και τα τρακτέρ. Κρίσιμη Δευτέρα για κυβέρνηση - ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Κ. Καραμανλής, σήμερα στην Μεσσηνία, όπου... Ζητάει... φώτισι από την Υπαπαντή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ηφαίστειο η Βουλή. Το άρθρο για τις ΔΕΚΟ προκαλεί ρωγμές σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: Οι παγίδες της Εφορίας. Ειδικό ένθετο για τη φορολογική σας δήλωση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η σύσκεψη που χάραξε την "εργασία-λάστιχο". Απόψε στη Βουλή το θρίλερ για την τροπολογία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Επικίνδυνη καμπή για ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Απαρχή εξελίξεων η σημερινή ψηφοφορία για την τροπολογία.

    ΕΣΤΙΑ: Ριζικάς αλλαγάς σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός. Εις Κυβέρνησιν, πρόσωπα και Διοίκησιν.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Σκάνδαλο Νικολαϊδη: Ντοπέ ο Ντέμης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βρώμικο το πρωτάθλημα, λέει το 52%. Πανελλαδικό γκάλοπ της V.PRC.

    [2] Αντιπαράθεση κυβέρνησης-συνδικάτων για ΔΕΚΟ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "δοκιμασία για κυβέρνηση και ΝΔ αποτελούν οι κινητοποιήσεις στις ΔΕΚΟ και η έξοδος των τρακτέρ. Κρίσιμη, ιδιαίτερα για την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η ψηφοφορία για την τροπολογία του φορολογικού νομοσχεδίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "και ενώ ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται σε θέσι μάχης και ετοιμάζεται για ένα μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, ο προβληματισμός των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) εντείνεται για το σκηνικό, που θα διαμορφωθή στην διαδικασία της ψηφοφορίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "με δύο γραμμές προσέρχεται η ΝΔ στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που καταργεί τα προνόμια των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "σε ηφαίστειο και μάλιστα με έντονη σεισμική δραστηριότητα μοιάζει σήμερα το Ελληνικό Κοινοβούλιο, εξαιτίας της επικείμενης ψήφισης του επίμαχου άρθρου 31 που αφορά τις ΔΕΚΟ. Εντονη ανησυχία επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων βουλευτών του Κινήματος (στη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία, στη Βουλή για το επίμαχη άρθρο 31 για τις ΔΕΚΟ), καθώς και για τις σημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των αγροτών".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "ενώ κορυφώνεται η αντιπαράθεσις συνδικάτων και κυβερνήσεως διά το θέμα των ΔΕΚΟ, συζητείται απόψε εις την Βουλήν η επίμαχος διάταξις διά τας εργασιακάς σχέσεις, η οποία έχει προκαλέσει διάστασιν απόψεων εις τους κόλπους τόσον του κυβερνώντος κόμματος όσον και του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι "καλείται σήμερα η Βουλή να ψηφίσει διάταξη - προαναγγελία νόμου, αγνώστου περιεχομένου. Καλείται η Βουλή να νομοθετήσει πρόθεση της κυβέρνησης για τις ΔΕΚΟ, την οποία ούτε καν γνωρίζουν οι βουλευτές. Η επίμαχη διάταξη αποδείχθηκε ένα τέχνασμα προπαγάνδας. Το τέχνασμα φαίνεται να πέτυχε, διότι προκάλεσε σύγχυση και πόλεμο με τους εργαζόμενους, οι οποίοι λογικό ήταν να καταφύγουν στις απεργίες, με τις οποίες ταλαιπωρείται και δυσφορεί το κοινό, το οποίο πάντα πληρώνει".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "τεστ για την εσωκομματική συνοχή των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι η αποψινή συζήτηση στη Βουλή και η ονομαστική ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία που αφορά τις ΔΕΚΟ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "απαρχή πολιτικών εξελίξεων θεωρείται η αποψινή ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία για τις ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα υπάρξει και τις όποιες διαρροές καταγραφούν στην ψηφοφορία το σκηνικό που διαμορφώθηκε στο κυβερνών κόμμα αλλά και στη ΝΔ, την περασμένη εβδομάδα, οδηγεί σε μία τεταμένη περίοδο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "σε επιχείρηση περιορισμού των "διαρροών" κατά τη σημερινή ψηφοφορία της επίμαχης τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ έχουν αποδυθεί τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία όμως διαβεβαιώνουν, ότι δεν πρόκειται να θέσουν θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές τους".

    [3] Κινητοποιήσεις Αγροτών

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "σε δύο μέτωπα παρατάσσονται από σήμερα οι κοινωνικές δυνάμεις που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική. Η παρέλαση της οργής των τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών άρχισε από το πρωί. Οπως έχει κατ' επανάληψη δηλωθεί από τα μέλη της Παθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, τα τρακτέρ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς. Δεν αποκλείεται όμως μέσα στις επόμενες μέρες να υπάρξουν και μπλόκα, αφού οι αγρότες τελούν εν αναμονή των αντιδράσεων της κυβέρνησης στις νέες κινητοποιήσεις τους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "σε νέες οδυνηρές περιπέτειες οδηγεί την ελληνική κοινωνία και την εθνική οικονομία, η "εγωιστική" στάση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, που πεισματικά αρνείται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας. Η αδυναμία του πρωθυπουργού να κατανοήσει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το 20% του ελληνικού λαού, οι αγρότες, και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέα κοινωνική αναταραχή".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "ραντεβού στις... εθνικές οδούς έδωσε για σήμερα το πρωί ο αγροτικός κόσμος όλης της χώρας, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο για την έως τώρα πολιτική της κυβέρνησης και συγχρόνως, για μία σειρά οκτώ αιτημάτων, τα οποία δημιούργησαν τις "σπίθες" της εξέγερσής τους".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ αναφέρει ότι "ανησυχία επικρατεί στους κυβερνητικούς κύκλους για τη στάση που θα κρατήσουν τα συνδικαλιστικά στελέχη του κόμματος στην αντιπαράθεση με τους αγρότες, ενόψει των επικείμενων Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών. Ηδη πολλά από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τη μετωπική σύγκρουση με τους ψηφοφόρους τους, έχουν ταχθεί υπέρ του διαλόγου για τη διευθέτηση των διαφορών, κρατώντας ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκεται και πάλι η Πολεμική Αεροπορία, καθώς αρχίζει από αύριο ο νέος γύρος των τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο. Αν και η Ελλάδα απέρριψε τις 4 από τις 7 περιοχές του Αιγαίου που ζήτησε η Τουρκία για να πραγματοποιήσει τις ασκήσεις, τίποτα δεν προμηνύει πως η Αγκυρα θα συμμορφωθεί".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Monday, 2 February 1998 - 15:35:25 UTC