Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-01-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 22/01/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Απεργιακή έκρηξη
  • [3] Φορολογικό νομοσχέδιο
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] ΔΕΚΟ - Εργασιακές σχέσεις - Απεργία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η σημερινή απεργία στις ΔΕΚΟ, οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών και οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων και οι προσλήψεις στο Δημόσιο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τηλεφωνήστε στο 1502 και... τέρμα οι ουρές για πιστοποιητικά.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο. 30.000 μετατάξεις με μείωση μισθών.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο Πάγκαλος "αδειάζει" τον Σημίτη για την επιλογή της Μ. Δαμανάκη στο Δήμο της Αθήνας.

    Η ΑΥΓΗ: Αφορολόγητα τα "θα". Μάχη υποσχέσεων από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στη Βουλή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Θηρίο ο Πάγκαλος με Δαμανάκη. Προτείνει Λαλιώτη για δήμαρχο.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Μαγειρεύουν εκλογές νοθείας. Ετοιμάζουν νέο νόμο. Ενώ το απεργιακό κύμα σαρώνει σήμερα όλη τη χώρα.

    ΕΘΝΟΣ: Αλλάζουν θέση 30.000 υπάλληλοι του Δημοσίου. Ξεκινούν οι μετατάξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κάρτα Ελληνα" να πάρουν οι Βορειοηπειρώτες, μετά τα προνόμια που δίνονται στους αλλοδαπούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βάλαμε βόμβα στα θεμέλια του κράτους. Δραματική ομολογία του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: Πράσινο φως για 32.000 μετατάξεις. Οργιο ρουσφετιού ομολογεί ο υπουργός Εσωτερικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Απεργία: Χοντραίνει η σύγκρουση κυβέρνησης - συνδικάτων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τα είδατε, πάρτε μέτρα... "Αυτοψία" Σημίτη στο Λαϊκό μετά τις αποκαλύψεις της "Ε".

    ΕΣΤΙΑ: Αλλαγή τακτικής διά τον εναέριον χώρον. Εντονώταται αντιδράσεις της Αντιπολιτεύσεως.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αλλάζει το καθεστώς εργασίας. Σε συνθήκες σύγκρουσης αναθεωρούνται 8ωρο, κανονισμοί και μερική απασχόληση.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Ραδιενεργό το Μετρό. Πατάμε σε "Τσερνομπίλ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο. Ολα έτοιμα για τη μεταφορά από το Κέντρο στην Περιφέρεια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Α' Γύρος κυβέρνησης - συνδικάτων. Με νέες απεργίες απειλεί η ΓΣΕΕ.

    ΝΙΚΗ: Λιτότητα στις προσλήψεις. Μόνο... οι "προσοντούχοι" στο Δημόσιο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ομολογούν τις εγκληματικές ευθύνες τους. Επιβεβαιώνει το δημοσίευμα ο Ελληνικός Νηογνώμονας.

    [2] Απεργιακή έκρηξη

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "η σύγκρουση της κυβέρνησης με τα συνδικάτα κορυφώνεται σήμερα με την 24ωρη απεργία, που από τα μεσάνυχτα έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ στις ΔΕΚΟ, και έχει παραλύσει ειδικά τις συγκοινωνίες. Φαίνεται, ωστόσο, ότι θα υπάρχει και συνέχεια. Κυβέρνηση και συνδικάτα παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες απαντούν με απεργιακή ομοβροντία στην κυβερνητική επίθεση στις εργασιακές τους σχέσεις, με την τροπολογία για τη μονομερή διαμόρφωση των Γενικών Κανονισμών Προσωπικού. Χωρίς συγκοινωνίες σήμερα το Λεκανοπέδιο, κλειστές οι τράπεζες, "προσωπικό ασφαλείας" σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΡΤ "Ολυμπιακή Αεροπορία" ΟΣΕ, ΕΛΤΑ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "ευρύτερο θέμα μεταβολής των εργασιακών σχέσεων εγείρει η κυβέρνηση, τη στιγμή που η χώρα και ειδικώς η πρωτεύουσα τελούν σήμερα σε συνθήκες παράλυσης, λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν, από το πρωί, οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαμαρτυρόμενοι για την επιχειρούμενη αλλαγή των γενικών κανονισμών προσωπικού στις προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "αποφασισμένοι να συγκρουστούν, δείχνουν κυβέρνηση και συνδικάτα για την τροπολογία που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται για ΔΕΚΟ, που υπερχρεώνουν το Δημόσιο, ενώ τα συνδικάτα σημειώνουν ότι πρόκειται για "Δούρειο Ιππο", ώστε να καταργηθούν οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι "ζούμε αυτές τις ημέρες την εναργέστερη εφαρμογή της παροιμίας "έσπειρε ανέμους, θερίζει θύελλες". Αυτό πράγματι συμβαίνει με την κυβέρνηση οι ύστερες αποφάσεις της οποίας ξεσηκώνουν την κρατικοδίαιτη νομενκλατούρα της, την οποία το ίδιο το κυβερνών κόμμα επί σειρά ετών κατά τρόπο σκανδαλώδη υπερτροφικά διόγκωσε".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ σημειώνει ότι "κυκλοφοριακό κομφούζιο και απίστευτη ταλαιπωρία περιμένει σήμερα τους Αθηναίους, καθώς από τα μεσάνυχτα έχουν ακινητοποιηθεί τα αστικά λεωφορεία, τα τρόλεϊ, τα πράσινα λεωφορεία και ο ηλεκτρικός, ενώ λουκέτο έχουν βάλει και όλες οι ΔΕΚΟ συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ διαμαρτυρόμενη για την επίμαχη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που επιχειρεί να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "φρένο σε ξηρά... αέρα και θάλασσα για 24 ώρες πατάνε από τα μεσάνυχτα οι συγκοινωνίες, ενώ το ευρύτερο Δημόσιο υπολειτουργεί. Οι εργαζόμενοι δίνουν την απάντησή τους στη διάταξη που αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις. Την ίδια στιγμή ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες -ανώνυμα- εμφανίζονται σκεπτικοί ως προς τα πρακτικά αποτελέσματα της επίμαχης διάταξης".

    [3] Φορολογικό νομοσχέδιο

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "με δεδομένη την έλλειψη ουσιαστικής φορολογικής μεταρρύθμισης και με αποτυπωμένη την κοινωνική δυσφορία για τις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες που επιφέρει το φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση το μόνο που επεδίωξαν στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν να πλειοδοτήσουν σε υποσχέσεις, που ως γνωστόν δεν "φορολογούνται".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "σκληρή επίθεση εξαπέλυσε χθες στη Βουλή η ΝΔ, για το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας παρέτεινε στον παράδεισο της αισιοδοξίας που έχει πλάσει στη φαντασία του!".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "την σκληρή αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, με επίκεντρο την ανάλγητη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και το τερατώδες φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται αφαίμαξη του ελληνικού λαού, εγκαινίασε, χθες, στη Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος Κ. Καραμανλής, αλλά και τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "σχεδόν με το "καλησπέρα" ανέβηκαν οι τόνοι στη χθεσινή συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Το κλίμα στην αίθουσα της Εθνικής Αντιπροσωπείας ήταν από την αρχή τεταμένο και χρωματίστηκε έντονα από τις προσωπικές επιθέσεις, κυρίως του Μ. Εβερτ, αλλά και του Κ. Καραμανλή, κατά του απόντος από τη διαδικασία Κ. Σημίτη".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "παρά την αυξημένη ένταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τον τελευταίο καιρό, αλλά και την πρόσφατη προσωπική επίθεση που δέχθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδ. Πάγκαλος αποσαφήνισε χθες τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, διατηρώντας, με ευλαβική συνέπεια, τους χαμηλούς τόνους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "αποφεύγοντας ν' απαντήσει ευθέως για το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εναρμονίσει τον εθνικό εναέριο χώρο και, καλώντας τη γείτονα Τουρκία να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εφόσον συνεχίσει να αμφισβητεί το εύρος των χωρικών υδάτων, εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών ενισχύοντας τα σενάρια περί αμερικανικής πρότασης, την οποία ήδη επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο προσφυγής της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα του εύρους του εθνικού εναερίου χώρου που εκτείνεται στα 10 μίλια σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Θ. Πάγκαλος. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για "τακτικό ελιγμό" που έχει ως στόχο να εξουδετερώσει τις πιέσεις των Αμερικανών αλλά και να "αδειάσει" όλους όσους εντός της κυβέρνησης επεξεργάζονται σχέδια για "συνολική επίθεση" των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "θέμα προς κρίσιν" είναι κατά την επίσημη παραδοχή των Αθηνών το εύρος του Ελληνικού Εναερίου χώρου και "η Τουρκία αν το επιθυμεί πρέπει να προσφύγει (και γι' αυτό!) στη Χάγη!".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "νέαν θέσιν διά τα ελληνοτουρκικά διετύπωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος, η οποία προεκάλεσεν οξύτατην αντίδρασιν της Αντιπολιτεύσεως. Κατά παρέκκλισιν της παγίας μέχρι τούδε τακτικής, ότι είναι αποδεκτή η παραπομπή εις το Διεθνές Δικαστήριον της Χάγης μόνον του θέματος της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδος, ο κ. Πάγκαλος εδήλωσεν ότι εάν η Τουρκία τολμήση να προσφύγη, η Ελλάς δέχεται να τεθή υπό την κρίσιν του Διεθνούς Δικαστηρίου και το εύρος του εναερίου χώρου".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "δίνοντας τέλος στη φιλολογία των τελευταίων ημερών, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, δήλωσε χθες ότι τα 10 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση και κάλεσε την Τουρκία εάν αμφισβητεί το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "και ο ελληνικός εναέριος χώρος θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής κρίσης στη Χάγη, εφόσον η Τουρκία αποδεχθεί την γενική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Αυτό απεφάνθη στην διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος, προετοιμάζοντας το έδαφος για την αμερικανικής εμπνεύσεως "λύση-πακέτο" του συνόλου των ελληνοτουρκικών διαφορών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "συγκεκριμένη "δέσμη ιδεών και προτάσεων" για την εναρμόνιση του εύρους των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, αλλά και για το άμεσα συνδεόμενο ζήτημα των Ιμίων και της διαδικασίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση μετά από αμερικανική παρέμβαση".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι θέσεις κυβέρνησης-συνδικάτων για τις ΔΕΚΟ, τα χρέη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι εκτιμήσεις για αυξήσεις των τραπεζικών επιτοκίων, η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή και η παράταση μέχρι της 30 Απριλίου για την υποβολή του Ε3 είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Πάνω από 5 τρισ. το κρυφό χρέος των ΔΕΚΟ - Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η αναμέτρηση κυβέρνησης συνδικάτων"

    ΕΞΠΡΕΣ: "Τεστ δυνάμεων - διαθέσεων η σημερινή απεργία των συνδικάτων στις ΔΕΚΟ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ξηλώνουν τα προνόμια των συντεχνιών - Κ. Σημίτης: Ούτε βήμα πίσω στις εργασιακές σχέσεις".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οι τράπεζες αποφασίζουν αυξήσεις στα επιτόκια - Καταλυτική η νέα παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Απειλούν τη σύγκλιση τα χρέη του ευρύτερου δημόσιου τομέα - Μόνον το χρέος του ΟΑΣΑ θα τα αυξήσει κατά 2,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ".

    [6] ΔΕΚΟ - Εργασιακές σχέσεις - Απεργία

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Την επέκταση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας, που συμμετέχουν από χθες τα μεσάνυχτα στην 24ωρη απεργία των ΔΕΚΟ, εξετάζουν η ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα. Οι ηγεσίες τους δεν έχουν πεισθεί ότι η επίμαχη τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο αφορά μερικές ελλειμματικές επιχειρήσεις και μόνον, όπως σαφώς δήλωσε χθες ο εμπνευστής της, υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Thursday, 22 January 1998 - 15:45:48 UTC