Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-01-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 21/01/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κατάσταση στις ΔΕΚΟ
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] ΔΕΚΟ - Απεργία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία της οικονομίας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η διάσταση κυβέρνησης-ΓΣΕΕ για τις συλλογικές συμβάσεις, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκρηξη προ των πυλών! Απεργούν όλοι.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κρίσιμη αναμέτρηση κυβέρνησης - συνδικάτων για τα προνόμια. Οι ΔΕΚΟ σε "εμπόλεμη" κατάσταση.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κουκουλώνουν το σκάνδαλο του Ιδρύματος Παπαγεωργίου.

    Η ΑΥΓΗ: Υπάρχουν λύσεις για να μην καταστραφεί η Αττική. Προτάσεις του Πολυτεχνείου για τα Ολυμπιακά έργα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σχέδια του Γλίξμπουργκ εξυπηρετεί ο Στρατήγης. Με "όχημα" τους Ολυμπιακούς.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Τρέμει ο Σημίτης τον ξεσηκωμό από την απεργιακή έκρηξη.

    ΕΘΝΟΣ: Γιάννος Παπαντωνίου, σε συνέντευξη: Σας δίνω προθεσμία. Δύο μήνες στην ΟΑ, έξι σε ΕΡΤ, ΕΛΤΑ και συγκοινωνίες, για να βρείτε λύση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επί πίνακι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ από τρεις... δήμιους. Διαφωνίες για τις υποψηφιότητες στους τρεις μεγάλους Δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απόβαση σε τρία νησιά σχεδιάζουν οι Τούρκοι, αποκαλύπτει ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 2004 κόλπα. Με απευθείας αναθέσεις έργων οι μπίζνες του αιώνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οδηγός Εφορίας. Για μια έξυπνη δήλωση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εκ βάθρων αλλαγές στο Δημόσιο. Αρχίζει η μεγάλη σύγκρουση κυβέρνησης-συνδικάτων.

    ΕΣΤΙΑ: Παραπλανητικά στοιχεία διά το έλλειμμα του 1997. Υπερβαίνει τα 500 δισεκατομμύρια.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κλονίζεται αλλά και ανθίσταται... Η κυβέρνηση αφού άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου των συντεχνιών δοκιμάζεται δεινώς.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Αρωμα εκλογών από τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Αλλάζει ο εκλογικός νόμος.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τεστ αξιοπιστίας για την κυβέρνηση η σύγκρουση με τα συνδικάτα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τι κρύβουν τα δάνεια των τραπεζών. 14 όροι που θέλουν προσοχή.

    ΝΙΚΗ: Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - ΓΣΕΕ για τις συλλογικές συμβάσεις.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στοιχεία - Σοκ για τη νέα ναυτική τραγωδία του "Αγιος Παντελεήμων".

    [2] Κατάσταση στις ΔΕΚΟ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξη του στη εφημερίδα τονίζει ότι "η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, έστω και αν αναγκαστεί να έρθει σε σύγκρουση με τα συνδικάτα. Ο κ. Παπαντωνίου καθιστά σαφές ότι η επίμαχη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου θα ξαναδιατυπωθεί, ώστε να αφορά μόνο τις ΔΕΚΟ που είναι ζημιογόνες και δίνει προθεσμία δύο μήνες στην "Ολυμπιακή", και έξι σε ΕΡΤ, ΕΛΤΑ και συγκοινωνίες".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "το αδιέξοδο στις επαφές κυβέρνησης - συνδικάτων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας οδηγεί σε ταλαιπωρία το επιβατικό κοινό, αλλά και τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες αύριο, αφού η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες. Πηγές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για όρια που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι στα δικαιώματά τους, ενώ τα συνδικάτα φοβούνται ασυδοσία από τους εργοδότες αν περάσει η επίμαχη τροπολογία για τις συμβάσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "αποφασισμένη να "διαβεί τον Ρουβίκωνα" και να σπάσει τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκούν στις δημόσιες επιχειρήσεις και τράπεζες, τα πανίσχυρα συνδικάτα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, φέρεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "η κυβέρνηση έδειξε χθες να κλονίζεται μεν, αλλά και να ανθίσταται στις συνδικαλιστικές αντιδράσεις που προκάλεσαν τα σχέδια μεταβολής των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ. Ετσι φέρεται αποφασισμένη να προωθήσει τη μεταβολή των εσωτερικών κανονισμών προσωπικού στις τέσσερις μεγαλύτερες ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στην Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ και τις αστικές συγκοινωνίες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "οριστικοποιείται η ρήξη συνδικάτων - κυβέρνησης μετά το χθεσινό αδιέξοδο της συνάντησης Παπαντωνίου - Παπαϊωάννου και ΓΣΕΕ. Η εξαγγελθείσα για αύριο 24ωρη απεργία σε όλες τις επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δημοσίου, καθώς και τις Τράπεζες, όπως και η χθεσινή στάση στις αστικές συγκοινωνίες, δεν είναι παρά ο προάγγελος της επερχόμενης αναμέτρησης που προμηνύεται σφοδρή".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "αδιέξοδο στις σχέσεις της κυβέρνησης με τα συνδικάτα δημιουργεί η αιφνίδια τροπολογία του κ. Παπαντωνίου, με την οποία καταργείται ισχύουσα δική του ρύθμιση και αποδιαρθώνονται οι συλλογικές συμβάσεις στις ΔΕΚΟ. Χθες παρέλυσαν οι συγκοινωνίες στην Αθήνα, αύριο θα γίνει απεργία στις ΔΕΚΟ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "έντονες πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η αναμέτρηση (αύριο) κυβέρνησης - συνδικάτων για την επίμαχη τροπολογία που ανοίγει το δρόμο για νομοθετικές παρεμβάσεις στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ ζητούν να αποσυρθεί η τροπολογία, τη στιγμή που η ΓΣΕΕ ηγείται εκτεταμένης απεργιακής κινητοποίησης στο χώρο των συγκοινωνιών και των ΔΕΚΟ".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δοκιμάζεται πλέον, από τη σύγκρουση κυβέρνησης - συνδικάτων, που προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις. Ορατό είναι το ενδεχόμενο απεργίας διαρκείας στις συγκοινωνίες - η ταλαιπωρία ξεκίνησε από τη χθεσινή στάση εργασίας- που παραλύουν αύριο μαζί με αεροδρόμια, τρένα, δημόσιες επιχειρήσεις και τράπεζες".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν ότι "η απεργία, χθες και αύριο, στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία... και οι πρώτες -ήδη- αψιμαχίες ανάμεσα στη νέα διοίκηση και τα σωματεία εργαζομένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας... υπογραμμίζουν πόσο οι συγκοινωνίες έχουν καταστεί ένα μείζον για την κυβέρνηση πρόβλημα... που αμεσότατα σχετίζεται με την ποιότητα ζωής που παρέχεται στους πολίτες".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "μαύρα σύννεφα" μαζεύονται πάνω από τον ουρανό του Αιγαίου προϊδεάζοντας ότι η όποια υφισταμένη ισορροπία ενδέχεται να μεταβληθεί ίσως με τρόπο ιδιαίτερα βίαιο. Παράλληλα, οι προσεκτικές μα εκπέμπουσες ανησυχία δηλώσεις της κ. Ολμπράιτ, η ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική πολιτική της Αγκυρας έναντι της χώρας μας, οι παρατεταμένες πολεμικές ασκήσεις που ανήγγειλε η Αγκυρα και που θα διαρκέσουν μέχρι τον Μάρτιο, οι επαμφοτερίζουσες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις Μπερνς, η επιμονή της Λευκωσίας στην ανάπτυξη δικού της αμυντικού οπλικού συστήματος, δείχνουν ότι η όλη κατάσταση έχει τάσεις εκτροπής από τη διπλωματική αντιπαράθεση σε μία στρατιωτική".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "σαφής τοποθέτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου πέραν των έξι μιλίων, θεωρήθηκε από διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, ως έμμεση συμμετοχή της Τουρκίας στη συζήτηση που ήδη έχει ξεκινήσει γι' αυτό το θέμα μετά από τις πρόσφατες αμερικανικές παρεμβάσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "δημόσια δέσμευση ανάμιξης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό προσφέρει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μ. Ολμπράιτ, αλλά η αμερικανική διπλωματία δεν έχει καταλήξει, στο παρόν στάδιο, σε σαφή στρατηγική για τις επιδιωκόμενες ρυθμίσεις στην εύφλεκτη περιοχή".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "δυσαρεστημένη με την επιθετική τακτική που ακολουθεί η Αγκυρα φέρεται η ελληνική κυβέρνηση και αυτό αντικατόπτρισε με τις δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος τόνισε πως δεν μπορεί να εκπαιδεύονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της γειτονος "για τον τρόπο κατάληψης της Σάμου, της Χίου και της Κω". Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι το πρόβλημα δεν είναι οι βραχονησίδες, αλλά η επεκτατικότητα της Τουρκίας, η οποία δεν θα περιορισθεί στις βραχονησίδες, αλλά και σε μεγάλα νησιά!".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "την απειλή μιας θερμής αντιπαράθεσης στο Αιγαίο επισείουν τώρα οι ΗΠΑ, επιθυμώντας να επιταχύνουν τους ρυθμούς... παράδοσης της κυβέρνησης Σημίτη. Σε συνέντευξή της προς το πρακτορείο 'Ρόιτερ' η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, δηλώνει πως οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, βρίσκονται σε οριακό σημείο και η μεσολαβητική προσπάθεια των ΗΠΑ πρέπει να ενταθεί".

    [4] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "απόκλισι της τάξεως των 500 δισ. δρχ. παρουσίασε ο προϋπολογισμός του 1997 καθρεφτίζοντας την αδυναμία της κυβερνήσεως να εκτελέσει την οικονομική της πολιτική. Ακόμη και οι δηλώσεις των ιθυνόντων στην Βουλή για υστέρηση της τάξεως μόλις των 285 δισ. δρχ. διαψεύσθηκε από τα χθεσινά στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των εσόδων και την μεγάλη υστέρησή τους για το 1997".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "εις πολύ υψηλότερα από όσον τα εκτιμούσε μέχρι προ τινός η Κυβέρνησις φαίνεται ότι διεμορφώθησαν τελικώς τα ελλείμματα του Προϋπολογισμού κατά το έτος 1997. Ως αποκαλύπτεται από σχετικήν ανακοίνωσις του υπουργείου Οικονομικών, έχει σημειωθή και νέα απόκλισις των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού, η οποία υπερβαίνει τας επισήμους εκτιμήσεις του υπουργείου, ως ανεγράφησαν εις τον Προϋπολογιμόν του έτους 1998".

    Σύμφωνα με την ΚΑΛΗΜΕΡΑ "το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των εσόδων το 1997, τα οποία επιβεβαιώνουν πλήρως το δημοσίευμα της "Κ" όπου ανέφερε ότι η απόκλιση των εσόδων θα είναι μεγαλύτερη από αυτό που αναγράφεται στον Προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, η εμφανιζόμενη υστέρηση εσόδων για το 1997 είναι μεγαλύτερη των 285 δισ. που είχε αρχικά υπολογιστεί".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "το ενδεχόμενο σοβαρών επιπλοκών στο Κυπριακό, αλλά και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου αναδεικνύεται και πάλι σε κεντρικό επιχείρημα από την πλευρά πολλών ευρωπαϊκών πρωτευουσών, αλλά και της Ουάσινγκτον, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση της Αθήνας στην υιοθέτηση 'μέτρων κατευνασμού' της Αγκυρας μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "'πονηρή' αλλαγή πλεύσης στο Κυπριακό σχεδιάζει η Αγκυρα, με στόχο την 'ντε φάκτο' διχοτόμηση του νησιού, ενώ την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες κρούουν τον 'κώδωνα του κινδύνου' για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει σοβαρή ένταση στην Κύπρο, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου μήνα".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η αυριανή απεργία των ΔΕΚΟ, η υστέρηση των εσόδων στον προϋπολογισμό του 1997, τα μέτρα για την ανάπτυξη της πληροφορικής στο Δημόσιο και η πτώση των διατραπεζικών επιτοκίων, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Eνταση στις σχέσεις κυβέρνησης - συνδικάτων - Εμμονή της κυβέρνησης στο φορολογικό για την είσπραξη 300 δισ. δρχ.".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σύγκρουση για τις ΔΕΚΟ - Ναυάγιο, στη χθεσινή συνάντηση υπουργών - ΓΣΕΕ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πωλείται η Μακεδονία - Θράκης σε 15 ημέρες - Θα διατεθεί το 31,5% με τη διαδικασία του Book Building".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σε στενωπό η δανειακή πολιτική του Δημοσίου - Οι ανάγκες στο τετράμηνο ανέρχονται σε 4 τρισ. δρχ.".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Με ειδικό καθεστώς η ανάθεση των μεγάλων έργων πληροφορικής - Προσπάθεια απεμπλοκής από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας".

    [7] ΔΕΚΟ - Απεργία

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Με την αυριανή 24ωρη απεργία, στις τράπεζες, τα μεγάλα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις ΔΕΚΟ, η συνδικαλιστική ηγεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα κλιμακώνει τις αντιδράσεις στις κυβερνητικές προθέσεις να ψηφίζονται από τη Βουλή οι κανονισμοί λειτουργίας των επιχορηγούμενων οργανισμών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 21 January 1998 - 15:03:26 UTC