Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Expatriate News in Greek, 96-12-05

Macedonian Press Agency: Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 5 Δεκεμβρίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠOΧΩΡΕΙ ΑΠO ΤOΝ ΛΕΥΚO OΙΚO ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΙΑΝOΥΑΡΙOΥ
  • [02] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ
  • [03] EKΘΕΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΕΡΣΕΗ
  • [04] ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ" ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [05] ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΛΕΓΙΟ "ΚΟΥΙΝΣ"
  • [06] ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ 1997 Ο ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΤΖΟΝ ΧΑΟΥΑΡΝΤ.-(του Κώστα Παϊβανά)
  • [07] ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΑΥΣΤΡΑΛΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΖΗΤΑ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠOΧΩΡΕΙ ΑΠO ΤOΝ ΛΕΥΚO OΙΚO ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΙΑΝOΥΑΡΙOΥ

    Επειτα από τέσσερα χρόνια συνεργασίας με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο Ελληνοαμερικανός ανώτερός του σύμβουλος και στενός του συνεργάτης Γιώργος Στεφανόπουλος αποχωρεί από το Λευκό Oίκο τον Ιανουάριο.O κ. Στεφανόπουλος, θα διδάξει στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, του οποίου είναι απόφοιτος, ως επισκέπτης καθηγητής τα ακαδημαϊκά έτη 1997-1998, ενώ παράλληλα θα οργανώσει δύο ανοιχτές συζητήσεις με φοιτητές του Πανεπιστημίου, γνωστές ως "town meetings". Εκτός των ακαδημαϊκών του επιδόσεων, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Στεφανόπουλος θα εργαστεί και στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC,ως ένας εκ των αναλυτών στη βασική πολιτική εκπομπή της Κυριακής του Ντέϊβιντ Μπρίνκλεϊ, η οποία έχει και τη μεγάλη θεαματικότητα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου "Κολούμπια", ο Γιώργος Στεφανόπουλος θα αρχίσει να εργάζεται στο πανεπιστήμιο τον προσεχή Ιανουάριο, με διετές συμβόλαιο.Θα διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σεμινάρια πολιτικών επιστημών, το Φθινόπωρο του 1997 και το Φθινόπωρο του 1998 και ένα μάθημα πολιτικών επιστημών την Ανοιξη του 1998. Επιπρόσθετα, θα συναντάται κατά τακτά χρονικά διαστήματα με το διδακτικό προσωπικό, τη διεύθυνση και τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου και θα διοργανώσει δύο ανοιχτές συγκεντρώσεις φοιτητών, με θέματα γύρω από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τον ρόλο του Τύπου στην πολιτική και την σχέση τους με το θεσμό της προέδρίας σήμερα.

    Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο κ. Στεφανόπουλος έχει ανάγκη "αποτοξίνωσης" από την πολιτική, την οποία, όμως, δεν θα εγκαταλείψει εντελώς. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σε δύο με τέσσερα δύο χρόνια, να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση βουλευτη ή γερουσιαστή, στη Νέα Υόρκη ή το Oχάϊο.

    [02] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ

    Oλοι οι ομογενείς ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλλουν σύντομα ακριβείς δηλώσεις στην Εφορία, αλλοιώς θα υποστούν σοβαρές κυρώσεις. Η υποβολή δηλώσεων των ακινήτων θα καταστεί υποχρεωτική,μετά την ψήφιση από την Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και περιέχει τις νέες φορολογίες και τις φοροαπαλλαγές που κόβονται.

    Oι νέες φορολογίες αφορούν στη μεγάλη ακίνητη περιουσία (ΦΑΠ), στα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, στα κέρδη των τραπεζών και στις καταθέσεις σε συνάλλαγμα, μονίμων κατοίκων Ελλάδας. Ιδιαίτερη σημασία έχουν για τους ομογενείς οι νέες ρυθμίσεις για τα αντικειμενικά κριτήρια, που σχετίζονται με τα εμπορικής χρήσης ακίνητα, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ, ενώ ειδικές ρυθμίσεις γίνονται για ακίνητα σε νησιά του Αιγαίου και παραμεθόριες περιοχές.

    Ιδιαίτερα για τα ακίνητα, διευκρινίζεται ότι θα ισχύσουν οι ίδιες πρόνοιες του νόμου, τόσο για τους μονίμους κατοίκους Ελλάδας, όσο και για τους ομογενείς του εξωτερικού και τους αλλοδαπούς και όσοι αποφύγουν να υποβάλλουν δήλωση, ή η δήλωσή τους είναι ελλειπής, θα υπόκεινται σε κυρώσεις.

    [03] EKΘΕΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΕΡΣΕΗ

    Βυζαντινές εικόνες ιδιωτικών συλλογών, πολλές απο τις οποίες δεν έχουν δεί ποτέ το φώς της δημοσιότητας, παρουσιάζονται στην έκθεση με θέμα "Εικόνες στη Πίστη: Εικόνες του Βυζαντίου" που διοργάνωσε το Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Bergen στο Paramus της Νέας Ιερσέης. Η έκθεση θα μείνει ανοικτή μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 1997.

    Στο Μουσείο Bergen της Νέας Ιερσέης η Βυζαντινή Τέχνη και ο πολιτισμός της παρουσιάζονται μέσα απο μια σειρά έργων που ανήκουν σε ιδιώτες. Χάρις στην ευγενική προσφορά τους, η έκθεση που διοργανώθηκε με πολύ φροντίδα και αγάπη απο Ελληνοαμερικανούς διαφόρων κοινοτήτων της Νέας Ιερσέης, έγινε πραγματικότητα. Τα έργα που επιλέχθηκαν είναι αυθεντικά. Η χριστιανική τέχνη παρουσιάζεται σε όλο της το μεγαλείο, μέσα απο τις εικόνες που θα δούν το φώς της δημοσιότητας.

    Βυζαντινές εικόνες απ την Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία και μερικές πιο σύγχρονες που δημιουργήθηκαν στην Αμερική έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι φίλοι της τέχνης και των αρχαίων πολιτισμών.Oμογενείς εργάστηκαν ασταμάτητα για την συγκέντρωση υλικού. Κύρια οργανώτρια της έκθεσης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου που συγκροτήθηκε γι αυτό το σκοπό, είναι η κ. Γκλόρια Δουζόγλου απο το Saddle River.

    Μετά το 15ον αιώνα η Βυζαντινή Τέχνη "ευγενικά" αγνοήθηκε απο το κόσμο της Δύσης και για πολλούς αιώνες ξεχάσθηκε.Στη αμέλεια και αδιαφορία εκείνης της εποχής, αναφέρεται ο Λόρδος Τζον Τζούλιους Νοργουιτζ στο βιβλίο του "Βυζάντιο" αποκαλώντας το γεγονός "Συνομωσία της σιωπής".

    [04] ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ "ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ" ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Σε έντεκα φοιτητές απένειμε τις καθιερωμένες υποτροφίες του το "Athanasiades Cultural Foundation", στο πολιτιστικό κέντρο της Χιακής Oμοσπονδίας στην Αστόρια.Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο επίσκοπος Τρωάδος κ. Αλέξιος, ενώ το πρόγραμμα συνεχίστηκε με εισήγηση του δρ. Τζον Σπυριδάκη με θέμα τα προγράμματα δίγλωσσης εκπαίδευσης και ακολούθησαν χαιρετιστήρια μηνύματα από τους: δρ. Νικόλαο Σίμο καθηγητή πυρηνικής φυσικής, κ. Τζον Σιόλα,εκπαιδευτικό, δρ. Νίκο Γιάνναρη, καθηγητή στο πανεπιστήμιο "Fordham" και το στέλεχος του Ιδρύματος κ. Χρήστο Τζέλιο.

    O πρόεδρος του "Athanasiades Cultural Foundation", κ. Κώστας Αθανασιάδης,στην ομιλία του μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στους στόχους και επιδιώξεις του Ιδρύματος. Την διατήρηση, δηλαδή, όλων των ιδεωδών που ξεχώρισαν στον Ελληνισμό για πάνω από 2500 χρόνια, στις νέες γενιές."Το μέγιστο των κατορθωμάτων των αρχαίων προγόνων μας ήταν η γλώσσα που διέγραψαν και τελοιοποίησαν για την επικοινωνία των ανθρώπων, η οποία δεν άφησε τίποτα που να μην το αγγίζει", είπε. Αξίζει δε, να αναφέρουμε ότι το 40% των λέξεων της αγγλικής γλώσσας προέρχονται από την ελληνική.Συνεχίζοντας ο κ Αθανασιάδης τόνισε ότι οι Ελληνες θα πρέπει να σεβαστούν αυτήν την γλώσσα, και να σταματήσουν να προσθέτουν στο λεξιλόγιό τους, τουρκικές, αραβικές και αγγλικές λέξεις.

    Υπογραμμίζοντας το καθήκον του απανταχού Ελληνισμού, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος τόνισε ότι, μόνο ενωμένοι και με την συνεργασία όλων, θα μπορέσει να διασωθεί η πλούσια κληρονομιά και στιςεπόμενες γενιές.

    Φέτος, απονεμήθηκαν υποτροφίες στους εξής φοιτητές: Δημίτερ Πάπα από την Αλβανία, Κωνσταντίνο Αθανασάκο από την Νέα Αγγλία, Μαρζέτα Βάσο από τα Τίρανα, Αννα Κωνσταντάκου από την Νέα Υόρκη, Αθο Ζάκου από την Νέα Υόρκη,Αραβέλλα Σιμοτά από την Νέα Υόρκη, Ηλία Στρατηγουλέα από την Αριζόνα,Εμμανουήλ Παπαγεωργίου από την Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνο Πετρόπουλο από την Νέα Υόρκη, Ευθυμία Πασαγιάννη από την Νέα Υόρκη και Ιλιαν Λίτο από τα Τίρανα.

    [05] ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΛΕΓΙΟ "ΚΟΥΙΝΣ"

    Το Κέντρο Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Κολεγίου "Κουίνς" (Queens College) έχει οργανώσει κύκλο συζητήσεων με θέμα "Η ελληνοαμερικανική οικογένεια σε μεταβατική φάση: αφομοίωση και αποκουλτουροποίηση". O κύκλοςανοίγει επίσημα, σήμερα στις 7:30 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής. Η διακεκριμένη συγγραφέας και αντεπιστέλον μέλον της Ιστορικής Εταιρείας Γιούτας (Utah Historical Society), κ. Ελενα Παπανικόλα θα μιλήσει με θέμα "Oι Ελληνοαμερικανικοί στο έργο μου". Την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, περίπου 17 κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι από όλο το εύρος των ΗΠΑ θα συγκεντρωθούν στο Κολέγιο "Κουίνς" και θα συμμετάσχουν σε 4 ομάδες συζήτησης, με θέμα τους,την ελληνοαμερικανική οικογένεια, από διάφορες οπτικές γωνίες, ήτοι, ιστορικές, κοινωνικές, εθνικές,διαγενετικές, ψυχολογικές κλπ. Θα εξεταστεί επίσης η σχέση οικογένειας -Εκκλησίας.

    [06] ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ 1997 Ο ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΤΖΟΝ ΧΑΟΥΑΡΝΤ.-(του Κώστα Παϊβανά)

    Την Ελλάδα θα συμπεριλάβει στις επίσημες επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει το 1997 στο εξωτερικό ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ. Στη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών της θητείας του, ο κ. Χάουαρντ έχει πραγματοποιήσει μόνο τρία ταξίδια εκτός Αυστραλίας, αλλά για το 1997 σκοπεύει να αυξήσει τη συχνότητα των επισκέψεών του στο εξωτερικό.

    Το πρώτο μέρος των ταξιδιωτικών υποχρεώσεων του Αυστραλού πρωθυπουργού περιλαμβάνει επισκέψεις στη Μαλαισία, την Κίνα και τη Σιγκαπούρη, πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού το Μάιο, ενώ αργότερα θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ και στη συνέχεια στην Ελλάδα και την Ιταλία.

    Στο πρόγραμμα του κ. Χάουαρντ περιλαμβάνεται, επίσης, ταξίδι στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο, όμως, θα έχει περισσότερο χαρακτήρα αναψυχής και θα συνδυασθεί με τους αγώνες κρίκετ της αυστραλιανής ομάδας εναντίον της βρετανικής. Αντίθετα,καθαρά υπηρεσιακό χαρακτήρα θα έχουν οι επισκέψεις του στις νήσους Κουκ και στο Βανκούβερ του Καναδά.

    [07] ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΑΥΣΤΡΑΛΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΖΗΤΑ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    Εξηγήσεις από τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σχετικά με δημοσιεύματα της σκοπιανής παροικίας, που τον φέρουν να έχει διαβεβαιώσει τον Σκοπιανό ομόλογό του ότι σύντομα η Αυστραλία θα καταργήσει τον όρο "Σλαβομακεδόνες" και θα αποκαλεί τους καταγόμενους από την ΠΓΔΜ "Μακεδόνες", ζητά με επιστολή της η Παμμακεδονική Ενωση Μελβούρνης-Βικτόρια.

    Η Παμμακεδονική ζητά επίσης να πληροφορηθεί αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Ντάουνερ να έχει υποσχεθεί πως θα στηρίξει προσπάθειας της ΠΓΔΜ για μια μη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης, Παναγιώτης Ιασονίδης, καλεί τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών να ανακοινώσει ποιά ακριβώς είναι η θέση του για αυτά τα θέματα και του υπενθυμίζει ότι σε συνάντηση που είχε με ανιτπροσώπους της ομογένειας, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, είχε υποσχεθεί πως θα ζητούσε από όλους τους υπουργούς να υιοθετήσουν τον όρο "σλαβομακεδονική" για τη γλώσσα των Σκοπιανών, θα συμβουλευόταν την ομογένεια πριν δώσει την έγκρισή του για τη λειτουργία διπλωματικού γραφείου της ΠΓΔΜ στην Αυστραλία, καθώς και ότι θα βεβαιωνόταν ότι το γραφείο αυτό δε θα λειτουργούσε ως κέντρο προπαγάνδας και δε θα έφερε τίτλο που θα περιείχε τον όρο "Μακεδονία".


    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το ενημερωτικό δελτίο που προηγήθηκε είναι δικό σας, των αποδημων Ελληνων. Κάθε δραστηριότητα, εκδήλωση, φεστιβάλ, κ.λ.π. θα είναι χαρά μας να φιλοξενηθεί στο δελτίο των "ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ".
    Αναμένουμε νέα σας.
    Επικοινωνείτε καθημερινά με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα "ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ" με τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη στα τηλέφωνα: 30- 31/244-101 (10 γραμμές). Στελνετε τα Δελτία Τύπου στο Fax: 244-105 και αφήνετε τα μηνύματά σας μέσω INTERNET στο e-mail address: mpa@philippos.mpa.gr

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.01 run on Thursday, 5 December 1996 - 19:29:29 UTC