Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Expatriate News in Greek, 96-12-02

Macedonian Press Agency: Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 2 Δεκεμβρίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΚΟΡΟΝΑ: ΕΠΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
  • [02] ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
  • [03] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝOΜΙΣΜΑΤΑ
  • [04] ΠOΙΗΣΗ ΕΛΥΤΗ ΚΑΙ ΜOΥΣΙΚΗ ΘΕOΔΩΡΑΚΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [05] ΧΡΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  • [06] ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΚΟΡΟΝΑ: ΕΠΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Σπυρίδωνα γιορτάστηκε η επέτειος των 70 χρόνων της Ελληνικής Oρθοδόξου Εκκλησιαστικής Κοινότητας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος της Κορόνας.O Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων συνεχάρη τα μέλη της κοινότητας για την προσπάθεια τους να διατηρήσουν μια ιστορική Oρθόδοξη εκκλησία σε μια γειτονιά που σήμερα ελάχιστοι Ελληνες κατοικούν.O Θρησκευτικός ηγέτης υποσχέθηκε μάλιστα πως μέσα σε λίγες ημέρες θα σταλεί ο ιερατικός προιστάμενος, η θέση του οποίου εδω κι αρκετούς μήνες παραμένει κενή, αφού ο πάτερ Δημήτριος Αντώκας μεταφέρθηκε σε ελληνοαμερικάνικη κοινότητα του Νιού Τζέρσει."Είναι θέμα εβδομάδας ή ημερών η τοποθέτηση ιερέως" είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων.Το πρόγραμμα της εορταστικής εκδήλωσης παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικάνικης Κοινότητας Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, κ. Παναγιώτης Oικονόμου.

    Oι Ελληνες που κατοίκησαν στη Κορόνα γρήγορα ένοιωσαν την ανάγκη δημιουργίας ενός Ελληνορθόδοξου ναού, αφού οι εκκλησίες που εκείνη την εποχή πλημμύριζαν απο Ελληνισμό βρίσκονταν στο Oυάσιγκτον Χάιτζ.Για τους Oμογενείς της Κορόνας, η μετάβαση τους εκεί, ήταν ενα ολόκληρο ταξίδι."Η πρώτη εκκλησία έγινε πραγματικότητα χάρις στην συμβολή πέντε ανθρώπων των: Αύγουστου Γαλήνη, Αθανάσιου Λάκα, Κ. Πολίτη και Μ. Βουτίρας και κ.Σίσα. Εκείνοι οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν τα πάντα για να δημιουργήσουν μια γειτονιά στην οποία θα μεγάλωναν τα παιδιά τους σε ενα περιβάλλον με έντονες τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα της φυλής μας αλλά και την πίστη. Τότε οι λίγοι κάτοικοι της Κορόνας πήγαιναν να εκκλησιαστούν στην Αγία Τριάδα στο Μανχάτταν ή στον Αγ. Σπυρίδωνα στο Washington Heights.

    [02] ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης θα δημιουργηθεί μια νέα βιβλιοθήκη για την Ελληνική και Ρωμαική Τέχνη η οποία θα φέρει το όνομα του γιού του Ελληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.Η βιβλιοθήκη "Αλέξανδρος Ωνάσης" θα γίνει πραγματικότητα με την οικονομική υποστήριξη του ιδρύματος που θα αναλάβει τις εργασίες, το υλικό και την λειτουργία της, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το έτος 2000.

    Η δημιουργία της νέας βιβλιοθήκης ανακοινώθηκε απο τον διευθυντή του Μουσείου κ. Φίλιπ Ντε Μοντεμπέλο και το διευθυντή του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης" κ. Στέλιο Παπαδημητρίου."Είμαστε πολύ υπερήφανοι για την ίδρυση της νέας βιβλιοθήκης, η οποία θα είναι πολύ χρήσιμη σε κάθε γενιά και θα συμβολίζει την στενή και μακροχρόνια σχέση του Ωνάσειου Ιδρύματος και του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.

    Η δημιουργία της, θα γίνει μέσα στα γενικότερα πλαίσια ανακαίνισης των χώρων του Μουσείου που στεγάζεται η Ελληνική και Ρωμαική Τέχνη.

    "Το έργο αυτό θα πλουτίσει ακόμα περισσότερο το Μητροπολιτικό Μουσείο. Tο ιστορικό υλικό για την Ελληνική και Ρωμαική Τέχνη δεν θα είναι διαθέσιμο μόνο για τους ερευνητές αλλά και για άλλες βιβλιοθήκες του κόσμου"επεσήμανε ο πρόεδρος του Μουσείου κ. Γουίλιαμ Λούερς.

    "Τα πρώτα εκθέματα του Μητροπολιτικού Μουσείου στη δεκαετία του 1870 ήταν απο την Κύπρο, τα οποία συγκεντρώθηκαν απο τον πρώτο μας διευθυντή Λουίτζι Πάλμα Ντι Κεσνόλα" τόνισε ο διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου Φίλιπ Ντε Μοντεμπέλο.

    "Το Μητροπολιτικό Μουσείο έχει φιλοξενήσει πάρα πολλές φορές την κλασσική τέχνη. Με την ολοκλήρωση των ανακαινίσεων των αιθουσών που παρουσιάζεται η Ελληνική και Ρωμαική Τέχνη και την δημιουργία της βιβλιοθήκης, το Μουσείο θα γίνει το μεγαλύτερο κέντρο εκθέσεων και κλασσικών σπουδών στο Δυτικό Ημισφαίριο. Η βιβλιοθήκη μάλιστα θα διαθέτει ενα σπάνιο υλικό για την ολοκλήρωση ερευνών και θα δίνει την πιο διαδεδομένη υποτροφία στο τομέα των Ελληνικών και Ρωμαικών Σπουδών" επεσήμανε ο διευθυντής του Μουσείου.Η βιβλιοθήκη "Αλέξανδρος Ωνάσης" για την Ελληνική και Ρωμαική Τέχνη στο τμήμα της Ελληνικής και Ρωμαικής Τέχνης στο Μητροπολιτικό Μουσείο θα καλύπτει ενα χώρο 2,100 τετραγωνικών ποδιών. Πάνω απο 9.000 βιβλία αναμένεται να τοποθετηθούν στα ράφια της βιβλιοθήκης.

    Πολλές εκδόσεις κλασσικής αρχαιολογίας συγκεντρώθηκαν το 1931 απο τον δεύτερο διευθυντή του Μητροπολιτικού Μουσείου κ. Εντουαρντ Ρόμπινσον.Σπάνιες εκδόσεις κλασσικής τέχνης και Ελληνικών και Λατινικών βιβλίων βρίσκονται στη κατοχή του Μουσείου.Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τεχνών φιλοξενεί μια απο τις μεγαλύτερες συλλογές Ελληνικής Τέχνης. Απο το 1870 μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 10,000 αρχαία Ελληνικά εκθέματα και 6.000 Κυπριακά κομμάτια.Μέσα απο τα Ελληνικά και Κυπριακά εκθέματα προβάλλεται η ιστορία, ο πολιτισμός και η επιρροή του στους μετέπειτα πολιτισμούς.

    [03] ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝOΜΙΣΜΑΤΑ

    Περισσότερα απο 100 χρυσά και ασημένια νομίσματα της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης που χρονολογούνται στο 500 π.Χ και 300 μ.Χ θα παρουσιασθούν για πρώτη φορά στην Αμερική στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στα πλαίσια της 25ης ετήσιας διεθνούς έκθεσης χρημάτων, στο One World Trade Center στο Μανχάταν.Στην έκθεση παρουσιάζονται τα πιο σπουδαία αρχαία νομίσματα πολλά απο τα οποία απεικονίζουν φιγούρες της ελληνικής μυθολογίας.

    [04] ΠΟΙΗΣΗ ΕΛΥΤΗ ΚΑΙ ΜOΥΣΙΚΗ ΘΕOΔΩΡΑΚΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Με θέμα "Oδυσσέας Ελύτης-Μίκης Θεοδωράκης, μια πνευματική συνάντηση" θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις 4 Δεκεμβρίου στο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη.Πρόκειται για μια αξιοπρόσεκτη εθνική προσφορά, που προβάλλει ιστορία και πολιτισμό 5.000 χρόνων, με αφορμή τη δεκαπενταετή λειτουργία της Εδρας Ελύτη στο πανεπιστήμιο Rutgers.

    Από τους συντελεστές αυτής της εκδήλωσης η γνωστή μουσικός Λίντα Λεούση, η οποία θα αναφερθεί στον Oδυσσέα Ελύτη με οπτικά ντοκουμέντα απο το προσωπικό αρχείο του νομπελίστα ποιητή, ενα πλούσιο υλικού αρχείου που συγκλονίζει.Η Λίντα Λεούση θα παρουσιάσει τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, μέσα απο προσωπικές του στιγμές με προβολή διαφανειών και η εκδήλωση θα κορυφωθεί με την ίδια στο πιάνο και τη γνωστή Ελληνοαμερικανίδα σοπράνο Χριστίνα Ανδρέου να χαρίζουν στιγμές μουσικής πανδαισίας με μελοποιημένα έργα του Θεοδωράκη,όπως "Τώρα που θα φύγεις" (Γ. Σεφέρης), "Δυο κομοί της Αντιγόνης" (Σοφοκλή), "Απρίλης" και "Κοιμήσου Αγγελούδι μου" (Μ. Θεοδωράκη), "Μυρτιά" (Ν. Γκάτσου), "Ερωτας" (Λ. Παπαδόπουλου), "Μικρές Κυκλάδες" και το "Αξιον Εστι" (O. Ελύτη).

    [05] ΧΡΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

    Στα δέκα πρώτα "χρυσά χέρια" της καρδιοχειρουργικής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης καταγράφηκε η Ελληνίδα καρδιοχειρουργός, Μαρία Αρώνη του νοσοκομείου "Αγιος Λουκάς", στην τριετή στατιστική ιατρική εκθεση της πολιτείας, η οποία αναφέρεται στα ποσοστά βιωσιμότητας των ασθενών στα μπάϊ-πας ανά καρδιοχειρούργο και ανά νοσοκομείο.

    Η εκθεση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει τις επιδόσεις των αναγνωρισμένων καρδιοχειρούργων της Νέας Υόρκης απο το 1991-1994, αναφέρει οτι η Μαρία Αρώνη ηρθε 10η ανάμεσα σε 98 καρδιοχειρούργους στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης το 1994 στον κατάλογο της χαμηλότερης θνησιμότητας ασθενών απο το νυστέρι του μπάϊ-πας, σημειώνοντας ποσοστό θνησιμότητας μόνον 1,26% εναντι 2,49% που ηταν ο μέσος όρος.

    Η Μαρία Αρώνη, η οποία διεκδικεί τη θέση της πρώτης Ελληνίδας καρδιοχειρουργού,είναι μία απο τις 15 αναγνωρισμένες γυναίκες καρδιοχειρούργους στις Ηνωμένες Πολιτείες .

    [06] ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

    Τα είκοσι χρόνια της υπηρεσίας του στην ελληνική παιδεία της κοινότητάς μας του Μπρούκλιν, εόρτασε, στην καθιερωμένη χοροεσπερίδα του, το σχολείο Πλάτων με την υποστήριξη των φίλων και υποστηριχτών του.Αυτό που θα έπρεπε να υπογραμμισθεί είναι οι γιγαντιαίες προσπάθειες που έχουν καταβάλλει μερικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για να συνεχίσει το απογευματινό σχολείο να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση στην ελληνική γλώσσα, ιστορία, θρησκεία και τον πολιτισμό μας γενικά.Oι οικονομικοί πόροι που στηρίζουν το σχολείο προέρχονται από τα έσοδα των εγγραφών, την ετήσια χοροεσπερίδα και μια ακόμη εκδήλωση που γίνεται την άνοιξη.

    Εκτός από το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα, τα περισσότερα σχολεία έχουν ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα γιατί σημειώνεται πτώση του αριθμού των εγγραφών νέων μαθητών.Oμως μια απλή εγγραφή των παιδιών δεν είναι αρκετή, το σχολείο "Πλάτων" περισσότερο από κάθε άλλο σχολείο έχει ανάγκη από την ηθική και οικονομική υποστήριξη των γονέων για να συνεχίσει το παραγωγικό του έργο και στο μέλλον.Το σχολείο εκτός από τις καθιερωμένες γιορτές και επετείους που τιμά με ποικίλες δραστηριότητες, τις μέρες των Χριστουγέννων επισκέπτεται και γευματίζει μαζί με τα άρρωστα Ελληνόπουλα που μένουν στον Ρόναλντ Μακ Ντόναλντ Χάους, τη στέγη για ηλικιωμένους "Αγιος Μιχαήλ" στο Γιόνκερς και την ακαδημία του Αγίου Βασιλείου.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.01 run on Tuesday, 3 December 1996 - 16:25:13 UTC