Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (07/08/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

EΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τετάρτη 7 Αυγούστου


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 17 ΟMOΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Η 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ.
  • [02] ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΑΝΑΔΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ"THE GAZETTE"
  • [03] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ" ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
  • [04] ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
  • [05] 100 ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΑΒΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ
  • [06] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ.- ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • [07] ΠΟΝΤΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ
  • [08] ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ
  • [09] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΙ
  • [10] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 1100 ΧΡΟΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 17 ΟMOΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Η 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ.

    Με τη συμμετοχή 17 Ομογενειακών Οργανώσεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 9 Αυγούστου, στην Κοζάνη, η πρώτη Συνάντηση Αποδήμων Ευρώπης που κατάγονται από την περιοχή αυτή.

    Στο κάλεσμα της Νομαρχίας, στην οποία ανήκει η όλη πρωτοβουλία, ανταποκρίθηκαν Οργανώσεις αποδήμων κυρίως από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ελβετία και το Βέλγιο, αλλά και εκπρόσωποι από τον Καναδά, την Αυστραλία και την Αμερική.

    Το σκοπό της εκδήλωσης εξήγησε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νομάρχης Κοζάνης, Πασχάλης Μητλιάγκας. "Η συνάντηση θα έχει το χαρακτήρα γνωριμίας με τους απόδημους συμπατριώτες μας, με σκοπό την αλληλοενημέρωση και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τους απασχολούν. Αποτελεί μια ευκαιρία τόνωσης των δεσμών των ανθρώπων αυτών με τη γενέτειρά τους", δήλωσε ο κ. Μητλιάγκας.

    "Η απόφασή μας να οργανώσουμε τη συνάντηση αυτή αποτελεί την αφετηρία και την προεργασία για την πραγματοποίηση ενός Συνεδρίου Αποδήμων που κατάγονται από την Κοζάνη, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και το ΣΑΕ". Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για διαρκή επικοινωνία με τους ανθρώπους αυτους", κατέληξε ο Νομάρχης.

    [02] ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΑΝΑΔΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ"THE GAZETTE"

    Τη μόνιμη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα προτείνει η καναδική εφημερίδα "The Gazette" σε ανταπόκρισή της από το Παρίσι, με αφορμή τις ατέλειες και την εμπορευματικοποίηση που σημάδεψαν τη διοργάνωσή τους στην Ατλάντα.

    Μεταξύ των ιδεών που προτείνονται από άτομα που επικαλείται ο ανταποκριτής της εφημερίδας για την καλύτερη διεξαγωγή των αγώνων και την αποκατάσταση του κύρους των αγώνων αναφέρεται και η δήλωση του Jean-Francois Limon, πρώην στελέχους της Γαλλικής αντιτρομοκρατίας, που συνιστά τη μόνιμη διοργάνωση των Ολυμπιακών στην Ελλάδα.

    [03] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ" ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Αποφασισμένοι να φτάσουν σε απόσταση αναπνοής από τις τουρκικές λόγχες στην "πράσινη γραμμή" της Λευκωσίας, σε περίπτωση που τους το επιτρέψουν οι κυπριακές αρχές, δήλωσαν οι μοτοσικλετιστές που παίρνουν μέρος στην Αντικατοχική πορεία προς την Κύπρο.

    "Διεκδικούμε το ανώτατο ανθρώπινο δικαίωμα, την ελεύθερη διακίνηση". Με το σύνθημα αυτό ξεκίνησαν σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, στις 12.30 το μεσημέρι, οι 70 περίπου ΄Ελληνες, Κύπριοι και 15 Ιταλοί μοτισικλετιστές, οι οποίοι παίρνουν μέρος στην πρώτη Πανευρωπαϊκή Πορεία Ειρήνης προς τα κατεχόμενα της Κύπρου. Οι μοτοσικλετιστές κατευθύνονται προς το Βόλο και θα συναντηθούν καθ' οδόν με 120 περίπου συναδέλφους τους από όλη την Ευρώπη.

    "Η πορεία μας είναι εντελώς ειρηνική και σκοπεύουμε να διασφαλίσουμε αυτό της το χαρακτήρα". Γνωρίζουμε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την είσοδό μας στη νεκρή ζώνη. Αυτή και μόνο η άρνηση αποτελεί επίτευξη του στόχου μας που είναι να καταδείξουμε ότι στην Κύπρο εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να υπάρχουν τείχη της ντροπής", τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών, Γιώργος Χατζηκώστας.

    Σχετικά με τους φόβους που εκφράζονται για τη δημιουργία επεισοδίων, τα οποία θα βλάψουν το εθνικό μας θέμα, ο πρόεδρος της Μοτοσικλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Λάκης Μουρατίδης σημείωσε ότι "σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την κυπριακή αστυνομία θα διαδηλώσουμε κατά μήκος της πράσινης γραμμής, χωρίς να επιχειρήσουμε να εισέλθουμε".

    "Φέρνουμε μαζί μας από την Ιταλία ένα μήνυμα ειρήνης και ερχόμαστε να ενώσουμε τις φωνές μας με τους ΄Ελληνες και τους J}pqiour συναδέλφους μας. Επιχειρούμε μια πρωτότυπη μορφή διαμαρτυρίας με στόχο να κινητοποιήσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για την τραγωδία της Κύπρου", τόνισαν εκπρόσωποι της ιταλικής ομοσπονδίας.

    Να σημειωθεί ότι οι μοτισικλετιστές θα επιβιβασθούν την Παρασκευή σε πλοίο για την Μεγαλόνησο, όπου αναμένεται να φθάσουν το Σάββατο το μεσημέρι. Εκεί, έχουν ζητήσει να συναντηθούν με εκπροσώπους του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και Δημόσιας Τάξης προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους σχετικά με την πορεία της Κυριακής.

    "Οχι, δε θα προσπαθήσουμε να σπάσουμε τον κλοιό της αστυνομίας. Το τελευταίο που θέλουμε είναι να υπάρξουν επεισόδια μεταξύ Ελλήνων μοτοσικλετιστών και ελληνικής αστυνομίας. Θα προσπαθήσουμε μέχρι την τελευταία ημέρα της πορείας να πείσουμε την κυπριακή κυβέρνηση να αλλάξει στάση. Αν, όμως, δεν το κατορθώσουμε, η πορεία θα κατευθυνθεί μακράν του οδοφράγματος, και θα γίνει κάθε προσπάθεια συγκράτησης των μελών που θα πάρουν μέρος, ώστε η πορεία να διαλυθεί ήσυχα, χωρίς επεισόδια".

    Τα παραπάνω τόνισαν οι οργανωτές της Ευρωπαϊκής Πορείας Ειρήνης Μοτοσικλετιστών προς τα κατεχόμενα της Κύπρου, σε συνέντευξη που παραχώρησαν στη Θεσσαλονίκη,

    "Εκείνο που θέλουμε να γίνει σαφές είναι ότι δεν θα επιδιώξουμε καμία σύγκρουση", πρόσθεσαν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, προσδιορίζοντας τη στάση που θα τηρήσουν έναντι της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να ενισχύσει τις δυνάμεις ασφλαείας στην πράσινη γραμμή. Επεσήμαναν επίσης, ότι δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση, να δοθεί η εντύπωση ότι αντίπαλοι της πορείας των Ευρωπαίων μοτοσικλετιστών είναι η κυπριακή αστυνομία, καθώς κάτι τέτοιο θα διαστρέβλωνε τον στόχο της πρωτοβουλίας, που, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών, κ. Γιώργος Χατζηκώστας, "είναι η ύπαρξη των κατοχικών δυνάμεων και τα εμπόδια που θέτουν στην ελεύθερη διακίνησή μας". Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής εξέφρασαν επίσης την άποψη ότι η συσσώρευση κυπριακών δυνάμεων ασφαλείας στην πράσινη γραμμή θα μπορούσε να εκληφθεί ως έμμεση αναγνώριση του καθεστώτος Ντενκτάς από την ίδια την Κύπρο.

    Στο πλαίσιο αυτό το βράδυ του Σαββάτου, 9 Αυγούστου, θα επιδιωχθεί συνάντηση αντιπροσωπείας των Ευρωπαίων Μοτοσικλετιστών με τους Κύπριους υπουργούς Αμυνας και Δημόσιας Τάξης, ώστε η Λευκωσία να άρει τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Σε περίπτωση, δε, που η κυπριακή κυβέρνηση δεν αλλάξει στάση, είναι πιθανή η αποστολή αντιπροσωπείας στις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, από τις οποίες θα ζητηθεί η ελεύθερη διακίνηση όλων των μοτοσικλετιστών στα κατεχόμενα.

    Στο μεταξύ, η Μοτοσικλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας το μεσημέρι απέστειλε στον Κύπριο Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, επιστολή διαμαρτυρίας για τη στάση του Εθνικού Συμβουλίου της Μεγαλονήσου και διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει συγκρούσεις ούτε με την κυπριακή αστυνομία, ούτε με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

    Στην πορεία προς τα κατεχόμενα το βράδυ της 10ης προς την 11η Αυγούστου αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά 7.000 περίπου μοτοσικλετιστές από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Κύπρο, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία.

    [04] ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Συστηματική προσπάθεια των τουρκικών αρχών για την εκδίωξη και των λίγων Ελλήνων που απέμειναν στην Κωνσταντινούπολη και μαζί τους και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διαβλέπει η Ολλανδική εφημερίδα TROUW σε άρθρο της, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Η εφημερίδα αναφερόμενη στο αβέβαιο μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σημειώνει πως πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αναρωτιούνται για την μελλοντική εκπαίδευση των πατριαρχών. Στο άρθρο αναφέρεται πως η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε το 1971 να κλείσει τη Θεολογική Σχολή του νησιού Χάλκη εξαιτίας ενός νόμου που όριζε πως τα ανώτατα θρησκευτικά και στρατιωτικά ιδρύματα θα πρέπει να περιέλθουν κάτω από την επίβλεψη του κράτους. Το κλείσιμο της σχολής θεωρήθηκε ως μια νέα κίνηση της Τουρκίας στα πλαίσια των αιώνιων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Η Τουρκία κατηγορήθηκε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την εξουσία της επί του Πατριαρχείου ως όπλο κατά των ενδεχόμενων ελληνικών διακρίσεων έναντι της ισλαμικής μειονότητας στην Ελλάδα. Οι τουρκικές αρχές, αναφέρει η εφημερίδα, το διαψεύδουν αυτό, αλλά η απέχθεια τους προς τους Έλληνες φαίνεται όταν το θέμα έρχεται προς συζήτηση. Ο υπεύθυνος του τμήματος ελληνικών υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ντουράτ Πολάτ ισχυρίζεται πως "ενώ δεν επιτρέπεται στους ισλαμιστές θρησκευτικούς ηγέτες της Τουρκίας να επισκέπτονται την μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας, οι Έλληνες παραπονιούνται ότι δεν επιτρέπουμε τη λειτουργία της Ορθόδοξης Σχολής".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση του Ερμπακάν δεν έχει πάρει ξεκάθαρη στάση για τη λειτουργία του Πατριαρχείου, ο φανατικός ισλαμικός τύπος έχει εξαπολύσει επίθεση κατά του Πατριαρχείου και έχει ασκήσει κριτική για τις προσπάθειες επαναλειτουργίας της Σχολής.

    Η σχολή της Χάλκης αναφέρει το άρθρο υπήρξε το λίκνο πολλών Ελλήνων Ορθοδόξων Ιερέων και κυρίως του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο εκπροσωπεί 300 εκατομμύρια Ορθοδόξους Χριστιανούς ανά τον κόσμο. Ο Αρχιεπίσκοπος Απόστολος, αναφέρει στο άρθρο, της μονής Αγίας Τριάδας όπου ανήκει η Σχολή της Χάλκης σημειώνει πως "σύντομα δεν θα υπάρχουμε πια, γερνάμε και πρέπει να εκπαιδεύσουμε εκείνους που θα μας αναπληρώσουν στο μέλλον". Το Πατριαρχείο, αναφέρει η εφημερίδα, έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικό ρόλο τότε που η πόλη ονομαζόταν Κωνσταντινούπολη και ήταν η πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

    Λέγεται ότι η νέα έδρα του Πατριαρχείου μπορεί να μεταφερθεί στο νησί Πάτμος. Η τουρκική κυβέρνηση προτείνει τη δημιουργία θεολογικής έδρας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, πρόταση την οποία απέρριψε το Πατριαρχείο διότι σύμφωνα με αυτό δεν μπορούν οι Ελληνες Ορθόδοξοι να είναι κάτω από την εξουσιοδότηση ενός κοσμικού κράτους. Σήμερα, καταλήγει η Ολλανδική εφημερίδα, υπάρχουν 30 ιερείς για 4000 ελληνο-ορθοδόξους οι οποίοι ζουν ακόμα στην Τουρκία και είναι αυτοί που έχουν απομείνει από την άλλοτε ανθηρή κοινότητα της Κωνσταντινούπολης. Στο μεταξύ με τίτλο "Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Τουρκίας είναι πιεσμένοι", η δανική εφημερίδα "Kristeligt Dagblad" κάνει αναφορά στην ελληνική μειονότητα της Τουρκίας που αγωνίζεται για να επαναλειτουργήσει η θεολογική ακαδημία

    Ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σπούδασε στη σχολή αυτή και η ορθόδοξη ηγεσία επέλεξε συνειδητά έναν νέο στην ηλικία πατριάρχη το 1992.

    Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρέπει να είναι Τούρκος υπήκοος. Αυτή είναι η προϋπόθεση που έβαλε η Τουρκία για την παραμονή του Πατριαρχείου στην Πόλη, την πρώτη πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

    Το κλείσιμο της σχολής από την Τουρκία, θεωρήθηκε στοιχείο του αιώνιου ανταγωνισμού με την Ελλάδα. Η Τουρκία κατηγορήθηκε για χρήση του ελέγχου της στο Πατριαρχείο σαν αντιπερισπασμό για την ελληνική μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα.

    Η άνοδος στην εξουσία του Ισλαμικού Κόμματος αποτελεί μια πιθανή απειλή, αν και ο Ερμπακάν δεν έχει πάρει ακόμα θέση για το Πατριαρχείο. Οι ριζοσπαστικές ισλαμικές εφημερίδες επιτίθενται κατά του Πατριαρχείου και καταδικάζουν τις προσπάθειες επαναλειτουργίας της Ακαδημίας.

    Μετά το κλείσιμο της θεολογικής σχολής, το Πατριαρχείο προσπάθησε να εκπαιδεύσει μελλοντικούς εκκλησιαστικούς ηγέτες, σε θεολογικές σχολές του εξωτερικού. "Οι περισσότεροι όμως που στέλνουμε σε σχολές στην Ελλάδα και ΗΠΑ δεν επιστρέφουν ποτέ" δήλωσε ο πατήρ Απόστολος.

    [05] 100 ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΑΒΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ

    Εκατό περίπου νήσους, νησίδες και βραχονησίδες του ανατολικού Αιγαίο, οι οποίες δεν κατελήφθησαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), που οδήγησαν στο διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και που δε μνημονεύονται στις διεθνείς συνθήκες, θέτει υπό διεκδίκηση έκθεση του τουρκικού στρατού. Η έκθεση συντάχθηκε μετά την κρίση στα Ιμια και αποσπάσματά της δημοσιεύει η σημερινή "Τζουμχουριέτ".

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα νησιά του Αιγαίου, το καθεστώς των οποίων δε μνημονεύεται σε καμία συνθήκη, και τα οποία δεν κατελήφθησαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, καθώς και τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των έξι μιλίων από τις τουρκικές ακτές "ανήκουν νομικά στην Τουρκία, το κράτος που διαδέχθηκε την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η τουρκική κυριαρχία παραμένει επί των νησιών, εκτός εκείνων που δόθηκαν στην Ελλάδα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης".

    Στο κείμενο απευθύνονται παράλληλα και κατηγορίες προς την χώρα μας, ότι "διεκδικεί όλα τα νησιά του Αιγαίου, που δεν αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάνης (η οποία αναγνωρίζει την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του ανατολικού Αιγαίου) και στη Συνθήκη των Παρισίων (η οποία ρυθμίζει το καθεστώς της Δωδεκανήσου)".

    Η Ελλάδα κατηγορείται επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα, ότι "επιζητεί να ανατρέψει εις βάρος της Τουρκίας την ισορροπία, που έχει δημιουργηθεί στο Αιγαίο από τη Συνθήκη της Λωζάνης".

    "Η Ελλάδα επέτυχε να θέσει υπό αμφισβήτηση την τουρκική κυριαρχία επί του Καρντάκ (Ιμια), που αποτελεί τουρκικό έδαφος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο", αναφέρεται ακόμη στο κείμενο, σύμφωνα με το οποίο "Η Τουρκία πρέπει να πείσει την Ελλάδα να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Αιγαίου... και να υπενθυμίσει έτσι τα λησμονημένα της δικαιώματα, επί των οποίων η Ελλάδα προβάλλει αδικαιολόγητες διεκδικήσεις".

    [06] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ.- ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Η αλβανική κυβέρνηση σύμφωνα με την τηλεόραση των Τιράνων, ενέκρινε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τον εκπαιδευτικό τομέα στη χώρα.

    Μία από τις αποφάσεις, η οποία βασίζεται στον νόμο "Περί Προπανεπιστημιακής Παιδείας", μετά τις συνομιλίες των προέδρων Στεφανόπουλου και Μπερίσα στα Τίρανα σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών της Ελληνικής Μειονότητας, προβλέπει ότι στις πόλεις Δελβίνο, Αργυρόκαστρο και Αγίους Σαράντα θα λειτουργήσουν από την πρώτη τάξη του σχολικού έτους 1996- 1997 τμήματα όπου τα παιδιά θα διδάσκονται στην μητρική τους γλώσσα.

    Τα εν λόγω τμήματα θα λειτουργήσουν στα σημερινά 8-χρονα αλβανικά σχολεία όπου τα μαθήματα γίνονται στην αλβανική γλώσσα. Ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα αυτά πρέπει να είναι 20. Οι οικογένειες των παιδιών ή οι ενδιαφερόμενοι κηδεμόνες τους πρέπει να υποβάλουν τα αιτήματα τους στη Διεύθυνση Παιδείας της επαρχίας μέσω εκπροσώπου τους, μέχρι την 5 Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ την ικανοποίηση της εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση για την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, με την οποία διευθετείται το θέμα λειτουργίας των μειονοτικών σχολείων στο Αργυρόκαστρο, το Δέλβινο και τους Αγίους Σαράντα.

    Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η ενέργεια αυτή θα συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων, σχέσεων, που βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία, προς όφελος της προόδου των δύο λαών αλλά και της σταθερότητας, της ειρήνης και της αμοιβαίας συνεργασίας στα Βαλκάνια.

    ΄΄Ενα ακόμη βήμα προς τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών΄΄ χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ο Πρόεδρος του Κόμματος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βασίλης Μέλιος, ενώ η εφημερίδα ΄΄Ζέρι ι Πόπουλιτ΄΄υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή, την οποία χαρακτηρίζει ΄΄καθυστερημένη΄΄, έγινε αποδεκτή ΄΄όχι μόνο από τους Ελληνες της Αλβανίας αλλά και από ολόκληρο τον αλβανικό δημοκρατικό λαό΄΄.

    Η εφημερίδα ΄΄Ριλίντια Ντεμικράτικε΄΄ κάνει λόγο για ΄΄αποφασιστικότητα για βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων΄΄, η ΄΄Κόχα Γιον΄΄ σημειώνει ότι ΄΄εκπληρώνεται ένας από τους όρους της Αθήνας΄΄, ενώ η ΄΄Γκαζέτα Σκριπτάρε΄΄ αναφέρει πως πρόκειται για ΄΄εσπευσμένη προσπάθεια των Τιράνων να αμβλύνουν την επιρροή του Ελληνοαλβανικού λόμπι στις σχέσεις ΗΠΑ-Αλβανίας΄΄

    [07] ΠΟΝΤΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ

    Με θέμα "Οι Πόντιοι, τα προβλήματα εγκατάστασής τους στην Ελλάδα και η προσφορά τους ", θα δώσει διάλεξη την Παρασκευή 16 Αυγούστου ο Γιώργος Μακρίδης στο Ποντιακό Σπίτι, του Σίδνεϊ.

    Την εκδήλωση διοργανώνουν η "Ένωση Ποντίων" και η "Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών Αυστραλίας ", για τη γιορτή της Παναγίας Σουμελά.

    "Σαν Πόντιος, θα διαβάσω ποντιακά ποιήματα που θα τ' αποδώσουν στα νεοελληνικά ο Γιώργος Καζούρης και η Μαρία Μόγκαν", δήλωσε στην εφημερίδα "Ο Κόσμος" ο Γιώργος Μακρίδης και συνέχισε:

    "Θα πιάσω τον Πόντο και τους Πόντιους, μυθολογία, ιστορία, διάλεκτο, συνήθειες και ασφαλώς θα ρίξω βάρος στη γενοκτονία μας. Θα αναφερθώ στους Τούρκους της Ελλάδας και στην κατάσταση που βρισκόταν η Μακεδονία, αφού εκεί εγκαταστάθηκαν οι περισσότεροι Πόντιοι".

    Ο ομιλητής θα αναφερθεί στην καταστροφή της Σμύρνης και στα προβλήματα που είχαν οι Πόντιοι στα χωριά αλλά και στα προάστια της Αθήνας.

    Η διάλεξη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

    [08] ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

    Στο Πανεπιστήμιο του New England υπάρχει Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών το οποίο εκτός από εσωτερικούς φοιτητές δέχεται και φοιτητές από όλη την Αυστραλία που παρακολουθούν τα μαθήματα δι' αλληλογραφίας. Το πρόγραμμα διδασκαλίας (για αρχάριους και προχωρημένους) καλύπτει : Νεοελληνική γλώσσα, λογοτεχνία (πεζογραφία, ποίηση, θέατρο) και πολιτισμό του 19ου και 20ου αιώνα, καθώς και την Ελληνό - Αυστραλιανή κοινωνία και λογοτεχνία.

    Κατά κανόνα οι εσωτερικοί φοιτητές χρεάζονται 3 χρόνια να αποκτήσουν το πρώτο τους πτυχίο, ενω οι εξωτερικοί θέλουν 4-5 χρόνια για την αποπεράτωσή τους. Στο Τμήμα εγγράφονται επίσης πολλοί φοιτητές που κάνουν προκαταρτικές μεταπτυχιακές σπουδές του τετάρτου έτους (Honours ή Master of Letters) και μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Arts). Όσοι ήδη έχουν πάρει πανεπιστημιακό πτυχίο δικαιούνται να εγγραφούν στο Graduate Diploma in Humanitiew (Νεοελληνικά) το οπίο μπορούν να αποπερατώσουν σε 3 χρόνια.

    Δικαίωμα εγγραφής έχουν Έλληνες και Ελληνο-Αυστραλοί άνω των 21 ετών. Οι ενδιιαφερόμενοι, έστω και αν δεν είναι απόφοιτοι γυμνασίου, πρέπει να δηλώσουν ότι οι επιπλέον σπουδές τους να είναι ένα εφόδιο για την εργασία τους και ότι προτίθενται να αποπερατώσουν τις σπουδές.

    [09] ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΙ

    Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ομιλία της κ. Σοφίας Καθαρείου στο Σίδνεϊ με θέμα : " Η Ελληνίδα στα πλαίσια της αυστραλιανής πολιτιστικής πολυμορφίας".

    Η ομιλήτρια με σαφήνεια και στατιστικά στοιχεία ζωγράφισε τους αγώνες και την θέληση της ελληνίδας και κυπρίας μητέρας και κόρης για μια καλύτερη ζωή μέσα στην πολυπολιτιστική κοινωνία, idia_teqa τις δεκαετίες του '60 και '70, όταν κυριαρχούσε το αγγλοσαξωνικό στοιχείο.

    Της ομιλίας προηγήθηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μέλη της Γυναικείας Επιτροπής της Κυπριακής Κοινότητας, οι οποίες έψαλλαν εν χορώ έναν ύμνο στη Γυναίκα, τη Μάνα, την Κόρη και Αδελφή, που εγκατέλειψε το Νησί της Αφροδίτης.

    [10] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 1100 ΧΡΟΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

    Μεγάλη επιτυχία σημειώνει η έκθεση του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας Ρωμανού που οργανώνεται στη Βουδαπέστη από το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και τη Budapest Galleria, στο πλαίσιο του εορτασμού των 1100 χρόνων ιστορίας της Ουγγαρίας.

    Άμεση και ιδιαίτερα θερμή υπήρξε η ανταπόκριση του κοινού και των ουγγρικών μέσων ενημέρωσης, που υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την ελληνική έκθεση και οργάνωσαν και ειδικά αφιερώματα στους δύο καλλιτέχνες, που θα προβληθούν ώς τις 28 Αυγούστου.

    Ο χώρος που φιλοξενεί την έκθεση είναι ο καταλληλότερος για τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών, τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό και τη ζωή του, καθώς η μία από τις τέσσερις πλευρές του είναι διάφανη και ανοιχτή στους καθημερινούς ρυθμούς της πόλης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Wednesday, 7 August 1996 - 14:45:49