Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (05/08/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα 5 Αυγούστου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] "ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ" ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ. (του Κώστα Παϊβανά)
  • [02] ΤΟ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ.
  • [03] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ.
  • [04] ''ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ'' ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ.
  • [05] ΚΑΒΑΛΙΩΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝΩΘΕΙΤΕ.
  • [06] ΤΟ "ΛΗΜΝΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ" ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΛΗΜΝΙΩΝ
  • [07] ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΤΖΕΦ ΚΕΝΕΤ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] "ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ" ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ. (του Κώστα Παϊβανά)

    Να ενισχύσει οικονομικά τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καλεί ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Βικτόρια, Κέλβιν Τόμσον, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας.

    Στη σχετική του ανακοίνωση ο βουλευτής, που εκλέγεται στο Γουίλς, υπογραμμίζει την προσφορά της ελληνικής παροικίας για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα Πανεπιστήμια και κολέγια της χώρας και επισημαίνει την πρόθεση του Ελληνισμού να συνεχίσει να ενισχύει οικονομικά την ελληνομάθεια σε όλα τα επίπεδα.

    Επικαλούμενος στοιχεία, που διέθεσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικού Κόμματος, η αντιπροσωπεία της Αυστραλιανής Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου της Επιτροπής στην Καμπέρα, ο κ. Τόμπσον υπογραμμίζει την αγωνία της παροικίας για τις φημολογούμενες περικοπές στην ανώτατη εκπαίδευση, που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

    "Ηδη, αναφέρει ο βουλευτής, κλείνει το Τμήμα Ελληνικών του Πανεπιστημίου Ντίκιν και η ελληνική παροικία φοβάται πως οι περικοπές στην ανώτατη εκπαίδευση θα απειλήσει και τα άλλα Τμήματα Ελληνικών, τα οποία λειτουργούν με ελάχιστους οικονομικούς πόρους".

    [02] ΤΟ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ.

    Το τρίτο παγκόσμιο συνέδριο για τη Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, από τις 7 ώς τις 10 Αυγούστου, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Στο συνέδριο, για τη διοργάνωση του οποίου έγινε πανελλαδική σύσκεψη στον Πύργο Ηλείας, θα συμμετάσχουν δεκαέξι χώρες από όλο τον κόσμο, όπως η Κολομβία, η Αργεντινή, η Μάλτα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Αγγλία, η Ρωσία και άλλες, ενώ θα πάρουν μέρος διεθνείς προσωπικότητες αναγνωρισμένου κύρους, που έχουν αρχίσει μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους σταυροφορία για την διάδοση της ελληνικής γλώσσας.

    Κύριο θέμα του συνεδρίου, το οποίο γίνεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα είναι: "Πώς η ελληνική γλώσσα γονιμοποίησε τον Παγκόσμιο Λόγο".

    Όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Ομίλου Διεθνοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας, Τασούλα Καμπουρίδου ο σκοπός του συνεδρίου είναι διπλός. Αφενός η καθιέρωση της ελληνικής γλώσσας στη διεθνή συνείδηση, αφετέρου η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα που τους γέννησε.

    Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα σταλούν σε όλο τον κόσμο και κυρίως σε διεθνείς οργανισμούς και σε κυβερνήσεις, ενώ θα γίνει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρισθεί η Ελληνική ως επίσημη γλώσσα των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    Η εκδήλωση αυτή έγινε για πρώτη φορά στο Δίον της Κατερίνης το 1990 και επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια.

    Λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου θα ολοκληρωθεί και η "Ολυμπιάδα του πνεύματος", ενώ θα απονεμηθεί το "Ποιητικό Στεφάνι ΄96", στο ποίημα που διακρίθηκε ως το καλύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο.

    [03] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ.

    Στο Βελιγράδι φτάνουν σήμερα οι μοτοσικλετιστές, οι οποίοι συνεχίζουν τη μεγάλη πανευρωπαϊκή τους πορεία με προορισμό την κατεχόμενη Κερύνεια.

    Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών, Γιώργος Χατζηκώστας, δήλωσε ότι δεν πτοούνται από τις αντιδράσεις του καθεστώτος Ντενκτάς, αλλά προβληματίζονται από τις ενέργειες της κυβέρνησης και τις οδηγίες, που έχει δώσει στην Αστυνομία για να τους παρεμποδίσει από το να εισέλθουν στα κατεχόμενα.

    Ο κ.Χατζηκώστας τόνισε ότι σε καμία περίπτωση οι μοτοσικλετιστές δε θα συγκρουστούν με άνδρες των Ηνωμένων Εθνών και με αστυνομικούς, αλλά θα προσπαθήσουν να πάνε μέχρι την Κερύνεια.

    Οι μοτοσικλετιστές θα βρίσκονται στην Κύπρο το ερχόμενο Σάββατο, ενώ για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί πορεία κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.

    [04] ''ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ'' ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ.

    ''Δοκιμαστική'' Ολυμπιάδα προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 στο Σίδνεϊ, προκειμένου να αποφύγουν τα τραγικά οργανωτικά λάθη που παρατηρήθηκαν στην Ολυμπιάδα της Ατλάντας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''The Sun Herald'', η ιδέα να γίνουν διάφορα αγωνίσματα με τη συμμετοχή εκατό χιλιάδων και πλέον θεατών, έχει την υποστήριξη, τόσο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όσο και των Αυστραλιανών αρχών.

    Για την επιτυχία μάλιστα των ''δοκιμαστικων'' αγώνων θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σ' αυτούς και κορυφαίοι αθλητές από όλον τον κόσμο.

    Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας των αθλητών στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, ο Πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπομ Καρ,μόλις επέστρεψε από την Ατλάντα δήλωσε πως δεν επιθυμεί το 2000 να μετατραπεί το Σίδνεϊ σε ένα ''ένοπλο φρούριο'' για την ασφάλεια αθλητών και θεατών. ''Θα προσέξουμε ιδιαίτερα το θέμα της ασφάλειας, είπε ο κ. Καρ, αλλά θα επιδιώξουμε συγχρόνως να μην είναι τόσο έντονη η παρουσία ενόπλων αστυνομικών, ώστε να μη χάσει η πόλη τη φιλική και φιλόξενη ατμόσφαιρά της''.

    [05] ΚΑΒΑΛΙΩΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝΩΘΕΙΤΕ.

    Καβαλιώτικο αντάμωμα των μεταναστών από όλο τον κόσμο οργανώνει σήμερα το βράδι σε μεγάλο υπαίθριο χώρο παραλιακού ξενοδοχείου της Καβάλας, ο Δήμαρχος της πόλης Λευτέρης Αθανασιάδης.

    Ατομα δεύτερης και τρίτης γενιάς που κατάγονται από το νομό Καβάλας και ζουν στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και αλλού θα δώσουν "συν γυναιξί και τέκνοις" το παρών τους στην εκδήλωση που οι οργανωτές ευελπιστούν ότι θα εξελιχθεί σε ένα λαϊκό γλέντι, αφού έχουν ήδη προγραμματίσει τη συμμετοχή τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων και λαϊκών ορχηστρών.

    Οι προσκλήσεις από το Δήμο Καβάλας έχουν διανεμηθεί δωρεάν.

    [06] ΤΟ "ΛΗΜΝΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ" ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΛΗΜΝΙΩΝ

    Σε κεντρικό στόχο των Λημνίων απανταχού του κόσμου αναδεικνύεται η δημιουργία του "Λημνιακού Χωριού", μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Απόδημων Λημνίων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου στο αγαπημένο τους νησί.

    Το Συνέδριο, του οποίου οι εργασίες στέφθηκαν από επιτυχία, αποφάσισε επίσης τη τακτή διοργάνωση του συνεδρίου ανά 4 χρόνια με ευθύνη του Επαρχείου Λήμνου σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, την ίδρυση κατασκηνώσεων για τα παιδιά των Απόδημων Λημνίων και επιβεβαίωσε τα γενικώτερα αιτήματα των Απόδημων που αφορούν θέματα εκπαιδευτικά, φορολογικά, στρατολογικά,η απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών, η διασφάλιση των περιουσιών των Απόδημων από χρησικτησίες καθώς και η παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας στη γνωστή διένεξη της Αυστραλίας μεταξύ Εκκλησίας-Κοινότητων.

    [07] ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΤΖΕΦ ΚΕΝΕΤ

    Τη μεγάλη του ικανοποίηση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τη δημιουργία Ελληνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο κέντρο της Μελβούρνης εξέφρασε με γραπτή του δήλωση ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτόρια, Τζεφ Κένετ.

    Ο κ. Κένετ είπε ότι έλαβε επιστολή από τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Ρωμαίο, με την οποία του γνωστοποιείται ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τη δημιουργία του μουσείου, τη λειτουργία του οποίου, από ελληνικής πλευράς, θα επιβλέπει το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού. Ανάλογες διαβεβαιώσεις υπενθυμίζεται ότι είχε λάβει από τον Ελληνα υπουργό Πολιτισμού, Σταύρο Μπένο, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βικτόρια, Τζον Μπράμπι, που επισκέφθηκε την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βικτόρια, κατόπιν πρότασης του κ. Ρωμαίου, εμπειρογνώμονες του Μουσείου της Βικτόρια θα επισκεφθούν το Σεπτέμβριο την Αθήνα για να συζητήσουν με Ελληνες συναδέλφους τους τις λεπτομέρειες.

    "Αυτή, τόνισε ο κ. Κένετ, είναι μία από τις σπάνιες φορές, που η Ελλάδα επιτρέπει να φύγουν από έδαφός της αρχαιότητες, προκειμένου να εκτεθούν στο εξωτερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο Ελληνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που θα στεγαστεί σε ένα καταπληκτικό νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο ης Μελβούρνης, θα εκτίθεται η ιστορία του ελληνικού πολιτισμού για χιλιάδες χρόνια". Το μουσείο, μάλιστα αυτό, όπως πρόσθεσε ο γνωστός φιλέλληνας Αυστραλός πολιτικός, θα προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία, όχι μόνο στην ομογένεια και την ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία, αλλά θα προσελκύει και τουρίστες από την περιοχή του Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής.

    "Είμαι βέβαιος, κατέληξε ο κ. Κένετ, πως όταν γίνει η Ολυμπιάδα του 2000 στο Σίδνεϊ, το Ελληνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Μελβούρνης θα αποτελεί πόλο έλξης τουριστών".


    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΑΣ, ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΚΑΘΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ, κ.λ.π. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ "ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ". ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΣ.

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ "ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ" ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 30-31/244-101 (10 γραμμές). ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ FAX: 244-105 ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΜΕΣΩ INTERNET ΣΤΟ e-mail address: mpa@phillippos.mpa.gr


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Monday, 5 August 1996 - 12:58:51